- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 600 dolláros szintre vinné a Snapdragon X-es PC-ket a Qualcomm
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
"Én sem fogadnék el 840-t, de én nem az írási sebesség miatt, hanem a tartósság miatt."
Jelenleg 350GB írt mennyiségnél jár a 840-esem, 100%-os még mindig"Szerintem ez a TLC technológia egyébként pont h nem OS-nek való, hanem háttértárnak."
Nem értek egyet, mert az SSD-ket nem tartom adattárolásra alkalmasnak, persze nem azért, mert nem lehet, hanem mert nem éri meg és konkrétan értelmetlen (aki meg SSD-n tárol, az nem 64-120G-vel égeti magát, hanem 512G vagy nagyobbal "játszik")Én szerintem az MLC-s korszak a végéhez közeleg, legalábbis a home user kategóriában. Már most vannak a piacon olyan MLC-s SSD-k, ahol a csíkszélt lecsökkentették, ezáltal az élettartamot is. Pl Kingston V300 19nm-es NAND-al, a gyártó a 120-as modellnél 64TB írást garantálja hibamentesen. Halkan jegyzem meg, hogy a Samsung 840 TLC-je 120TB írást garantál hibamentesen...
Aztán még van 2 versenyző a piacon, akik jelenleg lapítanak, de nagyon, holott annak idején ez a 2 gyártó ejtette ki a száján először, hogy a TLC felé is készülnek elmozdulni és 2 nem kis gyártóról van szó, lévén az ADATA és az OCZ volt ez. Nem érne váratlanul, ha az új év első felében(de lehet, hogy első harmad- vagy negyedévében) piacra lépnének TLC-s meghajtókkal.
UI: Akiknél eddig beüzemeltem 840-est, senkinél sincs semmilyen gond vele, teljesen jól teszik a dolgukat, az meg már csak hab a tortán, hogy ha W8 váltás előtt áll valaki, akkor 0 forintért lesz W8 Pro-ja...
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
Ebben a témában azért van keveredés, mert 2 külön dologról van szó.
1. A meghajtók a SMART infókban visszaadnak egy Media Wearout Indicator attribútumot(MWI), ez egy nyers adat, nem lehet módosítani, ezt csökkenti a firmware -elsősorban- az írt adatmennyiséget figyelembe véve.
Samsung 470 és 830-nál 99-ről indul ez a számláló, a 840-eseknél 100-ról(ez új, de nem hiteles, a korábbi Samsung SSD tulajok nyavalygása miatt módosította a Samsung gy, de nem jött össze a dolog)2. A programok -és most maradjunk konkrétan a HDS-nél- nem ez az MWI SMART érték alapján határozzák meg a kondíciót, hanem más SMART attribútumok együttes vizsgálatával(pl nem lett kivonva/áthelyezve hibás szektor a tartalék területre stb stb). Ezért fordulhat elő, hogy a nyers smart adat szerint 99%-os az MWI, de az adott progik 100%-osnak jelzik.
3. Samsung 470-en W7 fut, minden szoftveremmel együtt, 840-en W8 fut, szintén minden szoftveremmel együtt(nem átlag user vagyok). Samsung 470-es nem ad vissza infót az írt adatmennyiségről, így pontosan nem tudhatom mennyit kapott, volt amikor 3 nap alatt kapott 6-7 tera írást
A Samsung 840 új, mint ahogy a TLC és új fejezet az SSD-k történetében. Jelenleg azt elfogadhatónak tartom, ha sokan esetleg tartanak tőle, aggályosnak tartják a használatát, vannak fenntartásaik vele szemben, és lévén új, hosszú távú tapasztalat sincs vele, ezeket teljesen elfogadom, de azt nem, hogy automatikusan "rossz, csúnya, semmire nem jó TLC"-nek van beállítva, holott csak egy kis matek kellene és el lehetne dönteni, hogy ki átlagfelhasználó és ki az, akinek valóban nem megfelelő a TLC.
A Samsung 840 120G 1 év alatt "nullázná" le az MWI-t, ehhez viszont minden hónapban 10TB írást kell elkövetni. Ha csak 1TB-t írsz minden egyes hónapban, az meg 10 év... Innentől mindenki döntse el, hogy átlagfelhasználó vagy sem és nem MLC-vel összehasonlítgatni.UI: Ha ezzel a HDS-el nézed a Samsung 830-asod, akkor 100%-os lesz vélhetően: [link]
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"Más: kicsit off, de ha egy SSD-re felteszek mondjuk 10000 db fényképet, majd kikötöm a gépből, beteszem a fiókba, kb mennyi ideig marad olvasható róla az adat. Illetve ilyen téren van különbség TLC és MLC között?"
Erre egyszerű a válasz: Egész pontosan ma 23:59:59-ig, ugyanis ha bejön a Maja jóslat, akkor nem lesz holnap(vagy ha lesz, akkor arra rá fog illeni a "Bad day" jelző.De komolyra ferdítve: Olvasni szinte a "végtelenségig" lehet a flash alapú adattárolókat
(lehet, hogy neked is van "ezer éves" pendrive-od, lehet, hogy formázni már nem lehet, de ami rajta van, az még mindig olvasható. SSD-k esetén lényegesen kifinomultabb technikákat alkalmaznak(NAND-ok szintjén sem nagyon lehet összehasonlítani), mint egy Pendrive- esetén)[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
Az is lehet. De azért érdekel a dolog, mert a Samsung tervezi a 60GB-os modellek bevezetését, csak a legjobb tudomásom szerint jövőre esedékes (és itt nem közelgő új év első napjára gondolok)
-
félisten
válasz kriszpontaz #336 üzenetére
A HDS-nek van igaza, de ha van kedved, tesztelheted a progimat is ([link]) annak is azt kellene kiírnia, hogy nem továbbítja a driver a TRIM parancsot.
-
félisten
válasz kriszpontaz #341 üzenetére
Köszönöm, hogy kipróbáltad a progit.
Tisztán látszik, hogy az Nvidia driver miatt van gond a TRIM-el, az nem továbbítja a TRIM parancsot.
A megoldás egyszerű, cseréld le az NVida AHCI driver-t az OS alap AHCI driverére. 5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?-re keress rá a bejegyzésemben.
Annyi kiegészítés, hogy az NVidia, az gyakran nem az IDE ATA/ATAPI vezérlőknél lelhető fel, hanem a Tárolóvezérlők csoportban.Ha túl leszel rajta, akkor menni fog a TRIM, a HDS és az én progim is már azt fogja jelezni.
-
félisten
válasz kriszpontaz #344 üzenetére
Most minden tökéletes, már csak használnod kell az SSD-t. (Elképzelhető, hogy érzel különbséget(azért nem olyan nagyot, de valamicskét), az NVida driverek nem a legjobbak)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Korábbi leírásod alapján eléggé valószínű, hogy kampeca. Ettől függetlenül egy másik gépben is ki kellene próbálni(egy ismerősnél/havernál stb). Ha ott sem kel életre, akkor ennyi volt.
-
félisten
válasz kriszpontaz #405 üzenetére
[link] - mondjuk olyan részletesen kifejtett leírást ne várj, sőt van, ami szerencsesüti feliratnak is elmegy...
-
félisten
válasz kriszpontaz #407 üzenetére
Ez nem kóser, akárhogy is nézem, mert SATA2-n is jobb eredményeknek kellene születni. Csak infó gyanánt 2 mérés 2 vezérlővel, mindkettő SATA3-on készült és természetesen egy Samsung 840 120GB SSD-ről.
Intel | AMD
(Mérj egyet Te is Crystal-al, hátha a progik mérnek másképp, és akkor nincs is mit meditálni az alacsony írási eredményeken)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Szimmanó #410 üzenetére
1. Számos kérdésre ad választ
2. "Ami aggaszt: az első napon a telepítések miatt kb. 90 GB adatmennyiség írása történt meg, az SSDOK tool szerint a Wear Level Count már 6 óra használat után 98 / 100.
Ugyanez a Sentinelben és a Crystal DiskMarkban 14-es érték."
14-es érték nem lehet. Ha nem vagy tisztában a SMART adatok jelentésével, akkor ne vonj le belőle következtetést, mert abból születnek az ilyen butaságok, mint 1hogy 4-en van az MWI egy új meghajtón...
Hard Disk Sentinel-el kell ránézni a meghajtóra és a szöveges értékelést elolvasni, nem pedig a SMART adatokat megpróbálni értelmezni...A 100/98 az a már-már megszokottá váló Samsung FW bug(legalábbis én annak tartom). Amire eddig ráhúztam ezt az új FW-t, ott mindegyik esetben vagy 1-el csökkentette az MWI értékét (új meghajtókról van szó minden esetben), vagy 98-ra állította...
Majd javítják, ha akarják, ha meg nem, nekem úgy is jó, egy biztos: ha a progim 98-t jelenít meg, akkor az MWI 98-on is áll. (ez nem jelenti viszont azt, hogy az SSD egészségi állapota ne lenne kiváló, mert a progim nem elemzi/értelmezi/hasonlítja össze stb a teljes SMART infó értékeit, ergo nem egészségi állapotot közöl. Ahhoz Hard Disk Sentinel kell.)[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Szimmanó #413 üzenetére
1. Mint írtam, a szöveges értékelést kellene elolvasnod, az Áttekintés fülön találod.
2. Nem, nem 14-en van, hanem 98-on. (ezért írtam, ha nem tudod melyik SMART infót, hogyan kell feldolgozni, akkor ilyen következtetéseket lehet levonni)
3. Egyszerűsítsük le a kérdést: SSDOKMindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz kriszpontaz #417 üzenetére
Eddig nem tapasztaltam számos 840-esen sem, hogy az új BIOS óta lenne gondjuk, bár az is igaz, hogy nem nagyon futok bele mostanság NVidia/NForce chipset-es deszkába...
UI: Ez a hosszú indulást egy korábbi W7 frissítés is okozhatja, sokan panaszkodtak erre, szóval ha véletlenül Windows Update-ről jött valami, akkor szinte biztos, hogy az az oka.
-
félisten
válasz kriszpontaz #419 üzenetére
Remélhetőleg csak az OS zuhant meg... (előző hsz-ben meg természetesen nem új BIOS-t akartam írni, hanem új Firmware-t...)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz kriszpontaz #425 üzenetére
Nem véletlen, hogy a telepítési segédletemben is azt írom/kérem a userektől, hogy "# Telepítés idejére ne legyen tuningolva a konfiguráció", pont azért mert pontosan tudom, hogy gondot okoz bizonyos esetekben...
-
félisten
válasz Szimmanó #441 üzenetére
Ahogy Godlike79 is írta, az NForce driver okozza a gondot (az SSDOK nem támogatja és nem is fogja ezt a régi driver-t). Mivel csak SATA IDE mód van, ezért az Nforce IDE drivert kell lecserélned az OS alap IDE driverére, utána már az SSDOK is is fel fogja ismerni a meghajtót, és a TRIM is működni fog.
A már korábban már szintén linkelt bejegyzésben keresd meg a "5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?" részt, ott az IDE driver cseréjének módja is le van.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Szimmanó #446 üzenetére
"egy másik szekcióban, két darab Nvidia NForce Serial ATA vezérlőt..."
Igen, erről a vezérlőről volt/van szó"Ezeket kellene valami Szabványos Serial ATA vezérlőre cserélni?"
Nem, ezeket kell lecserélned Szabványos kétcsatornás IDE vezérlőre (bejegyzésemben is erről van szó)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új 1000 GB 1 TB külső USB 3.1 merevlemez HDD kábellal, tokkal
- Western Digital Purple Surveillance 3.5" 4TB 5400RPM 64MB SATA3 100/100
- Western Digital WD Red 4TB 5400rpm 100/100 /3-hónap garanciával! (WD40EFRX)
- Lenovo 128 GB MicroSD kártya 50/90MB/s eladó
- Eladó több darab ÚJ M.2 WD SN5000S NVMe 512Gb SSD 2230-as SSD 2280as átalakítóval
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest