Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dilikutya

    félisten

    válasz GEIL #1332 üzenetére

    Azt azért vedd figyelembe, hogy teljes napfogyatkozás milyen gyakorisággal van. Magyarországon pl. 2075-ben lesz gyűrűs, 2081-ben pedig teljes, és átlagosan 1-2 évente van a Földön teljes napfogyatkozás, amikor valahonnan a teljesség is látszik, ennek egy része részlegesen látható tőlünk is. Persze a tengerek és szárazföldek arányát figyelembe véve jó esély van olyan napfogyatkozásra is, ami szárazföldről nem is látszik.

    A kitakarás egészen egyszerű, igaz ugyan, hogy kisebb jóval, de közelebb is van, a látható méret hasonló. Próbáld ki, hogy nézed a TV-t, közben a telefonod magad elé tartod, és addig közelíted vagy távolítod, amíg ugyanakkorának nem látod.

    Fényév. A fény komoly cucc egyébként. Azok a műszerek, amikről beszélünk, elég komoly műszerek, miközben már kézből tartott fényképezővel is le tudod fotózni a Jupitert. Nem mellesleg a gravitációs lencse fogalmát még nem is érintettük, enélkül azért bajosan lehetne a milliárd fényév távolságokból érzékelni bármit is.
    Szondát kiküldeni egészen más dolog, mint a fényt befogni, érzékelni, a szondának igen szűkös fizikai korlátai vannak, ebből nyilván a legnagyobb korlát az, ami az űrutazásnál is, a meghajtás. Nem hogy a galaxisunk szélére, de a Naprendszer szélére is idő eljutni. A New Horizon 9,5 évig repült, mire lefotózhatta a Plútót, és az még igen messze van a Naprendszer határától. Még a Voyager szondák is csak a csillagközi térben járnak, a Voyager-1 valamikor 30 ezer év múlva hagyja(hagyná) el ténylegesen a Naprendszert, bár nyilván addigra már nem is létezik. Ha véletlen mégis, arról mi már úgyse tudunk, üzemanyag híján csak a gravitáció vinné előre, jeleket valószínűleg pár év múlva sem fog már tudni küldeni. Egyébként amikor lesajnálod a tudományt, gondolj arra, hogy ez a két kis fémdoboz 46 évvel a fellövése után még mindig küld adatokat a Földre.

    Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

Új hozzászólás Aktív témák