- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple notebookok
- Apple asztali gépek
- Androidos tablet topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
6030D
Ármester
válasz Peetey91 #17148 üzenetére
+simico: azt tudjátok esetleg, hogy milyen vastag kb a föld a szikkasztó/vízgyűjtő felett? Csak kíváncsiságból.
Amikor raktuk le a szikkasztóblokkot, akkor a(z ezzel foglalkozó) barátom mondta, hogy minimum 30-40 cm földet hagyjunk felette, különben kiszárad a talaj. Nekem van 60-70 cm, úgyhogy ezzel nem lesz gond. Illetve ez geotextilbe csomagolt blokk, szóval a környezetéből nem szívja el a vizet, mint mondjuk egy betonteknő.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
totron
addikt
Ágnes Skultéti
Erika Kozic a gazdákkal az gond hogy nem akarnak dolgozni a földdel. Mindenre Tápszerek, gépek ,vegyszerek,meg mindent bérmunkával, stb... érdekes az említett nagyszüleim MINDENT ételt,italt, kenyeret,takarmányt megtermeltek saját maguknak. ( 12 gyereket beveltek így fel ). Áram,vezetékes víz és gépek nélkül.Bocs, csak gondoltam táveljárással kinyitom H-Zol zsebében a bicskát.
-
-
totron
addikt
-
vidaXL Kerti magaságyás horganyzott acélból 129x129x46cm szürke
Erről mi a vélemény? -
its_grandpa
tag
válasz ncc1701 #17111 üzenetére
>> ...belülre nem teszek műanyagot ...
Nem győzöl meg arról,hogy jobb a lenolaj (vegyi anyag) mint a HDPE szivárgó lemez.
A lejtés miatt ennek az ágyásnak a magassága átlag 13-14 cm lehet de a fólia ~ 30 cm mélyen a földben van.
Ha nem lenne fólia a világ összes vizét bele locsolhatnám, látszanak mellette az ujnyi repedések. -
its_grandpa
tag
válasz Kalandor #17157 üzenetére
Egy pár évet kibír a horganyzott acél és nem sok ~ 13-ért de nem jó a mérete.
Rajzolj a kertbe egy 130*130-as négyzetet és próbáld meg elérni a közepét .
Én inkább a 100*40-es zöldet venném bár kicsit drágább és a területe is kisebb.
( Nem, nem vennék fémet, ezért a pénzért kapok 6 szál 4m-es gyalult 10-es deszkát) -
mauimagic
senior tag
válasz simico #17144 üzenetére
Én is hallottam ilyeneket a leylandiról, egy helyi kertész szerint kéregrák miatt fog kipusztulni az enyém is... Annyira megijesztett, hogy még permeteztem is pár éve, de csak nem akar kipusztulni, úgyhogy felhagyam vele
Heti 1x locsolom csepegtető öntözővel.
Legnagyobb "problémám" vele, hogy 2-szer kell visszavágnom, mert évi 60-80 centit nő. Bizonyára azért, mert nem érzi jól magát ezen az éghajlatonLehet azért nincs baja, mert 3 méteresre vágom vissza, nem engedem megnőni.
Van babérmeggy is, az is igénytelen, kicsit lassabban nő, de elvileg problémamentesebb.
Anno mikor ültettem a leylandit, arról is mindenhol azt írták hogy szuper, nincs kártevője, ahogy manapság a babérmeggyről.
Pár év múlva szerintem a babérmeggy leszfenntarthatatlan
ésnem erre az éghajlatra való
, hiszen a kertészeteknek mindig kell egy új slágernövény...[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
válasz its_grandpa #17160 üzenetére
A deszka se bírja örökké, nekem is van, belülről ki van bélelve fóliával, de már korosodik pár évesen.
Asszem Aldiban volt pár éve műanyag, az egyelőre jól bírja, csak elég drága.Ha most kezdeném, akkor zsalukőből/téglából építenék, baromi drága, de ha normálisan van megcsinálva, akkor örök élet.
-
its_grandpa
tag
Amikor elkezdtem magas és emelt ágyásokat gyártani a következő beruházásokra volt szükség:
Gázforrasztó+4 palack most,~ 8.000.-
Drénlemez 20 m2 most ~ 11.000.- (20*1 m -es, lehet vágni 50-est 33-ast belőle).Gyalum már volt ezért a 4m-es építő deszkát veszem 1.500.-ért mert a gyalult 2.200.- és én szeretek gyalulni.
Most olyan méretű ágyásokat gyártok ami szívemnek kedves -
ncc1701
veterán
válasz its_grandpa #17158 üzenetére
Ebben is van valami.
Nálam az ágyások közti ~50cm-es folyosókon van vagy 5cm ágapríték. Az ágyásokban a föld szalmával vannak takarva.
-
válasz mauimagic #17159 üzenetére
De neked ez az alacsony volt vagy a magasabb? Mert furcsa lenne ha az alacsony oldalát is kinyomja.
Illetve ez a hatszög vagy négyzet? Mert a négyzetesnek is kinyomhatja, de a hatszögnél már közelebb van az ideális körhöz a formaAzóta találtam ezt: vidaXL ezüstszínű horganyzott acél kerti magaságyás 129 x 45 cm
10.870 forintért nem jön ki fából sem az egész és még meg is kell csinálni.3db 10% kedvezménnyel (a nyers fa ára nem jönne ki ennyiből ):
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz its_grandpa #17164 üzenetére
Nem tudom mi ez a Gara földanya, viszont mivel keni le konkrétan a videóban vagy te mivel kezelted végül? Vízálló ettől tényleg nem lesz, de nem is szabad víznek kitenni egyáltalán, mindennemű tartósság menne a levesbe. Tűzvédelmi szempontból viszont 1 picit előbbre van az ember az ilyennel, s nem is néz ki rosszul, nyilván ez a része szubjekív.
Raksz fel az ágyásaidról képet? Miért vegyi anyag a lenolaj? Lakkal vegyített lötyire gondolsz, nem?
(#17161) mauimagic, növény ügyileg nem látok a dologban lobbit és konteót, de majd tapasztalod te is. Ha abban a mikrokörnyezetben nem jelent meg még a nemezise akkor élvezd amíg lehet. A többiek meg mind tömegpszichózis áldozatai...?
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz mauimagic #17161 üzenetére
..a kertészeteknek mindig kell egy új slágernövény.....
Ami azt illeti, a kertészetek vidáman élnek a nyaranta halomra döglő tuják pótlásából.
Ha összeesküvést keresel, akkor azügyben nézelődj, miért nincs jobban elöl mennyire elment a tuja fölül az éghajlat./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
simico
tag
válasz mauimagic #17161 üzenetére
Legnagyobb "problémám" vele, hogy 2-szer kell visszavágnom, mert évi 60-80 centit nő. Bizonyára azért, mert nem érzi jól magát ezen az éghajlaton
Biztos meglepő lesz amit most írok, de tud attól a tetején nőni, hogy nem érzi jól magát és az oldala meg haldoklik. Nálam is egy nyár alatt egy-másfél méteres mini "karácsonyfák" nőnek a tetején, több teljes napom rámegy tavasszal és ősszel mire végigérek a több mint 50 méternyi leylandin. De ettől függetlenül az oldalán bizony tud erősen rozsdásodni, akár fél-másfél méter szélesen is (teljes tő). Hiába van csepegtetővel locsolva és tápozva, havonta kell permetezni. Amikor átvettük az előző tulajtól (aki nem foglalkozott vele), eléggé rozsdás volt sok része, gomba és (most nem jut eszembe a neve) kártevő miatt is.
Ha nálad még nincs gond, akkor szerencséd van és addig örülj amíg a környékeden nem terjednek el a kórokozói és kártevői. De abba azért gondolj bele, hogy milyen éghajlatú helyről (átlagos hőmérséklet és főleg páratartalom) is származik a növény és most mi van nálunk nyaranta. A tuját is hiába locsolod, a légköri aszály (túl alacsony páratartalom) és a perzselő napsütés miatt kiszárad. Nálunk az egyik tuja délnyugatra néző része a legutóbbi három hetes hőségben a locsolás ellenére egy hét alatt totál elhalt - miközben a másik, nem nap felé néző oldala még rendben van.
A kertészeteknél pont a tuja meg a leylandi még mindig a sláger, szépen lehet állandóan eladni a kidöglöttek helyére is (meglepően sok ember nem tanul a saját kárán se), szóval ahogy Rive is írta, ha van is valami összeesküvés akkor az pont az ellenkezője annak amit gondolsz. -
válasz Kalandor #17157 üzenetére
Ismerősnek tégalalp alakú, zöld van. Azt mondta szenvedés volt összerakni, és ne vegyek ilyet. Én maradék építőanyagot használnék fel (ha van). Fa vagy pala is jó, mert alapvetően természtes anyag, locsoláskor mindig kap vizet és nincs bolygatva, így az azbesztózis veszélye pont annyi vagy kevesebb, mintha egy palatetős utcán sétálnál (kb semmi).
pl:A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
ncc1701
veterán
válasz totron #17167 üzenetére
Én ahogy néztem, a lenolaj előállításához kell mindenféle vegyi okosság. A fene, akkor a többit lehet csak égetni fogom.
De ez logikus is, enni is csak az olíva olajat szabad, a többi mind hidrogénezett vacak, amitől frankó neurodegeneratív betegségeid lesznek, csak erről kussolnak. Ja, rendben van még a kókuszzsír, meg a mindenféle tökmagolaj, amit csak hideg sajtolással állítanak elő.
-
totron
addikt
válasz ncc1701 #17173 üzenetére
Hömm, könnyen lehet, naivitásban voltam akkor eddig. Felmerül így viszont, hogy miért ajánlják ún. épületbiológusok is természetes eszmével futó belső terekbe, ilyen beállítottságú tulajdonosoknak. Lekensz vele egy hajópadlót, aztán párolog. Leggonoszabb mikor van népi neve valaminek és természetesként él a fejekben: káli szappan, szódabikarbóna.
-
totron
addikt
válasz ncc1701 #17176 üzenetére
Ha szaga van már kapcsolatban vagy vele - molekulái többek között az orrodban - az is párolgás. Tegye, ha nem árt, így viszont ez nem garantált. S nem az amerikai módihoz ahol literszámra párolog a formaldehid a bútorokból, padlószőnyegből mérem az egészséges verziót, hanem egy ténylegeshez. Utána is nézek ennek a gyártástechnológiának olaj ügyben (=nézzen már után valaki, nincs lelki erőm).
-
-
ncc1701
veterán
válasz totron #17177 üzenetére
Készítése során a lenolajat oxigénben gazdag anyagokkal, barnakővel, ólomtajttal stb. főzik, vagy pedig a napfénynek kitett üvegkamrákban finom eső alakjában leeresztik és forró levegőt hajtanak rajta keresztül. A linkruszta és linóleum készítésére utóbbi eljárás szerint gyártották egykor.
Ez az "ólomtajt" szarul hangzik.
[ Szerkesztve ]
-
-
mauimagic
senior tag
-
-
6030D
Ármester
-
ncc1701
veterán
válasz its_grandpa #17192 üzenetére
Na, az amúgy is lesz/van kb mindenkinek 50 felett. Pont aktuális.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz Kalandor #17185 üzenetére
Én bontott téglából építettem. Most még csak egymásra raktam őket, mert nem a végleges helyen van. Jövőre összekötöm malterrel. Szerintem esztétikusabb mint egy bádog kád. Arról nem beszélve, hogy az a lemez ha átforrósodik…megéget, balesetveszélyes.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
simico
tag
Én pár év harc után tavaly kivágtam a buxusokat, reménytelen volt a harc a puszpángmollyal. Állandóan tele volt újabb petékkel és hernyókkal, munka után francnak se volt kedve meg ideje minden nap átbogarászni a bokrokat.
Azt hiszem te kérdezted, hogy mennyi föld van a beton szikkasztóakna fölött: kb 30-40 centi. Szerintem valami japánkert-szerűséget fogok oda csinálni, bár jobb lett volna valami zöld, hogy ne verje vissza a napfényt + meleget a gyerekszobára, de eddig semmi sem élte túl a nyarat. Illetve most egy picike levendula van ott, az még egyelőre jól bírja... lehet, hogy azzal kéne beültetni az egészet.
-
válasz Stylewars_kp #17194 üzenetére
Nekem a ciszterna fölött lenne. Nem tudom mennyit bír a teteje, nem akarom még téglával is terhelni.
#17186 mauimagic
Természetesen az ugyanabból a hulladék 0.05mm vastag lemezből, ugyanolyan hulladék vasalatokkal készült nyolcszögletű magaságyás mérföldekkel jobb lesz, egy tizesért pláne.
Így jó?
Értem, hogy gyenge szar anyagból van, emiatt a négyszög alaprajzzal nem is próbálkoznék. De hatszög esetén kisebb erővel nyomja a föld szét az egyes oldallapokat mint négyszög esetén, valamint a 45 cm-es magasság esetén is (a 70 centihez képest). Lehet hogy 2 évet bír egy magas négyszög, de mondjuk 5-öt az alacsony hatszög alaprajzú, ami vállalható. -
ncc1701
veterán
válasz Kalandor #17196 üzenetére
Kb első találat, amit megvennék. Amit linkeltél az egy határ szar, nettó környezetszennyezés ekkora gagyit legyártani is.
És nem csak az a szomorú, h szar. Beleteszed a melódat, betalicskázol egy köbméter földet, majd 1-2 év múlva szétborul, csinálhatod újra. Nem tudom, számodra mekkora értéket képvisel a szabad időd, de nekem az a legdrágább.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz Kalandor #17196 üzenetére
De hatszög esetén kisebb erővel nyomja
Igazából ez csak az adott oldal hosszától függ, nem a teljes struktúra alakjától.
Két méter bádog ugyanannyit hajlik ha hatszögbe vagy négyszögbe vagy akár simán egyenesbe/támfalba rakod./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple Watch
- Milyen monitort vegyek?
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Ukrajnai háború
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest