Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz hcl #21146 üzenetére

    Nálunk is voltak ilyen kizökkenthető tanárok.

    Az egyik kedvencem az angol tanár volt. Egy fiatal tanár srác (L M) volt, alig idősebb mint mi. Volt egy stílusa, ha kiküldött valakit az óráról, akkor azt úgy tette, hogy "menj ki és nézd meg milyen serlegeket nyert az iskola", vagy "megkínálhatlak egy órai munka egyessel?" esetleg a kedvencem : "megkínállak öt szóval, amennyit tudsz annyiast kapsz". Ezt szerettem, mert olyan szokatlan szavakat lehetett tanulni mint a kandaló párkány (mantel), tű sarkúcipő (stiletto), barázdabillegető (wagtail), és hasonlók. Persze sokszor ugyanazokat kérdezte, így ha jó jegyet akartam egy idő után csak kicsit rosszalkodni kellett és máris össze lehett hozni egy potya 3-4-5-öst, szerencsétől függően. Arc volt ő rendesen, a jó értelemben.
    Óra előtt kezet fogott velünk, és bár mindig öltönyben járt, sokkal inkább tartozott közénk mint a tanárok közé.
    Na, őt nagyon könnyen ki lehetett zökkenteni az óra menetéből, elég volt csak arról kérdezni, számítógépen épp milyen játékkal játszik, vagy előző este nézte-e a Fábri show-t? és komplett angol órákat tudtunk végig beszélgetni, főleg a rallys játékokat csípte, messzemenő részletekbe lehetett vele menni az aktuális Colin Mcrae rally akármelyik pályájával vagy autójával, de csípte a komandós játékokat is, sőt még a nőkről is lehetett vele beszélni.
    Na erre hamar rájöttünk mi fiúk, úgyhogy az angolóra sokszor úgy ment, hogy az első 5 percben jött 1-2 kizökkentő kérdés, és onnantól szabad csevegés volt az óra. Igen ám, csakhogy emiatt nagyon nem haladtunk az anyaggal, ami kezdetben tetemes mennyiségű házifeladattal járt, amit aztán egy idő után nem is ellenőriztünk, mert már hamarabb ki volt billentve az óra anyagából. Eljött vele az első év vége, mindenki kapott egy "kiegyezünk ennyiesben" tipusú jegyet év végén, majd viszlát. Jól mutatja a népszerűségét, hogy amikor az ofő azt mondta, hogy rajta kívül még egy tanárak jönnie kell az osztálykirándulásra, ki legyen az? Az egész osztály teljes egyetértésben az angol tanárra szavazott.
    Csakhogy a lányok, akik unták ezt az egész éves dumálásainkat, elmentek az igazgatóhoz és az ofőhöz, hogy angol órán nincs is tanulás, csak beszélgetés, meg ez meg az, és jajj hát ők nem vágják az anyagot stb. Na akkor behívták ezt a tanárt az igazgatóiba.

    A következő két év is vele telelt, de a vasszigor minta példája lett. Képtelenség volt eltérni az óra anyagától, mert azonnal repült az öt szó, vagy egy idő után már egyből a szaktanári/igazolatlan, ha nincs kész a házi egyes, ha nincs valamid (füzet, nunkafüzet, könyv akármi) egyes, ha nem vagy képben akkor megint csak egyes.
    Vele esett meg egyszer, hogy nem csináltam meg a házit, és mondom nem hoztam a füzetet, és abban volt. Erre mondta, hogy jó, házifeladat 1-es, felszerelés 1-es és ebből következőleg órai munka is 1-es. Ne, hittem,. de tényleg bevarrta a 3db egyest. Dupla angol óra volt, és kérdeztem tőle : ha a köv órára bejövök mi lesz? Megint 3db 1-es természetesen. Felelte. Mondom és ha nem jövök be? Akkor meg igazolatlan óra. Mire én : ok, akkor legyen egy igazolatlan, és nem jövök be, mert ha így folytatom megbukok angolból.

    Volt egy pusztítógép tanárunk, rettegéssel ejtettük ki a nevét C. Tibor, a fizikatanár, 1982 óta tanított az iskolában (jelzem, ma 2022-ben még ott van!) Eleve olyan megjelenése, légköre volt az óráinak, hogy félelem és rettegés volt, ráadásul hihetetlen mennyiségű karót össze lehetett kapálni nála. Év végén(!) a 23-24 fős osztályból simán buktak 13-14en fizikából. Félévkor meg még ennél is többen.
    Nos, két évig semmit sem tudunk vele kezdeni, az óráit "átvészeltem", év végére meg valahogy mindig sikerült összehozni a kegyelem kettest, ami persze csomó 1-es + 3-as kombinációjából állt.
    11-edikben azonban egy véletlen folytán rájöttem a gyengepontjára pont én, amiért az osztály hálás volt : nevezetesen kint felejtettem a PCWord egyik számát véletlenül a padon (mindig hordtam magammal 2-3-4 Gamestar/PC Word újságot mert akadtak lyukas órák ilyesmi, legyen mit olvasgatnom) és feltűnt neki épp mikor dolgozatot írtunk, és elkérte, és látványosan nem figyelt onnantól az osztályra, és az volt a jelszava mindig "lehet puskázni csak én ne vegyem észre". Sokan persze éltek egyből a lehetőséggel és miután senki sem lett elkapva egész béna puskázásokkal sem, a következő alkalomtól kezdve megvoltam kérve, hogy mindig legyen nálam PC-s újság. Csak dolgozatnál működött a módszer, de ha kapott újságot (A PC W volt a kedvence) és elég friss szám volt, akkor mind a 45 perc alatt el tudta olvasgatni, anélkül, hogy elvette volna az arca elől... Ettől kezdve az osztály fizika átlaga majdnem két egészet javult a korábbiakhoz képest (vajon miért? :D ) én nekem meg volt cigi meg kóla ígérve csak mindig hozzak friss számítógépes újságokat. Mai eszemmel pénzt szednék az osztálytól, hogy legyen pénzem az újságra. Persze amúgy volt, és amúgyis megvettem, de most miért ne? :D
    így aztán érettségi előtt 12ik év végén mindössze két embert buktatott meg, őket azért, mert azt mondta, hogy annyira gyenge a tudásuk, hogy nem meri őket az érettségi bizottság elé engedni, meg ez róla állítana ki bizonyítványt. Ebből az egyik következő évben érettségizett (abban az évben másból is bukott), a másik még pár évig odajárt :D de neki több más tárgyból sem volt meg még a kegyelem kettes szint sem.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák