Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Exian

    őstag

    Na kérem. Egy kis anekdota vagy olyasmi, vagy mint egy kis történelem, ha megengeditek.

    Sokszor van ugye említve itt a szeretett söreink szülőhelye, a Pécsi Sörgyár és a kisbolt a gyár tövében, hogy éppen mi akciós, vagy mit érdemes venni, stb.

    Most megemlíteném, hogy nekem ennél kicsit több kötődésem is van a gyárhoz, még ha nem is annyira friss, de a sörgyár történetéhez hozzá tartozik.

    A lényeg az, hogy előkerült az alábbi könyv, melyben mamám és papám is említésre kerül, kép és név szerint is. Merthogy mindketten ott dolgoztak, nem is keveset.

    A könyv: A Pécsi Pannónia Sörgyár története (1973)



    Ezen a képen a mamám látható, ő "egyszerű gyári munkás volt", a palackmosóban dolgozott.



    Ő pedig a papám (felső kép jobboldali):

    Ő egész "komoly" beosztásban volt, gépészmérnökként. Az új gépterem, amit a képek bemutatnak, nagyrészt az ő keze munkája is volt. Rengeteg újítást, fejlesztést végzett. Egyik, amire nagyon emlékszem, kiskoromban mindig mesélte, hogy gyakorlatilag ő tervezte azt a gépet, ami azt szabályozta, hogy minden üvegbe pontosan ugyanannyi sör kerüljön. 1960-at írunk kb, akkoriban ez nyilván nem volt olyan egyszerű dolog, sok gépet helyben terveztek/rögtönöztek és gyártottak le. Azt hiszem, hogy ezt az érmet (link) pont ezért kapta, mint újító, ezt a fiam őrzi a másik jó néhány másik hasonló kitüntetésével (link) együtt.

    Papámról szó is esik 1-2 helyen, mint a Petőfi Sándor brigád vezetője (link) és mint öregróka (link).

    Nos hát ennyi, ezentúl, amikor bármilyen üveges pécsi sört isztok (amikor még a papám ott dolgozott, akkoriban még nem volt dobozos verzió, csak üveges), jusson eszetekbe, hogy a papámnak köszönhetitek, hogy biztosan meg van a 0.5 L (vagy a kiszerelésnek megfelelő nettó térfogat) :DDD A mamámnak pedig a tiszta üvegeket köszönhetnénk, ha még élne és a gyárban dolgozna.

    Nekem annyi közöm van a gyárhoz ezen túlmenően, hogy én is dolgoztam ott egy egész keveset a 90-es évek végefelé. Egyik szuvenirem onnan ez a sörnyitó (onnan loptam...), azóta is ez a kedvenc nyitóm. Ez volt a munkaeszközöm! A munkám pedig sörök nyitogatása volt, de hogy milyen célból és miért, arról sajnos a mai napig sem mesélhetek! :D

    Köszönöm, hogy elolvastad!

Új hozzászólás Aktív témák