- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Sarkköri terepbe olvadó kabátot öltött a Gigabyte Mini-ITX-es AMD alaplapja
- Számításokat is végző HBM memóriára szavazna a Samsung
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Tavaly májusban tetettünk fel egy 5 kw napelem rendszert 16 db Greenwing 305w panellel és Huawei inverterrel.
Most jött meg az éves eonos számla mely a következőket tartalmazza:
Éves fogyasztásom: 11000 kwh
Éves termelés: 4500 kwh
Külömbözet: 6500 kwh, melyet fizetni kell, így most valami 260ezret kéne nekik fizetnem.
Viszont a fogyasztásunk eddig soha nem ment éves szinten 4000 kwh felé. Napelem előtt havonta diktáltam, és havi szinten nagyon max 300kwh a fogyasztásunk.
Plusz a napelem alkalmazásában az éves energiahozamnak 6650 kwh hoz.Létezik hogy valami rosszul van bekötve, vagy az eonnál elszámoltak valamit?
-
szotyika77
aktív tag
Most reggel lekapcsoltam mind a 3 fázist, és nem ment az inverter.
Viszont ha a 3ból bármelyik fázis lekapcsolom akkor sem megy az inverter. Csak akkor megy ha mind a 3 fázis fel van kapcsolva. Ez normális? -
szotyika77
aktív tag
Ahha értem. Akkor a házban lévő táblát kell lekapcsolni. Délután intézem, köszi!
-
szotyika77
aktív tag
Na srácok, megcsináltam a tesztet.
Lekapcsoltam a benti biztosítéktáblát, a fogyasztás 11151 kwh, a termelés 4633 kwh.
Félóra múlva ránéztem, és a fogyasztás maradt az eredetin, a termelés pedig 4636 kwhra ugrott.
Ezek szerint nincs rosszul bekötve, nagy valoszínűséggel a felfújhato jacuzzink fogyasztott ennyit. -
szotyika77
aktív tag
válasz 313313 #29449 üzenetére
+bb71
Na megvan hol van a kutya elásva! A jacuzzi lesz az, tutira. Nekem nem jutott eszembe ma délutánig, hogy van egy 0/24-ben működő jacuzzink, ami forgatja a vizet és fűti mióta megvettük. Na mármost forgatáskor 1850 wattot fogyaszt, fűtéskor meg 2100 wattot zabál.
De holnap veszek egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt azért.
Szóval elnézést ha értetlenkedtem, meg hülye kérdéseket tettem fel, legközelebb körülnézek mi van itthon.
Plusz olvastam a jacuzzis fb csoportban, hogy nem én vagyok az egyetlen aki így jár, ha jacuzzija van, többen is 200-300 ezer feletti csekket kapnak éves leolvasás után.Viszont akkor már csak az a kérdésem, hogy az hogy lehet, hogy a napelemes appom 6650 kwh éves termelést ír, az eon meg 4800 kwh-t számol el a számlán?
[ Szerkesztve ]
-
szotyika77
aktív tag
válasz senki68 #29466 üzenetére
+ bb71; + snooze; +Semin:
Azért akarok fogyasztásmérőt venni, hogy konkrétan lássam, hogy mennyit fogyaszt a jacuzzi. Miutá utánanéztem plusz segítettetek, elhiszem hogy a jacuzzi fogyaszt ennyit, és hogy az kerül 250k-ba.
Amúgy ilyen fogyasztásmérőt gondoltam oda: [link]
-
szotyika77
aktív tag
válasz bobace #29480 üzenetére
2021. júniustól van jacizzunk, és a fűtés & vízforgató állandóan ment eddig, értelemszerűen azért, mert ha egyet gondolok és beleülök ne legyen hideg, ahogy senki68 fórumtárs említette. Megértem hogy a kényelemnek ára van, hát most fizetjük is majd, és idén már okosabbak leszünk. Sajnos közvetlen dugalj mellé nem tudtuk tenni, ezért vettünk egy ipari hosszabbítót.
Tegnap regisztráltam az eon távleolvasásra, mostmár figyelni fogom.+ senki68:
Sajnos hamarabb lett napelemes rendszer mint jacuzzi, hirtelen felindulásból történt a jacuzzivásárlás, a napelemes rendszert nem hozzá terveztük. -
szotyika77
aktív tag
válasz bobace #29484 üzenetére
Sajnos nekem sem olyan az életem, hogy bármikor bármelyik pillanatban beleülhetek a jacuzziba, általában a gyerekek altatása után van idő rá, ha már minden munkát elvégeztünk, vagy hétvégén ha a gyerkőcökkel szeretnénk belemenni akkor használjuk.
Azt, hogy egyet gondolok és beleülök azt így értettem. Ezért kellett mennie mindig télen is a fűtésnek, ha a gyerkőcök bealudtak 8-kor, akkor hamarabb betudtunk ülni pihenni. -
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy napelemes rendszernél előfordulhat, hogy a napelem által termelt energiát a háztartás egyből elhasználja, és nem megy be az eonhoz?
És ezért van különbség az inverter által mutatott termelés és az óra által mutatott bevételezett energia között? -
szotyika77
aktív tag
válasz Borisz76 #39327 üzenetére
+ hevepapa
És akkor ami az inverter által mutatott termelés és az óra által mutatott bevételezett energia közötti különbség az amit én egyből elhasználok?Az frankó, én azt gondoltam, hogy egy az egybe beveszi az eon, és amit használni kell azt meg tőlük veszem.
Akkor már mindent értek, köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám a szomszédommal.
Mezsgyébe van a házunk, és a napelememet nem tették közel a gerinchez, sőt, az első sor cserép után már rakták is, és a télen esett hómennyiség a szomszédom udvarán szokott landolni. Ami őt zavarja, és fél hogy ha gyerekek mennek hozzájuk, és lesik a hó, akkor agyonveri a gyerekeket. Ő ajánlotta, hogy tegyek fel hófogót, és akkor nem esik le hozzá a hó, szépen elolvad ott fent. Na mármost én nem akarom, hogy télen a hó eltakarja a napelemet, és ne termeljen semmit sem.
Milyen megoldást lehet találni rá? Vagy tegyek fel hófogót és az am se acélos téli termelést adjam fel a szomszédom békéjéért? -
szotyika77
aktív tag
válasz Vision #50469 üzenetére
Tudom én hogy alig esik már hó, nem is aggódok emiatt. Inkább a szomszédom az, aki fél hogy az a rengeteg hó ami esik a fejükre esik, és hogy komoly bajuk lesz belőle.
A tetőcserepen van hófogó, arról anno mikor épült gondoskodtam.
Én ilyen néztem ki, bár hétvégén megmértem, és a napelem felső síkjától 3cm-rel nyúlik tovább a hófogórács, nem tudom hogy megfogná e rendesen a havat.
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez szabályos. Ha jól tudom, volt itt valaki, akinél ellenőr belekötött ilyesmibe.
Már átvették a napelemet 2 éve, akkor nem kötött bele az eon.
De gondolkodtam már, hogy fentebb rakassam a gerinchez a napelemet, mert ez a fajta hófogó nem férne el a napelem alatt, és más megoldást nem nagyon tudok. -
szotyika77
aktív tag
válasz Vision #50477 üzenetére
Nem a panelekhez kell rögzíteni, hanem a tetőcserép alá dugni a kampós végét, mint a sima hófogónak. Hétvégén megnéztem, és a napelem alatt nem fér el, és az első cserépsorhoz sem tudjuk feltenni.
Most kaptam az infót, hogy a napelem és a gerinc közé tegyük fel, így sokkal kevesebb csúszik le a napelemről, amit remélem megfog a csatorna. -
szotyika77
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?