Hirdetés
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- Milyen TV-t vegyek?
- Androidos tablet topic
- Dübörögnek a Black Friday akciók
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Adott lesz egy lakás radiátoros fűtéssel. A hőmérséklet szabályozást sima egyszerű manuális Heimeier termosztatikus tekerentyű végzi. Ezt szeretném majd cserélni és felokosítani olyan megoldásra, amit távolról is tudok vezérelni (neten keresztül, pl telefonos alkalmazással). Három helységben helyezkedik el összesen 5 radiátor.
Nem csillivilli mindent tudó okosotthon a cél, hanem csak annyi, hogy ha hosszabb időre elmegyek (1-2-3 hét), akkor a 23 fokon felejtett hőmérsékletet le tudjam venni 15-re, majd hazaérkezés előtt 2-3 nappal vissza tudjam állítani 23 fokra.
Elképzelés szintjén számomra az is jó, ha közvetlen a szabályzó fejek mérik a hőmérsékletet és azok csatlakoznak wifire. Nem gond, ha mindegyiket külön kell átállítanom.
Ha esetleg van egy központi vezérlőegység, ami csatlakozik a wifire és ő vezérli a szabályzófejeket, az is jó lehet, de akkor kell megoldás arra, hogy a helységek hőmérsékletét külön mérje. De lehet akár több vezérlőegység is.Erre keresek valamilyen költséghatékony megoldást.
Ki-mit ajánlana?
Nincs márka fétisem, ha jó a cucc, akkor akár Alis megoldás is lehet.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
-
CsodaPOK
senior tag
Köszi szépen!
Erre a Tado-ra kaptam máshonnan is tippet. Olyan 100-150-ből jönne ki a dolog, ahogy számoltam. Valahol itt van kb a fájdalom küszöböm is.
A Tuya szó Aliexpress-en jött szembe, de őszinte leszek, még nem tudom hova tenni, hogy ez most egy gyártó vagy micsoda. Ennek még utána kell nézzek.
Úgy általánosságban gondolkodtam sokat az "okos rendszeren". Egy új építésű lakásról van szó, a kialakításban emiatt sok mindenre lett is volna lehetőség. De igazából nem sok téren tudom elképzelni, hogy az "okos otthonnal" mivel lennék előrébb. Egy kis lakásról van szó, 55 nm.
- Hűtés klímával lesz megoldva. Abból veszek valami wifis verziót, tudom távolról kapcsolgatni, állítani. Nekem ez elég.
- Fűtés volt a kérdéses, ezek alapján az is megoldható. Ennek értelmét is látom, pénzügyileg is talán belátható időn belül visszahozza az árát, meg is akarom valósítani.
- Lámpákat lehet kapcsolgatni. Erre nincs igényem. Ha fel akarom kapcsolni, akkor odamegyek a kapcsolóhoz és felkapcsolom. Ha le akarom kapcsolni, akkor odamegyek és lekapcsolom. Itt max olyannak látnám értelmét, hogy "HA bejárati ajtó == zárva ÉS lakás == üres, akkor minden világítás kapcsoljon le". De mire ezt kiépítem, addigra annyi pénzt költök el rá, hogy ha véletlen az összes LED-es lámpát is felkapcsolva hagyom, akkor is elvilágíthatna éveket.
- Konnektorokat tudok kapcsolgatni. Ugyanaz, mint a lámpa.
- Redőny vezérlés. Ezt nagyon akartam, de a motoros redőnyre (csak a redőnyre, nem arra, hogy bármi okosság legyen benne) olyan árat kaptam, hogy abból kis túlzással évekig naponta kétszer Playboy cicák jöhettek volna felhúzni, leengedni a redőnyt.És itt kb véget is ér az a lista, amit én el tudok képzelni, mint okos otthon. A mosást nem rakja be a mosógépbe, a ruhákat nem hajtogatja össze, a vacsorát nem főzi meg. Takarítani esetleg takarítana valami robot porszívó, de arra megint azt mondom, hogy nekem árban nem éri meg.
Azt persze ehhez hozzá kell tenni, hogy egymagam vagyok, max barátnő még, ha éppen.Ennek ellenére nem mondom, hogy hülyeség lenne az okos otthon. Tök hasznos dolog, jópofa dolgokat lehet megcsinálni vele. Biztos van még ezer funkció, ami felokosítható és ha utána olvasnék, akkor vágynék rá Egyelőre viszont nem érzem, hogy számomra összességében adna annyi pluszt, mint amennyi pénzt bele kellene rakni.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz vampire17 #20750 üzenetére
Köszi, igen, nekem is valami ilyesmi jött szembe a Tuya kapcsán, amire írtam az előző hsz-ben, hogy utána kell még nézzek, hogy micsoda is pontosan. Árban kb. a Tado fele, még ha nem is csúszik át a határon. Ez így azért elgondolkodtató.
Sok mindent rendeltem már Kínából, minőségben vegyes a tapasztalat, emiatt azért félek kicsit a fűtésrendszert kínai megoldásra bízni. A legfőbb gondom az ilyenekkel, hogy a távvezérlés valami kínai szerveren keresztül megy-e, amit ha egyszer úgy gondolnak és leállítanak, akkor így jártam vagy direktbe tudok csatlakozni a gateway-emhez és amíg van netem és meg nem pusztul a rendszer, addig biztos lehetek benne, hogy működni fog. És persze még megannyi kérdés. -
CsodaPOK
senior tag
Igen, én is ezzel a nagyságrenddel számoltam. Viszont valami millió körüli ajánlatot kaptam emlékeim szerint a 4 ablakra (1 kisebb konyhai, 2 normál szobai és 1 nagyobb terasz). Vissza kéne keressem, de úgy emlékszem, hogy a redőnyök is drágák voltak, illetve a vasbeton szerkezet már állt, mire nálam képbe került a dolog és nagyon sokat kellett volna vésni, mire mindenhova odajut a kábel, kapcsoló. Emiatt az elektromos kialakítás is egy vaskos összegre jött ki.
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Paradox riasztóközpont, aminek vannak vezérelhető PGM kimenetei (NO, NC).
Illetve van egy Hikvision kamerarendszer. Egy rögzítő, kettő beltéri kamera, egy kültéri kamera. Minden kamera egyszerű, buta POE switchre van kötve.A beltéri kamerákat eredetileg csak azért raktam fel, hogy amíg épül a lakás belseje, addig legyen valami, ami figyel, biztos, ami biztos. Az idők folyamán megtetszett, hogy a lakás belseje is be van kamerázva. Viszont, ha beköltözök, akkor nem szeretném, hogy a mindennapjaim láthatóak, illetve rögzítve legyenek.
Első körben arra gondoltam, hogy a riasztó PGM vezérlésén keresztül egyszerűen elveszem az áramot a POE switch-től, amikor a riasztó ki van kapcsolva. Ezt a riasztós haverom simán össze is tudja rakni, felprogramozni, stb.
Aztán tovább gondolkodtam és az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha azért éjszakára mondjuk a nappali kamerája mégis csak be lenne kapcsolva. És akkor eljutottam oda, hogy jó lenne, ha minden kamerát külön tudnék ki-bekapcsolni az egyes PGM-ekről.
Az egyik opció, hogy kiveszem a POE switchet és POE tápfeladókat használok, amiktől PGM-el, relével ugyanúgy el tudom venni az áramot, mint eredetileg, amikor a teljes switchtől vettem volna el.
A másik opció, amin gondolkodtam, hogy létezik-e olyan "izé", aminek van RJ45 aljzat bemenete, RJ45 aljzat kimenete és a kettő között kapcsolat "analóg" módon vezérelhető (PGM, relé, stb.)? Itt akadtam meg egy kicsit, Google hirtelen nem volt barátom.
Van esetleg, aki halott, látott, használt ilyet? Mit tudnátok ajánlani?Fontos, hogy ténylegesen, fizikailag el akarom venni az áramot a kameráktól, amikor nem kell rögzítsenek.
Köszi szépen!
-
CsodaPOK
senior tag
Van olyan elképzelésem, hogy a jövőben lesz valami HA vagy hasonló és egy-két "okosítás" a lakásban. Azonban az nem mostanában lesz, ezt pedig most kellene megoldjam.
Illetve az okosotthon számomra ilyen "just for fun" típusú dolog lesz, amivel nem tervezem keverni a biztonságtechnikát. -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodok az analóg (kézi húzogatós) redőny "digitalizálásán" (elektromos redőny, plusz némi intelligencicás vezérlés). Kábelezés terén a lehetőségeim némileg korlátozottak. A redőnyök közelébe a fix áramot oda tudom húzni, de ahova a kapcsolókat elhelyezném, onnan nem tudok direktbe kábelt húzni a redőnyökhöz. Azaz a vezérlést vezetéknélküli módon kellene megoldjam.
Az automatizáció miatt a redőnyökhöz kerülne 1-1 Sonoff DualR3, amiknek az LOut1 és LOut2 kimenetére kötve a redőnymotort telefonról (később mondjuk HA-ból) tudnám le-felhuzigálni a redőnyöket.
Továbbá arra gondoltam, hogy a fali kapcsolók alá is raknék 1-1 Sonoff DualR3-at, a kapcsolók kimenetét az R3 S1 és S2 bemenetére kötve. Ezeknek csak annyi lenne a feladata, hogy érzékelje a kapcsoló jelét.
A kérdésem pedig, hogy tisztán a Sonoff szintjén össze lehet-e rakni olyan automatizáció, hogy ha megnyomom a kapcsolót (S1 bemenetén jelet kap a kapcsoló alatti Sonoff), akkor menjen lefele a redőny (LOut1 kimenetére adjon jelet a redőnynél lévő Sonoff)?
És mindezt úgy, hogy ha egyszer beállítom, akkor utána működjön internet nélkül is, csak LAN-on belül és ha a kapcsolót használom, akkor ne kelljen hozzá a telefont elővennem.
Köszi szépen a segítséget!
-
CsodaPOK
senior tag
válasz vampire17 #28570 üzenetére
Köszi szépen a választ!
A lakásban minden konnektor, kapcsoló egy családból van, ezt szeretném tartani. Így az fix, hogy milyen kapcsolót helyeznék el. Távirányítót külön nem akarok (abból van már elég a lakásban ), arra ott lesz a telefon.
Elsősorban az érdekelne, hogy a két DualR3 tud-e úgy együttműködni, ahogy én szeretném. Ha nem, az sem feltétlen probléma, van B terv
-
CsodaPOK
senior tag
Arra esetleg valakinek van tippje, hogy egy teraszajtó kilincsének pozícióját mivel lehetne figyelni (zárva, teljesen nyitva, bukó)?
Erre azért lenne szükség, hogy ha eljutok egyszer majd odáig, hogy a redőny leengedést automatizáljam (pl. ha sötétedik, automatikusan menjen le a redőny), akkor tudjak beletenni egy olyan védelmet, hogy ha kint vagyok a teraszon, akkor azt a redőnyt ne engedje le, ne zárjon ki a saját lakásom
Fontos, hogy nem azt szeretném figyelni, hogy nyitva van-e a teraszajtó (azaz a sima ajtónyitás érzékelő nem jó), mert a huzat becsaphatja. Magát a kilincsnek a helyzetét kellene tudnom lekérdezni, mert azt csak kézzel tudom zárni.Köszi szépen!
-
CsodaPOK
senior tag
válasz LouiS22 #28587 üzenetére
Ez a teraszajtó egy földszinti lakás kis udvarára vezet ki. Ha az épület mellé megyek és ott elszöszmötölök, akkor simán be tudja úgy csukni a huzat, hogy ne halljam.
A vésznyitós megoldásra gondoltam én is, de mivel földszint, nem nagyon szeretnék külső gombot. (A redőnyre valamelyest biztonsági eszközként is tekintek.) Persze össze lehet rakni úgy gondolom, hogy ha a riasztó be van kapcsolva, akkor a gombra ne nyisson. De egyelőre a cél inkább a megelőzés lenne.Tegnap este találtam egyébként egy ilyen érzékelőt, de még nem győzött meg: [link]
Egyrészt elég borsos árakat láttam, illetve a nagyon kevés infó alapján, amit találtam, úgy tűnik, hogy kell hozzá a saját vezérlője, hogy működjön (ez megint pénz, plusz egy komponens és kitudja, hogy mennyire lesznek barátok a HA-val). -
CsodaPOK
senior tag
válasz Degeczi #28598 üzenetére
Arra értettem, hogy amit leírtál, az ha nem is sok, de mind időbe telik. És lehet, hogy csak egy hangyányit számítanak, de lehet, hogy egyszer pont egy-két ilyen kis apróság fog sokat számítani. Én ebben hiszek, lehet, hogy csak az én hülyeségem ez, de ilyen vagyok és ez nem most fog megváltozni
Amit írtál a hsz-ed végén, azt kicsit továbbgondoltam és lehet, hogy az lesz, hogy pl egy ilyesmi kis riglit összeházasítok egy door sensor-ral. Így ha kimegyek, a riglit mindenképp ki kell nyissam és nyitva is marad, mindaddig, amíg kint vagyok (azaz van jelem, amit tudok figyelni, hogy lemehet-e a redőny). Ha bejövök, akkor a zárás két lépcsős lesz, a normál kilinccsel zárom az ajtót és rá kell fordítanom a riglit (és ekkor mehet le a redőny).
Ennek a hátulütője, hogy ha záráskor elfelejtem a riglit ráfordítani, akkor fent marad a redőny, illetve, hogy ha bukóra nyitom a teraszajtót (ilyet ritkán csinálok), akkor is nyitnom kell a riglit, akkor sem fog lemenni a redőny. Első gondolatra ez számomra vállalható[ Szerkesztve ]
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Két kérdésben szeretnék segítséget kérni. Adott egy automata tolókapu, amihez ilyen távirányító van: Roger e80/tx52r/2
Az első kérdésem, hogy ezt a típusú távirányítót lehet-e helyettesíteni valami olcsó, akár Aliról rendelt távirányítóval. (Tartaléknak szeretnék elrakni 1-2 darabot és ha van lehetőség, akkor nem tennék ebbe tizen-huszonezreket.)
A másik kérdésem, hogy van-e valami olyan okoskütyü, amit fel lehetne tanítani, hogy vezérelje a kaput úgy, mint a távirányító? A story úgy néz ki, hogy ez egy lakóparknak a kapuja, ami csak távirányítóval nyitható. A netes/telefonos nyitást leszavazták. Én szeretném mégis valahogy megoldani magamnak, hogy telefonról ki tudjam nyitni a kaput. Ehhez kellene valami kis okostávirányító, amit kirakok a teraszra, megtanítom neki a parancsokat és elérem telefonról. Fizikailag természetesen nem nyúlhatok a kapu elektronikájához.
Ha nagyon nagy a választék, akkor Sonoff előnybenKöszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
CsodaPOK
senior tag
válasz Kolondrum #37145 üzenetére
Maga a kapu kb. tudna mindent. GSM, BT, Wifi, 4G. Egy havi 500 ft-os SIM kártya kellene és meg lenne oldva. Csak amikor erről volt szó, akkor a közös képviselő eleve úgy vezette fel a kérdést, hogy ez mind hülyeség és mindenki idióta, aki ilyen újkori technikákat akarna használni. Sokkal jobb az (neki biztosan), ha tizenhuszonezerért veszünk plusz távirányítókat. És különben is mekkora biztonsági kockázat az, ha én távolról telefonról kinyitom a kaput, ha pl jön egy futár és letesz egy csomagot a teraszomra.
Innen nehéz nyerni, főleg, ha olyanok is szavaznak a kérdésben, akiknek se parkolójuk, se autójuk... -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata olyan okoskapcsolóval, ami stabilan elvisel és kapcsol 3x16A-t?
Ha egymaga tudná a három fázis kapcsolását, az lenne a legjobb, de a három darab egy fázisos megoldás is jó lehet. Előny, ha DIN sínre szerelhető. Másik előny, ha a fogyasztást is tudja mérni fázisonként.Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
- Two Trees Sapphire Plus 3D nyomtató
- Tado Smart AC Control V3 + okosotthon, klímavezérlés, klíma okosítás
- Három db SONOFF Zigbee okos relé/kapcsoló eladó
- Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 120 Le, 293.xxx km 2026.01.26ig műszaki
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest