- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen egeret válasszak?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Gaming notebook topik
- Androidos fejegységek
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz Vision #60697 üzenetére
A kiegészítő inverternél a kérdés, hogy hogyan számolják a teljesítményt... a jelenlegi két inverterem össz max teljesítménye majdnem fedi a betápomat, kétlem, hogy jóvá hagynának még 1 invertert... És kétlem hogy van még 9 évem kitörpölni, merre tovább... de ne legyen igazam! Itt még az idén állandósulni fognak a negatív árak... és akkor a jogalkotó lépéskényszerbe kerül... szerintem a KÁT/METÁR-osok is jobb ha kezdenek aggódni. Az a rendszer sem fenntartható... Bár talán a KÁT szerződések nagy része is kifut a szaldóval hasonló időzítéssel...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
HÁZIGAZDA
by default én sem fosok. egy villámcsapással megspékelve fosok tőle, bár lehet, hogy ez meg olyan értelemben irracionális, hogy akkor meg "úgy is mindegy".
(egy sziklás, minimális talajú domb tetején lakunk, ami több száz méteres körzetben a legmagasabb pont)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RicsiSuly
aktív tag
Nemtudom ide vagy okosonotthonos csoportba irjak.
Lesz pár hét múlva Deye 5kWh-ás napelemem bruttó elszámolásba akkumlátor nélkü, l tudom akkunlátor, de most másra tudnám költeni azt a pénzt.
Kérdés az lenne. Télen van egy 900literes puffertartályom a fütésnek, ha abba beletolok vízmelegítőt valahogy meglehet azt oldani amit van túltermelésem azonnal tolja rá a plusszot a fütőszálra?
[ Szerkesztve ]
Üdv SRicsi
-
gorbep
senior tag
válasz RicsiSuly #60705 üzenetére
Fronius OhmPilot a Te barátod....
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
január
csendes újonc
Sziasztok!
Mely inverterek tudják orvosolni a magas AC feszültséget termeléscsökkentéssel?
pl: SolarEdge és a Fronius (1112: Hálózati feszültségtől függő teljesítménycsökkentés) tudja.
A többi is tudja? Huawei, Growatt... -
gorbep
senior tag
válasz Vision #60710 üzenetére
ez azért szürke zóna... kérdés mennyire mennek majd rá...
akkor már inkább a házat egy kettős konverziós szünetmentes mögé... a gond, hogy 90% alatt lesz a hatásfok (mármint az árán kívül )... az nálam helyből évi 1000 kWh bukta lenne....
Mondjuk a kettős konverzió egyben az aszimmetria problémát is megoldja... kérdés hogy lesznek az árak a szaldóból kiesés pillanatában...
-
kardkovacsi
senior tag
[link] azért a szlovének csak megoldották ezt az olcsóbban tölthet az autós dolgot. Sőt valószínűleg magyar árammal i töltik meg azokat az autókat
Bezzeg nálunk "mindenféle technikai akadálya" van egy ilyen megoldásnak. -
Strezi
őstag
-
Strezi
őstag
válasz január #60709 üzenetére
Az igazából csak tüneti kezelés, picit lineárisan visszaveszi _előre_ a termelést, ahelyett hogy 253 és felette teljesen leállna. Ugyan ott leszel termelésben, csak más elosztásban. Ugyancsak teljes mértékben a környező más inverterek beállításától is fog függeni. Elég egy nagyobb, ami meglök, akár csak egy fázist izomból.
Ugyanakkor Deye is tud P/U(V) vezérlést.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #60717 üzenetére
Jól tudod. Napi 1 kapcsolást terveztek a tervezett élettartamra.
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Május 25.-én van az első évfordulóm szaldós rendszerben.
Legnagyobb meglepetésemre most jött egy RHD számla 1825Ft.
Azt gondoltam, majd 25.-én levonják a túltermelésből aztán ennyi,de itt mérőállásokról szó sincs.
Ezek szerint az külön jön?
Most esett le, hogy át kell gondolnom a szaldó sciptemet, ami a P1-portos mérőállásból számol, mert itt akkor nem csak egymásból kivonás lesz fordulókor, hanem valahogy rögzítenem kell az "új nullákat". -
-
Sentosa72
csendes újonc
Sziasztok,
Holnap lesz egy éves a rendszerem.
415W Jinko Tiger 11db 25 fokos tetőn, 8 db 10 fokos dőléssel, full déli.Huawei 8KTLM1
9.45MWh - termelt. Február közepe óta optimalizált.
25 fokos tetőn lévő panelek 138kWh t a lapostetőn 123kWh termeltek, február óta.
áprilisban pl. alábbi szerint. Klimás rásegítés miatt télen átlag 4,5m3 gáz fogyott. 15m3 volt előző fűtési szezonban.
Szigetelt ház 100m2 , nest 3 gen termosztátokat használok. -
tomi07
tag
Én csak az órán követem a termelést. 1 hónapja volt leolvasás, előző napon a bojlert átkötöttem a nappalira egy smart vezérlő közbeiktatásával. Program szerint 10-13 óra közt melegíti a vizet.
Ezek után -termelt: 414 kwh
-hálózatból fogyasztott: 156 kwh
-hálózatra visszatermelt: 230 kwh
1 fázisú 2,5 kw-os rendszer 2,91 kwp panel 30°-os tető, -35° azimuth. -
PBA
aktív tag
Sziasztok,
ötletet, tanácsot kérnék tőletek. Budapesten családi házra tervezek napelemet, teljesen önerőből, támogatás és visszatáplálás nélkül. Tudnátok ajánlani tapasztalat alapján megbízható, jól dolgozó kivitelezőt? Tudom, nehéz kérdés, de valahol el kell indulni. Nyugodtan jöhetnek a tapasztalatok privátban is, pozitív-negatív egyaránt. Invertert, paneleket szívesen beszerzem... -
Strezi
őstag
válasz tomi07 #60726 üzenetére
A villanybojler a legnagyobb könnyen mozgatható fogyasztás. Én még annó jó áron vettem napi programos "okos" bojlert, de végül inkább ilyen időszakban mennek fixen. Egyik, délre, másik kettőre kell hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. + nam ugyanazon a fázison vannak.
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
Az a gond, hogy a kivitelezők meg szívesen hozzák neked ezeket a hasznkulcsukért. Olyan ez mint a máshol vásárolt klíma szerelés. Valahol meg kell fizetni a védelmi pnzt
Viszont ha már hálózat független, azaz szigetüzem, akkor igen szabadon építkezhetsz, akár magadnak is. FB szigetüzemű napelemrendszerek csoport igen hasznos lehet.
Még olyan akciónk is volt, van, lesz hogy csoportilag, szakemberekkel megyünk építeni, igaz ottt valóban rászorulókról van szó . ..Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
llacee
őstag
Ezt a csoportot ajánlom, itt kimondottan sziget és hibrid rendszerek kivitelezői is jelen vannak.
-
Strezi
őstag
válasz llacee #60731 üzenetére
Ez a csoport sokkal jobb
Kevésbé tudálékos FB csoportHasznált 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
PBA
aktív tag
válasz Strezi #60729 üzenetére
Köszi a választ. Persze, tudom én, hogy mindenki szereti maga hozni a cókmókot. Én viszont olyan elemeket szeretnék venni, amikről tudom, hogy jók lesznek nekem, és nem a haszonkulcs miatt sózza rám valaki.
A DC nem játék, akárkivel nem rakatnám össze a rendszert. Nem szeretném ha egyszer arra érnék haza, hogy füstöl a tető. Az sem árt, ha hatékonyan és megbízhatóan működik a rendszer. Az inverter admin lehetőségét is saját kézben szeretném tartani, és nem akarok senkinek könyörögni semmiért. A tető is most lett felújítva, nem szeretném, ha egy kókler banda miatt beázna.
Az akciótok jól hangzik, ilyet mondjuk nyilván nem rászorulóként vennék igénybe, hanem "sorstársként".
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
Ezeket soha nem tudod előre, max utólag. Az ára a rendszernek(felár + telepítés leginkább) sajnos nem garancia semmire. Több helyen igyekeztem mostanában grátisz segíteni, mert telepítők otthagyták a félig sem működő rendszert, vagy hobbisták nem tudták rendesen felprogramozni az invertert, vagy eleve rossz komponenseket válogattak össze. PL. tetőre profi csapat kell, de egy képzett tetős csapat jobb lehet megfelelő szakmai irányítással mint egy kutyaütő szezonális napelemes.
Amúgy csak leírtam, én mit látok az árrésekkel mint részben kibic, de egy elégedett saját építésű rendszer felhasználó, aki nagyker áron vásároltam már ezt-azt Mindenki eldöntheti miben bízik, nekem a telepítői garancia nem az amiben hinnék, amikor azt kihagyva vehetek akár még egy garnitúrát mindenből.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
addikt
Sziasztok!
Próbáltam informálódni a kereső segítségével kapcsolatban. Nem találtam érdemi választ.
Telepítőket kérdezem inkább, hogy Longi vagy JA solar paneleket érdemes-e tenni.
Mindkét gyártót megbízhatónak ítéli az internet. 1000-es rendelést figyelembe véve 2-3M forinttal drágábbra jön ki a Longi, cserébe 15 év gari van rá a JA-ra pedig 12 év.
Van vele telepítési és üzemeltetési, esetleg garanciáztatási tapasztalat bárkinekMár telepítettünk mindkét félét, de ilyen mennyiségben még soha korábban.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
kardkovacsi
senior tag
Azért anno jól számolták ki, hogy 6 GWp lehet kb. a max napelem az országban 2030-ra. Ma is negatív áramár volt, holnap is az lesz. Mi lesz itt szombaton, ami nem munkanap. Ma még Paksot is letekerték pár száz MW-al.
Valahol érthető az is, hogy be lett szüntetve a szaldó meg a lakossági telepítés. Napelem szempontjából egyelőre megtelt az ország.
Akkor lehetne többet telepíteni ha lenne változó tarifa és át lehetne mozgatni fogyasztást napközbenre. -
Harkovz
aktív tag
Sziasztok.Mekkora különbség lehet sorba kötött napelemek között teljesítményben és feszültségben.Ja Solar 410-es panelból van 10,ehhez vettem 2db 415-öst,de már csak 420-as kapható,még ebből szeretnék egyet.Ez így még belefér a tűrésbe?
-
Strezi
őstag
-
-
cdl
senior tag
Valaki kapott esetleg a Huaweitől ilyen tartalmu emailt?
Üdvözöljük! A Huawei vállalati műszaki támogatási webhelyen lévő ügyfélfiókja hamarosan lejár.....
-
Silberpfeil
csendes tag
Sziasztok!
Van egy nagyon amatőr kérdésem, de talán tudtok segíteni:
Adott egy a 80-as évek végén épült családi ház a budai hegyvidéken (Budapesten belül). A ház egy aránylag nagy telken áll, mondjuk kb. 50 méterre az utcától (mert a kertje előtte van, nem mögötte ). Bemegy az utcai oszlopról egy alumínium földkábel, és a villanyóra házon belül van. Ahogyan az akkor gondolom, szokás volt...
Felmerült bennem, hogy esetleg felrakatok a tetőre napelemet, de azt olvastam valahol, hogy a napelemnek a szabványos mérőóraszekrény (is) a feltétele, és hogy Budapesten a jelenlegi szabályozás szerint az utcafronton kell a villanyórának lennie.
A kérdés, hogy ha esetleg napelemet szeretnék, akkor tényleg át kéne a házból a kerítés vonalára szereltetnem a villanyórát?
Nem hangzik olcsónak... -
zhorvath
aktív tag
nem ide akartam írni, bocsi
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Silberpfeil #60748 üzenetére
Alapvetően ha nincs szaldós szerződésed még egy sima telepítés se adja ki a matekot. Egy régi villanyórát meg mindenképp szabványosítani kell ami azonnal több százezer forint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen egeret válasszak?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Külpolitika
- Hálózati / IP kamera
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest