Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • NKing

  tag

  válasz hcl #27 üzenetére

  Az említett m2 SSD-k esetében a legjellemzőbb felhasználás során (amikor rendszer meghajtó vagy gaming meghajtó), az írási és olvasási feladatok tüskékben jelentkeznek (főleg az új gen nvme SSD-knél, amelyek gyorsan végeznek is az olvasási/írási feladatokkal), így a hőterhelés nem folyamatos, ellenben a pillanatnyilag jelentkező hőtöbbletet minél előbb el kell szállítani a chipről. Éppen ezért a nyákban elhelyezett réz jó választás pl. egy csekély hővezető képességű (vagy sokszor inkább szigetelő) heatpad+aluborda helyett.

  Ha professzionális felhasználásról van szó és gyakoriak a hosszú ideig tartó, szekvenciális olvasási-írási feladatok, az megint más helyzet.

  #28 Ribi: Nem a borda ront az eredményen, hanem a heatpad - érdemes körülnézni, hogy mennyi egy-egy ilyen heatpad névleges hővezetőképessége mondjuk egy pasztához képest. Meglepően rossz. Tehát van egy kellemes méretű alubordád, de nem tudod rávinni a hőt a chipekről, mert nincs, ami elszállítsa. Ez főleg a sokszor hanyagul tervezett alaplapi heatspreader-öknél jellemző, ami vagy jól fekszik az SSD-re, vagy nem - ugye a mobo gyártók nem tudják belőni, hogy a beszerelt meghajtó milyen magas chipekkel rendelkezik, így jó vastag heatpad-et ragasztanak a borda alá, aminek a hővezetése gyenge. :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák