Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bozsozso

    őstag

    Sziasztok,

    Kis mysql segítség kellene. Szeretnék létrehozni egy adatbázis ami tartalmazza az alábbi adatok.

    Termékeket, anyagokat ehhez tartozó árakat, rendeléseket és kiszállításokat. Szeretném majd rögzíteni a Termékekhez az anyag felhasználásokat. A termékek nagy részének van anyag felhasználása egy párnak pedig nincs, de ez nem is lényeges, mert ezeket felveszem anyag kapcsolat nélkül.

    Milyen táblákat kellene létrehozni, hogy normális adatbázisom legyen és a számítási műveletek is gyorsan lefussanak. Számítást a következő adatokkal kell végeznem: temék anyagfelhasználás*rendelt termék mennyiség. 1 anyag több terméknél is szerepel így kellene 1nap 1 anyag teljes felhasznált mennyiség. A rendelés naponta termékenként lenne rögzítve. Ugyanilyen anyagfelhasználás kellene a szállításokra is ami telephelyen,szállítólevél temék és mennyiség szerint lennének rögzítve. Ezt az anyagfelhasználást használnám fel az anyagok készletvezetésénél. Lenne beszerzés az anyagokra(készletvezetéshez) illetve azon termékekre amelyeknél nincs anyag kapcsolat(ezek nem saját gyártású termékek). Beérkeznek és kiszállításra kerülnek. Az alábbi táblákban gondolkodtam és várnám a tanácsotokat, hogy mit csináljak esetleg másképpen. Milyen elsődleges kulcsokat javasolnátok létrehozni?

    Az alábbi táblákban gondolkodtam:

    Egység ID, kód, név
    Cikk ID, név, ár, törölt(I/N)
    Kód ID, cikk_ID, anyag_ID, anyagfelhasználás
    Anyag ID, név, ár, törölt(I/N)
    Rendelés ID, cikk_ID, rendelés dátuma, mennyiség
    Szállítás ID, egység_ID, cikk_ID, mennyiség, szállítás dátuma, száll.lev. száma

    Az ID mindenhol egyedi az elsődleges kulcsokat aláhúztam.

    Lehet nem jól gondolkozom, de most tanulgatom a mysql-t és próbálnám létrehozni az adatbázisom. vagy esetleg a Kód tábla nem kellene hanem azt beillesszem a cikk táblába. Olyan gondolatom is támadt, hogy nem lenne külön anyag tábla hanem beviszem a cikkek közés és megjelölöm, hogy az adott cikk termék vagy anyag. Hogy lennének egyszerűbbek, gyorsabbak a számítási műveletek?

    Előre is köszönöm a javaslatokat, tanácsokat.

Új hozzászólás Aktív témák