Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz Pendra37 #1230 üzenetére

    Ha valaki megerőlteti magát és 100% helyett 200%-ra kapcsol, akkor valóban kiéghet és valóban van ára a hatékonyság növelésnek.
    De ha A összeáll B-vel, akkor külön-külön továbbra sem dolgoznak többet 100%-nál. A hatékonyságot a kettejük együttműködése növeli, nem az, hogy több energiát préselnek ki magukból.

    Ami a Bill Gates vs. favágós hasonlatot illeti, azt a közgazdaságtanban "komparatív előnynek" hívják és megint csak semmi köze ahhoz, hogy egy játék zéró összegű-e.
    Valaki egy adott struktúrában együttműködve a többiekkel nem feltétlenül azzal tudja a legtöbb hasznot hajtani, ha azzal foglalkozik, amiben személy szerint a legjobb, hanem ha azt csinálja, amitől az adott struktúra hatékonysága összességében jobban nő.
    Ha pl. valaki a csak világ 10ezredik legjobb ügyvédje, de közben hobbiból gyors és gépíró világbajnok, akkor is célszerűbb, ha más gépeli a leveleit, mert a munkaideje ügvédként annyival többet ér mint gépíró kisasszonyként, hogy nem éri meg neki végezni azt a munkát.

    A komparatív előny pont azt támasztja alá, amit mondtam: az emberek együttműködésének alapvető célja a rendelkezésükre álló erőforrások hatékonyabb kihasználása, a plusz nem úgy kerül hozzájuk, hogy valakitől elvonják, hanem hogy ugyanazokból az erőforrásokból többet tudnak hasznosítani.

Új hozzászólás Aktív témák