Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • scarbantia

    aktív tag

    Sziasztok!

    Grafikai anyagok nyomtatásához keresek nyomtatót. Tervezőgrafikus kisvállalkozásban kellene olyan eszköz, amivel kis/közepes tételben tudjuk házon belül intézni a nyomtatást.

    A dolog egyik fele:
    -műnyomó és kreatív papírok kezelése, min. 250-300g/m2 vastagságig
    -névjegykártya, meghívó, igényesebb szórólap, reklámanyag
    -A3, esetleg A4 méretű nyomtatás, kisebb plakátok

    Finom vonalakat, grafikákat tudjon nagyon szépen nyomtatni, színekben ha a hagyományos nyomdatechnika szintjét hozza, az talán megfelelő. Gradienseket kezelje szépen, megfelelő eszközzel legyen kalibrálható. (nyilván a technológia keretei között legyen pontos)

    Ezek alapján valami lézernyomtatóra gondoltam, lehetőleg 1200-2400dpi felbontással. Mit tud ma egy profibb lézernyomtató? Színekben van-e valami fejlődés, újabb technológia?

    A másik:
    A jövőben szeretnék saját alkotásokról Fine Art nyomatokat készíteni(főleg fotó, de képzőművészeti alkotás is lehet). Tehát nagyformátumú nyomtató, vászonnyomat, "12 színű" pigmenttinta, stb.

    Van-e olyan eszköz, amivel érdemes lehet a fenti két feladatot összehozni? Az utóbbi sokkal drágábban nyomtat, így mindenképp két eszközzel érdemes dolgozni? Nyilván a Fine Art nyomat az egyedi, míg a kisebb grafikai nyomtatások 25-50-100db-os tételek, és színekben kevésbé érzékeny terület.
    Egy profi nagyformátumú tintasugaras nyomtató hogy kezeli a finom vonalakat egy lézernyomtatóhoz képest?

    Mi van a dpi-vel? Azt hittem tudom, de nem. :U
    Egy kicsit megzavarodtam a különböző technológiáknál jelölt dpi értékekkel.
    1. A legegyszerűbb, a fotó laborálás, ahol 300-640dpi-ig terjed a felbontás, de mivel RGB levilágításról van szó, mindegyik képpont egy színárnylat, ez világos.
    2. Hagyományos nyomda, amiről keveset tudok, adott a CMYK raszterminta, amik átfedésben vannak. Mit tekintünk egy pontnak? Egy színréteg egy pontját, vagy a a kikevert ponthalmazt? Milyen eltolással dolgoznak? Hogy számoljuk a 300dpi-t? Ugyebár itt a pontsűrűség egy elméleti maximum, ami kisebb fedettségnél lehet ritkább, sőt a pontméret is változó.
    3. Fine Art tintasugaras nyomtatás, jellemzően ~2400x1200dpi-vel. Hogy viszonyul ez a nyomdaiparban megadott 300dpi-hez? És a laboráláshoz? Tudom, egész más technika, de optikailag hogyan megfeleltethető?
    4. Egy 1200dpi-s fekete-fehér lézernyomtató már egészen finom vonalakat tud. Hogy viszonyul ehhez egy nagyfelbontású színes tintasugaras nyomtató? Azonos felbontás mellett tud ugyanolyan finoman nyomtatni?

    És akkor mi van a színes/fekete-fehér felbontással? Ugyebár ha feketével tud egy adott felbontást, akkor ugyanez színesben 4x finomabb is lehetne, nem? :F (bár ez a kérdés a 2. pont válaszai alapján talán világos lenne.)

    Kéne valami alapos szakcikk, nyomdaipari gyorstalpaló, meg egyebek... :R

Új hozzászólás Aktív témák