Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ket_kerek

    csendes tag

    Rég volt úgy látom, de végre jöhetek egy üzembehelyezéssel
    Igény 3000 kWh nappali 2500kWh Geo és távlatilag villanyautó. Egy autós család vagyunk 15'000kmnél nem megy többet az autó, ezen túl is enegriatakarékos a ház, nem hiszek a szaldó miatt bármennyit fogyaszthatunk elvben. Egy kis tartalékot azért nem bántam, túl sokat a tető sem bír el racionálisan.
    E tető konytolt nyeregtető, de két szintes házon em túl nagy. A konty déli (18fok), és a keleti (-72 fok a JRC PVGIS modellező szerint) tetőre terveztünk napelemet, a nyugati tető kicsit északias és arra emelkedik is a terep, így nem igazán jól termelne.
    A cél a déli konyt kiaxolása volt.

    3 kivietelezőt kerestem meg, a szomszédnál telepítő kisvállalkozót, egy másik ismerősnél egy nagy IT cég PVs vállalkozását, valamint az internetről választott Solar-kit-et.
    Az elsővel csak telefonon beszéltem, nagy dumás (de rendben dolgozott a szomszédban), SolarEdge-t javasolt, adott rögtön ajánlatot felmérés nélkül egy általam kb elképzelt panel mennyiségre, SolarEdge és Huawei inverterrel is.
    A 2. jelölt fotót kért a tetőről, és cserép alapján már alaposan tervezett, de nagyon drága ajánlatai lettek.
    A 3. kijött az üzletkötő, dronós felmérés profi tervezés lett, árban gyakorlatilag azonosak voltak az elsővel, végül e melett döntöttem.

    Aztán szerződéskötés előtt kiderült, hogy nincs az a panel, amit terveztünk (kemény világ van), de szerencsére pár nap alatt került másik: Jinko Solar 400Wp N-type lett a befutó, 13 keleti és 6 déli, ehhez 6kW-os Huawei inverter. Én kértem 6-ost, mert több panel úgysem fér fel, és ha lesz teljesítménydíj, akkor a 6-osra fele annyit kell fizetni mint a 8asra.

    Óktóber 26.án szerződtünk, november 16. MGT, november 30. kivitelezés, december 1. készre jelentés.
    Sajnos a kivitelezéskor a profi terv és panel elrendezés bukott, de felfértek a panelek másképpen (fekvő helyett álló), kicsit lelóg viszont az alsó cserépre (az esővel szerintem nem lesz gond, ez majd tavasszal kiderül, viszont a hó lezúdul róla sajnos, erre egy alkalom volt decemberben).
    A déli oldalon még volt is némi hely felfelé, így visszaküldtem őket, tolják feljebb legalább 10 cm-rel.
    Volt egy elég kokány kábelcsatorna (derékszög) kialakításuk, amit megkérdeztem, hogy sikerült ez? Mire végigmagyarázta, maga is rájött, hogy ezt akár újra meg is csinálhatja 10 perc alatt, és akkor kultúráltan fog kinézni, rendes srácok voltak, de érdemes azért érdemes figyelni, hogy minden rendben menjen.

    Eddig intézték a papírokat is, itt kifizettük őket, és elvileg az áramszolgáltató jött volna.
    December 8.án ki is küldték a szerződést... valahova. A készre jelentésben megadott email címemre biztos nem. Elvileg a meghatalmazott (ez kivitelező lenne) részére, de email címet az EON nem tudta megmeondani hova küldték.
    Ez csak azért derült ki, mert dec 20.án már elég türelmetlen voltam, és felhívtuk nagy nehezen az EONt. Sajnso az adminisztártor hölgy már szabadságon volt. Más nem találta a levelet.
    megkértük az EON, küldjék el nekünk. megígérték, azóta is küldik....
    Jan 4.én tudtam beszélni az adminisztrátorral, aki állítólag másnak megkapta emailben a szerződést, éselküldte nekünk, mi jan5. este elküldtük EONnak.
    Jan 18. du. óracsere, be se jöttek megnézni az invertert, elindult a termelés, de már csak 3 kWh-ra futotta a késői indulással.
    Szerttem volna megkérni őket, hogy "privát" tegyék át a GEOs kábelt is a nappali órára, de ezt nem vállalták (ennyire jól keresnek?) ezt majd meg kel futni még külön.
    Ma megvolt az első teljes nap, némi fátyolfelhő miatt nem tökéletes, de majdnem meglett a 20kWh, ami szerintem elég szép rajt így januárban.

Új hozzászólás Aktív témák