Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz hcl #33860 üzenetére

    A Taylor tétel arról szól, hogy meg tudod mondani, hogy milyen hibával tudtad közelíteni az eredeti jelet. Amikor egy elméletileg tökéletes négyszögjelet (a.k.a. digitális átvitel) beletolsz a közegbe, akkor ott elvileg végtelen sok szinuszhullám keletkezik, amit át kellene vinni ahhoz, hogy a túloldalon is tökéletes négyszögjelet kapj. Ehhez képest a közeg sávszélessége korlátos, vagyis nem megy át minden szinusz, a Taylor tétel alapján meg tudod mondani, hogy mekkora a hiba. Ez a hiba megmondja, hogy adott közeg milyen átviteli jellemzőkkel rendelkezik labor körülmények között.

    Ezt lerontja a valóság nem labor körülménye. Ha ügyes voltál, tudtál csinálni olyan dekódert, ami konkrét helyzet konkrét jel/zaj/torzítás viszonyai között képes dekódolni a jelet x. hibaarány mellett. De ha a körülmények romlanak, akkor nem lesz képes.

    Egyébként azért morgok, mert az utóbbi időben egy rakás munkaidőmet csesztem el azzal, hogy a "digitális", meg "szabványos" meg mittomén milyen rendszerekben hibákat hajkurásztam, mert gyári állapotukban használhatatlan volt.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák