- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- ASUS ROG Ally
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Raspberry Pi
- Kompakt vízhűtés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
Az SSD-k úgy működnek, hogy igazából egyesével csak a 0 bitet tudják átírni 1-re, fordítva ez nem megy. Ami megy, az az, hogy egyszerre egy nagy blokkban mindent átírnak 0-ra.
Szóval ha valamit kell írni, akkor az úgy megy, hogy egy komplett ilyen törlési blokkból kiolvassák az adatokat az SSD ramjába, ott megváltoztatják az adatot az írási kérelemnek megfelelően, törlik az egész blokkot (ami simán lehet 1 MB is, SSD-től függ), aztán visszaírják a megváltoztatott adatot a RAM-ból. Azt könnyű látni, hogy tök mindegy, hogy az ember egyetlen byte-ot vagy 1 MB-ot változtat meg, attól még ugyanannyit kell írni. Egy ideális világban persze mindig egy komplett blokknyi adatot kell újraírni, de ha nem, akkor jön képbe ez a "write amplification", miszerint kevés byte megváltoztatása miatt sok byte-ot kell újraírni - és ennek az értékére lehet valami tippet adni, hogy az OS felül látszó írásmennyiség meg a ténylegesen végrehajtott között milyen arány van. (Mostanában a normálisabb SSD-kben van egy nagyobbfajta SLC cache, ami egyébként sokat segít ezen, amikor egy blokk csak egy kis része kap írásokat, akkor azt a cache-ben update-elgetik, nem az M/T/Q/P/X/Y/ZLC-t zaklatják.)DRM is theft
-
törölt tag
Elméletben a felülírhatósag, a gyakorlatban pedig a TBW releváns.
(Én legalábbis a TBW-hez viszonyítok, mert körülményes lenne azt számolni, hogy hányszor írtam újra az SSD-met.)De a felülírhatóságot nézve sincs baj, gyorsan utánagondolva 1000-1800-szor újraírható konzumer drive-okról is tudok.
[ Szerkesztve ]
-
pubyy
tag
válasz Predatorr #30 üzenetére
most nézegettem hogy jelenlegi jobb SSD-k ( TLC ) 500 -600 x felülírást engednek meg gari szerint. Nyilván ez csak kb ami a TBW-ből meg az adott kapacitásból kijön, de nagyságrendileg megállja a helyét. Ezzel szemben ezekből a gyengébbik széria 1 DWPD-s ami 1825 x felülírást jelent, a jobbik meg 3 DWPD-s ami 5475 x felülírást garantál. Hát ez szerintem nem épp a minőségromlás kategóriája....
Mondjuk ezek már akkora számokkal dobálóznak hogy minden porcikám tiltakozik az ellen hogy elhiggyem hogy egy QLC-s cucc ilyesmire lehet képes lehet, de remélem nekik lesz igazuk... -
nexplo
őstag
A cím "hallhatatlan bocsánat halhatatlan" kicsit hatás vadász, de bejött-benéztem olvastam.
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
törölt tag
-
Predatorr
őstag
-
duke
aktív tag
válasz Alogonomus #14 üzenetére
https://pcworld.hu/hardver/miert-lassulnak-le-az-ssd-k-138574.html
Itt a megfelelo irasi sebeseggel magyarazzak azt, hogy a meghajto egy resze nem hasznalhato. Mindig lennie kell teljesen ures cellanak, mert ha csak felig teli cellak vannak, amit irashoz elotte torolni kell, akkor nem tudja tartani a meghajto az elmeleti max sebeseget, mert azt csak ures cellak irasa eseten eri el.
"A fogyasztóknak szánt SSD-k általában a kapacitásuk 7 százalékát elrejtik a felhasználók elől, ezzel is biztosítva azt, hogy soha ne lehessen telepakolni a meghajtót. Ha nincs tele, akkor az írási sebesség is stabil maradhat."
-
-
joghurt
addikt
válasz enginev3.0 #22 üzenetére
Ha ugyanazt a sebességet szeretnéd, hány HDD-t is kellene RAID-be kötnöd? És az mennyibe kerülne? Valamit valamiért.
Manapság a HDD-t legfeljebb a nagyméretű, ráérős háttértárak világában látom indokolhatónak. Desktop rendszer, illetve laptop szintjén elszállt felette az idő vasfoga.A tej élet, erő, egészség.
-
snecy20
nagyúr
válasz enginev3.0 #22 üzenetére
Szerintem drágább is marad fajlagosan az SSD a HDD-hez képest még egy jó ideig, viszont átlagos igényekhez 1TB-os SSD (m.2) már elég lehet - rendszer alá, illetve háttértárnak.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
törölt tag
Erről vajon kap visszajelzést a felhasználó, hogy döglődik az egyik chip vagy csak azt veszi észre, hogy egyre kevesebb a hely?
-
-
pubyy
tag
válasz Predatorr #15 üzenetére
lehet hogy szararabb, mert QLC-ek a drágaságok, de mégiscsak kb 1800 x újraírást
bírnak kiígérnek ( persze papír szerint amit valamennyire majd csökkentenek a különféle varázslások).
Akárhogy számolom ez a legnagyobb esetében papíron kb 56 PB adatmennyiség.
Na jó legyen "CSAK" 50 PETABÁJJJJJT.
Azééé' ez mégsem olyan xar...
Ui: A kisördög azért nekem is azt súgja hogy ez eccerűen nem létezik.... -
Predatorr
őstag
Egyre szarabb ssd-k jönnek, de nem a tehnológiát javítják, hanem a hibákat leplezik. W10 utánérzés...
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Alogonomus
őstag
Amit én írtam, azzal azt lehet elérni, hogy egy nyersen 256 gigás lemezből a 250 gigás mutatott kapacitás 6 gigányi hibás celláig biztosítható, míg egy a gép felé is 256 gigásnak jelzett lemez kapacitása minden hibássá váló cellával csökken, mert "lemond róla" a lemez belső vezérlő rendszere.
Az elhasználódást azzal probálhatják egyenletesen tartani, ha a tároló minél több celláját bevonják a tárolásba, így egy cellára kevesebb ki-be tárolás jut az eszköz élete során.
-
snecy20
nagyúr
válasz enginev3.0 #1 üzenetére
Csillagászati? Dehogy is... 1 - 1.5 év alatt nagyon szépen bezuhantak az m.2 SSD árak.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
kovsol
titán
válasz Alogonomus #3 üzenetére
Ezzel amit te írsz az elhasználódást próbálják egyenletesre hozni.
Ami a cikkben van ott egy hardver meghibásodást próbál áthidalni, nem pedig a természetes amortizációt.dabadab a szolgáltató valószínűleg pont azt adja nekik amit fizetnek. Az olcsó tárhely megoldások esetén kicsi az iops. Felhős szolgáltatok nem rendelnek ki egy olcsó elifizetés mellé dedikált lemezeket. Azt a raid tömböt valószínűleg kiosztják tucatnyi virtuális gép alá.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
dabadab
titán
"Pl. mi bérlünk egy virtuális gépet, alatta SSD RAID tömbbel. Ehhez képest kb. 10 MB/s (nem elírás!) disk I/O-ra vagyunk képesek."
Gondolom nem mondok túl nagy újdonságot, de adatbázisnál nem a sávszélességet, hanem az IOPS-t szokták mérni, az többet mond.
Ha az is szar (SSD-től meg RAID konfigurációtól függ, de mondjuk 50k-nak azért illene meglennie (most megnéztem egy olcsó SSD-s virtuális gépen, ott 50k olvasás és 18k írás volt, de mondjuk egy Samsung 970 Pro RAID10 tömb az már úgy 1M táján van mindkettőben)), akkor a szolgáltatónál kell verni az asztalt, vagy elkonfiguráltak valamit vagy túlterhelt a fizikai rendszer.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
KROK640
nagyúr
"Halhatatlan" elvégre senki sem HALLja őket xD
[ Szerkesztve ]
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
joghurt
addikt
Szép, szép a szekvenciális sebesség. De ha már így szóba került a virtualizáció támogatása (?), erősen érdekelne, milyen tranzakciós terhelést tudnak ezek kiszolgálni.
Pl. mi bérlünk egy virtuális gépet, alatta SSD RAID tömbbel. Ehhez képest kb. 10 MB/s (nem elírás!) disk I/O-ra vagyunk képesek. Igaz, párhuzamosan több száz adatbázis íródna, plusz egyéb adatok. Tudom, ez elég speciális igény, de akkor is.A tej élet, erő, egészség.
-
törölt tag
Érdekes. Kíváncsi leszek, hogy konzumer vonalon milyen SSD-kkel jelentkezik a Samsung, ott is elérhető lesz-e valamilyen formában egyik-másik új technológia. Legalább a PRO sorozatban, ha a többiben nem is.
De a FIP-et a legkevésbé terhelhető QLC-knél is éppúgy el tudnám képzelni.
[ Szerkesztve ]
-
DjFlanker
aktív tag
"Az FIP szoftver képes érzékelni, ha egy chip huncutkodik"
Szegény chipek már szexelni se szexelhetnek nyugodtanJó pilóta alagútban nem katapultál
-
dabadab
titán
Minden SSD-ben szokott lenni valamifajta wearleveling, ez annyiban tűnik újnak, hogy komplett chipek halálát is túlélheti, nem csak pár celláét.
Az SSD-k kapacitását egyébként tizes hatványokban adják meg (szóval 1000 a váltószám, nem 1024), szóval mindenképpen kevesebb a ráírt kapacitás annál, mint amennyi a chipek nyers kapacitása.DRM is theft
-
tibaimp
nagyúr
Én is így tudom, de szerintem itt most komplett csipet vizsgál a szoftver, ezt a mostani nem tudja, gondolom csak cellákat vizsgál. És amennyiben egy komplett csip elhalálozik, akkor most az ssd-nek is annyi, de ezeknél már nem.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Alogonomus
őstag
Tehát eddig ez az adatáthelyezéses trükköt csak beleképzeltem a mondjuk 250 GB-os modellekbe is?
Alapvetően nem 256 GB-os kapacitást adnának ki a chipek? A 250 és 256 GB-os modellek közötti különbséget abban gondoltam, hogy a ki nem osztott 6 GB amolyan belső tartalék tárolóként működik, ahova az SSD belső szoftvere átmásolhatja az adatot a romlásnak indult szektorokból, ahogy a cikkben most le is lett írva. -
arn
félisten
970 folytatasa? kellene 1tb meghajto...
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Jó dolog, kár hogy csillagászati árak vannak SSD tájékon, még mindig
Tudom tudom, hogy már elég olcsók x évhez képest, de akkor is drága
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen NAS-t vegyek?
- Path of Exile 2
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
- WD 1-2TB HDD-k, új és használt
- ROG HYPER M.2 Card + 2x1 TB Samsung SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Kingston NV3 Gen4 1TB NVMe SSD eladó
- Évvégi készletszórás - Samsung PM893 960GB SSD - 2db-tól ajándék bluetooth autóhifi - csak idén
- Az alábbi nem sokat használt merevlemezek eladóak.
- DELOCK 62661 - Duális dokkoló SATA HDD - USB 3.0 klónozási funkcióval BONTATLAN IPON gari
- 160GB + 320GB hibátlan 3,5" SATA HDD-k eladók egyben plusz ajándék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest