Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi haladó szinten
- Panasonic LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Aktív témák
-
HThomas
senior tag
Sziasztok!
Beköszönök a topicba, ugyanis pár napja beléptem a Nikon tulajok táborába. D5100 + 18-105 váltott egy Pana FZ50 kompaktot. Eddig maximálisan elégedett vagyok vele, szinte mindenben előrelépés a Panához képest, kompaktos múltam révén a kezeléssel is hamar megbarátkoztam.
További szép napot!
-
HThomas
senior tag
TAMRON AF 70-300mm F/4-5,6 Di LD MACRO 1:2 objektív mennyire felejtős?
18-105 mellé jó lenne alkalmakként egy olcsó tele és szeretnék túrákon, kirándulásokon virágokat és nagyobb rovarokat kézből közelről fotózni (direkt nem írok valódi makrót, arra most nincs keret). -
HThomas
senior tag
válasz Kleroo #28126 üzenetére
@forceberg: A 300 f8 viszont már egész jónak tűnik
Az 55-200VR engem is elgondolkodtatott, csak a Tamronban a "macro" funkció a szimpatikus. Napsütésben kézből virágok fotózására jó ez a fényerő és az 1:2-es leképezés nem? (Korábban egy FZ50-em volt egy olcsó makró előtétlencsével ilyen célra, de ez utóbbit csak nagy ritkán használtam mert vacak minősége volt).
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz likeaRAINBOW #28699 üzenetére
Ha már macro előtétlencsékről van szó: MARUMI DHG Achromat Macro lencséről van valakinek tapasztalata? 18-105-re kéne, hogyha hosszabb túrára megyek és kedvem támad egy közeli képhez de nem akarok a kitobi mellett mást is vinni (nem mintha jelenleg lenne más objektívem, csak elméleti szinten kérdezem )
-
HThomas
senior tag
válasz Degeczi #28741 üzenetére
Valóban tud ez probléma lenni, az én gépem már nagyon megszenved az 5100 RAW-kal, a 10 megapixeles Pana fájljait meg még szépen vitte. Tárhelyet is kell bővítenem, lassan de biztosan kihízom az 1T-s vinyót. Egy új modern gép és hozzá mondjuk 1-2T tárhely meg már kiteszi a fényképezőgép árát kb, azért ez nem elhanyagolható költség.
-
HThomas
senior tag
válasz randomhaver #29783 üzenetére
Én is hasonló helyzetben voltam, a magas ISO és a kihajtható kijelző miatt lett D5100. Nem bántam meg, noha hiányzik pár dolog amit a D90 tud. Ráadásul ahogy egyre többet használom a gépet úgy egyre jobban jönnek ki ezek a hiányosságok. De ha anno D90-et választottam volna, akkor meg a kihajtható kijelző hiányozna.
Szerintem ha valaki szeret kompaktosan live-view-ban is fotózni és kijelzőt hajtogatni, de emellett kell neki a DSLR minőség és egyéb előnyök akkor éri meg D5100-on gondolkodnia (vagy akár Pana GH1, GH2-n). Egyébként, főleg komolyabb felhasználásra meg inkább D90.
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz Kleroo #29913 üzenetére
Kicsit félek a használttól, ráadásul most időm sincs keresgélni... de talán majd nyáron. Az új obi árak viszont tényleg nagyon durvák...
200 fölött elég kaka.
Valamint hangosan,nem túl fürgén,nem túl pontosan fókuszál.Pont az ilyen sorok olvasása után megy el tőle a kedvem... akkor már inkább összespórolok háromszor annyit szép lassan a 90-es makróra vagy egy 55-300 + előtét kombóra, amikkel viszont már elégedetten ellenék minőség terén.
-
HThomas
senior tag
válasz Kleroo #34676 üzenetére
Itt lejjebb görgetve látni néhány érdekes összeállítást: http://www.flickriver.com/groups/doublelensreversemacro/pool/interesting/
-
HThomas
senior tag
Most olvasom, hogy a Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Macro VC USD decembertől lesz kapható itthon, és az ára kb 300K. Elég durva... megér ennyit a stabi? Vagy optikailag is jobb lesz? Minden esetre talán még lejjebb nyomja a régi nem stabis árát
-
HThomas
senior tag
válasz Throme #37618 üzenetére
M mód + auto iso. Minden a júzer állít, viszont a gép hozzálövi az ISO-t, hogy helyes legyen az expo. Ha jól tudom Pentaxoknak van külön ilyen módja, viszont elvileg Nikonnál is működik... és persze ilyenkor már van értelme az expokorrekciónak, lényegében azzal állítod az ISO-t.
spanyoll #37614: nekem az A + auto iso-val az volt a problémám, hogy nem tudom mennyire állítsam limiteket... a vége vagy az lett, hogy fölöslegesen ragaszkodott beállított rövid záridőhöz és ezzel együtt túl magas iso-hoz vagy fordítva és akkor sokszor be is mozdultak a képek. A max záridőt ráadásul csak a menü mélyéről lehet kitúrni (D5100). Ha meg már ezzel szívok, akkor kényelmesebbnek tűnt inkább kézzel állítani az ÍSO-t, vagy kipróbálni ezt az M+auto iso beállítást (ez utóbbival még most ismerkedem).
[ Szerkesztve ]
-
-
HThomas
senior tag
Sziasztok!
Ha veszek valamilyen új 3rd party üveget boltban és otthon kiderül, hogy valami gáz van vele, pl decenteres vagy nem jó a fókusz akkor mit lehet tenni? Garanciában megcsinálják / cserélik?
Olvastam Eperkutyus esetét a Tamronnal... de pl Sigma esetén mi a helyzet? Kicsit durvának hangzik, hogy az ember megvesz valamit százezrekért és utána rögtön küldheti szervízbe...
-
HThomas
senior tag
válasz forceberg #43487 üzenetére
Nehezen tudom elképzelni, hogy beköltözöm a boltba laptoppal és a géppel és próbálgatom az objektíveket... szokták ezt szeretni?
Arról nem is beszélve, hogy múltkor linkelt valaki decenteres képet és őszintén szólva én elsőre biztos nem vettem volna észre, hogy rossz...
-
HThomas
senior tag
válasz Horbal #43491 üzenetére
Ez szimpatikus!
Lehet, hogy bele fogok vágni, bár még nem döntöttem el, hogy üveg legyen a D5100-hoz (valamelyik 1.8-as fix, esetleg valami makrózni) vagy inkább valami kis kompakt mindig-viszem-magammal cucc... mióta a Nikon megvan nem bírok ránézni a régi kiskompaktom képeire, viszont a tükrös néha túl nagy....
Freddy #43492: a 35-öst megtartod vagy hamarosan eladó lesz?
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
-
HThomas
senior tag
Néhány D5100 vs D7000 teljesen szubjektív tapasztalat, hátha valakinek segít...
- A D7000 keresője, a két tárcsa, drive mode tekerő és a több gomb nagyon jó dolgok, sokkal kényelmesebb és jobb érzés vele fotózni (szinte bármi beállítható egy gombnyomás+tárcsa tekeréssel)
- Az fn/ISO gomb a D5100-on számomra jobb helyen volt: az objektívet támasztva könnyen elérhető bal kézzel, a D7000-nél ehhez fogást kell váltani. Az igazi az lenne, ha a fénymérés-mód választó és az iso gomb helyetcserélne.
- D7000: ISO gomb+első tárcsa igazán kapcsolhatná ki-be az auto iso-t, iso+expo-corr+tárcsa meg állíthatná az auto-iso minimális záridőt.
- a visszanézés gomb az 5100-on jobb helyen van, jobb kézzel könnyen elérhető (auto image review-t nem szeretem)
- a bracketing gomb helyett inkább még egy fn kéne (D7000)
- a D7000 fókuszpont választó négyirányú gomb nekem túl kicsi, vékony kesztyűben alig tudtam használni
- A D7000-ren az expo korrekció állítható M módban (beltérben szoktam M módban auto iso-val fotózni). Ezt az 5100-nál csak menüből lehetett megtenni.
- A kihajtható kijelző nagyon hiányzik, főleg földközeli illetve fejfölötti képeknél ezerszer jobb volt az 5100-on komponálni
- A D7000 jóval nagyobb és nehezebb, meglepődtem amikor először kézbevettem. Viszont a magassága miatt kényelmesebb a fogása, D5100-ról már lelógott a kisujjam
- önarckép kihajtott kijelzővel és arcfelismerő fókusszal a D5100-al kényelmetlen, de kivitelezhető (mielőtt bárki röhögni kezdene, barátnőmmel több így készült képünk van kinyomtatva: olyan helyen csináltuk ahol nem akartunk vagy nem lett volna kit megkérni, hogy készítsen rólunk képet). D7000-nél ez a művelet már nagyon necces, ráadásul az arcfelismerő lv-s fókusz sokkal bizonytalanabb, rengetegszer téveszt.Összességében nagyon nehéz helyzetben lennék, ha újra választanom kéne a két gép között
-
HThomas
senior tag
válasz Freddy76 #46191 üzenetére
@Freddy: kösz!
Kb két hete van D7000-em (az 5100-at ellopták :S ), múlt héten kirándultunk és lőttem pár képet. Otthon látom, hogy jó részük életlen... 50mm fölött (18-105) kb 2 méteres távolság esetén feltűnő. Live view-vel tökéletes. Ugyanaz az objektív 5100-on hibátlan volt.
Vasárnap már nem volt időm kitesztelni, viszont még hétfőn beugrottam vele a Fóti útra. Kb fél órát vártam, elvileg beállították, remélem most már jó lesz.
-
HThomas
senior tag
válasz Murloc #46271 üzenetére
User error, nagyobb társaságban rövid ideig maradt őrizetlenül és valaki megfújta (pincér, besurranó tolvaj, franc tudja). Soha nem szoktam ilyen helyre gépet vinni, illetve ha bárhova viszem mindig magamnál tartom. Egyszer nem így történt, el is vitték. Drága tanulópénz.
-
HThomas
senior tag
válasz Freddy76 #46278 üzenetére
Az volt a furcsa, hogy még vasárnap este próbáltam állványról teszteket csinálni és úgy tűnt, mintha pd-af-es fókusznál nem a fókuszsík tolódna el, hanem egyszerűen minden életlen lenne. Mintha a gép mozdult volna be. LV-vel minden ment simán. 1/100-nál rövidebb záridőkkel próbálkoztam. Persze az is lehet, hogy én voltam béna, sajnos kevés időm volt a tesztekre.
De nagyon remélem, hogy a hétfői fél óra várakozással megoldódott a dolog... ha nem akkor szombaton kitesztelem rendesen.
Egyébként a 35-ös obiddat én is szemeztem, csak végül elhúztam a dolgot és mire írtam volna más elvitte
-
HThomas
senior tag
válasz Freddy76 #46286 üzenetére
Igen, pont ezt csináltam, beállítottam 10 másodperc késleltetést. Állány + a késleltetés + VR kikapcs + a rövid záridő már kizárja a bemozdulást, nem? Ezt megerősíti, hogy LV-ben jók is lettek a képek. Na most ugyanez a felállás a fázisos fókusszal érezhetően homályosabb lett a teljes tartományon, főleg hosszabb fókuszhosszoknál (közelre úgy tűnik nem téveszt). Vagy pl még a hétvégén lőttem kézből képet egy virágról, és lv-ben az egész éles, pd fókusszal meg sokkal homályosabb lett az egész virág, de a vicces, hogy se előtte, se mögötte nem lett semmi éles.
Na de majd hétvégén rászánok több időt, nyomtatok tesztábrát és kipróbálom rendesen. Vagyis előtte inkább lövök pár képet és ha szemre minden jó akkor elfelejtem ezt az egész rémálmot és megyünk kirándulni inkább a hegyekbe
#46290 mik-oca: kösz a tippet, nem is hallottam még erről!
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
Hétvégén nem volt időm rendesen kitesztelni a D7000 fókuszát... viszont néhány képet azért lőttem, és sajnos úgy tűnik, hogy a beállítás után sem lett jó a fókusz.
- közelre (kevesebb mint 1-2 méter) nagyjából jó, legalábbis nem téveszt látványosan
- néha állványon is nagyon bemozdultak a képek. Az érdekes az, hogy a bemozdult képek kivétel nélkül pd-af módban készültek, kontraszt alapú fókuszálás mellett mindegyik kép éles volt. Az egyik képen pl csak függőleges irányban volt bemozdulás, vagyis nem lehet a fókusz hibája. Mitől lehet ez?
- 2-4 méter között az egyik kép durván félrefókuszált lett, kb fél méterrel hátrébb került az éles tartomány mint kellett volna. Nem mindig ennyire szörnyű a helyzet, úgy tűnik, mintha néha kevesebbet, néha többet tévedne. (az a2 AF-S priority selection beállítás FOCUS módban van).Hétvégén megpróbálok sort keríteni rendes állványos fókusz ábrás tesztekre.
-
HThomas
senior tag
válasz Freddy76 #46922 üzenetére
Igen, még aznap mikor tőled kérdeztem itt, hogy mennyi idő volt a javítás. Közel dolgozom a szervízhez és aznap épp kocsival voltam úgyhogy beugrottam vele. Hát nem nyert. Most jön a fókusztesztes állványos kör és megpróbálom fine tune-nal beállítani, hátha jó lesz. Ha nem akkor megyek vissza jövő hétfőn.
-
-
HThomas
senior tag
Készítettem fókusz teszteket. Úgy tűnik a 18-105 -8 környékén jó, a 35mm 1.8 meg +10 körül.
Ezek ugye reális eredmények live view-val fókuszálva? Utólag esett le, hogy néhol kicsit hullámos a papír, de talán ennyi belefér...
-
HThomas
senior tag
Tudom, elsősorban a hullámzásra gondoltam...
Közben feltöltötte a többi képet is:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/155171/focus-test/index.htmlÚgy tűnik a 35-ös a D5100-al is téveszt. Mit lehet ilyenkor tenni? Abban a vázban nincs fine tune.
De legalább a 18-105-tel pontosnak tűnik... mondjuk eddig is így használtam és nem tűnt fel félrefókuszálás. A 35-öt meg majd még élesben ki kell próbálnom.[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz Karima #47723 üzenetére
Az LV-s képeket csak referenciaként készítettem, hogy tudjam azokhoz viszonyítani a fázisos fókusz pontosságát
Egyébként jó nagy szívás egy ilyen fókuszteszt. Szenvedek vele, hogy párhuzamos legyen a segédrácsokkal a tesztábra, mire beállítom látom ám, hogy felhullámosodott a papír. No nem baj, nyomtattam másikat, az nem hullámos. Legközelebb le fogom celluxozni az asztalhoz
Aztán meg kíváncsiságból figyeltem kicsit messzebbről a keresőn keresztül ahogy készíti a gépet (távkioldóm nincs ezért időzítőt használtam) és látom, hogy egyrészt amikor lenyomom az exponálógombot jó pár milimétert megmoccan a gép (igaz ahogy felengedem visszamegy az eredeti helyére), másrészt miközben a zár dolgozik, akkor is ugrik egy picit. Azt hiszem az állványom is lehetne stabilabb, még anno a kompakthoz vettem, hogy legyen valami éjszakai képekhez (Velbont CX mini). Gondolom ezek is befolyásolják a kimenetelt, még akár LV-s fókusz esetén is.
Egyébként nyilván AF-S, középső fókuszpont, stabi kikapcs.
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz Graphy #47751 üzenetére
Köszi! Gyűjtöm az ötleteket, hétvégén lehet, hogy újra nekivágok.
Throme: ki volt kapcsolva. Egyre jobban úgy érzem, hogy az állvány az instabil.
Más: ezt a moire-s módszert próbálta már valaki?
-
HThomas
senior tag
D7000 fókusz fejlemények: pár hete beállítottam állványról tesztábrákkal majd hétvégén fotózgattam vele mindkét objektívvel (35mm 1,8 és 17-105).
Az első ami feltűnt, hogy a képek félrefókuszáltak. Az erdő közepén néhány kavics segítségével újrahangoltam és azóta jónak tűnik, szinte az összes képem éles lett.
Észrevételek:
1.) néha előfordult, hogy az adott kép teljesen homályos. Kicsiben nem vészes, de 1:1-ben egyértelműen látszik. Az érdekes, hogy semmilyen körülmény nem indokolná a homályosságot (igaz kézből készültek, de rövid záridővel). Ráadásul az ilyen képeken a vélt fókuszsík előtt és mögött sem éles semmi, bár a legtöbb képen ezt nehéz lenne pontosab meghatározni. Nem értem miért van ez, a D5100-al nem tapasztaltam ilyet soha. Minden esetre ilyen ritkán van, a legtöbb esetben a fókusz pontosnak tűnik, egyelőre user errornak tudom be.2.) Live view arcfelismerő fókusz is néha téveszt, de ez is viszonylag ritkán.
Összességében elégedett vagyok, bár az állványos fókusztesztet meg fogom ismételni. Kíváncsi vagyok, hogy az erdő közepén újrabeállított értékek hogyan mutatnak a tesztábrákon
@flash- #48691 :
Manapság a termékek tesztelését már a userek végzik...[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz Horbal #48923 üzenetére
"Ez a pixel buzizás meg tesztábra fotózás szerintem elég hülyeség"
Ez addig így is van, amíg valamilyen hiba miatt jönnek a félrefókuszált képek, amik már nagyon is látszanak pixelkukkolás nélkül is... ilyenkor mi más marad mint a tesztábra fotózás és a vérmérséklettől függő anyázás?
-
HThomas
senior tag
válasz Horbal #48934 üzenetére
Azért az is érthető, hogy ha valaki megvesz egy méregdrága cuccot, akkor szeretné, hogy az hibamentes legyen. Ha meg már egyszer tesztábrázik, akkor jól megnézi...
Engem az idegesít mérhetetlenül, hogy mennyi idő elmegy ezekkel a hülye AF tesztelésekkel. Naívan gondolnám, hogy beadom a szervizbe és jó lesz, de nem, akkor sem úszom meg a tesztelést és az állítgatást. Miért kell nekem ingyen a szervizesek munkáját végezni???
-
HThomas
senior tag
válasz madgie #48954 üzenetére
Térülnék én szívesen Csak sajna nincs értelmes áron utazózoom m43-ra. Ha lett volna, akkor a Nikon helyett G3 vagy GH2-lett volna, de sajnos a D5100+18-105 túl kecsegtető volt
Egyébként ez tényleg probléma: miért nincs m4/3 vonalon D5100+18-105 ekvivalens, ami árban is hasonló?
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest