- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Steam Deck
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Megint csak attól függ, mire kell az a gép. Átlagjúzernek segít, ha csak netezgetni kell vagy doksit szerkeszteni (semmi hardcore cucc). Itt egy 768 MB RAM-os, 1 magos, celeronos Lenovo lapos teszi a dolgát szépen, Crunchbang fut rajta, rendszerindítás után kb. 90 MB RAM fogyasztással, szóval marad a Firefoxnak is (szerk: nyilván HD youtube-ot nem kell várni tőle.)
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Fenyő
őstag
Azért még használható lájtos disztróval, egy antiX pl 50 mb-ot kajál be indítás után, annyi a titok, hogy ne használj reklámblokkolókat (azok durván megdobják egy böngésző ramigényét), hanem csak flashblockot (ami meg csökkenti, esetleg noscript lite még belefér mellé, de az már határeset tud néha lenni), így ha csak néhány ablak van nyitva simán lehet böngészni vele, de pl most Manjaro XFCE (de Mint XFCE előtt is kb ez lenne a helyzet) előtt ülök egy Athlon Xp-és gépen 4 ablak van nyitva a Firefoxban és összvissz 353 Mb ram foglalt mindenestül, anitX-nál egy bő 100 megát még ebből is levonhatsz, persze ahogy Spammer kolléga is írta HD videót ne várj tőle, de kb 360p-ig még megbirkózik a videókkal, de van ám smplayer/smtube egyebek is azzal már 720p sem akadály.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
gery2123
őstag
Hú itt aztán mennek az indulatok.
Én sokáig Linuxot használtam, aztán win8.1 mert ilyen Tabot vettem. El is adtam 3 hónap után, mert nem tudtam megszeretni. Ismét visszatértem a Linuxhoz, de muszáj a Windows is az office miatt mert most írom a szakdogát. Sajnos muszáj. Na de én csak azt nem tudom elképzelni, hogy itt mindenkinek ennyi pénze van Windowsra, office, és Photoshop - ra? Nekem jelenleg win10 előzetes van fent, mert ez van ingyen, és egy 30 napos office. Valahogy kinőttem már a varez cuccokból, és ha wint akarnék használni akkor én vennék egyet. Office biztos nem, de ott meg ha kell ott az Office 365 amit havonta megkapok nem is olyan drágán. És ha már van egy ismerős vagy barátnő, esetleg szülő akkor már a havi 3k fejenként csak 5-600 Ft. Nagyon remélem, hogy lassan Linuxra is meg lesz oldva ez, vagy a Chrome fogja az android appokat futtatni és közte lesz az Office is.-- PSN_ID: GerY2123
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu vonalon nem először látom, hogy ilyen-olyan PPA-val el van bonyolítva a zárt driver telepítése valamilyen érthetetlen okból, miközben még Debianon is egyszerűbb volt anno felrakni a zárt drivert, ha nem csal az emlékezetem, 2 vagy 3 parancs volt mindössze, a többit megcsinálta a csomagkezelő meg a disztró.
Én Chakrát használok, ez egy Arch leszármazott disztró, csak KDE-vel. Ott a telepítő (ami egyben live rendszer is) magától megcsinálja a driver telepítést is. Ha kézzel szeretnéd csinálni a cserét a driverek között, akkor is csak néhány lépés. [link]
Ha nem is szereted a KDE-t, magát a live rendszert kipróbálhatod a kártyáddal, mert ott is működik a zárt driver, ha azzal az opcióval indítod el. Így kiderülne, hogy honnan erednek az említett problémák. Ha nem jelentkeznek a live rendszer alatt, akkor valószínűleg érdemes lesz másik disztrót nézned.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
aktív tag
válasz kiskaktusz #169 üzenetére
köszönöm a választ!
(#173) Fenyő
neked is.lubuntuval kezdem.
bocsi, hogy ebbe a topikba írtam a kérdést, de úgyis csak a windows vs. linux megy a fórumban, attól meg még ez is jobb.
Peace is a lie, there is only passion...
-
törölt tag
Hogy a viharba ne segítene ! Persze a legpehelysúlyúbb pöngészővel megnyitott kövér tartalmaknál tényleg nem fog segíteni semmi, de egy disztrót abszolút meg lehet úgy csinálni, hogy ellegyen fél gibivel, de akár lényegesen kevesebbel is. Jó, a mókolás, az nem mindenkinek fekszik ... de attól még lehetséges ! Ráadásul a Puppy különféle változatai, verziói különösen ajánlottak - fél gibivel nagyon jól elvannak, RAM-ba töltődnek, onnan futnak, pokolian gyorsak. (persze tanulni kell a használatát, én kb. 2 évig napi 8-18 órányit használtam, mire kiismertem annyira, h rutinból menjen) Persze ez a Puppy állandóan rootban fut, illetve nem mindenki engedheti meg magának, hogy ennyi időt szánjon rá, de a régi gépek feltámasztása tényleg nem lehetetlen. A személyes ajánlásom minimum egy P3 1,3 GHz-en, de le lehet menni egészen P2 800 MHz-ig. Szóval pusztán kijelenteni, hogy nem segít rajta semmi, az így kicsit meredek. Tudom, hogy értetted, de ezt muszáj volt leírnom.
Ha valaki mégis más disztróval próbálkozna, akkor a vm.swappiness = 0 valóban segít kevés RAM-nál ! Jóval később kezdi el használni a swapet. -
spammer
veterán
-
#Chris
tag
Nem tudom miért a mint-et nyomják mindenhol... Szerintem az Elementary os, ubuntu-unity használhatóbb/jobb/stabilabb/szebb
-
spammer
veterán
Mert egy kezdőnek a Mintre talán könnyebb váltani Winről (pl. a hasonló felület miatt is - no nem a csempés... ).
Amúgy eOS-t használtam, a régebbi verzió (Luna) elég stabil, a béta Freya meg használható, de túlzás, hogy stabil(abb) lenne. A szebb/használhatóbb meg ízlés dolga, kinek mi jön be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem az emberek többségének nagyon idegen a nyomkodós felület. Ha egy dolog jó volt a Windowsban korábban, az az asztali környezet a tálcával és a start menüvel, mindegy anno ki találta ezt ki. A Cinnamonban meg a KDE-ben ez köszön vissza, csak sokkal jobban megcsinálva.
Amúgy ha valamit hypeolnak és az nem az Ubuntu, akkor kizárásos alapon a Mint lesz az. Tudod megy a csorda.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
F.B.I.
veterán
Annyira belemelegedtem a vita olvasásába, hogy gyorsan le is cseréltem a feleségem laposán a Win 8.1-et, egy Zorin OS-re. Mit is mondjak? Mire vártam eddig? Netezős gépként simán jobb a Zorin.
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
törölt tag
OK. Bár továbbra is csodálkozom, mert nekem csak egyszerű kattintgatással még sosem sikerült /boot partíciót létrehozni.
(#253) Fenyő
Reklámblokkoló helyett:
/etc/hosts.deny -
nagyúr
Régóta szemezek vele. Ha nem lennék időszűkében, már fent lenne.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
F.B.I.
veterán
válasz CPT.Pirk #264 üzenetére
Sokkal jobb ( a színe is) gyorsabban indul, ahova kattintok jön, nem gondolkodik, a net nem áll meg, nem gondolkodik, erre a hw-re sokkal ésszerűbb megoldás, nem kell pénzt költeni memóriára és SSD-re, hogy meglegyen egy Win szűz telepítés élmény, nem kell vírusírtó (tűzfalat kapcsoltam) és még én is nulla tudással, feltettem...kész!
justaview: tudja, megmutattam neki, hogy nyomjon egy entert, ahogy bejön a kék képernyő...hamarabb betölt és nem hallottam a nyígást "hogy csinálj már vele valamit kérlek, mert nagyon lassú!"
Holnap nem lesz itthon, kipróbálok még egy pár LIVE verziót. Az nem gond, hogy 200Gb ment a home-nak?
[ Szerkesztve ]
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
FLATRONW
őstag
Melyik Mint változatot ajánljátok egy Asus EEEPC-re, amiben 1gb memória és valamilyen intel gma945 igp van? Gondolom a Cinamon kiesik az igp miatt is.
-
Fenyő
őstag
válasz FLATRONW #270 üzenetére
Meg az 1 Gb sem igazán elég Cinnamonnak/KDE-nek (bár ez utóbbit lehet butítani, de akkor meg minek ), procit nem írtál, pedig az is sokat számít, de gondolom vmi Core2 alapú, én inkább Xfce-t mondanék, de lehet a mate is elmegy még rajta, live módban mindkettőt ki tudod próbálni, azzal már nagyjából be tudod lőni melyik tetszik/megy jobban.
tomtyi: Hosts file-nak is megvannak azért a hátrányai egy közepsebb gépen egy ublock azért simán vállalható.
Szerk; Ja hogy Atom, akkor arra pláne Xfce, amelett hiába lenne komolyabb vga vagy több ram, Cinnamon akkor is laggolna rajta.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz FLATRONW #272 üzenetére
Xfce a "legkönnyebb" hivatalos kiadás, nem hivatalosból meg ott a nemrég linkelt LXDE, vagy rátolsz egy Openboxot, azzal sima ügy.
_
(#269) F.B.I.: miért lenne gond, hogy 200 GB ment a /home-nak? Oda pakolhatsz bármit, ha kihasználod, akkor kihasználod, ha nem, akkor nem.
[ Szerkesztve ]
-
titán
Már rég nem próbáltam asztali Linuxot. Mivel szerveren CentOS-hoz vagyok szokva, adná magát a Fedora. Mi arról az infó, érdemes kipróbálni?
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
domos
senior tag
A Linux szép és jó, csak valamiért az én gépemet nem szereti
If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.
-
mefistofeles
addikt
Olvasni itt (és minden hasonló topicban) rengeteg pro-kontra érvet a Windows vs. Linux "csatában" de igazából azért is értelmetlenek ezek a csörték mert -persze szigorúan az én véleményem szerint- olyan mértékben eltérő a két rendszer fejlesztésének célja, filozofiája, hogy ezáltal egyértelművé válik, minden felhasználónak, célja és hardverei okán megvan az az oprendszer ami ideális/ideálisabb a kettő közül. Lesarkítva, egy XP vel bíbelődő gyengébb gépre éppúgy értelmetlen és hiábavaló egy win 8.1 telepítése mint ahogy egy hardcorgémer számára is rossz döntés a linux. Persze értelemszerűen a két halmaznak van egy jókora közös része is, itt már csak az egyéni izlés, kényelem stb. alapján lehet választani.
Bár sokszori és tényleg komoly próbálkozásom ellenére mindig valami problémába ütköztem a linux telepítése/használata közben és így windowsos maradtam, mégsem szidom a linuxot. Tiszta, átlátható, izléses és gyors rendszer azokra a feladatokra amikre való.
De azért néhány linuxosok által használt közhelyet szeretnék a windowsal kapcsolatban cáfolni. Az újabb win rendszereknél nincsenek telepítési, driver keresgélési mizériák és ha nem az automatikus hanem az egyéni particionálást választjuk a linuxnál, bizony ez a művelet is bonyolultabb.[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
félisten
válasz mefistofeles #281 üzenetére
"Az újabb win rendszereknél nincsenek telepítési, driver keresgélési mizériák"
De vannak, legfeljebb ritkák.
Pont pár hete szívtam egy Marwell Yukon hálókártyával, ami nem műxik PPPOE kapcsolattal Win8-tól felfelé. Win7-en jó, és netes forrásokból kiderült, hogy általános probléma, és megoldás sincs rá.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
mefistofeles
addikt
Ritka driverproblémákról én is tudnék a linuxal kapcsolatban mesélni.
Ha szószerint veszel minden mondatot akkor beleköthetsz bármibe.
A repülő is leesik az égből néha, mégis a leg biztonságosabb közlekedési eszköz........[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
tatabike
őstag
Engem az akaszt ki, mikor valamelyik Linuxot ajánlgatják, hogy "...ez jól fut régi gépeken, ez direkt arra való, stb." Na most ilyen Linux nincs, az tuti. Mikor még az XP volt az uralkodó OS, én kipróbáltam akkoriban régebbinek számító gépeken egy rakás disztrót, amit állítólag direkt olyan régi gépekre készítettek, aztán állandóan visszakerült az XP, mert még csak megközelíteni sem tudta egyik Linux sem a Win sebességét. Volt olyan, ami percekig boot-olt, aztán amikor nagy nehezen felállt a rendszer, befontam a szemöldökömet, mire hajlandó volt reagálni akár egy egérkattintásra is. Szóval nekem nem csak a programok hiánya, hanem ez is probléma a Linux disztróknál. Azt meg ne várja tőlem senki, hogy majd rászánok egy hétvégét, hogy a 40+ disztró közül megtaláljam azt, ami nekem pont jó az adott gépre. Hülyeség.
Amúgy a Linux is akkor lenne igazi alternatíva, ha nem fejlesztenék orrba-szájba minden irányba, hanem lenne csak annyi verziója, mint egy sima windows-nak pl. Alap rendszer, aztán abból az a 6-7-8, egyre növekvő tudású változat. Mert amennyi energiát már belefeccöltek a kismillió féle disztró fejlesztésébe, annyiból már rég lemoshatták volna a wint meg az IOS-t is, ha csak egy OS-t fejlesztenek a rendelkezésre álló erőforrásokból. Így meg a kezdő Linux-felhasználó csak néz, hogy mi a tököm ez a csillió-féle OS, aztán hanyatt-homlok rohan vissza a winhez, teljesen érthető.
Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
-
tatabike
őstag
Nem volt az olyan régen. Az XCFE vagy mi a bánat akkor sem ért semmit a "régi" gépeken. Meg persze kinek mi a régi. De az elég tré volt, hogy a papíron 512MB ramon hasító linux az 1Gb rammal csak vánszorgott a 2.4Ghz-es pentiummal, miközben elvileg még egy szaros P3-ason is röccenés nélkül kellett volna mennie. Szóval vannak/voltak itt gondok bőven, már sokszor leírtam, hogy ami "ingyenes" az x@r, amiért meg fizetni kell, nem véletlenül...
[ Szerkesztve ]
Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tatabike #284 üzenetére
Az egyszerüsítésnek az lenne az ára, hogy onnantól nem elégítené ki az igényeket. Azért van ennyi disztró, mert igény is van rájuk. A kezdők meg úgy is azt nézik meg, amit az első párban kiad a google a Linux szóra.
Jó lenne ha lennének speciális Windows kiadások, pl. Win8 metró nélkül, de nincs, így az én igényeimet nem elégíti ki, nem is használom. Pont úgy nem tetszik nekem se a Gnome3, se a Unity felület, de itt van miből választanom.
Amúgy nem tudom, P3-as gépeken röhögve futtattam anno Ubuntut, később meg Debiant, mindegyik felülmúlta az XP-t sebességben. Különösen igaz volt ez akkor, mikor az XP nekiállt frissíteni és a wuaclt.exe (windows update) emiatt felzabálta a szabad memóriát a háttérben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tibcsi0407
félisten
Feltettem a párom szüleinek a laptopjára, nagyon elégedett vagyok a rendszerrel. Nem vagyok egy linux guru és sajnos addig-addig piszkáltam a repo-kat, hogy fel tudjam rá varázsolni a wifi-t, míg le nem daráltam róla a magyar nyelvet. Nem tudnak angolul, bár nem is nagyon van rá szükség ahhoz, hogy a firefox induljon, de engem akkor is nagyon zavar, hogy nem tudom visszatenni rá a magyart újratelepítés nélkül.
A languages menüben eltűnt a nyelvlista, azt írja, hogy 0 languages available.
Próbáltam google-ből összehozni a dolgot parancssorban, de nem nagyon sikerült.
Ha parancssorból frissítek, akkor sok csomagnál No_Locales errort dob, vagy valami ilyesmit, most fejből nem tudom.
VAlakinek van ötlete?[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
-
Polllen
nagyúr
válasz tatabike #291 üzenetére
Én használtam egy magos duron procin is mandriva-t bár akkor lehet éppen nem pont ez volt a neve. Lényegesen jobb volt, mint az xp, minden eszközt alapértelmezetten felismert, stb-stb. Játékok miatt maradt az xp.
Ha jól saccolok az volt az a p3 korszak 10+ éve. Igaz akkor még nagyobb háttérismeret kellett linux-hoz, mint most. Több volt a konzolmóka.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
pbalintka
csendes tag
Én windows user voltam a nagyon sokáig. Néha megpróbálkoztam egy-egy linux disztróval. Aztán úgy 7 éve elegem lett abból, hogy virusírtó nélkül nem lehet meglenni win alatt. Ekkor telepítettem egy debiant otthonra is. Ismertem mert serverekre azt rakok mindig. Azóta virusírtó nélkül ugyanaz a rendszer megy a mai napig is. Sose kellett újra felraknom és nem fogja vissza semmi 3rd party védelmi rendszer a gépemet.
Nekem ami nagyon negatív win esetében az a frissítési mechanizmus. Frissíteni pedig kell, mert lassan kétnaponta jönnek ki biztonsági résekről doksik (linuxnál is ez a helyzet természetesen). Frissítés lemegy, reboot, újabb frissítéseket talál, megint reboot és ez még kb 3-4x lemegy. És a legjobb amikor rebootolna majd a kijelentkező képernyő után megjelenik a felirat, hogy ne kapcsolja ki mert dolgozom. Ilyenkor hálózati kapcsolatok sincsennek. Nemrég ugyanezt éltem át egy cég servere esetén. Kellemetlen volt, hogy 45 percig senki nem tudott dolgozni az irodában. Linuxnál egyszer frissítek és max csak akkor kell reboot ha van új kernel. Szóval nem a boot időt kell nézni, az a legkisebb időkiesés hanem az újraindítások miatt elpazarolt időt.
Tény hogy, aki játszani akar annak a win jobb megoldás. De minden másra létezik alternatíva.
Nekem ez saját véleményem. Amúgy mindenki használja azt amelyik számára szimpi, amit megszokott.
-
Fenyő
őstag
válasz tatabike #286 üzenetére
Hát tavaly az Xp lejárása végett elég sok régebbi gépre (Athlon Xp, P4, Celeron/Pentium M, Sempron, A64, kisebb 2magosok, tehát kb olyan kategória amit említesz) tettem lájtosabb Linuxokat amire a 7-es sok lett volna, de még az XP SP3-nál is bőven sokkal gyorsabbak volt mind (az átállás egyszerűsítése véget miatt rajta maradt a Win is, ill. amelyik értelmesebb sebességgel elbírta a 7-es is felment, de nemigen használják azóta, könnyű megszokni a sebességet), driverkkel sem volt szinte sehol sem gond, egyedül a Sises, S3-as integrált vgaktól fázik a Linux, ill egynémely Netgear usb-és wifihez kellett ndiswrapper.
Amikor meg az Xp volt az uralkodó OS pl. Puppy Linux 20 MB ramot kajált meg rendszerindításkor és egy K6-2/P2-esen is nagyszerűen futott.[ Szerkesztve ]
-
leeate
senior tag
Aki tényleg linuxozni akar, az tegyen fel inkább valamilyen asztallal szállított Debiant ahelyett, hogy ilyen buggancsokkal szórakozik. Egyáltalán nem olyan "kocka" disztró már, mint amilyen régen volt, viszont stabil és gyors.
[ Szerkesztve ]
Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!
-
félisten
válasz mefistofeles #283 üzenetére
Nem akartam vitatkozni a mondanivílód lényegével, van linux esetén jó sok driver gond, szerintem elsősorban a gyártók hibájából.
Csak pontosítottam.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
spammer
veterán
Kipróbáltam live-ban (tehát telepítés nélkül), virtuális gépen (1 mag, 512 MB RAM) a Mint LXDE-t:
Indítás után 122 MB RAM. Azért az nem rossz, főleg úgy, hogy nagyjából minden alap dolgot tartalmaz. Kis nyomkodás után, pár ablakkal meg 138 MB RAM. Ha elindult a Firefox üresben, akkor olyan ~224 MB RAM körül állt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest