- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- 3D nyomtatás
- Projektor topic
- Steam Deck
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Telejesen új vagyok a témában, összefoglalót elolvastam, de mégis lenne egy kérdésem:
Ma kaptam meg a kivitelezési ajánlatot, sajnos csak egy fázis van a házban és a bővítésbe most nem fognék bele ezért a 2,5-es rendszer jöhetett szóba.
Az ajánlatban az szerepel, hogy
3.42 kWp névleges teljesítményű HMKE napelem rendszer
9 db JA Solar 380 W(m) panel
Sungrow SG2.5RS-S inverter
Most itt, ha éves nagyjáboli termelést szeretnék kiszámolni, akkor a 3,42-őt kell figyelembe vennem, vagy a 2,5-et?Másik kérdésem pedig, hogy az invertert a tetőhöz közel el tudom helyezni, viszont a kismegszakítók(ház elosztó) a földszinten vannak.
Szeretném elkerülni, hogy mindenhol "klímás szokás szerint" falon kívül kábelcsatornába menjen a bekötés.
Bevésném és becsövezném a két végpont között, de nem tudom mekkora cső lenne jó.
Mi lesz az inverter és a ház betáp között? Hány eres milyen vastag kábel?Köszönöm!
-
7Heads Drago
veterán
válasz skosa75 #26414 üzenetére
Nem értem hogy lettek neked ilyen nagyok a különbségek napelemtől függően. Épp ma beszéltem egy telepítő céggel. Ő is azt mondta hogy minimálisak a különbségek. Az invertereknél már nagyobb a szórás. Meg az egyéb költségek között is van jócskán eltérés nnálunk.
[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
gabor9991
őstag
Groupamanál van az én biztosításom is, tavaly mikor fel lett szerelve a rendszer felhívtam őket, csináltak módosított szerződést a bejelentés napjától úgy emlékszem a szerződést kiegészítették a napelemes rendszer valós számlán szereplő összegével és fizettem pluszban 3800 forintot nekik.
-
MonRo
tag
Groupamánál vagyok én is. Bövitettem a biztosítást a napelemes rendszerre. Az alábbi tételként lett feltüntetve a kötvényen:
Megújuló energia berendezései, biztosítási összeg 2.3000.000 Ft (ezt az összeget én adtam meg), éves díj 3.624 Ft.
Nálam tehát így szerepel az okiraton.[ Szerkesztve ]
-
skosa75
újonc
válasz kardkovacsi #26453 üzenetére
Köszi az infót!
Volt itt a fórumon beszélgetés róla, ahol elhangzott, hogy tajvani kézben van.
Nem emlékeztem, mert már nem követtem a szálat, mikor elment abba az irányba, hogy Tajvan az Kína-e vagy sem .Igen sejtettem, hogy kifutó modell, mert már 400+ Wp-sek vannak. Nekem ez nem gond.
-
skosa75
újonc
válasz 7Heads Drago #26454 üzenetére
Az MNNSZ oldalon kapott ajánlatokban még nagyobb szórások voltak. Azt még 4 kWp-s rendszerre kértem, és ott a többség Huawei inverterrel küldte (annak ellenére, hogy Fronius-t és SolarEdge-t preferáltam). Ott volt 423e-től 585e-ig minden.
Miután kiválogattam, ami szóba jöhet akkor azért kb. ugyanaz jött ki, kivéve az 535-ös. Lehet, hogy a prémium minőség indokolja, plusz lehet, hogy a vállalkozás kevesebb munkával szeretné ugyanazt a pénzt megkeresni.
Ezzel nincs gondom, piac van. Hajlandó vagyok némi felárat is fizetni, ha szükséges.
-
skosa75
újonc
-
zolda
tag
Sziasztok!
Köszönöm az ötleteket, tapasztalatokat! Az évfordulóm csak év végén lesz, így első körben megpróbálkozok a jelenlegi szerződés kibővítésével. A kiszámoló blogos ajánlat tényleg egész jó... -
stickermajom
addikt
De miért bővítenél? Ugyanez a GB529 biztosításom van, kerek perec le van írva, hogy a napelem biztosítva van. Ha a ház értéke rendben van a kötvényben, akkor nem látom miért kéne többet fizetned.
Megnéztem a kiszámolósat, gyakorlatilag ugyanannyit fizetek most is a Groupamanál.
[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
Végre mától üzemel a rendszer, legalábbis elvileg, mert egyelőre az EONos okosmérő még nullát mutat mind az importra, mind az exportra még 1óra után is.
Mikor várható, hogy ott lesz valami szám?Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
zonaporkolt
tag
Kivitelezőm ajánlotta, hogy önerőből plusz 2 napelem panel hozzárakható a megpályázott 10 darabhoz (külön szerződés alapján), mivel az inverter ugyanaz marad, a rendszer meg elbírja. Szerintetek is lehetséges ez? Mert én úgy emlékszem, hogy a pályázat kikötötte, hogy nem lehet "eltérés". Ugyanakkor minden megvan darabra, csak lenne plusz 1-2 panel.
SUN2000-4KTL-M1 az inverter, a panelek meg 405 Wp teljesítményűek. Állítólag 20% plusszal túlterhelhetők. Szerintetek is "elbír" 12 db 405 Wp-s panelt? -
7Heads Drago
veterán
válasz zonaporkolt #26472 üzenetére
Nálunk is 4kw-s Huawei inverter van. Nekem 10 db 455-ös Longhi van fent. És most próbálok még intézni még 2 db-ot. Nálunk a nyáron rendre 3,8-3,9 kw-on ment az inverter. És 4,4-nél vágna, ha elérné. (eltérés: nálunk 1 fázis van, nálad meg 3, de a teljesítménye ugyanaz)
Az ideális feltételek ritkán állnak össze. Vagy a hőfok túl magas, vagy felhő van és alig pár nap van 1 évben, amikor minden jó és majd akkor vág az inverter. De azt is csak majd kb 1 óra hosszat. Na az meg pont nem érdekel.
Nem ismerem a 100%-os pályazati feltételeket, de nálam az 50%-osnál nincs ilyen megkötés. Csak az MVM köti meg hogy invertert nem cserélhetsz.[ Szerkesztve ]
-
válasz zonaporkolt #26472 üzenetére
Simán.
Még ideális tájolás/dőlésszög esetén sem lenne gond az a 20% túlpanelezés.Ha a pályázatod feltételei nem zárják ki, és a kivitelező értelmes áron rakná fel, akkor szerintem érdemes.
A tej élet, erő, egészség.
-
-
Kezdek aggódni, 17 napja küldtem be az 50%-os otthonfelújítós kérelmet, és még semmi válasz, itt 3-5 napot mondtatok . Tárhelyen elküldöttek között szerepel.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
-
-
Casti98
tag
válasz llacee #26451 üzenetére
Szia!
Megpróbálok segíteni.
1. 3,42-ből tudsz számolni, de a tájolást és a dőlésszöget nem írtad, ezek befojásolják a hozamodat, de tegyük fel hogy jó a tájolás és DK vagy DNy és 40° akkor kb 3850 kWh hozamod lehet, K vagy Ny esetén 3200 körül.
2. Védőcső a falban min 25 de inkáb 32-es védőcsövet(gégecsövet) vésnék be a solar kábeleknek + föld. Az AC viszont nem lenne túl vastag ahoz az inverterhez a 2,5-ös vezeték bőven megteszi, és mivel 1 fázis ezért 3 eres vezeték kell + 1 vastag föld. Ennek természetesen egy 25-ös teljesen megteszi, de akár egy huszas is.
Ha valami behúzó szálat hagysz benne az meggyorsítja a kivitelező dolgát.Remélem tudtam segíteni.
"Je ne regrette rien..."
-
yazoo1
tag
Sziasztok!
Nos,a betáplálo inverterbol jövő kábelek DC 6 nmm.
A védő is 6 os...
Aztán rá van wagozva a 3 fázisra,3 P+N+Pe
Amire rá van wagozva a vezeték 2.5 nmm
A visszatáplálás így történik,az órám és a kmsz ék kb 16 méterre..
Kérdések:
1.Ez így jó?2. A gazcso ott megy kérdeztem az nem gond?
Tán szabvány nem tiltja
3. Foldelés: gondolom nem kell ott helyben egy szondát leutni?!(vagyis pár méterre kienve a szabadba és odaegyet. A Z a 16 méterre lévő oralada alatt van..
Köszi előre is!
-
Flexy90
senior tag
Sziasztok!
Telepítettek valakinek az elmúlt hónapokban 3 fázisú Solar Edge rendszert? Ha igen, melyik cég? 🙂
Nálunk az E.On Solar-al februárban telt le a fél év szerződéses idő, de készlethiányra hivatkozva, még mindig semmi és kezdem unni a várakozást.
Lehet tudni, hogy mi most az ársáv a 7-8kW rendszer esetén?
Köszi!Xiaomi Fan
-
7Heads Drago
veterán
válasz llacee #26451 üzenetére
Én azért minimum az invertert kicseréltetném egy márkásra mert ez vicc. SAJ vagy SMA aminek van ilyen pici. Nálunk is most fog épülni ekkora rendszer.
Pl. árban nálunk ez volt a legjobb:
Illetve az se árt figyelni milyen egyéb költségeket akar az adott cég még a nyakunkba varrni. Van ahol éves karbantartási díjat akarnak fizettetni, vagy külön számolják a felmérés díját.
Illetve én pl megnézem azt is hogy milyen idős a cég.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
313313
addikt
válasz Flexy90 #26485 üzenetére
Kecskemét térségében Kodenzes telepítéssel kapcsoltam be egy héten belül 3-4db 7-8kW-os SolarEdgékat, de rémlik más telepítőtől is 3-4db hasonló teljesítményű és gyártmányú inverterrel szerelt rendszer.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
cdl
senior tag
válasz 7Heads Drago #26486 üzenetére
Energoptimos ajánlat?
Pont így néz ki az Enyém is.
A jövő héten lesz 1 éves a rendszerük
(volt egy kis áremelkedés ) -
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #26486 üzenetére
Az, hogy milyen idős a cég abból mit lehet megtudni?
-
7Heads Drago
veterán
válasz senki68 #26492 üzenetére
Nincs kedvem plusz köröket futni egy kezdő cég kivitelezési bakijai miatt. Illetve elég trendi manapság az építőiparban a pénzt felvenni majd csődöt jelenteni. Vagy lásd pl a Pentelét. Én próbálom a problémás cegeket kiszűrni a kivitelezők közül.
-
7Heads Drago
veterán
100% támogatásnál lehet szaldós is az elszámolás? Nem ismerem a pályázati feltételeket.
-
kenuba01
tag
Brutális árak lettek nekem még 389e ft/Kwh árban lett Huawei 10k-s inverter 22 db 385-ös panel, 22 db optival, meg tűzvédelmi kapcsolóval plusz a többi sallang.
-
varek
csendes tag
válasz Flexy90 #26485 üzenetére
Szia !
Nálam is az EON Solar a kivitelező a határidőre nem teljesítettek. Készlethiányra hivatkoztak Solar Edge inverter miatt.. Viszont a határidő lejárta után 18 nappal később akadályt közöltek műszaki problémára hívatkoztak, hogy nincs inverter. én azt nem fogadtam el megírtam, hogy a készlethiány árubeszerzés az nem műszaki probléma, és azt is, hogy lejárt határidő után már nem fogadok el akadályközlést.. A határidő lejárta előtt póthatáridőt kellett volna vállalniuk az általuk írt ÁFSz szerint, de ezt sem tartották be. Küldtek egy levelet amit a Solar Edge 2021 decemberében küldött nekik amiben leírták szállítási problémáikat, de az inverter hiány már négy hónapja jelenleg is fennáll. Közben megnéztem több magyar cégnél beszerezhető a szerződésben rögzített inverter. Az ÁFSz szerint fel kellett volna ajánlani legalább azonos vagy jobb minőségű terméket a hiány tudomásulvételétől számított 7 napon belül, ezt sem tették meg. -
asdf_
veterán
válasz 7Heads Drago #26495 üzenetére
100% támogatásnál lehet szaldós is az elszámolás? Nem ismerem a pályázati feltételeket.
Nem, ott benne van a kiírásban, hogy új elszámolási rendszer esetén vállalja a pályázó, hogy átáll arra. De legalább negyedeld az elvárásaidat azzal kapcsolatban, hogy lesz-e egyáltalán következő forduló.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #26493 üzenetére
Pentele pont nem új cég volt, ez alapján lehetetlen lett volna kiszűrni.
Na pont ez a példa arra, hogy ez egy nevetséges válogatási szempont.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem