-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Feltelepítettem az OMV-t, beállítottam majdnem teljesen.
PC-ről külső vinyóról át akartam másolni a mentett adatokat a felcstolt vinyóra. Ment is, de csak 10MB-al. Itthon gigás háló van. Próbáltam nézelődni az omv hálózati beállításaiban. Nem találtam az 1000es lan beállítást, ezt hol lehet?
Ami a nagyobb baj, a hálózati beállításoknál volt egy WOL kapcsoló, azt bekapcsoltam, mentés, azóta nem érem el a nast sem webes felületen sem ssh-n. Mára feladom, mert megyek dolgozni.
Kérdésem, parancssorból valahogy vissza lehet ezt csinálni vagy csak az újratelepítés marad?Köszönöm!
Sajnos mentést még nem csináltam....
Azért akartam állítani, mert a QNAP is ugyan ezt produkálta, auto-n volt a lan, csak 10-11MB-al másolt, mikor átállítottam 1000re egyből ment a 100-120MB. Gondoltam ez a baja az OMVnek is.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Még két kérdés..
A külső vinyóban egy NTFSre formázott hdd van, amin a mentett adatok vannak. Ha jól értem az omv tudja kezelni az NTFSt. Szóval, ha berakom a gépbe az NTFS vinyót a mentett adatokkal, felcsatolom nem fogja formázni? Át tudom másolni a másik vinyóra ami a gépben van (EXT4re formázva) az adatokat? Úgy gondolom igen, de inkább kérdezek.2. Van valami filekezelő, amit fel lehet telepíteni az OMVre és webes felületen megnyitni? Tudom ott az MC, de ahhoz terminált kell indítanom.
3. Ez most jutott eszembe... Van egy seedszerverem, amit bérlek. A QNAP alatt tudtam csatolni ftp szerverként és tudtam a nasra másolgatni a szerverről, omv van ilyen lehetőség? Nas filekezelőben elértem a seedszerver tárhelyét.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz stigma #15456 üzenetére
Szia!
Köszönöm a hosszú válaszod.
Igen minden gigabites.
Kábelek gyáriak CAT6
Switsek TPlink gigásak
Router MikroTik hAP ac2 (gigás)
A QNAP is ezt csinálta, amíg nem erőltettem rá a gigás hálót, most ott van ugyan oda kötve az új nas ahol a QNAP volt, azzal is ment az 1000es lan. A nast a gépem helyén konfogoltam, gépem szerint gigás a háló.
Akkor nincs ilyen beállítási lehetőség az OMVben, amivel kényszeríteni lehet az 1000et?Paransoros helyreállítást akkor gondolom buktam... Telepíthetem újra
Minden gép kábellal csatlakozik a hálózatra, csak az okos eszközök nem, pl Fire stick, Alexa,..
Hálózat. Mikrotik LTE6 router tetőn modemként üzemel, rá van kötve a Mikrotik AC2, utána egyből TPlink gigás swits, ez mögött még 2db gigás swits, így elég a kábel.
Ha az NTFS vinyót külső hddként csatolom fel usb3 porton a nasra, akkor is lehet adatvesztés?
Az ntfs vinyó is a gépbe fog kerülni miután átmásoltam az adatokat, utána ext4 lesz az is csak nem akarok bukni 2tb anyagot.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz stigma #15458 üzenetére
Köszönöm!
Reggelig én sem tudok mit csinálni, mert dolgozom, de reggel nekiülök és lesz ami lesz.
Max újratelepítem. Láttam már több nast is, nem igazán tudom mit rontottam el, lehet nem kap ip címet, pedig a router osztana neki fixet.
A linuxhoz vagyok kezdő, de azért megtalálom amit akarok.
Jó éjszakát mindenkinek.Annyi még, hogy nagyon tetszett a nas gyorsasága, felüdülés az előzőhöz képest.
-
sepsi0
őstag
Igen fixre van állítva az ip cím, a kiosztott ip címek között nincs, mert látnám, ha más nem mac cím alapján.
A dhcp szerverben az összes eszközömnek fix ipje van és el is vannak nevezve.
Holnap parancsorból megnézem milyen ipt mutat, de az a gyanum, itt más baj lesz. Ha tudnék indítani valami grafikus felületet vagy visszaállítani a hálózati beállításait parancsorbol az segítene.
Éjjel utána olvasok. Köszönöm a tippeket.Találtam egy ilyen parancsot hasonló probrémára, megnézem:
omv-firstaid
Ez jónak is tűnik
[link][ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz lovi27 #15465 üzenetére
Szia!
Már vagy 4x átolvastam, sőt az összefoglaló szerint telepítettem, konfigoltam, hoztam létre felhasználókat.... Ez valahogy kimarad.
Lehet a hálózati sebességre is megvan a megoldás, na majd reggel.És köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem, hogy figyelmetlen vagyok.
Minden topiknál használom először a keresőt/összefoglalót, tudom milyen mikor az userek keresztbe..... a topikgazda munkáját.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz stigma #15469 üzenetére
Szia!
Tudom mi a WOL, igaz a BIOSban nem találtam semmit sajnos... Csak rtc alarmot találtam. Ezért is gondoltam ez tett be neki, engedélyeztem, de lehet a lap nem tudja. Mást nem is állítottam.
omv-firstaid segített, ujrakonfigoltam a hálózati beállításokat, de nektek is igazatok lett, valamiért más IP-t is kapott.
WOL azért lenne jó, mert igazábol most média szerverként funkcionál, ezért nem akarom, hogy 0-24-ben menjen feleslegesen. Max egy nap 18 óra lenne, de ha pont nem megy amikor kellene, akkor csak egy wol parancs telefonrol és kapcsoljon be....lustaság
Jelenleg 112MB/s-el másol... ne kérdezd, nem tudom
Most sikerült a Seedszerver tárhelyét csatolnom a Remote mount pluginnal webav bejelentkezéssel, ott is van a fájlrendeszer alatt, már csak egy jó filekezelő kell, a Midnight Comandert nem találtam a pluginek között, parancssorbol kell telepíteni?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz szpeti40 #15471 üzenetére
Szia!
Az a lényeg, tegnao 10-11MB volt a másolás, azért kezdtem el bütykölni...
Most meg megy full sávszélen, erre írtam, hogy ne kérdezd, nem értem hogyan.Na jo, hát az MC-t telepítettem... aludni kellene egyet.
(#15473) stigma
Van egy olyan gyanum, hogy a lapom nem tudja (WOL). GIGABYTE H81N-D2H
Azért ez a lap, mert ez volt a napokban az Alzán 2 év garival, merg hozzá proci 20k volt a kettő. Van itthon E3-1240 V3 de az kicsit erös lenne, most G3220 van a lapban megy 8GB DDR3, az is volt itthon.
Eddig sokkal jobb, mint a QNAP és amennyiért azt eladtam, árábol meglett az épített.
Ház az nagy ,de szép Corsair Crystal Series 280XMegígérem, most nam zaklatlak benneteket, nagyon köszönök mindent és bocs, ha balfékeskedtem.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Köszönöm, megnézem.
Mondjuk tegnap MCvel másoltam át 1TB anyagot, kibírtam.Ezt mindenkinek:
Ma eljutottam oda, hogy becsukott szemmel tudnék egy OMV-t feltelepíteni, bekonfigolni.
Annyi bug volt már, ami miatt behalt a webes felület... Tegnap az időszerver beállításakor halt meg.
Tegnap egész nap azzal szenvedtem, hogy a 2. vinyót ext4re formázzam és fel tudjam csatolni. Pl ha törölni akartam a hddn a partriciot, elhasalt. Pl 1TBs vinyót 2TB-nak akarta... Windowsban kellet többször újra partricionálni.
Viszont egy külső házban meg tökéletesen ment elsőre. Ha kivettem a házból és fel akartam csatolni, vagy nem sikerült vagy vinyóra másolás közben írásvédett lett, MC másolás megállt hibával.Normális rendszer backupot mivel lehet csinálni, olyat amit pl omv-firstaid parancs után be tudok tallózni?
Az alap backupal a 3GB-os rendszerről nem tudom mekkora méretű (DD volt kiválasztva) fájlt akart csinálni 7GBnál megszakítottam.
Másik beállítássak 1,6GB lett, de nem lehetett betallózni, pedig a vinyón volt.Most ott tartok, hogy tökéletesen megy a NAS, de nem merek belevágni pl a Docker-be, mert félek, hogy lehal megint és nincs működő backupom.
Hogy jót is mondjak, szárnyal a nas, eddig ez volt a legjobb döntésem, még így sem bántam meg. Sok lehetőség rejlik benne.
Nem létezik ssh-n indítható grafikus felület, amivel kiváltható a webes?
Megint sokat kell utánaolvasnom, pedig a RouterOSben is benne vagyok.
Köszönöm, hogy segíteni próbáltok.
Lehet, hogy nem OMV 5-el kellet volna kezdenem?
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz tradeelek11 #15477 üzenetére
120GB Intel 520
(#15478) mzsol
Köszönöm, megnézem!(#15480) lovi27
Akkor, ha jól értem az egész rendszer partícióról kell biztonsági mentés? Nem elég a ráírt adat? Az akkor jó... Van egy régi Asus eee mini hddm, 32GB ezt szántam omv biztonsági mentésnek.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Csak egy laikus kérdés?
Alaplapot és procit cseréltem a szerverben. Most nem bootol.
Újra kell telepíteni az OMW-t?Ha igen, telepítéskor az adat HDD-ket lehúzzam a gépről telepítés idejére, úgy mint a Windowsnál,SSDn van az OMW? Remélem adatokat nem tudom eltüntetni...Eddig H81 lap G3220 proci volt
Most H87 lap I5 4460 lett.Köszönöm!
Még egy kérdés, filmezésre használom a szervert, pl Plex szerver. Van értelme ugye az I5 procinak? Igazából ingyen lenne.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Köszönöm!
Már konfigolom, kellett neki az uj install...
Gondolkodtam az OMW 6on, de még beta, hagytam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest