Hirdetés

Aktív témák

  • Freddy76

    addikt

    válasz t_a_m_a_s #27050 üzenetére

    Inkább publikusan osztom meg, hátha nem csak vérprofik olvassák, és más is vacillál azon, hogy kell-e külső vaku, vagy sem, ill. mire költse a felesleges pénzét... Részben on (mivel Nikon vaku Nikon gépen), részben off, mivel vaku, nem szűk értelemben vett Nikon dslr...

    Szóval nekem óriási előre lépés - a képeim nyilván így is amatőr szintet képviselnek, és nem is érzek késztetést arra, hogy megosszam akár a kezdő topikban is. De tény, hogy a külső vaku teljesen átrajzolta az elkészült képeket - még úgy is, hogy jelenleg nem léptem túl azon, hogy a vakut felteszem, fejet fel, vagy fel-kicsit hátra forgatom, és iTTL módban fotózom. Sokszor még a fel-hátra állított fejnél gyengítem is a fényét (szeretem nem túllőni a környezet fényét), és mégis: minden képem sokkal kiegyensúlyozottabb, természetesebb lett. Így persze a vaku nem mindig a helyes fényerőt lövi be, de az első képre (hisztogrammra) elég egy pillantás, és a vakukompenzációval, ecpokorrekcióval pillanat alatt beállítható a helyes érték. Az külön történet, hogy most már minden képen van "teljes" arca a lányomnak, értve ezalatt, hogy a (rendszerint) oldalról jövő természetes fény miatt korábban az egyik oldal árnyékos volt.

    Konkrétan az SB700 nagyon jó, bár komoly összehasonlítási alapom nincs - eddig csak egy sb400-at próbáltam, az szerintem első-egyetlen külső vakunak pénzkidobás. Tetszik, hogy többé-kevésbé hülyebiztos, nem kell sokat gondolkodnom, iTTL módban jól teszi a dolgát (persze vakukompentzációt, vagy expokorrekciót érdemes néha használni, de ez még egy hozzám hasonló amatőrnek sem nagy cucc). Amúgy ha nem tudnám az áfát elszámolni, egy jó állapotú használt sb600-at kerestem volna.

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Aktív témák