Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Danecay

    addikt

    válasz JarrekStar #30678 üzenetére

    Én 2019 év elején egy 6,5KW-os rendszer kiépítésére kaptam ajánlatot, úgy hogy egészen az önrész befizetéséig ment el a dolog, de fel sem merült a házhoz kiépített fázisok száma, pedig minden bizonnyal 1 fázisom van csak. Mivel komplex kivitelező cégről volt szó (PP napelem) lehet ezzel is kalkuláltak, bár mint írtam nem merült fel kérdésként és az árajánlatban sem szerepelt külön, hacsak a Kivitelezési, bekötési, beüzemelési díjban automatikusan nem kalkuláltak ezzel, de mondjuk miért tették volna és lettek volna olyan jófejek, hogy szükség esetén nem számolják fel külön költségként. Akkor végül visszaléptem az egésztől mert komolytalannak tűnt a cég, hiszen úgy jutottunk el az önrész befizetéséig, hogy még egy szemrevételezés sem történt a portámon és leginkább ügyintézőkkel beszéltem csak telefonon, szakemberrel egyszer sem. Minden adatot tőlem vártak, milyen a ház pontos fekvése, mennyi a napsütéses órák száma, alkalmas e a tetőszerkezet a napelemek rögzítésére stb. és mint kiderült a kiépített és rendelkezésre álló fázisok száma fel sem merült.

    A fentieket csak azért írtam le, mert újból felmerült a napelem kérdése, jelen állás szerint nem is csoda, és visszahívott az egyik cég, melynek során egyből felmerült kérdésként a rendelkezésre álló fázisok száma. Igaz a gyors kalkuláció során kitöltendő kérdőíven nem, itt sem, és máshol sem. Én nem vagyok villanyszerelő, nem is értek hozzá, de ezt honnan lehet pontosan tudni, hogy hány fázis van bent a házban? Azt tutira tudom, hogy 32A mert tavaly bővítettem, de a fázisok számát nem tudom. Ha minden bejövő fázishoz tartozik egy kismegszakító, és miért ne tartozna?, akkor esélyes, hogy egy van. Igaz, hogy azon kívül van még egy kismegszakító az "éjszakai áramnak" ami ugye a bojleré. Tehát a leírtak alapján meg lehet állítani a fázisok számát, vagy a villanyszámlán fel van ez tüntetve valahol?
    Mondjuk a legutolsó kalkuláció alapján 5KW-os rendszer jött csak ki, nem 6,5KW, de minden bizonnyal azért mert anno hőszivattyús fűtésben gondolkodtam, viszont, ha ezt el is vetem, és ha az egy fázisra köthető rendszer max 2,5KW-os lehet, az akkor sajnos a szükségesnek csak a fele.

Új hozzászólás Aktív témák