Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cjvt3o

    aktív tag

    válasz Bolond^^ #27532 üzenetére

    Mivel az "új dolgok" többnyire ROM függő szolgáltatások (sőt, az 4.x-ben a legtöbb, a média által felkapott újdonság valójában a custom ROM-okból került át, azokban már régebb óta, 2.x-es sorozatokban is létezik), így elsősorban a szoftver optimalizáció, illetve hardveres képességek (pl. több magos processzorok, utasításkészletek) jobb kihasználása az, ami miatt újdonság az ICS/JB. Ez utóbbiak - jó esetben - gyorsulást, illetve zökkenőmentesebb működést, valamint növekvő akkuidőt eredményezhetnek.

    Valamelyik vonatkozó általános topikon egyébként valaki (na jó, ez nem túl pontos, de nincs kedvem megkeresgélni) olyan sarokigazságot is hangoztatott, miszerint az ICS 3-as kernellel jár együtt, sőt, ha kernel a 2.6-os sorozatba tartozik, akkor valójában nem is ICS-ről beszélünk. Ez természetesen zöldség, az ICS az Android (Linux) disztribúció 4-es verziószámú kiadásának a kódneve, a kernellel ilyeténképpen nincs összefüggésben, tudomásom szerint 2.6-os, a disztribúció igényeinek megfelelően fordított kernellel éppúgy együttműködik, mint egy hasonlóan passzos 3-assal. (Sőt nem lehetetlen, hogy a 2.4 ággal is lehetne működtetni, ha valaki szereti az ilyen próbálkozásokkal elütni az időt.) Nincs reprezentatív mintám, de az általam ismert gyártók többsége alapból a 2.6-os ágon alapuló ICS/JB mutációkat adott ki eddig, ugyanakkor a custom vonalon számos 3-as kernel is elérhető korábbi (pl. GB alá Etana) disztribúciós mutációk alá.

    (Általánosságban az akár 256 darabos smp- és utasításkészlet használat évtizedek óta része a Linux kerneleknek - ne felejtsük el, hogy a Linux kiszolgálói operációs rendszerként izmosodott meg, ahol már a 90-es évek végén bekerülési minimum volt a többprocesszoros rendszerek támogatása -, a fejlesztések és eltérések kezelése pedig többnyire modulárisan épül a kernelfába - lásd még: makrokernel. Ugyanakkor olyan mélységig nem ismerem az Android alapú disztribúciók sajátosságait, hogy meg tudjam válaszolni, valójában miért nincs hw-es gyorsítást támogató ICS/JB custom rom 2x-re. Van egy általánosan bevett magyarázat arról, hogy nvidia adós a tegra2 driverével, de erről konkrétumokat nem tudok, az nvidia drivere desktop/szerver rendszereken is zárt, nem készítenek drivert külön minden kernelhez és disztribúcióhoz, utóbbiak bináris modulként építik a kernelfába az univerzális drivert, valaminek tehát ebben az esetben nagyon el kell térnie az nvidiánál az egyébként jól megszokott úttól, ha ez ilyen problémát eredményez.)

    Ezenkívül természetesen bárki fordítgathat kernelt az eszköze és disztribúciója alá, nyilvánvalóan kell hozzá egy felületesnél mélyebb rendszer és disztribúció ismeret, de azért nem ördögtől való dolog az sem, egyes szerver ill. desktop Linux disztribúciókon eleve nincs is "gyári" bináris kernelcsomag, azaz a kernelfordítás kikerülhetetlen (ilyen például a Gentoo).

Új hozzászólás Aktív témák