- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
Xbox Game Pass [2024] - A májusi lista
gp Az elkövetkező időszakban többek között megkapjuk a Kona II Brume című játékot.
-
Saját Redmi Note 13 Pro+ a világbajnok focicsapatnak (és indiai rajongóiknak)
ma Argentína nemzeti válogatottjának mezével díszítik az új Redmi különkiadást.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
Aktív témák
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Vakegérke #21750 üzenetére
Már olvastam a történelmet! A péntekre pedig lelkiekben készülök! A vers viszont nem az akarattól függ, ahhoz ihlet kell, de jelenleg (sajnos) a negatív dolgok az erősebbek.
Hamarosan rakok is fel egy jó kis borongóst.Viszont, a vacsi!
Valóban egy jó kis borsólevessel indítunk. A többféle répát felkarikázom és egy kevés olajon megfuttatom, pár gerezd fokhagyma társaságában. Rászórom a borsót, enyhén sózom, majd felöntöm vízzel. Amikor a borsó majdnem kész, teszek hozzá egy kevés pirospaprikás rántást és galuskát szaggatok bele. A galuska egész tojásból, lisztből és csipet sóból áll. Egész lágynak kell lennie és így főzés után kellemesen könnyű lesz. Amikor elkészült, egy kevés finomra vágott petrezselymet és frissen őrölt borsot szórok bele.
A főétel összetettebb, mert a vega vonalat sem hagynám ki. A padlizsánt felkarikázom és besózom. Így hagyom állni egy fél órát, ezalatt az esetleges kesernyés ízét kiadja magából. Ezután bepanírozom, de a zsemlemorzsába keverek reszelt füstölt sajtot is!
A csirkemellet vékonyan bekenem mustárral és hagyom állni egy órát, majd ezt is panírozom, de ez esetben a zsemlemorzsához durvára vágott tökmagot keverek.
Köretnek egyszerű sült krumplit gondoltam, de a csirke mellé párolok egy kis zöldséget is: répa, borsó, kukorica, zöldbab, kevés hagyma. A rántott padlizsánt pedig tartármártással kínálom.Jó étvágyat!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21751 üzenetére
Jó kis kaja. Bár "olajos" vagy, én meg "zsíros paraszt", örömmel fogadom alkotásod.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Vakegérke #21752 üzenetére
Való igaz, hogy a rántott mindenfélét is lehet zsírban sütni, de tény tényleg megszoktam azt, hogy olaj. Ugyanakkor van, amit el sem tudok képzelni olajjal, például a pörköltet.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21753 üzenetére
Pörkölt olajjal? Az tényleg szentségtörés.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21755 üzenetére
A jó magyar "paraszt" kaják zsírt követelnek.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
-
Vakegérke
veterán
Birkahús még nem volt.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
föccer
nagyúr
válasz geprombolo #21761 üzenetére
Röhögni fogsz, de imerek olyat, aki sima étolajba mártogatja a kenyeret és minden nap azt reggelizi
Brrrrr.....
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök.
-
Geri Bátyó
őstag
Még a végén birkapörkölt lesz?
Adok köretnek krumplit.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
föccer
nagyúr
válasz Geri Bátyó #21765 üzenetére
Rakjunk alá sok-sok hagymát:
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök.
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21765 üzenetére
Fokhagyma is kell hozzá.
föccer: Megelőztél.
[ Szerkesztve ]
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21770 üzenetére
Lassacskán enni kéne, nem gondolod?
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21772 üzenetére
Nem írni akarok, hanem enni. Legfeljebb átírom a receptedet.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21774 üzenetére
Nekem való is lesz, csak főzd már meg.
Ígérem, megírom a paródiát, ha nem is ma.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz Vakegérke #21775 üzenetére
Tisztára olyan vagyok már mint egy rabszolga!
Na, akkor lássuk a birkapörköltet!
A füstölt szalonnát felkockázom és egy jókora bográcsban jól kisütöm a zsírját. Amikor ez megtörtént, mehet rá a felaprított hagyma, fokhagyma, paprika és erőspaprika (ez utóbbiból csak annyi, hogy csípős legyen, mert lehet, hogy valaki nem szereti az erős kaját és utólag pótolható). Amikor ezek megfonnyadtak, mehet a birkahús, amit előzőleg megszabadítottam az esetleges faggyútól (elvégre nem akarunk ázott gyapjú ízt érezni a szánkban). Hogyha valaki nem tudná, akkor elmondom, hogy a birkát nem kicsontozva, hanem csonttal együtt szokás főzni, sokkal jobb íze lesz így. A húst fehéredésig pirítom és rászórok egy nagy adag felkockázott paradicsomot. Amikor ez kiengedte a levét, megszórom sóval, őrölt köménnyel, kakukkfűvel és persze pirospaprikával. Összeforgatom, felöntöm a vörösborral és egy kevés vízzel.
A körettel kapcsolatban arra gondoltam, hogy csinálok inkább pincepörköltet, vagyis, a krumplit is belefőzöm a pörköltbe, valamint teszek hozzá egy kevés felkarikázott répát. Ehhez a majdnem kész pörköltet egy kissé még hígítani kell, mert a krumpli is felvesz a léből, valamint még egy kicsit sózni sem árt.
Amikor minden megpuhult beleszórok egy kevés őrölt borsot (azért nem korábban, mert az íze elfőne és csak az ereje maradna, de nekem az íze kell), egyet még rottyan és kész is!Friss, ropogós kenyérrel tálalom.
föccer: Bocsika, de közben az unszolás hatására elkészült!
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
föccer
nagyúr
válasz Geri Bátyó #21777 üzenetére
Pedig már fő a husi
Mit szólsz hozzá, ha mind a ketten főzünk ma? Azt nem mondom, hogy úgyis az enyém lesz a finomabb, de azért hátha
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök.
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21777 üzenetére
Nem véletlen unszoltalak, fincsi a végeredmény.
föccer: Te is nyomasd, kérlek, legalább jut mindenkinek.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Geri Bátyó
őstag
válasz föccer #21778 üzenetére
Nosza! Én régóta mondogatom, hogy nem kizárólag a főszakács dolga a főzés, a többi szakács és kukta is vegye ki a részét a főzésből!
A többiek majd szavaznak és az kapja a pontot, akinek a főztje népszerűbb! (Kis bemelegítés a holnapi napra)
Egérke: Szeressük a pincepörkölt!
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21780 üzenetére
Én nagyon!
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
föccer
nagyúr
No, nézzük a hozzávalókat:
- Birkahús,
- vörösbor,
- macskapöcse paprika,
- krumpli,
- vöröshagyma,
- foghagyma,
- szalonna.Mi is lehetne ebből, mint a jó kis bográcsos birkapörkölt. Lássunk is neki.
Remélem valaki segít abban, hogy vigyáz a tűzre, mert én a főzőcskével leszek elfoglalva.
Amíg előkészítem a hozzávalókat, addig kéretik szép nagy kupac parazsat készíteni a tűzhelyen. ?ehet rá nagyobb hasáb bőven, hogy tartsa a meleget amíg csak kell.
Az előkészítés első lépéseként szépen megtisztítom és felkockázom a husit. Nem túl nagy darabokra, mert a Birodalom lakossága már a sarkomban jár, lesve, hogy mikor lehet mártogatni a jó kis szaftot. A szalonnát levágom a bőréről és lehet kockára vágni. Így jár a hagyma is, miután megpucoltam. A bográcsot felrakom a közepes lángon égő tűzre és belehajítom a szalonnát, had sisteregjen ki belőle a fincsi zsírocska. Ha szépen elkészültek a tepertők, akkor kimerem az összeset, nehogy megégjenek. Ezt a legéhesebben akár meg is ehetik kenyérrel, amolyan étvágyhozónak.
A frissen kisült zsírba mehet a hagyma, amit üvegesre pirítok. Ezután a megtisztított husi kerül a bográcsba, amit összeforgatok a hagymás zsírral. Amíg a husi nem hevül fel, bőségesen megszórom pirospaprikával, valamint az összetört foghagymát, és az apróra vágott macskapöcse paprikát is hozzáborítom. Közben szólok, hogy megy kicsit be lehet röffenteni a tüzet, had induljon be a folyamat A husit ezután felöntöm a borocskával, egy kevés vízzel, és adok neki némi sót. A tüzet csak annyira kell megrakni, hogy a felfőjön a szaft. Utána csak lassan kell rotyognia.
Köretnek kolompír lesz. Ezt közepes méretre kockázom, és sós vízben megfőzöm. Ezt két részre osztom. Amikor megfőtt a husi, akkor ezt is félbe osztom. A felébe beleforgatom a fele krumplit és visszarakom egy picit a tűzre, és összefőzöm egy picit. A másik felét a vacsinak külön-külön tálalom, mert van aki külön-külön szereti, és van aki egyben. Én ezt az utóbbi tábort erősítem.
Viszont ami nem hiányozhat, az a savanyúság. Koviubi, és almapaprika. Mindezt finom, friss kenyérrel lehet fogyasztani.
Jó étvágyat mindenkinek
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök.
-
föccer
nagyúr
válasz Geri Bátyó #21785 üzenetére
Áhh, a paradicsomot kihagytam, pedig az elején még az eszemben volt. Látszik, azért a rutin még erősen hiányzik
Én biztosan a te vacsid mellett szavazok
üdv, föccer
[ Szerkesztve ]
Építésztechnikus. Építőmérnök.
-
Vakegérke
veterán
Tartozom egy főzéssel, ha már megígértem. Készül Geri Bátyó receptje alapján. Semmi jóra ne számítsatok.
Mivel pincepörkölt készül, a kellékek közt elsőrendű egy pince. Amolyan ódon, pókhálós, benne feledett szerszámokkal, amelyek jól jöhetnek.
Bográcsot nem találtam, viszont van egy ón áztatókád, a célnak megfelel. Fellógatom a gerendára, ehhez adott pár patkószeg, meg valami bőrizé, talán lószerszám része volt.
Meghordom az alját fával, a bámészkodókkal pedig közlöm, hogy csak akkor kapnak a kajából, ha hoznak még fát. Hamarosan jönnek is, gerendák, tetőlécek gyülekeznek halomba. Távolról veszett káromkodás hallatszik.
Főzni kéne. Lustaság rulez, így pihenek a nagy meló előtt kicsit.
Nem megy. Bár a pókháló nem zavar, a tulajdonosa reklamál. Arról nem is beszélve, hogy sürget a népség, akik a fát hozták, mert a tulajdonos már átkozódva, fenyegetőzve keresi őket.
Na, álljunk neki. Hogy is kell?
Füstölt szalonna. Nem szeretném összezsírozni a kezem, így madzagjánál fogva dobok be párat a kádba.
Mit felejtettem el, na mit?
Alágyújtok a kádnak, és megbízom az egyik lábatlankodót, hogy táplálja a tüzet.
Sistereg a szalonna, de túl vastag, nem melegszik át. Hoppá, kéznél a kalapács, adok neki. Öröm nézni, ahogy olvad a zsír, meg azt is, hogy a többiek guvadt szemmel nézik.
Na, ideje, hogy belerakjak valamit. Kinéztem egy gyereket, de már nem látom. Mi is van kézügyben? Hagyma. Pucolja, aprózza a görcs, nagy a kád. Bele egy szakajtóval, meg fokhagymát két marékkal, és ha már két marék, akkor legyen annyi a paprika is, megtámogatva ugyanannyi erős paprikával.
Rotyog az egész, a csürhe nyalja a száját.
Ide a birkát!
Adják, de nem veszem el tőlük, csak mutatok a kádra, erre beledobják. Nyugi, nem él, bőre lenyúzva, a fejét ellopta valaki, bizonyára halászlevet főz belőle.
Jé, hát nem kifehéredik? Festékes a kád? Menteni kell a helyzetet, így szólok az egyik bámészkodónak, hogy hozzon valami pirosat. Hoz is hamar egy vödör paradicsomot. Bele vele, na nézzük. Na, csak jó lesz, élvezi a dolgot, már összeszűri a levet a birkahússal.
Pattognak a parancsszavak, és mivel zabálni akar a tömeg, rohannak, hogy teljesítsék akaratom. Hoznak sót, bele! Hoz valaki poros köményt, dobd bele! Kakukkfű? Ha már hoztad, lelked rajta, hajítsd bele. Pirospaprika, az kell, ne sajnáld.
Az egyik várakozó iszogat, minden cucc jól jöhet. Letépem a szájáról a flakont, a szag alapján vörösbor. Nosza bele a kádba. Megsértődik a fószer, és bosszúból belenyomat még cirka öt litert. Sebaj.
Ne essünk túlzásba, öntök a pörkölthöz egy pohár vizet is.
Na, egész jól néz ki. Valami hiányzik. Ja, a krumpli. Csak csúnyán kell néznem, máris rohannak páran, és amit hoztak, azt csak úgy natúr belehajigálják a kádba.
Na ugye, van tekintélyem.
Kovácsfogó is jó ahhoz, hogy felkeverjem a kaját. Valami még hiányzik. A tömeg ordít, hogy nem, én viszont makacs vagyok, és nem mernek velem vitatkozni.
Ahogy kiejtem a számon, hogy őrölt bors, rá két percre az utca túloldaláról ordít egy menyecske, hogy legalább megerőszakolták volna, de nem, elrabolták a törött borsot tőle.
Rotyogjámán... Rotyog.
Ideje nincs kihűlni, viszi a dolgos nép az udvarra, és esznek kétpofára. A pék csak reggel fedezi fel, hogy a frissen sült kenyérke köddé vált.A kád alatt elfelejtettem kioltani a tüzet.
A tűzoltók jegyzőkönyvében az szerepel, hogy elektromos tűz nem lehet, viszont nem elképzelhetetlen állati bosszú, hiszen erős birkaszag terjengett a környéken...Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
veterán
Igyekeztem, stop. Ha oeroemet okoztam, az szaamomra oeroem, stop.
Holnap lesz a rettenet napja. Ne számítsatok semmi jóra, rátok szabadítjuk a hozzávalók ördögeit, és aki legyőzi őket, az előtt nem marad feltett kalap.
Kalandra, emészthetetlen kajára fel!
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
talmida
Közösségépítő
Jajjj, Egérke, mit tettél? Rekeszizomlázat hozol ránk!
IN GOD WE TRUST!
-
Vakegérke
veterán
válasz Geri Bátyó #21797 üzenetére
Kezdem a gonoszságot. Joghurt.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
geprombolo
senior tag
válasz Geri Bátyó #21785 üzenetére
Az Uralkodó jó kedvében van, az álláson meg úgysem változtat a dolog, mindketten kaptok a főzésért pontot, Vasegér meg kitüntetést a nevettetésért!
Éééésss... harmincadika van, nem lehet, hogy ebből a buliból kimaradjak, teszek is hozzá kókuszolajat!cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
Vakegérke
veterán
válasz geprombolo #21799 üzenetére
Szerintem jól harmonizál vele a méz.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)