- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hevepapa
senior tag
válasz CellWalker #49800 üzenetére
OK, köszi. Így más értem.
Igaz, kb nem sokat értek belőle - de ez talán a "közérthetően" megfogalmazott törvéynek miatt van[ Szerkesztve ]
-
CellWalker
tag
-
hevepapa
senior tag
válasz CellWalker #49802 üzenetére
Egyetértek ebben veled! Sajnos sokszor tényleg elég érthetetlen.
-
Andras6800
senior tag
válasz CellWalker #49802 üzenetére
Lehet én nem értelmezem jól, de ez csak a RHD-ról rendelkezik.
A linkelt Magyar Közlöny vonatkozó szövegezése ugyan az, mint eddig. Azaz 10 év szaldó.
A fogyasztott és betermelt villamos energia mennyiségének elszámolása kapcsán én nem találtam rendelkezést. Igaz az RHD-s doksit csak étfutottam, nem olvastam el szóról szóra 3x.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
CellWalker
tag
válasz Andras6800 #49804 üzenetére
A közlönyt most csak azért linkeltem, mert ott a bizonyíték rá, hogy kivezetik a 16. §-t.
Ez nem az RHD-ról rendelkezik, hanem egy ún. "Elosztói teljesítménydíj"-ról, amit HMKE-t üzemeltető profil elszámolású felhasználóknak kellett volna megfizetnie (de csak a 4kW-ot meghaladó rendszer 4kW feletti része alapján).
Ezt bevezették ugyan talán 2017-ben, de azóta sem került a gyakorlatban alkalmazásba. Most pedig úgy tűnik - mivel az éves szaldó fokozatos kivezetése mellett döntöttek (ahogy letelik az üzembehelyezéstől a 10 év) - okafogyottá is válik. -
Andras6800
senior tag
válasz CellWalker #49805 üzenetére
Jah értem. Így már világos. Köszönöm az értelmezést.
Igen, ez így tiszta. Viszont továbbra sem tudni semmi konkrétat. Max annyi a plusz info, hogy valami tervezet várható szeptemberben.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
gorbep
senior tag
Azért ahoz nagyon csúf változás + árazás kellene, hogy az akkudegradációt kitermeld... akkumlátoros sziget üzem csak ott éri meg, ahol tényleg nincs esély grid-hez csatlakozni...
Persze ha "harag" az más... de az nem közgazdasági kategória...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Caranita
aktív tag
Sajnos eddig nem vettem a fáradságot, hogy beügyeskedjem a HomeWizardot és a gombhoz se férek hozzá az órán, de szerencsére láttam 1 jó tippet, hogyan lehetne mégis
Kiderült, hogy az inverterem kerek 3 volttal mér többet, mint az óra.
Érdekes, a lakásban meg kerek 5 volttal kevesebb.Egyeztettem Eonnal, rögzített hívásban megerősítette az ügyintéző, hogy oda állítom, állíttatom az értékeket, ahova akarom, szabály szerint az a lényeg, hogy kifele ne menjen több mint 253.
Szóval 2 volttal finomhangolok.
ui: 2 regiszteres mérésen is bosszankodtam, hogy inverter levágott, a feszkó meg ment fel 254-255ig, aztán jött a levél hogy minden király, én meg biztosra vettem hogy nekem van igazam.
(még az egyik szomszéddal is összevesztünk, hogy minek állítgatja feljebb)Hátha vkinek segítség, én láma voltam hogy erre nem gondoltam
Amúgy ha valaki el tudnád magyarázni, hogy mi ennek a magyarázata, az király lenne:
7 méternyi 6-os vezetékkel van összekötve, szóval elvileg nem kéne ekkorát esnie.Vagy csak a kici kínai letojta a pontos értéket?
-
toms58
csendes újonc
Passzivan olvasok, de tervben van.
Lehet, hogy a szaldó átalakul 15 perces mérési időszakokra
https://rtl.hu/hirado/2023/08/20/napelem-visszataplalas-elszamolas[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz toms58 #49815 üzenetére
A 15 perces szaldó, az majdnem bruttó elszámolás, ha jól értem.
Kemény, hogy felmerült a havi szaldó. ezzel kilőve a nyáron téli fűtésre gyűjtőket, de ezek szerint a napközben az esti fürdővízre gyűjtőket is kicsapták a kedvezményből, ennek csak a neve szaldó
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
cOxeR
Ármester
válasz korcsi #49816 üzenetére
Amíg ezt nem mindenkire, csak az új belépőkre érvényesítik, addig nincs baj, mert így nem fognak az emberek ebbe pénzt fektetni. Meglévő rendszerekre bevezetni… én egy szervezett tömeges peres eljárást pici kártérítési igénnyel támogatnék.
A 15 perces szaldó-val egy a baj, hogy nem lehet le generálni termelő szinten és kioffolni a termelést ha megvan egy adott havi fogyasztás, hanem kvázi lerabolják tovább értékesítés céljából a hálózatukba. -
ftamas0201
senior tag
válasz toms58 #49815 üzenetére
Az egész híradás a vg.hu cikkére hivatkozva ment le, egy olyan volt benne amit mondtak, hogy őszre ígéri a hivatal a részleteket. A többi dolog mind légből kapott megint (15 perc lebontás, napi szaldó stb..) csak ahogy asdf_ is írja amit mindegyik portál lehozott már egymástól átvéve a híreket.
A hírekben sem hangzott el semmi ismét, csak hogy szerintük, elméletileg stb.. Biztos, hogy szívni fogunk, de kitudja mik lesznek a részletek, ha őszre ígérik akkor valójában még neki se álltak és 50-50% hogy lesz-e ebből idén valami vagy sem. Az biztos hogyha lesz is, az még 2 évig kalapálva lesz, mert csak kapkodásból majd valamit létrehoznak külső nyomás hatására és minden héten lesz egy korrigálás a közlönyben.[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz korcsi #49816 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy próbálnánk úgy ütemezni a fogyasztást, hogy napközbeni időszakra essen, de eléggé lehangoló, ha a hálózat meg túlfeszültség miatt épp' ebben az időszakban nem engedi a termelést...
Ha meg 15 perces "szaldó" van, akkor éppen ezek a leállások termelik a plusz hasznot a szolgáltatónak és további bosszúságot a napelemesnek.
Másfelől a saját rendszerük, ami alapján gondolom, néznék ezeket az adatokat, időről időre kiesik, és néhány időszakot nem igazán pótol utólag... akkor ezt meg hasraütés-szerűnek vennék? ...vagy 1-2 napos szaldót kapunk, ha nem működik a rendszerük, és 15-percest, ha igen?
Túlfeszültség miatti inverterleállások meg le vannak... sajnálva, gondolom.Persze értem, hogy még semmit nem tudnak, hogyan legyen, de szeretnének minél több pénzt beszedni mindenkitől - a napelemesektől is.
-
Blamazs
senior tag
Ez ma Magyarország, amikor a politika vezérli a gazdasági és műszaki folyamatokat.
Azért azt megnézem, hogy a 15 perces elszámolást hogy fogják bevezetni röpke 4 hónap alatt. A rezsicsökkentés csökkentése nem oly távoli, be is térdeltette a szolgáltatókat, és lassan egy éve nem tudnak talpra állni belőle. Ezek sokmindent kitaláltak már, aztán utána ráfogják a töketlen szolgáltatóra ha nem tud eleget tenni az éjfél előtt 1 perccel beadott módosításnak. Persze nem kergetek hiú ábrándokat, meg fognak szivatni bennünket kétségem nincs felőle. Van még idejük, első 2 év mindig a szopatásról szólt, aztán jön majd megint az osztogatás is, igaz sokkal kisebb mértékben.... -
asdf_
veterán
válasz Blamazs #49821 üzenetére
Én arra vagyok kíváncsi, a gáz árát mikor méltóztatnak visszavinni. Fél évvel a háború előtti, 2021. júniusi árnál tart a világpiaci ár (ahol azért már a keménykedés meg csapelzárás miatt bőven felfelé menőben volt, ez tény), nekünk meg egyelőre változatlanul a hétszeres néz ki limit felett.
[ Szerkesztve ]
-
ftamas0201
senior tag
Gáz árnál közrejátszik az is, hogy a mi drágalátos Szíjgyártónk mikor rohangált az adott időpontban mikor ment a keménykedés a csap eljárásról stb.. Letérdelt és megkötött számunkra jó előnytelen szerződést azzal a reménnyel hogy majd a hanyatló nyugat megfagy és jó drágán eladjuk majd mi nekik a gázt, aztán verték a mellüket hogy nekünk lesz gáz. Csak nem számítottak rá és nem bíztak a szakembereknek és a modellfuttatásoknak, hogy nem lesz kemény tél. Sokan maradtak a világpiaci árazásnál, mi pedig lekötött árat kötöttünk meg. És ugye ebből lett feltöltve a tározó ezért rohadt drága még mindig. A kérdés csupán az hogy hány éves ez a szerződés, mert természetesen ez is titkosítva van, remélhetjük hogy csak egy évre kötötte az okoskánk, mert ha nem akkor tartós lesz a magas árazás.
-
ecaddsell
aktív tag
A gáz nem megújuló, a nap meg várhatólag néhány milliárd évig még sütni fog.
A pazarlás támogatása a jövőben még kevésbé lesz opció, a gázra költött pénzt inkább érdemes szigetelésre költeni és még a komfort is javulni fog.
Az EV-t sem véletlenül tolják a támogatásokkal a fosszilis autók kárára (néha már a racionalitáson és a praktikumon túl). -
edeleny
őstag
válasz Blamazs #49821 üzenetére
HMKE tulajként kicsit nyugodt, és szkeptikus vagyok!
Szkeptikus, mert úgy is kitalálnak olyan konstrukciót, hogy nekünk ne legyen jó!
Nyugodt, de itt is többször leírták már: Lehet gondolkodni 15 perces bármiben, egészen onnantól amikor mindenkinek ilyen órája lesz. Amíg forgótányéros, és mindenféle buta órák vannak addig ez csak kínlódás. Szerintem.
Azt nem lehet, normális országban, hogy nekem okos órám van 15 perces elszámolással, a szomszéd régebbi HMKE meg csak sima oda-vissza mérő, ő éves elszámolás, vagy havi!(okos órám van, így ez csak feltevés, de ha havi diktálós HMKE lennék, akkor meg lenne az éves szaldóm. Valahogy decemberben pont annyit fogyasztanék, mint amit termeltem. Na jó 10 kWh-val többet! )
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Reggel olvastam Indexen a szaldó kivezetéséről ("átalakításáról") szóló cikket. Most ez mindenkire vonatkozik akkor már? Tehét korábbi telepítésekre is, ha jól gondolom?
Ennek kapcsán átfutott a fejemen a tároló lehetősége. Gen24 Plus invertem van, direkt azért, hogy majd a jövőben ha netán szükséges volna akku. Lehet, hogy közeledünk ehhez az időhöz Ezzel kapcsolatosan kérnék egy kis gyorstalpalót. BYD akkuknál mi a kül. HVS/HVM/LVS közt? Ok, hogy eltér a max. kiépíthető kWh tárolómennyiség. De mégis melyiket kell(ene) nézegetni, választani ezek közül? Meg mihez, mi alapján méretezik a szükséges akkumennyiséget? HOgyan tudjam, mekkorát kéne vegyek? Fogyasztás/termelés alapján? -
asdf_
veterán
válasz ftamas0201 #49825 üzenetére
Igen, a nagy kérdés, hogy hány évre kötötték ezek a zsenik. Mert a tavalyi magas árat, amivel feltöltötték a tárolót már elhasználtuk.
-
asdf_
veterán
válasz axioma #49834 üzenetére
Igen, mert ha proper módon hőszigetelsz, akkor az azt jelenti, hogy összes padló fel, 10+ centi xps le, majd újracsinálod a padlót. Csak a padlóburkolat anyagköltségen 6-700 ezer. Az xps 150e (bátrak kísérletezhetnek eps100-zal). Ehhez toljuk hozzá a betont és a melódíjat. És nyilván bekanyarul a padlófűtés. Ezt a részét kihagyja mindenki és ez így alaphangon nem áll meg 2m alatt. És akkor jönnek a bónusz, hogy akkor ne rakjuk már ugyanazt a 30 éves ajtót vissza számok is.
-
veterán
Az utólagos kendácsolás egyre kevésbé megérős. Gyakran olcsóbb a dózer, és akkor lehet 0-ról, koszerű elrendezéssel egy kisebb, de praktikusabb házat csinálni prémium energetikával.
Rengeteg olyan házat hirdetnek országszerte (és BP-n is), amelyek feleslegesen nagy méretűek, éppen ezért ár/érték arányban csapnivalóak.
-
ecaddsell
aktív tag
Tessék lássék hőszigeteléssel is simán felezhető a ház hőigénye, de nálad még arra sincs szükség ha csak 330k amiből kb. a fele 7x áron megy.
Sok családi házban a padláson tárolt kacatok miatt nincs szigetelés amin 20-25 százalék veszteséget is meg lehetne spórolni (ami mostani feltételek mellett 6 számjegyű összeget is jelenthet évente). Gyakorlatilag csak anyagáron le lehet tenni 20-30cm gyapotot 1 nap alatt (tapasztalat) aminek az ára 2 év alatt visszajön.
A homlokzati szigetelés persze drágább buli, de lehet annak is hamarabb jön vissza az ára pláne ha majd piaci áron lesz a gáz (meg az áram, ez az EU trend) és ott is nő a komfort.
Nem mellékesen én simán diverzifikálnám a fűtést, ahogy meg is tettem (átmeneti időszakra pl. a klíma olcsóbb, persze, hogy komfortos legyen itt is alap a szigetelés).
Sosem másoktól várnám a megoldást, mindenki a saját érdekeit nézni a másét max. ígéret szintjén...(#49835) asdf_
Pont a legdrágább, legnagyobb felfordulással járó példákat hozod. Ez az amit tényleg nem biztos, hogy megéri. Födémre feltenni 20-30 centi gyapotot tutira megéri ha egyébként lehet, homlokzatra feldobni 15 EPS-t (aljára a drágább XPS-t) is lehet gyorsabban megtérül mint a napelem mostani feltételekkel.Hogy ne legyek teljesen off: Lenne egy két keresetlen szavam ahhoz a fogalmatlan mérnökhöz, aki hibrid autó töltés fejlesztésénél azt találta ki, hogy ne 1 fázissal lehessen tölteni, hanem kettővel.
Na ha valami ez volt a tessék lássék fejlesztés mert ugyanúgy aszimmetrikus terhelést okoz a 3 fázisú betápon meg persze a napelemben lévő inverter is jobban szereti a 3 fázisú terhelést.
Annyira nem vagyok képben a műszaki megoldás nehézségével, de azért 3f egyenirányító talán nem akkor ugrás a 2 fázisúhoz vagy nem tudom mi volt a ballépés oka.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz axioma #49843 üzenetére
Szerintem a nappali + 3 hálós megoldás most a leginkább eladható, nem véletlen, hogy a valóságban is ilyenek épülnek. Én 80-nál húzom meg az alsó határt, 100-körül a felsőt. Ebbe jó tervezéssel egy nagy amerikai konyhás nappali, 1 master bedroom + 2 normál méretű gyerekszoba is elfér. 1 opcionális gardrób, alapterülettől függően.
Nektek nyilván nem ilyen lenne a fő prio kettőtöknek, de hosszú távon valószínűleg ez a setup a jó választás. Legfeljebb eggyel több vendégszoba lesz az unokáknak.
[ Szerkesztve ]
-
H-Mano
tag
válasz Vision #49837 üzenetére
Off:
"Rengeteg olyan házat hirdetnek országszerte..."
És még mennyit fognak: ahol a nemrég épült, "korszerű" háznál bedől a hitellel a tulaj, vagy válnak, vagy mindkettő...(Ahol lakom, két új utcarész is beépítés alatt van.Úgy tippelek, 2030 körül már minden harmadiknál lesz tulajdoncsere.)
Kell némi kompromisszum a kiválasztásnál, de ENNÉL JOBB, gazdaságosabb verzió nem nagyon van...
(tapasztalat )[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz ftamas0201 #49825 üzenetére
"És ugye ebből lett feltöltve a tározó ezért rohadt drága még mindig."
Igen, és ráadásul a gáz ára rögtön drágult az áremelkedéssel (elvégre drágább gázzal kell majd feltölteni), és maradt azon a szinten (elvégre drágább gáz van benne)...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem