Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Simid

    senior tag

    válasz And01 #21621 üzenetére

    Ok, így értem és igazad is van. Mivel a APU téren úgy néz ki jövőre is marad a 14/12nm (Picasso), így 2020-ig biztosan lesz ott gyártás. Nem beszélve a szerver/beágyazott piacról.

    A gyártókapacitás része viszont nem egészen így működik. A GloFo részéről az volt a probléma, hogy a 7nm gyártósorok beüzemeléséhez kellene megfelelő minőségű cleanroom (azt most hagyjuk, hogy ezen kívül voltak-e technológiai problémáik). Amiből a GloFonak ha jól tudom csak kettő van a Fab8 gyárban. Ez adja jelenleg a 60000 wafer kapacitást. Az új processt csak ennek kárára tudták volna felfuttatni (vagy új gyárat kellett volna építeni).
    Szóval csak annyi waferrel számolj, amit hajlandóak lettek volna feláldozni a jelenlegi 14/12nm gyártósorokból. Csak évek múlva jutottak volna oda, hogy teljesen átállnak 7nm-re és akkor is csak a töredéke lett volna a kapacitás a TSMC jelenlegi(!) gyártókapacitásának. Ezt azért nem nehéz pótolni, az ár a kérdéses. Ráadásul így AMD-nek a teljes mostani kapacitás rendelkezésre áll a meglévő termékeire, amik így tovább maradhatnak velük (amire akkor ezek szerint te is céloztál).

    "A szerver vonal rendben lesz, de (velemenyem szerint) a desktop vonal
    also-kozepkategoria marad 12nm-en a felso kategoria kap maximum 1-2db 7nm-es modelt.
    Lenyegeben ha a rome olyan jo lesz mint amennyire az amd szeretne, akkor a 7nm
    chipeket szerverbe adjak el, desktopra egyszeruen nem jut."

    Részben a fentiek miatt ez egy teljesen reális forgatókönyv!
    Az simán lehet, hogy a desktop piac rövidtávon rosszabbul jár a GloFo kiesése miatt, de bármilyen furcsán is hangzik az AMD összességében szerintem örülhet ennek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák