Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
rdmftw
tag
mekkora ziccert rontott el nekik ez a felhasználó. pedig a következő kártyánál sunyiban lehetett volna aktiválni ezeket és mutogatni a 40+ % gyorsulást. persze ilyenre sosem vetemednének..
-
Franklin
addikt
Esetleg pár szóban le lehetett volna írni, hogy mi is az a Resizable BAR, hogy ne kelljen két cikket visszamennie az olvasónak.
-
IgorKGB
kezdő
mi az isten az az újraméretezhető italbár ?
-
Alogonomus
őstag
azt az Intel és az AMD tudja javítani számukra, persze csak akkor, ha az utóbbi két céget érdekli annyira a GeForce-ok teljesítménye
Ez azért jelentős "fegyelmező eszközt" ad a két cég kezébe. Sőt egy hatósági vizsgálat során is megáll az a védekezés, hogy a piaci ellenfelük termékeit nem nekik kell a saját erőforrásaik égetésével jobb teljesítményhez segíteniük. Valószínűleg lesznek ebből még komoly összetűzések.
-
janos666
nagyúr
válasz
Alogonomus #7 üzenetére
Nem, ez egy alapjaiban idióta indok (bocs Abu
), mivel egyrészt AMD VGA-t is tehetsz Intel alaplapba, ahogy Intel VGA-t is AMD alaplapba, akik szintúgy nem "puszi pályások", másrészt maga a Resizable BAR alapvetően egy teljesen gyártófüggetlen, szabványos PCI-E feature, ami alapjaiban nincs se az AMD, se az Intel patái felségterületében, és ha mégis van vele valami gond, akkor azt a saját érdekükben is javítaniuk kell firmware szinten, nem csak azért, hogy az nVidia ne nézzen rájuk csúnyán, mikor legközelebb részegen lekérik táncolni a falusi diszkóban.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
ScomComputer
veterán
Müködik f@szául több játékban is...de az új nv_ins-ban a common alatt van már neki opció,nem a "unknown"-nál...ez a régi verziónál volt így,én kipróbáltam több játékkal is már..csak nem írtam a reddit-en róla semmit..pedig írhattam volna..
Nagykép
Sőt egyes játékoknál ajánlott a "shadercache" méretét 10gb-ra növelni..csodákat tesz..pláne ha m2_nvme ssd van a gépbe..[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
addikt
válasz
ScomComputer #9 üzenetére
Itt a ph-n amúgy már több mint egy éve megírtuk, téma volt.[ Szerkesztve ]
Segítségnyújtással kapcsolatba a megfelelő fórumba bitte! Ne privátba, erre nincs időm, danke.
-
Alogonomus
őstag
Alighanem kihagytad a cikk elolvasását, mivel abban szerepel, hogy az NVIDIA alapvetően eltérő Resizable BAR koncepciót alkalmaz az AMD-hez és az Intelhez viszonyítva. Vagyis ami az Nvidia esetében gondot okoz, az esetleg nem okoz gondot az Intel/AMD páros kártyái esetén.
Persze piszkos húzás lenne, ha esetleg majd nem segít saját erőforrásai égetésével az AMD/Intel a csak az Nvidia ReBAR megoldását akadályozó helyzet kezelésében, viszont valamennyire védhető is lenne, hogy ha már az Nvidia tért el a szabványos működési módtól, akkor az Nvidia is finanszírozza meg az Intel/AMD embereinek a munkabérét. -
ScomComputer
veterán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Közel sem ennyire egyszerű. A problémát az jelenti, hogy ez egy platformfunkció, ami nem csak a VGA-n működik, ugyanis a CPU-nak kell mennie a GPU memóriájáig az adatok eléréséért. Ezt viszonylag egyszerűen megteszi az Intel és az AMD mondjuk egy Radeon VGA-n, mert ott ez az alapértelmezett memóriafelosztás:
Ezen a ReBAR, illetve a Smart Access Memory annyiban változtat, hogy a Heap2 megszűnik a hozzá tartozó Type2-vel, és a helyét a Heap0 veszi át kizárólagosan, a Type0 pedig Host Visible és Coherent lesz.Az Intel memóriafelosztása ehhez rendkívül hasonló. Szintén minimalista kevés Type-pal.
Az NVIDIA memóriafelosztása sokkal bonyolultabb:
Ez máig nem változott, és ebbe beleilleszteni a ReBAR-t elég nehéz, főleg úgy, hogy az Intel és az AMD mikrokódja egyáltalán nincs ennyi Type-ra optimalizálva, mert azok azt várják, hogy van egy Type0 eszközlokális memória, ami egyben Host Visible és Coherent. És erre van mind a két mikrokód rátervezve.
És maga a Type szint is számít, mert minél magasabb a szint, annál lassabb az elérés a DirectX szabványon belül. Tehát a Type0 használata az optimális, de az az NVIDIA-nál még be sincs flagelve, amire például az AMD és az Intel mikrokódja nem igazán számít. A legelső eszközlokális memóriája az NV-nek a Type7, az CPU-oldali kód hetes szintű elérésre nem is számít.
Na most ezeket az eltéréseket az NV-nek meg kell próbálnia szoftveresen kezelni, mert egyáltalán nem úgy van kialakítva az AMD és az Intel mikrokódja, amilyen memóriafelosztást használnak GeForce-okon, és nyilván ez csak korlátozottan kezelhető. Ezért sem
engedélyezik a ReBAR-t általánosan.Ezt a gondot igazából az oldaná meg, ha az Intel és az AMD készítenek egy NV-specifikus mikrokódot is, de ez nem fog megtörténni.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
válasz
Alogonomus #7 üzenetére
Igen láthatjuk mennyire fegyelmezi az Nvidiát az AMD és Intel.
Pont leszarja a zöld megy e vagy nem , mert nem tud ezzel mit kezdeni.
így is a leggyorsabb GPU kat tolják ki, nem hivatalosan meg a legtöbb játékban amúgy is bekapcsolható, rábízzák a felhasználóra hogy értékelje az eredményt jó e vagy nem.
CP2077 ben is jól működik, Hitmanban is, Death Stranding is, meg van még pár játék ,aminél láttam, de többnél nem hoz semmit.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Tutti Georg
csendes tag
-
tibaimp
veterán
+1 Egyetértek!
Egy gyors áttekintés nem ártott volna. Tehát, ha jól értem ez kell hozzá hardveresen:
- CPU: minimum 10. gen Intel CPU/minimum 5000-as AMD CPU;
- VGA: minimum 3060 Nv/minimum 6000-es AMD;A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Éppenséggel meg tudná oldani az Intel és az AMD is, hogy sokkal jobban működjön az NV-nél a Resizable BAR, hiszen saját magukra elég jól összerakják a mikrokódot, és ugye az Arc és a Radeon a memóriaelosztást tekintve nagyon hasonló. Nyilván az NVIDIA által alkalmazott, amúgy jelentősen eltérő memóriaelosztásra is tudnának optimalizálni, csak nem különösebben érdekli őket, hogy a GeForce-on megy-e a fícsőr vagy nem. És valószínűleg ez nem pénzkérdés, mert szerintem az NV kifizetné nekik az optimalizálás teljes költségét, akár állnák az erre rakott programozók fizetését is, egyszerűen az akarat hiányzik az Intel és az AMD oldalán.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
tibaimp
veterán
Én úgy olvastam a cikkben lévő más cikk linkeknél, hogy:
"Amíg a vörös oldal hivatalosan csak az 500-as sorozatú vezérlőhíddal rendelkező alaplapok, illetve a Ryzen 5000 (Vermeer) sorozatú processzorok kombinációjánál garantálja a megfelelő működést,"A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
veterán
OK, akkor a cikk/hír igen pontatlan, vagy azóta volt egy komoly upgrade! Na ezért is jó lett volna, ha itt, a cikkben pontosítanak....
A kérdésem, amúgy ugyan az: honnan lehet tudni, hogy működik?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
janos666
nagyúr
Ez érdekes. Feltételeztem, ha egyszer már működik, akkor ez univerzálisan át van hidalva.
Elvben, ha szeretné, akkor át tudni ezt idomítani az nV, vagy nem csak firmware/driver függő?#17tibaimp - A 8'th Gen Intel-hez is megcsinálta az ASUS a Z370 laphoz, amim volt. + #19.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Csabis
tag
Ez most az a resist bar amit az alaplapon is bekapocsolsz.._!_?
igaz én hiába is enable , meg auto alatta.. Semmi változás nincs benne..
Feltételezem Secure boot mellet muködik csak .. ha meg igen.. akkor az alaplapom ezen része lehalt. és még a mezei bios ujra tétel sem segített.. Dualbios meg minek is ha nem használható "manuálisan" is. -
janos666
nagyúr
Nem SecureBoot, hanem EFI boot mód kell neki (és a CMS-t, avagy a BIOS boot módot talán teljesen le is kell tiltani, nem elég ha az OS az EFI módot használja).
Nekem egy nagyon régi laptop-on ment tönkre az EFI mód (teleszemetelte egy Linux OS a naplókkal a flash írható részét, és egy Reset vagy Reflash nem űrített ezt ki - Linux alól ki lehetett volna pucolni, csak épp már semmi sem boot-olt EFI módban).
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Át lehet alakítani olyan memóriafelosztásra, amilyet az AMD és az Intel használ, de nem ehhez vannak írva az NV D3D12 és Vulkan driverei. Tehát ha ezt megteszik, akkor nulláról újra kell írniuk mindent. Emellett valószínűleg okkal kerüli azt a felosztást az NV, tehát az alapja az általuk használt viszonylag bonyolult felosztásnak hardveres lehet. Tehát optimálisan előbb architektúrát kellene cserélni hozzá.
-
tibaimp
veterán
válasz
Rabbitf_24 #26 üzenetére
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Csabis
tag
UEFI van mégis kakil az egészre..
egy darabig oké volt mig a secure boot is müködött azótaa kb nem müködik az a resisbar funkció hiába is van bekapcsolva..
Secure boot on akkor ugy ahogy van VGA-t nem látja meg .. boot meg nem is megy tovább. És nem is jött fix hogy mia szen kakuk van .. mert bő fél éve semmivel nem tudom rendbetenni a Secure boot .. hiába is van Uefi modban 2 állítható érték. -
Chriss745
tag
válasz
ScomComputer #9 üzenetére
Én bekapcsoltam NV Inspectorral a Resizable Bar-t a Dead Space-en (és adtam neki 10GB shader cache-t), és valóban eltűntek a mikro szaggatások a játékból. Csak azt nem értem miért nem alapból így jön ki a profil és nekem kell hackelni. Köszi a tippet!
-
ughhh
senior tag
válasz
Chriss745 #34 üzenetére
Marika néni jáccani akar és olvassa:
"az egész csak annyiból áll, hogy a nem támogatott játékhoz tartozó "Show unknown setting from Nvidia Predefined Profiles" beállításoknál meg kell keresni a 0x000F00BA, illetve 0x000F00BB bejegyzéseket, amelyeknél a paramétert 0x00000000-ról 0x00000001-re kell változtatni. Ezután a 0x000F00FF bejegyzésnél meg kell adni a 0x0000000040000000-s paramétert"
Hajrá...
-
janos666
nagyúr
Azt próbáltad, hogy kitörölsz minden SB kulcsot, és visszaállítod a gyári alap kulcsokat (ha van ilyen funkció a Setup-ban)?
A másik, hogy esetleg csinálj olyan reset-et, hogy az elemet is kiveszed a lapból...
Aztán, ha nagyon akarod, fésüld át, hogy nincs-e véletlenül telepítve valami aláíratlan driver (bár erről valószínűleg tudnál, mert nem triviális ilyesmit felerőltetni Win10+ alatt).#34Chriss745 - Az új driver-ekben van olyan globális opció, hogy korlátlan shader cache. Ennek ellenére változik valami, ha profilonként felhúzod (programonként még van valami külön hard-coded limit)? Bár nekem még sohasem volt 100-200 Mb-tól több a complett cache akkor sem, ha egyszerre 3-4 játék is telepítve volt (bár játszani egyszerre max kettővel szoktam, a többinél pedig várom a patch-eket, tesztelgetem, hogy játszható-e már...).
#35ughhh - Már nem kell felfedni, el van nevezve, illetve mindig be lehetett lőni a global-ban is. Bár nem tudom, hogy global-nak melyik értéket érdemes választani Size Limit-re, mert már van 3 görgethető opció (FIFA és DeathLoop).
[ Szerkesztve ]
-
Csabis
tag
Köszi a tippet Működött a törlés minden kulcs.. Kicsit ockodtam töle.. mert igy is nehezen találtam az i9 9900KF -hez stabil 4.7Ghz.. az gigabytos Z370 hez..
De oké .
Valóban csak a Bekapcsolt Secure boot mellet van élő resis bar funkció.
PCI-Express bar sizes miért ennyire szétszort nekem az nem vágom .
[ Szerkesztve ]
-
Na itt egy TitanX-M (tesla M40) és egy modern Intel A770 (bár az a 256 nem tudom mi amikor működik a rebar)
A legrégebbi aminél megy nálam az Tesla C2075 csak a képet nem találom, az gyakorlatilag egy GTX580-as 6gb rammal.
Szóval volt ideje kiforrni tekintve pcie 3.0 szabvány része és vagy 10 éves téma ez a rebar. x79 és x99 már támogatta, azaz uefi modullal rákényszeríthető. Asztali vonalon nem tudom melyik az első lap ami tudta.
AMD nél nem tudom mióta megy, az első Vegák biztosan tudták, talán RX290? nem tudom persze moddolt driverrel.[ Szerkesztve ]
-
Rison77
senior tag
Nem tudom mennyit hozna egy 9900k-rtx 3080 pároson, de kukim bele. Most megpróbáltam beállítani, frissítettem a biost a legújabbra mert abba van benne ez az opció, bekapcsolgattam a dolgokat, minden yes volt gpu-z-ben viszont ez a bar nem... olvastam, hogy csak secure boot-al megy. Ezt bekapcsoltam gyakorlatilag úgy kinyírta a biost, hogy 3 óra tömény szopás után, csak úgy sikerült életet lehelni a gépbe, hogy pár cmos reseten átesve, illetve vga kiszedés, mert csak alaplapi hdmi-n kaptam bios képet.. és be se tudott bootolni mert valami invalid signature hibát dobott.. kioffoltam a secure boot-ot, így már okés volt.
-
Rison77
senior tag
Igen, de találtam egy olyan külföldi posztot, ahol ugyanígy járt az illető, tanácsolták neki, hogy állítsa vissza default-ra a kulcsokat, megcsinálta csak éppen corrupted lett neki tőle windows, és csak egy full reinstall oldotta meg neki. Ilyen menet után, én már ezt nem mertem bevállalni.
-
-
R0GERIUS
tag
válasz
MasterDeeJay #39 üzenetére
És itt egy 3070, amin be van kapcsolva a ReBAR.
Úgy néz ki architektúrák közt is jelentős az implementációbeli eltérés az Nvidia-n belül...[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Ha nálam nem működne a SecureBoot egy 5-6 évesnél fiatalabb géppel, akkor elsősorban nem az alaplapi firmware-t fikáznám, hanem be lennék sz@rva, hogy "vírusos" a gépem (de legalább is durván össze van szemetelve valami régi, elavult driver-el / modullal 'kitudjahonnanésmiért').
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Dead Space című játék felújításában sokat hoz a funkció, de nem biztos, hogy mindig így van.
- RTX 3090-t / RX 7900 XTX-t keresek, sok magyar garanciával
- GIGABYTE GeForce RTX 3070 EAGLE OC 8Gb / Alza Garancia 2024.01.13.
- Ritkaság Zotac RTX 2060 AMP 6GB gyári OC
- ASUS RTX 3070 8GB GDDR6 TUF GAMING OC - Gari 2024.02.21. -ig - Eladó! 155.000.-
- MSI GeForce RTX 2080 8GB GDDR6 256bit (RTX 2080 DUKE 8G OC)
Állásajánlatok
Cég: pepris.de
Város: Budapest
Cég: Fluffy Stone Media GmbH
Város: Budapest