Hirdetés
-
Féltucat régi Samsung kapott új One UI-t, köztük az A52s
ma A 6.1 olcsó, drága, ütésálló és közönségkedvenc készülékekre is megérkezett.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Nyárköszöntő hardverszemle
ph A desktop gép, notebook és ház nyomába sokféle periféria szegődik, sőt, még egy VR headset is tiszteletét teszi heti rovatunkban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arcsi93
újonc
válasz MittuDomain_ #3351 üzenetére
Nem értel hozzá, de egy két mesternél jobb vagy?
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Arcsi93 #3352 üzenetére
Simán. A mester profitra megy, én meg a jó élre. Sokkal több időt tudok fordítani egy kés élezésére, sokkal jobb szerszámom is lehet, jobban betarthatom a szabályokat. Nem megyek neki a késnek száraz köszörűvel, flex-szel, nem csiszolom le a penge 10 %-át.
Nem arra kell gondolni, hogy a mesternek nincs meg a kellő tudása vagy tapasztalata, hanem ő vállalkozásban csinálja, adót meg sokminden vackot fizet, kell a bevétel, minél kevesebb idő alatt minél több kést akar megélezni és csak arra a szintre, amit a vásárlók többsége még el tud fogadni. Nem for rámenni több finomságú kővel, utána esetleg pasztával, bőrrel, de még csak a vizes köves köszörűt sem fogja ráállítani minden egyes késre, mert úgy több időbe fog telni az élezés, mintha rányomja a csiszolószalagra oldalanként 20 másodpercre, szikrázik mint az istennyila, jó sok anyagot leszed, az él szétlágyul, de látszik rajta hogy meg van élezve és éles, és a tömegnek ez a mérce.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Arcsi93 #3356 üzenetére
G600 HD Mobile Phone Repair 4.3 Inch 600X Digital Electron Microscope
dresslilyn lőttem 25 $-ért. Előnye, hogy a használathoz nem kell a pc, a kijelzőn is értékelhető kép látható, de memóriakártyára fotózva, pc-re áttöltve nagyban is nézhetők a képek/videók.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Arcsi93
újonc
valaki tud segíteni volna egy kis gond a fenessel kapcsolatban vizes kövön fenek van egy Kai Wasabi kesem a kövek azok haidu a baj az hogy soha nem sikerül megfenni élesre valamennyire éles de nem az igazi (elsorja is megjelenik azután atmegyek a másik oldalra nem értem és a 3000 kő után nem is viszi le a szőrt a kezemrol (nem tudom mi a gond
-
gollum
tag
Szia schawo, sziasztok!
Sikerült nagyjából végigolvasni a fórumot, (Eddig ez a legjobb. ), mert sokat főzök, és lassan elszánom magam egy komolyabb konyhakés vásárlására a sok "állandóanfennikell" kés helyett.
Pontosabban , már el is szántam magam, mindenképp egy japán kés lesz, a kérdés pedig a jó kés, és A JÓ kés közötti dillemámra vonatkozik, nekem a ZDP189-es a legszinpatikusabb az eddig olvasottak alapján, de kérnék pro-kontra véleményeket, elvonatkoztatva az árról, kizárólag a minőségre hagyatkozva!Szóval a kiszemeltek:
Tojiro
Sukenari ZDP189
Sukenari HAP40Üdv:István
-
titán
ZDP189
Az durva bevállalós. Meg tudod élezni, ha elmegy az éle? A ZD-189 veszettül kemény anyag. Persze jó választás, ha van eszközöd hozzá, és van gyakorlatod az élezésben.
A két Sukenari 3x drágább, mint a Tojiro
Erről a tojiroról mit tudni? Ez is ZD? Biztos? Elég vicces, hogy nincs róla semmi infó, még egy típusszám sem.
Oké, már értem, ez az F-1032 Tojiro
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
gollum
tag
Miért, elmegy az éle?
Valahogy megoldom.
Igaz, hogy háromszor drágább, de a tojiroval szemben kézzel készült, minőségi darab.
Még egy kérdés, ha jól emlékszem, ti már rendeltetek innen, legalábbis ajánlottátok, átcsúszhat a vámon, mert az plusz ötven, esetleg tanácsok?Vettem egy "vágódeszkádat" is, köszi a tanácsot.
BütüsÜdv:I
[ Szerkesztve ]
-
titán
A világon mindennek elmegy az éle, csak idő kérdése. A Tojiro nem ZDP HRC62 keménységű, ami nem rossz, de nem egy ZDP189, ami HRC66+, vagy HAP40, ami HRC68. Nem véletlenül drágábbak a Sukenarik.
Azért kösd fel a gatyád, ha nincs gyémánt lapod, nem lesz egyszerű az életed ezekkel a Sukenarikkal. Még a 63-as keménységű késemet is majd egy órán át toltam a gyémánt lapon, mire rendesen átalakítottam az élszalagot a saját elvárások szerint. Persze, ha elégedett vagy a gyári élszalaggal, és nagyon jó a kezed, tudod tartani a gyári élezés szögét, akkor nem kell átélezni, és akkor nem ekkora gáz, akkor elég lehet ennél is pár perc egy kemény (nagyon finom szemcsés 5000+) kövön.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
gollum
tag
Igazad van, de ahogy rákerestem, a HAP72-es acélt írták 68HRC-nek, most ezek vagy tudnak valamit, vagy kamuznak...
A ZDP189 viszont klaszikus.
Ezért is kérdeztem a véleményeteket.Gyémánt lapom egyenlőre nincs, feltételeztem, jó kővel utána lehet élezni, nem akarok új élszalagot, ha már van neki egy jó.
(Közben meg te is szerkesztetted. )
Üdv:I[ Szerkesztve ]
-
MittuDomain_
őstag
-
titán
válasz MittuDomain_ #3370 üzenetére
Egy 525 dolláros késhez nem kell túl nagy hobbi, csak 525 dollár. Azzal mellé nem lehet lőni. Egy Sukenari kés, jó, sőt nagyon jó. Ha valakinek van 525 dollárja és nem hobbija, hogy megkeresse a kedvenc kését a végtelen mennyiségű mindenféle kések hatalmas zajában, akkor egy ilyennel meg van oldva a problémája. Hobbi akkor lesz, ha megveszi a 3., 4. és 5. kését is ugyanebben a kategóriában.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
MittuDomain_
őstag
-
Arcsi93
újonc
Sziasztok! A vizes kövön való fenessel kapcsolatban megfigyeltem amikor elkezdem fenni a kés egyik oldalát jóval tovább fenem az elsorja megjelenéséig mint a másik oldalon kétszer akár háromszor hamarabb jelen meg az elsorja. A kérdésem az lenne sok mester azt mondja mindkét oldalt egyformán kell de ha nálam a másik oldalon jóval hamarabb van meg az elsorja mit csináljak?
-
ZolkoW
őstag
válasz Arcsi93 #3373 üzenetére
gondolom ez abból adódik,hogy egyik oldalon addig fened,míg meg nem jelenik a sorja, a másiknál ha nem tartod laposabban,szinte azonnal ott vagy a sorjánál, hiszen a másik oldalról már leszedted a felesleget. vagy félreértek valamit
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
gollum
tag
válasz MittuDomain_ #3370 üzenetére
A hobbim a főzés. (Na meg a horgászat. )
A kés meg egy eszköz, ami a hobbimat hivatott kiszolgálni.
Nehogy azt hidd, hogy nekem nem a fogamat húzzák, de pergető orsóért is adtam már 200K-t, és nem bántam eg...
A történet úgy indult, hogy akartam egy JÓ kést.
Sajnos bizonyos fokon maximalista vagyok, így a hazai kínálatban eljutottam a tojiroig, ami a messze legjobb japán konyhakés, amit itthon lehet kapni.
Azután elkezdtem a szokásos módon utánaolvasgatni a dolgoknak, nagyjából így jutottam el a sukenariig, ami megdobogtatta a szívem, bár az ára jóval a lélektani határ felett van...
Itt azonban elbizonytalanodtam, ezért kérdeztelek titeket, hogy megérheti-e az extra ár azt a minőséget, amit igazából szeretnék, és ezt egyértelműen megkaptam, amit köszönök! -
gollum
tag
Igazad van.
Tervezek még kést venni, de messze nem ebből a kategóriából, 95%-ban egy kést használok, így felesleges lenne ilyen árú késekből betárazni, csontozónak jó lesz az általatok linkelt 29 dolláros is, azt majd meglátjuk, hogy mit tud.
Persze még ezen is gondolkodom, légyszi mondjátok, hogy megéri... -
titán
Simán. Arra figyelj, hogy a HAP az nem teljesen rozsdamentes. Olyat csak akkor, ha oda tudsz rá figyelni. A ZDP jobb ilyen szempontból.
További instrukciók: Ilyen kés nem bárd. Nem bírja a csontot, keményet és az ütéseket. Ha vigyázol rá, és nem hagyod kitöredezni, akkor sokáig nem kell majd élezni. De ha kitöredezik, mert durván bánsz vele, akkor készülj arra, hogy sokba fog kerülni a javítás.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
MittuDomain_
őstag
-
gyapo11
Topikgazda
Nem tudnám megmondani, hogy miért érheti meg az ilyen drága kés. Egy késben két tényező van, a forma és az anyagok. A formánál nem nagyon sokat lehet variálni, kialakult az optimális, persze vannak kisebb különbségek, de ez nem indokol más árat. Az anyagok már jobban hatnak a költségekre, pl. a nagyon kemény anyagok drágák, viszont ahogy Schawo is írta, jobban kell vigyázni rá, hogy ne sérüljön.
Vagy a damaszkoltak is drágábbak, de 40 $-ért már van 20 centis damaszk séfkés.
A kézzel készült is drágább, ha a japcsi kovácsmester kézzel kalapálja hónapokig, az nem olcsó.
De mi a különbség a gyakorlatban? Az él nem lehet, mert a bugylibicskát is meg lehet élezni borotvára. A forma nem lehet, mert a kicsi kínai is bármilyen formát meg tud csinálni olcsón.
Marad a penge anyaga, ami meghatározza a kopás mértékét, vagyis hogy milyen gyakran kell élezni. Tekintve azt, hogy valamennyi gyakorlat után az élezés pár perces munka, és a 40 $-os Qing is hetekig használható, hozzávéve ehhez, hogy a kemény késeknél ha élezni kell, az nem a húzok rajta párat lesz, hanem rákészülősebb, nem látom értelmét a több száz $-nyi többletköltségnek.
Csak a birtoklási vágyat, mert azzal szemben semmi érv nincs.
Az én 300 Ft-os Lidl-ös séfkésem már csapott szét farhátat, szárnyak százait, és semmi sérülés nincs az élen, magam is meglepődök, hogy milyen sokáig éles, és milyen élesre fenem percek alatt. Persze nem tökéletes a forma, a markolathéjak anyaga, felülete, az ilyenekre nem sajnálnám a 10 $-okat, ha össze lehetne válogatni. De több száz $-t semmiképpen, főleg úgy, hogy nincs lehetőség pár hétig használni és azután dönteni. Habár webáruházból vásárolva van valamennyi idő az elállásra.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
jookomak
őstag
Én rendeltem anno innen (japanesechefknives), de annak már bő 5 éve. Vagy több. Akkor ems-el küldték, nem a valós összeg volt ráírva, holott nem kértem őket direkt. Átcsúszott.
Őszintén szólva nem biztos, hogy vennék ilyen drága kést. Két fő szakácskésem van most, egy 16 centis Hattori santoku ( ez jött ebből a boltból, anno 150 usd volt), és egy 23 centis Zwilling four star olyan 60 usd értékben. Sokkal többet használom az utóbbit, bár ez lehet, hogy csak a mérete miatt van.
Ha belegondolsz, az árkülönbözetből tudsz venni 3 új fazekat/serpenyőt. Nekem is hobbim a főzés, és nyugodtan állíthatom: akik azt mondják, hogy nincs különbség edény és edény közt meranagyanyámasparheltonazománcoslábasbanfőzteahúslevest, azok nem használtak még jó eszközöket.
Volt zdp pengém, annyira nem kell félni tőle, teljesen jól élezhető. Mondjuk nem profiloztam, de egy spyderco sharpmaker is simán vitte.gyapo11: Kivételesen egyetértek veled az ár/érték arány firtatásának tekintetében.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Megjött a mora companion hd. Képeken jobban tetszett, kézben fogva full olyan mint egy konyhakés. Próbáltam ma vele főzni, de a vastag penge miatt csak repesztette a zöldségeket. Majd jövő héten vadászaton megmutathatja mit is tud. Kaparóélt kell még varázsolnom rá.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz vendingo #3384 üzenetére
Én mondtam hogy étel vágásra nem jó a vastagsága miatt. Sőt szerintem főzésre kompletten nem jó. Fával dolgozni jó vele.
Nagyon kényelmes a fogása. Nem vitás hogy van nála jobban kinéző kés a világon
Nekem is van drágább, és egyértelműen jobb késem is, mégis szinte mindig ezt viszem magammal ha fix pengés kés kell. -
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #3383 üzenetére
Csatlakozom a kérdéshez. Nekem leginkább egy serpenyő kellene, amiről nem jön le a teflon, nem szűnik meg a kerámia tapadásmentessége, és nem vésővel kell egy hússütés után levésni a legfinomabb fűszeres lesült részeket.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Vastag kés konyhába nem jó. Nekem is van egy szép séfkésem, ajándékba kaptam, már meghalt az a családtag akitől kaptam, és nem tudom használni mert bunkó vastag. Méretet nem tudok, de kb. fele kellene. Van egy Tramontinám, ami meg az ellenkező véglet, zenét lehetne rajta játszani úgy mint a nagy fűrészlapokon hajlítgatva. Viszont olyen éle van, hogy a paradicsom ha meglátja szétdobja magát.
A vastaggal tényleg ilyen bárdos munkákat lehetne csinálni, de a 300 Ft-os univerzális arra is jó, egyszerűen nincs feladat, amire pont az a vastag kés lenne jó. Van 3 bárdom, 5 évente egyszer ha előveszem, akkor már sokat mondtam. Nem tudom a kínaiak hogy tudnak azzal dolgozni.
És hasonló verseny van a Qing és az Icel 15 centisek között, és leginkább az Icelt használom, mert vékony, könnyű, pár húzással élezhető, egyszerűen könnyebb használni. Ha jön megint a körte szezon, akkor megint munkába áll a Qing, mert sokkal erősebb és végig fém, az Icelt féltem, hogy kitörik a penge a markolatból.
Ha lenne egy 15 centis japán késem, amit a mester a Hacakawa tó partján hajnalban elégetett Toramuci fa hamujával szórt be és úgy kovácsolt fél évig 300 $-ért, de vastag lenne, akkor azt se használnám, bármilyen jó kés más szempontokból. Nem vagyok szakács, nem kell megfelelnem semmilyen szépészeti szempontnak, nem kötelezhet senki adott kés használatára, nálam az marad használatban, ami kézreáll, jól működik, kellemesebb a használata. Kerámia kés ugyanígy pihen, még túl korán vettem, akkor még elég vastagra csinálták, tényleg repeszti a répát, ráadásul élezni se tudom, formája se a legjobb.
Az is lehet, hogy csak én vagyok ilyen kényes arra, hogy egy kés hogy áll a kezemben, és egyáltalán nem érdekel, hogy mennyi az ára. Ha olcsó, akkor legalább nem olyan bosszantó, ha a használatban kiderül, hogy nekem nem jó.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gollum
tag
válasz gyapo11 #3381 üzenetére
Jó kérdéseket vetettél fel, megpróbálok rájuk válaszolni.
Igen, a nagyon kemény anyagok drágák, erre hamar rájöttem.
A damaszkolás egy technológia, vélhetőleg a nagy kovácsmesterek sem tudták máshogy elérni, hogy valami nagyon kemény, éltartó is legyen egyszerre, meg rugalmas is, megy könnyű is, meg vékony is.
Kézzel kovácsolt.
Nem tudom, erre mit írhatnék, még nem volt ilyen késem, de számomra japánban, egy ilyen névnél az eredeti, minőségi kidolgozást, anyaghasználatot jelöli.
Így van, maradt a penge anyaga, ami tulajdoképpen minden kés alapvető meghatározója is egyben.
Ami mehatározza a kopás mértékét, amit mint írtam is az elejétől fogva, számomra fontos.
Ha a Qing hetekig használható, akkor ez vélhetőleg hónapokig, ami jelentős időmegtakarítást eredményez, ami meg nekem, pont nincs.
Birtoklási vágy. Ebben is igazad lehet valamilyen szinten, hisz azért jó egy ilyen kést birtokolni, de számomra ez inkább a kirakati szintet jelöli, amikor van egy ilyened de nem használod, nálam ez nem áll fent, nem fogok hozzá imádkozni, csak egy eszköz. -
gollum
tag
válasz jookomak #3382 üzenetére
Ha több mint öt éve vetted, akkor az most alsó hangon is legalább 350-400 dodó lenne, és az egy 16cm.-es kés, nem sok a különbség...
Én pont a mérete miatt kerestem ilyen kést, a 16 nekem is rövid lenne.
Ha tudod, hogy fazék, és fazék között van különbség, akkor nem lehet, hogy kés meg kés között is? -
gyapo11
Topikgazda
Megjött a Fura gear D2. Összességében jó a véleményem róla, jó megmunkálás, középen van a penge, pontosan záródik nyitáskor, könnyű a liner lockot oldani, nem vág, nem túl kemény. Jól eltalálták a nyitáshoz szükséges dolgokat, a pöcök méretét, a kezdeti ellenállást, ami benn tartja a pengét, a penge forgatásához szükséges erőt, így a nyitópöcökkel tökéletesen nyílik, kellemesen csattan a végén. Csukás kétféleképpen is megy, vagy a lock oldása után kb. 45 fokban megálló penge hátát kell megnyomni és becuppan a helyére, vagy hüvelykujjal bevezetni. Ami kevésbé tetszik, az a szögletes markolat, nem simul a tenyérbe, érezni lehet, hogy ha nagy erővel kell valamit csinálni vele, akkor hamar feltöri a tenyeret. A másik az élben a homorú rész, igaz, hogy nem vágódeszkán vagdos az ember ilyen késsel, de élezésnél sem szerencsés a homorú, nem fekszik föl a kőre. A penge tövénél a gyári köszörűsnek is meggyűlt vele a baja, nem lett szép egyenletes az élszalag, vékonyodik és a szöge is változik.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Akkor neked azért tűnik jónak a drága kemény kés, mert kevesebbszer kell fenni. Ezzel két probléma is van. Az egyik, hogy ha maradunk a Qinghez képest a 4-szeres szorzónál (hét-hónap), akkor 2 hetet alapul véve és persze azonos használatot, 24 fenés helyett csak 6-szor kell fenni a keményet egy év alatt. 30 évre számolva 540 plusz fenés kell a Qingnek, cserébe mondjuk 540 $-ral drágább a kemény, 1 $-t keresek minden 2 perces fenéssel, nem rossz órabér.
De ennél is nagyobb probléma, hogy az él folyamatosan kopik. Legyen 100 % a kezdet és 30 % az a kopottság, amikor már fenésre van szükség. Ha a Qing lemegy mondjuk 60 %-ra, már lehet hogy előkapom a gyémántlapot vagy kerámia csövet, és húzok párat, megint éles. A kemény késsel meg tolja ki az ember, hogy jó ez még, most nem akarok nekiállni egy fenésnek, csak össze akarom vágni ezt az akármit. És napról napra rosszabb lesz, amíg eléri a 30 %-ot, vagy amíg nem jön egy paradicsom szeletelős feladat, amikor már neki kell állni, és meg kell rendesen fenni. Nekem is vannak olyan késeim, amik ritkábban kerülnek kézbe, és már ráférne az élezés, de nehezen szánom rá magamat és az időmet.
Szóval nem tudom mennyi lesz pontosan a kemény kés fenési ideje, de ha 3-4 percnél több, akkor ez lesz amit írtam, ha megvan az is pár húzással, akkor OK, akkor csak az 1 $/2 perc munka bukta van.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
titán
válasz gyapo11 #3392 üzenetére
Az október elején érkezett Suncraft késem (csak HRC62, papíron) még mindig gyári éles, és még mindig borotvál, pedig amióta megvan, mákig csak nem is fentem bőrön sem. A 63-as Nexusom gyárilag szarul volt élezve, az én feléleztem, azóta, lassan egy éve, nem látott semmit, és még bőven jó (igaz mindig is csak rotációban használtam, nem fantasztikus kés használati szempontból). 66+-os kés pár évig is ellesz egy normál konyhában élezés nélkül, évi két-három alkalommal gyémántos bőrön fenve.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
D0zeR
tag
Sziasztok ez az élező ajánlott vagy kerülendő [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Repeater de milyet?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Mortal Kombat 1 - Így harcol Homelander
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- LEGO klub
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vírusirtó topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- AKCIÓ! KONYHA - HÁZTARTÁSI TERMÉKEK - BOTI ÁR FELÉÉRT!
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Arlo Smarthub VMB4540 Féláron!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs