Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    Készítette: [oWn]f4te

    ----------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------------------------------------------------

    Egy ideje érett már a gondolat, hogy kellene az 1. hozzászólást módosítani; összeírni néhány fontosabb info-t azoknak, akik játékhoz / egyéb precíziós munkához keresnek minőségi egeret (netán csak a mindennapi feladatokat szeretnék egy igényes rágcsáló társaságában tölteni). Így elkerülhető lenne a topikban feltett sok ismétlődő kérdés, valamint a kérdezőknek is egyszerűsítenénk egy kicsit a dolgot.
    Gondoltam, akkor már megírom ezt a rövidke bevezetőt, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

    Az ajánlott egerek listája a hozzászólás alján található.

    Egy-két alapfogalom:
    ------------------------------

    cpi/dpi: "counts per inch" / "dots per inch" (ez az utóbbi a helytelen, mégis ez ragadt meg inkább a köztudatban); egy inch 2.54 cm. Azt jelöli, hogy 1 inch-nyi mozgatás során hány elkülönített pontot érzékel a szenzor. Nem mindig a több a jobb. Sőt.

    LOD: "Lift-Off Distance"; az az érték, amely megmutatja, hogy milyen magasságba lehet emelni az egeret, hogy még érzékelje az alatta lévő felületet. Én azt preferálom, ha ez minél kisebb.

    Perfect Control: Az az egzakt sebesség (m/s), ameddig a szenzor hiba nélkül követi a rántási vektort.

    Malfunction Rate: Az az egzakt sebesség (m/s), amit elérve a szenzor már komolyan hibázik (negatív gyorsulás, egyéb anomáliák), esetleg teljesen unreszponzívvá válik..

    Negative Acceleration: Negatív gyorsulás; akkor következik be, amikor a szenzor továbbra is felismeri a beviteli jelet, de már nem tudja pontosan követni a megtett trajektóriát. Minél gyorsabban mozgatod az egeret, annál kisebb távolságot érzékel. Ezt gyors manőverek közben veheted észre (pl. egy gyors rántással megfordulnál adott távon, de nem fordulsz annyit, mintha lassabban mozgattad volna az egeret.) Sok esetben ez kiküszöbölhető / csökkenthető az USB Polling Rate növelésével.

    Positive Acceleration: Pozitív gyorsulás; ugyanaz, mint a negatív gyorsulás, azzal a különbséggel, hogy gyors rántás esetén azonos távolságon tovább fordulsz (nagyobb szögben), mintha lassan mozgattad volna az egeret.

    Input lag: Beviteli késés; az az időtartam (ms), ami eltelik az egér megmozdítása (/kattintás) és a képernyőn is megfigyelhető kurzorelmozdulás (/kattintás regisztrálása) között. Ez vezetékes kapcsolat esetén 1-8 ms között mozog (8 ms az USB port standard 125 Hz-es frissítése). Wireless rágcsálók esetén az alap USB-késés megfejelődik a vezetéknélküli adatátvitel jelének késésével, s ez teszi őket alkalmatlanná komoly játékra. Sokan észre sem veszik (vagy nem tudják, hogy amit tapasztalnak, az ez), pedig nagyon is érzékelhető jelenségről van szó.

    USB Polling Rate: Ez az az érték, ami megmutatja, hogy egy másodpercen belül hányszor frissül az egérpointer pozíciója. A 8 bites adatsávval rendelkező egerek esetén (Microsoft WheelMouse Optical 1.1 / Intellimouse 1.1a / Intellimouse Explorer 3.0 / Laser Mouse 6000, Logitech MX 300 / MX 500) az emelt polling rate jelentősen javítja a perfect control-t is. Picit részletesebben lsd. lejjebb.

    Interpolation: Amikor az egér driver-e vagy firmware-e algoritmusosan emeli a szenzor felbontását a valós tartomány fölé (esetleg a natív felbontás alatt egy firmware-be integrált fokozattól eltérő értéken működik), a létező pontok közé újabb pontokat átlagol. Ez a mesterséges növelés kivitelezhető a lencse nagyításának fokozásával is. Akárhogy is, a folyamat mindenképpen precízióvesztéssel jár; az interpolált felbontások használata kerülendő.

    Angle Snapping / Prediction: Az a funkció, amikor a szenzor próbálja kiegyenesíteni az egérrel húzott vonalat - tehát az apró mozgatási tökéletlenségeket próbálja korrigálni. Az, hogy ez jó-e vagy sem, teljesen preferencia kérdése. Én jobban szeretem, ha nincs ilyen az egérben és teljesen "raw" az input.

    8 / 12 / 16 bit data path: Az egér elküldi az adatot, hogy az utolsó polling time (lsd. feljebb) óta mennyit mozdult az egér. A 8 bites data path nem elég 800 (vagy több) cpi-hez, mivel nagy sebességű rántásoknál már negatív gyorsulást fogunk érzékelni, mert az adatfolyam telítődik.

    8 bit data path:
    ---------------------
    8 bit = 2^8
    2^8 = 256

    Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (256/2)-1 = 127 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    12 bit data path:
    -----------------------
    12 bit = 2^12
    2^12 = 4096

    Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (4096/2)-1 = 2047 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    16 bit data path:
    -----------------------
    16 bit = 2^16
    2^16 = 65536

    Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (65536/2)-1 = 32767 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    FPS: Frames Per Second; ez gyakorlatilag azt a számot jelöli, hogy a szenzor által a felületről készített képeket az egérben lévő DSP (Digital Signal Processor - Digitális Jelfeldolgozó Processzor) milyen rátával dolgozza fel másodpercenként. Minél magasabb ez az érték, annál pontosabban érzékeli a szenzor az elmozdulást, annál finomabb a trajektória-követés.
    Akkor is fontos szerepet játszik ez a dolog, amikor nagy sebességgel rántjuk az egeret. Ezért is van az, hogy míg a Microsoft WheelMouse Optical 1.1 / Intellimouse 1.1a / Intellimouse Explorer 3.0 "csak" 400 cpi-s, mégis kiváló pontossággal és nagy sebességtartományban mozgatható a 9000 FPS-es képfeldolgozásának köszönhetően (pedig ~10 éves technológia; a mai átlag 6000-8000 FPS-re tehető).

    High Speed Motion Detection (x G gyorsulás): Azt jelöli, hogy a szenzor milyen gyorsulást képes lekövetni. 15 G már jóval az emberi teljesítőképesség felett van, ezért is parasztvakítás, amikor egy egér technikai specifikációi között olvassuk a 40-50 G-s gyorsulás tűrését (soha az életben nem fogod a rántással még csak megközelíteni sem azt a tartományt).

    Always-On mode: Ez azt jelenti, hogy az egér szenzora sohasem kapcsol ki (amíg áram alatt van), ezzel biztosítva a hosszabb mozdulatlanság után megmozdított rágcsáló azonnali válaszreakcióját.

    On-The-Fly Sensitivity adjustment: Az egér meghatározott (vagy általad felprogramozott) gombjával / gombjaival játék / felhasználás közben tudsz váltani az előre letárolt cpi-beállítások között.
    Én soha nem használom; ha mondjuk FPS-ezek 800 cpi-n, aztán hirtelen 1800 cpi-re váltok, egyáltalán nem biztos, hogy a konzolos egérbeállításaim (\cl_mouseAccel, \cl_mouseAccelPower, \cl_mouseAccelStyle, \cl_mouseAccelOffset, \in_mouse, stb.) ugyanúgy fognak viselkedni, mint ahogy én azt szeretném (és mint ahogy 800 cpi-n teszik). On-The-Fly sensi-állítás helyett sokkal célravezetőbb valamelyik gombra (akár egéren, akár billentyűzeten) felmakrózni az opcionális egérbeállításokat.

    Onboard Memory: Egérbe épített fedélzeti memória, amiben eltárolhatjuk az egérrel kapcsolatos beállításainkat (gyakran több profilt is); software-független. Ám amennyire ez jól hangzik, annyira könnyű élni nélküle.

    Gold Plated Connections: Aranyozott USB-csatlakozó; némileg stabilabb adatkapcsolatot biztosít, kisebb lesz a jelveszteség, mint szimpla társai esetén. Nem létfontosságú a dolog, csak pluszba kellemes extra, ha ilyen van az egér madzagjának végén. Igazi értelme akkor lenne, ha szintúgy aranyozott USB-anyába pöccintenéd be.

    (hyper)glide: Az egér alján található teflontappancsok, amin csúszik az egér. Tartósabb (és nagy általánosságban jobb minőségű), mint a skatez. Egy szet gyakran évekig elég. Egzakt egértípusokhoz külön vásárolható.

    skatez / tefloncsík / teflonszalag: Ez is egyfajta glide, gyakran méretre vágható (úgy kell elképzelni, mintha egy darab ragasztószalag lenne - az egyik oldala ragad, a másik teflonos bevonatú). Az egér tappancsaira kell ragasztani (a legtöbb újabb egérnél ez már nem annyira lényeges, mert általában elég jó minőségű teflontappancsokkal kerülnek ki a dobozból - esetleg azok elkopása után lehet olcsó alternatíva a csúszás fenntartására). Sok válfaja van, a legtöbbet 2-3 havonta érdemes cserélni. A legjobb minőségű skatez az egyes QPAD-ok mellé csomagolt QGlidz.

    claw / fingertip / palm grip: A Razer által bevezetett fogalmak, amik leírják, hogy egy adott egyén milyen módon fogja az egerét.
    Claw grip --> Karmosan / enyhén hajlított ujjakkal fogod az egeret, a tenyered töve a rágcsáló hátán pihen. A tenyértővel és csuklóval végzed az alap mozgatást, az ujjaiddal finomhangolsz.
    Fingertip grip --> Csak ujjakkal (és csuklóval) irányítod az egeret, a tenyered nem érintkezik az eszközzel.
    Palm grip --> Az egész tenyered rásimul az egér hátára.

    Általánosságban claw / fingertip grip-hez a kisebb és könnyebb egereket szokták javasolni (pl. Razer Salmosa / Diamondback / Diamondback 3G / Krait / Abyssus, Logitech MX 300 / 310 / G1), míg palm grip-hez a nagyobb testű példányokat (pl. Logitech MX 500 / 510 / 518, Microsoft Intellimouse Explorer 3.0, SteelSeries Ikari Optical, Razer DeathAdder).
    Persze mindent lehet mindenhogy fogni (kivéve a pici egereket palm-osan), az egész csak megszokás kérdése. Én pl. claw-fingertip hybrid-es vagyok, de gond nélkül és kényelmesen használtam a Logitech MX 5xx-eket vagy éppen a Microsoft Intellimouse Explorer 3.0-át is.

    Itt kezdődik a rövid értekezés:
    -------------------------------------------

    Lézerest alapból nem ajánlok komolyabb játékhoz. Régebbi modelleknél (pl. Logitech G3 / G5, Razer Copperhead) ez hatványozottan igaz. Azóta persze valamicskét fejlődött a technológia, s ezért akad egy-két kivétel, ami még a "használható" kategóriába esik, de alapvetően optikai vagy 3G / 3.5G infra, ami kell.

    Kiemelt szenzorok:
    ---------------------------
    Avago ADNS-A2020
    Avago ADNS-S2020
    Avago ADNS-S3080(E)
    Avago ADNS-A3060
    Avago ADNS-A3070/A3080
    Avago ADNS-S3088
    Avago ADNS-S3668
    Avago ADNS-S3888
    STMicroelectronics OS MLT 04
    STMicroelectronics VT5366

    Nagy igazság, hogy el kell felejteni azt, hogy ami újabb, az jobb is - mert ez egyáltalán nem így van.
    Az, hogy a dobozokra mit írnak rá, vagy a gyártó mit nyilatkozik a SAJÁT termékéről - gondolom, nem kell különösebben magyarázni, hogy miért totál érdektelen. Mint ahogy a Vérpistikék hype-ja se, akiknek életük első játéka a CoD-sorozat valamelyik darabja volt.
    Tapasztalataim szerint a Quake / Quake II / Quake III Arena, ill. Counter Strike 1.6-on, esetleg UT 99-en nevelkedettek sokkal átfogóbb képpel rendelkeznek ilyen téren - egyrészt a hosszú évek miatt, amit a HC FPS-iparban töltöttek, másrészt pedig "hajlottabb" koruk miatt (és amiatt, hogy jelen voltak és végigkísérték az egerek történetét az első gaming mouse-tól egészen napjainkig).

    Vezetékes kontra wireless:
    ------------------------------------

    Kifejezetten játékra kizárólag vezetékes rágcsáló való.
    A wireless darabok input lag-ja (bár a technológia fejlődött valamit az elmúlt 5 évben) továbbra is alkalmatlanná teszi a patkányt komoly FPS / RTS -re.
    Sokaknak ez fel sem tűnik, de attól még jelen van. Ha az embernek már van egy tisztességes skill-je (megfelelő movement, jó aim, 10-ből 10x megy a fix, begyakorolt °-okra fordulás), akkor már bizonyosan szembetűnő.
    Vannak egyesek, akik ezt soha nem fogják elismerni, de velük nem kell foglalkozni.

    Kiemelném mégegyszer: kifejezetten játékra KIZÁRÓLAG vezetékes egeret vegyünk.

    Ha valaki azon húzza a száját, hogy elakad a madzag, netán húzza valamerre az egeret, akkor fel kell világosítani a cellux / szigszalag / leukoplaszt / SS- / Razer- / bármiegyéb cord holder / mouse bungee burzsoázia + emberi találékonyság létezéséről és azoknak mágikus kábelstabilizálási képességeiről.
    Ha nem akarok párezer forintot ilyesmire költeni, a történet igen egyszerű; lemérjük, hogy milyen hosszúságú vezeték kell, hogy saját igényeinknek megfelelően szabadon mozgathassuk a rágcsálót, majd a megfelelő ponton rögzítjük a kábelt az asztal lapjához / hangfal v. monitor oldalához. Voilá.

    Az elmúlt években soha nem akadályozott semmilyen módon a kábel (leírom mégyegyszer; SOHA) - mindezt 3 darabka sötétkék szigszalagnak köszönhetem.

    A kábel felragasztása / rögzítése amúgy is kifejezetten ajánlott; nem csak egy akadályozó faktort szüntet meg, hanem megkíméli a vezetéket a fölösleges megtöréstől.

    Egy-két egyéb okosság:
    -----------------------------------

    Tény még, hogy a szenzorokat magas cpi-ről visszább véve (800-1000 tájékára) gyakran kapunk meggyőzőbb eredményt. Sok esetben javul az egerek perfect control-ja (tehát, hogy milyen sebességű rántást képesek hiba nélkül lekövetni), netán valamivel precízebb mozgatást (is) képesek lesznek prezentálni. Vannak olyanok is, amelyeknek kisebb lesz a LOD-ja.
    Már nem is olyan csábitó az a 2000+ cpi, nemde?

    Az is igaz, hogy sok egér szintén egyszerűbbé teszi az életünket, ha PnP használjuk és nem telepítünk hozzájuk software-t.

    Sok olyan funkció is lehet az egéren, amit csak parasztvakításként lehet értékelni és csak arra szolgál, hogy megragadja a hozzánemértők figyelmét, ill. növelje a termék árát.

    Ilyen pl. a súlyozás - ez még talán nem is lenne olyan nagy butaság, hogy ha az ilyen opcióval rendelkező egerek nem lennének alapból is nehezek.
    On-The-Fly Sensitivity - fentebb kicsit bővebben taglaltam, hogy ez miért nem annyira lényeges.
    Fedélzeti memória - néha jól jöhet, ha gyakran járunk LAN-partikra, és az egér eltárolja magában a vele kapcsolatos beállításokat. Ennek ellenére ez egy olyan funkció, aminek nem látjuk AKKORA hasznát, de jelentősen emeli az egér árát - komoly játékos egérben nem kitétel a megléte.
    Mindenféle LCD-kijelzők - csicsa, "advanced-feeling" - igazából csak holtsúly és naív emberek csalogatója.

    Az egérgyorsításról:
    ----------------------------
    Ha a Windows-ban kikapcsoljuk a Control Panel > Mouse > Pointer Options fülön található "Enhance pointer precision" opciót, még nem elég; ilyenkor csak 1-re vesszük vissza az alap egérgyorsítást, de nem kapcsoljuk ki teljesen (ami ugye a "0" lenne).

    Ez az, mit célszerű mihamarabb deaktiválni. Egyes egerek driver-ében adott a lehetőség, de mivel sokszor jobb, ha nem telepítjük azt fel, előfordul, hogy külsős megoldáshoz kell folyamodnunk.
    A fentebb említett "Enhance pointer precision"-t azért lőjük ki, majd töltsük le a hozzászólás alján található linkről (vagy innen) a mousefix + mouserate -et és használjuk.

    Pár szó az USB-frekiről:
    -----------------------------------
    Az, hogy egy egér alapból hány Hz-en kommunikál az USB-sínnel, szintén ne legyen mérvadó.
    Ezt hosszú évek óta lehet lehet külső segédprogrammal emelni (a jobb egerek pedig támogatják az USB-hack-et, ha a software-ükben / firmware-ükben nincs is benne), egy bizonyos szintig pedig úgysem érzed a különbséget. Ez egy ugyanolyan dolog, hogy valakinek a már említett wireless lag sem tűnik fel, de attól az még ott van.

    Frekvencia / USB-frissítés ideje:
    ----------------------------------------------
    125 Hz -> 8 ms (ez a default Windows-érték)
    250 Hz -> 4 ms
    500 Hz -> 2 ms (ezt nevezném ideálisnak)
    1000 Hz -> 1 ms

    A lényeg, hogy 500 Hz fölé nem igazán érdemes menni; ezzel a CPU-ra és az USB-sínre is kevesebb teher hárul (nem beszélve a bizonyos mobok inkompatíbilitásáról - az emelt polling rate stabilitása függhet az alaplaptól is.).
    Az 500 Hz általában sokkal stabilabban is tartható, mint az 1000, a köztük lévő reakcióidő-különbség pedig elhanyagolható (mindössze 1 ms) .

    Az ajánlott egerek listája:
    ------------------------------------

    Rövid magyarázat:
    ---------------------------
    sw: mechanikus kapcsoló
    dr: driverben
    FW: Firmware
    int.: interpolált
    AS: Angle Snapping
    AS - : nincs Angle Snapping
    AS +/-: Angle Snapping kapcsolható
    RAM: belső memória
    uh: emelt polling rate-hez USB hack szükséges
    csm: cserélhető markolat
    +w: belsejéből kicsavarozható súly

    Microsoft WheelMouse Optical 1.1a (124 x 66,6 x 39,6 mm, 79 g, 3 gomb, 400 cpi, AS-, uh)
    Microsoft Intellimouse 1.1a (126 x 68,1 x 39,3 mm, 86,4 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-. uh)
    Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 (132 x 69 x 43 mm, 103 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-, uh)

    Logitech MX 300 @ 500 Hz (115 x 60 x 33 mm, 80 g+w, 4 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 310 (118,1 x 66 x 38,1 mm, 90 g, 6 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 500 @ 500 Hz (130 x 70 x 43 mm, 105 g+w, 8 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 510 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 518 v1 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 518 v2 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 cpi, AS, uh)
    Logitech G1 (115 x 60 x 33 mm, 80 g, 4 gomb, 400 / 800 cpi, az újabb verzió 1000 cpi, AS, uh)
    Logitech G400 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 / 3600 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS)
    Logitech G400 @ PID LZ13333 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 / 3600 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000Hz dr, RAM, AS-)

    Razer Krait (120 x 60,5 x 37 mm, 78 g, 3 gomb, 400 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback (120 x 60 x 33 mm, 90 g, 7 gomb, 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback Plasma (120 x 60 x 33mm, 90 g, 7 gomb, 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback 3G (129 x 63 x 38,5 mm, ~95 g, 7 gomb, 800 / 1800 cpi, AS, uh)
    Razer Salmosa (115 x 63 x 37 mm, ~55 g, 3 gomb, 800 / 1800 cpi sw, 125 / 500 / 1000 Hz sw, AS)
    Razer Salmosa Pro-gaming Edition (95,9 x 54,4 x 33,3 mm, ~45 g, 3 gomb, 800 / 1800 cpi sw, AS)
    Razer Abyssus (115 x 63 x 40 mm, ~70 g, 3 gomb, 450 / 1800 / 3500 cpi sw, 125 / 1000 Hz sw, AS-)
    Razer Abyssus 1800 (115 x 63 x 40 mm, ~65 g, 3 gomb, 800 / 1800cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, AS-)
    Razer DeathAdder 3G* @ FW 1.40 (127 x 70 x 44 mm, 113 g, 6 gomb, 450 / 900 / 1800 cpi, 125 / 500 / 1000Hz dr, RAM, AS+/-)
    Razer DeathAdder 3.5G* (127 x 70 x 44 mm, 113 g, 5 gomb, 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS-)
    Razer Boomslang CE 2007 (139 x 82 x 35 mm, ~125 g, 5 gomb, 400 / 800 / 1800 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS)

    SteelSeries Kinzu Optical (117 x 64 x 36 mm, 77 g, 3 gomb, 400 / 800 / 1600 / 3200 cpi,125 / 500 / 1000 Hz dr, AS)
    SteelSeries Ikari Optical (130 x 83 x 36 mm, 103 g, 5+1 gomb, 400 / 800 / 1600 cpi, 1000 Hz, AS)

    Zowie Intellimouse Optical 1.1a (126 x 68,1 x 39,3 mm, 86,4 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-, uh)

    A4Tech X-710BF (121 x 68 x 36 mm, 6 gomb, 400 / int.600 / 800 / int.1000 cpi, AS, uh)

    ------------------------------------------------------------------

    * Razer DeathAdder revíziók:
    -------------------------------------------

    Razer DeathAdder 3G v1 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A CPL 2007-en debütált zárt körben, de sok probléma volt vele. Hivatalosan forgalomba nem került. Ami DeathAdder CPL Edition néven volt kapható, már egy DeathAdder 3G v2.
    --------------
    Razer DeathAdder 3G v2 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A belső elrendezése nem kompatíbilis a DeathAdder 3G v3-mal és a DeathAdder 3.5G-vel.
    Több vöröshullámot érzékel, mint infravöröst; ennek következtében LED-je cserélhető vörös LED-re, ha csökkenteni akarjuk a LOD-ot. A többi verziónál ez a lehetőség nem adott.
    Dobozán teljesen mattszürke a DeathAdder-logo.
    Az egér hátán lévő Razer-logo átlátszatlan fehér.
    Az egér alján lévő matricán nincs a Razer-féle kígyó a jobb felső sarokban. A matrica alatt a műanyag sima.
    A Black Edition mellett ennek van a legigényesebb anyagminősége. Első osztályú gumírozás, sima műanyagok. Az is igaz, hogy a gumi így érzékenyebb lesz az izzadtságra, a műanyag pedig - mivel finomabb tapintású, mint a többi variánson - jobban gyűjti a zsírt.
    Non-braided kábel.
    Felbontások: 450 (~520*) / 900 / 1800 cpi.
    LOD: 1.2 mm magasról még érzékel, 2.4 mm-ről már nem.
    * Néhány mérés azt támasztja alá, hogy a legalacsonyabb cpi-érték kicsivel magasabb, mint a dobozon feltüntetett - a többi variánssal összehasonlítva némileg gyorsabb.
    --------------
    Razer DeathAdder 3G v3 (Avago ADNS-S3688): Második generációs NYÁK. Ide tartozik a Mac Edition, a Guild Wars Edition és a Voodoo Edition. A belső elrendezése azonos a DeathAdder 3.5G belsejével.
    Dobozán a DeathAdder-logo fényes (de nem hologramos v. színváltós).
    Az egér hátán lévő Razer-logo nem intarziás és határvonalai mentén nincs gumi.
    A felületi anyagminőség a legrosszabb (karöltve a 3.5G-vel); gyengébb minőségű gumi és műanyag - viszont pont a csökkent minőség miatt kevésbé érzékeny az izzadtságra és zsírra.
    Non-braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 cpi.
    LOD: 2.4 mm magasról még érzékel, 3.6 mm magasról már nem.
    --------------
    Razer DeathAdder 3.5G (Avago ADNS-S3888): Második generációs NYÁK. A Black Edition, Dragon Age II Edition és Transformers 3 Edition is ide tartozik. Belső elrendezése azonos a DeathAdder 3G v3-mal és a Black / Dragon Age II / Transformers 3 Edition-nel.
    Dobozán világosan szerepel a 3500 cpi, a DeathAdder-logo fényes, hologramos-színváltós.
    Az egér alján a matricán látható a Razer-féle kígyó, a jobb felső sarokban. A matrica alatti műanyag rész érdes.
    Braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi.
    LOD: 3.6 mm magasról még érzékel, 4.8 mm magasról már nem.
    --------------
    Razer DeathAdder Black Edition (Avago ADNS-S3888): Második generációs NYÁK. Belső elrendezése azonos a DeathAdder 3G v3-mal és a 3.5G-vel.
    A legjobb anyagminőség. Bár a műanyaga szintén a 3.5G esetében alkalmazott gyengébb minőségű verzió, viszont vékony gumiborítást kapott, ami meglehetős módon ellenáll az izzadtságnak és a zsírnak.
    A dobozán egyértelműen szerepel, hogy Black Edition.
    Könnyen felismerhető, mivel metálszürke felső részt és gumírozott oldalrészt kapott.
    Az alján a matricán egyértelműen szerepel, hogy Black Edition, az alatta lévő műanyag szintén érdes.
    Braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi.
    LOD: 3.6 mm magasról még érzékel, 4.8 mm magasról már nem.

    Teljesítmény terén egymástól eltérő karakterisztikái vannak mindegyiknek. Ennek oka (akár azonos szenzor esetében is) a NYÁK-ban, ill. a DSP-ben keresendő.

    A legmagasabb perfect control-értékek minden esetben 1800 cpi-n mérhetőek.

    Az ajánlott polling rate-érték 500 Hz.

    A teflontappancsaik nem a legjobbak (meglehetősen vékonyak) - ebből adódóan előfordulhat, hogy bizonyos felületeken a DA-d pluszba surlódik, mert leér a hasa (hozzá kell tenni, hogy ez inkább a 3G-verziókkal fordulhat elő); ilyenkor általában segít, ha a gyári talpakra egy extra réteg hyperglide-ot ragasztasz (így egy kicsit csökkenni fog a LOD is).

    Ha alkalmazod a dupla hyperglide-taktikát, egy picivel kevesebb cpi-t fogsz érzékelni, mint ami a beállított. Ez természetes.

    Még egy módszer a LOD csökkentésére, ha fogsz egy darabka nem-átlátszó ragasztószalagot és felragasztod az egér aljára a szenzorhoz. Fontos, hogy magát a lencsét ne takard el, csak árnyékolj ki egy részt a pásztázó infravörös sugarak elől.

    Ha csak a LOD-csökkentést tartod szem előtt, a ragasztószalag + extra réteg hyperglide együtt is alkalmazható.

    A drivereket nem muszáj telepítve hagyni. Felrakod, beállítod, ami kell (ha kell) és uninstallálod.

    Léteznek balkezes kiadások is.

    -----------------------------------------------------------------

    Ha magas sensitivity-t használunk (high sens, 180° ≤ 10 cm - tehát nincs valós szükségünk a kiemelkedő perfect control-ra), esetleges választható opcióként szóba jöhet néhány lézeres egér is. Igaz, listaáraik erősen megmosolyogtatóak (15k+ - ugyanis tévhit, hogy egy jó játékos sajtfaló ennyibe vagy netalán még többe kell, hogy kerüljön).
    Ilyen érzékenység esetén profitálhatunk a magasabb felbontásból (nyilvánvalóan optikai / infra szenzor esetén is), de továbbra is ajánlott némileg visszább venni a "natív" értéktől (2000 dpi feletti beállítások kerülése).
    Csodát természetesen ne várjunk, és ne lepődjünk meg, ha esetleg preferencia-változás után (valahogy mégis low sens-nél kötünk ki) ezek a rágcsálók már nem sziporkáznak annyira; a lézer-technológiának még manapság sem kifejezett erőssége a perfect control (a bevált optikai / infra-megoldásokkal ellentétben), akármit is próbál velünk elhitetni a kongó ürességtől visszhangzó marketing vagy a neten hemzsegő tizenéves "szakértők" kimerítő "tesztjei".

    Opcionális lézeres egerek:
    --------------------------------------
    Logitech G9x (9 gomb, 200-5700 cpi, 125 / 200 / 250 / 333 / 500 / 1000 Hz dr, csm, súlyok [max. 28g], RAM, AS+/-)
    -108 x 58 × 35 mm (no grip)
    -108 x 73 × 35 mm (precision grip)
    -108 x 82 × 37 mm (wide load grip)

    Logitech G500 @ FW 58.18 (129,2 x 75,9 x 44 mm, 10 gomb, 200-5700 cpi, 125 / 200 / 250 / 333 / 500 / 1000 Hz dr, súlyok [max. 27g], RAM, AS+/-)
    SteelSeries Ikari Laser (130 x 83 x 36 mm, 98 g, 5+1 gomb, 1-3200 cpi, 1000 Hz, LCD, AS?)
    Microsoft Laser Mouse 6000 @ 1000 Hz (125 x 70 x 36 mm, ~80 g?, 5 gomb, 1000 cpi, AS?, uh)

    Mindezek után is változatlanul fenntartom, hogy jobban járunk egy minőségi optikával / infrával szerelt eszközzel.

    Ezek közül döntsön a kényelem, semmi más.

    Egy jó egérpad elengedhetetlen, ha a maximumot akarod kihozni az egérből. Ehhez segítséget itt találsz.

    Segédprogramok:
    -------------------------

    mousefix + mouserate

    Ez Stermy (Quake Live pro) új cfg batch-e, de benne van (két külön mappában) a szükséges registry módosítás és USB-freki tuning. Mindkettő működik Windows 7 alatt. Célszerű az adott mappákban a hozzátartózó Readme.txt-t elolvasni, lehet belőle okulni egy kicsit.

    A sokat keresett Omron D2F-01F mikrokapcsolók beszerzési helye.

    Lényegében ennyi lenne a bevezető. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben majd update-eljük a post-ot.

    ----------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------------------------------------------------

    Utoljára frissítve: 2012. 04. 27.

    [ Szerkesztve ]

    SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

Új hozzászólás Aktív témák