Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • prozodus

    őstag

    válasz viktorhu #99270 üzenetére

    A szabály vjában úgy szól (a leíró nyelvtan, tehát a használat alapján megfogalmazott szabélyok alapján), h a magyar és a bemagyarosodott vegyeshangrendű szavak mély ragot kapnak, az idegen ie még nem bemagyarosodott szavak esetébenpedig az utolsó szótag magánhangzója dönti el, h milyen ragot kap: mélyet v magasat. Ennek alapján lehet pl nagyon jól belőni, h egyes szavak mikor honosodtak meg a magyarban, ld pl fotelben > fotelban.

    Külön érdekesség még az az adalék hozzá, h vannak a vmikori veláris i és é miatti eredetileg vegyeshangrendű, de ma már magashangrendű, mégis -még ma is- vegyeshangrendűként működő szavak, melyek bizony még ma is mélyhangrendű ragot, képzőt, toldalékot kapnak. (Bár némelyik kezd átmenni a magashangrendű toldalékok felé, főleg Erdélyebn.) És nem is kevés ilyen "félretoldalékoló" szó van :)

    Keem1: Azért kisbetű, mert elöljárószó alias prepozíció, és alapvetően 2 irányzat van az angolban: 1. mindent nagybetűvel ír ilyenkor, 2. csak a "fontosat" írja nagybetűvel, a névelőt, elöljárószót nem.

    [ Szerkesztve ]

    A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

Új hozzászólás Aktív témák