- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Amazon Kindle
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zserrbo
aktív tag
Gondom támadt az N3150-re való Debian telepítéssel. Pendriveról akarok. Melyik isot és mivel írjam ki? Próbáltam már több féleképp, linuxos topicban is kérdeztem, így nem másolnám be:
[link]
Azóta egy teljes DVD1-es amd64-es isot is kiírtam Yummyval ott ezt írta:
Warn: No MBR magic, treating disk as raw
BootingSyslinux 6.0.3 EDD és ez 6x majd megállt..
Bocs, de linuxban full új vagyok.
-
Dave™
nagyúr
válasz zserrbo #16604 üzenetére
Nem tudom mi a gond, csak egy apró javaslat: ha ott is úgy van, mint a Q1900-nál, hogy van natív 2db SATA2 és egy külön ASmedia vezérlőn van további 2db SATA3, akkor a natív SATA2-eselet használd inkább, mert az ASmediaval én nagyon sokat szívtam, mindenféle ATA busz hibákat dobált egy idő után, átdugva pedig tökéletesen megy azóta is (nekem a HTPCm Q1900-as, elementary os-sel, ami Ubuntu alapú ami meg Debian alapú .
Szerk: csak a próba kedvéért próbálj megy egy OMV-t feltenni, az is Debian alapú.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Köszi a tippet, nem tudtam eldönteni melyikre raktam és az ASmediara tettem, de most átrakom. Közben haladtam annyit, hogy van USB és UEFI USB-s boot sorrend opció. Az utóbbival nem tudom hogy működne, de az előbbivel bejött a telepítő. Mivel innen már inkább linuxos a kérdés, így a másik topicban folytattam.
Sata A1-A2 van meg 1-2. Gondolom az előbbi az ASMedia-s, mert a kézikönyben nem írja pontosan.
Lehet megnézem majd OMV-vel de valszeg csak vasárnap lesz már rá időm, köszi a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Megtudom oldani, amennyiben beüzemelek egy NAS-t otthon, hogy felhőként, mint pl az onedrive vagy google drive, használnám és akár megtudjak róla osztani róla nyilvánosan is pl. képeket és bárhonnan, bármikor elérhetem?
F.K.T.
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16602 üzenetére
Netet szerencsére azóta nem dobta el
Újraindulni akkor indult újra amikor úgy döntött, hogy elfogyott a memóriája.
Most a Plexes rész ki van a kapcsolva. viszont amint lesz egy kis időm. ( talán kedden ) visszakapcsolom és megnézem, hogy mi a gyíkja olyankor.Fájlok másolása szépen ment, letöltés szintén.
Ezek a Plexes gondok meg talán betudható a kevés memóriának. Remélem, mert az még orvosolható, ha minden igaz ( lehet bele venni memóriát (?) )-.-
-
psg5
veterán
Amennyiben első nas használó lennék és a lehető legkevesebb beállítással és legkönyebben, legegyszerűbben használható NAS-t szeretnék és a pénz nem számít, akkor mi jöhet szóba?
F.K.T.
-
Benyuss
tag
Sziasztok!
Meglepném magam egy NAS-al karácsonyra, de nem tudok választani.
Zyxel 325v2 és Buffalo 421 ami tetszene. Zxzel-ről írnak hideget, meleget, az utóbbiról nem találok semmit, pedig ígéretesnek tűnik.
Zyxel-ben lehet cserélni a ventit egy szabvány 60-asra? sokan írják, hogy hangos.. Esetleg van jobb megoldás? FHD filmeket streamelnék vele helyi hálózaton keresztül.
Egyébként erre a célra a routerem elég lenne, vagy azt is újítani kell?
TP-Link WR481ND-vel hasítok.
Jó lenne még ha a méretesebb backupjaimat, családi képeket tudnám rajta tárolni. Sokat szüttyög az indexeléssel? Milyen a webes felület?
Előre is köszi! -
ubid
senior tag
Ki is néztem egyet, annyira nem értek hozzá... hogy ez talán jó-e.
Ha minden igaz, akkor ez Notiba való :
Kingston 8GBBocs, ha kicsit off.
-.-
-
ubid
senior tag
áá. most látom hogy 4gb / slot.
De a kingston oldaán van, hogy miket támogat
Újonnan 6000ft-ért már lehet venni 4GB-os memóriát. úgyhogy az nekem megfelelő is lesz szerintem-.-
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16618 üzenetére
Majd arról azért értesíts Kíváncsi vagyok.
Egyébként. Újra installáltam az egészet gyári beállításoktól... Felment a plex... Nahát. elindult.
Király. kijelöltem a sync mappát. király. beszinkronizálta...
Indítom a tv-n. Megjelenik szépen a film.
Rákattintok... Közbe néztem a memória használatot... ekkor már 86% körül volt...
Indítom a filmet... kérem várjon.. hát oké... 2 perc múlva. újraindult a NAS. gondolom out of memory.Plusz egyébként olyan 3-4 perc mire feláll a nas az újraindítást követően. az azért nem kevés idő.
De legalább csipogással jelzi , hogy használhatóSzóval... kell az a plusz ram bele.
-.-
-
ubid
senior tag
... Persze az újraindítás után a plex szerver része nem indult újra valamiért... És fuck logic, hogy nem lehet startot nyomni rá, vagy restartot.. vagy valamit. Ikonra kattintva kiköpi az oldal url-t plusz portot... amin persze nem jön be semmi mert nem fut...
Kiborít...Második újraindításra elindult magától.... de fccckkkk ?
[ Szerkesztve ]
-.-
-
fogtunder
nagyúr
mással is használod a plexet, ahol nem tudod nélkülözni? a plex eléggé erőforrás igényes tud lenni, ha feltennéd rá a Kodit és rendes megosztásból játszanád le a dolgokat, szerintem jobban járnál. ilyen fura dolgokat nekem csinált DSM alatt is a plex szerver, volt, amikor ssh-ból kellett lelőnöm.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16621 üzenetére
Hát. csak film nézésre használnám. Most próbálom először. szóval biztos tudom amúgy helyettesíteni.
de amúgy szépnek meg okosnak néz ki...
De azért ezt megmutatom:
Az a 100% a cpu használat...Ez után azért megdöglés nélkül visszament 3% a cpu és 70% körülire a memória.
Film lejátszására nem is merek kattintani...
Kell az a plusz memória..[ Szerkesztve ]
-.-
-
fogtunder
nagyúr
üdvözöllek a Plex világában. a mostani HP N54L ugyanezt csinálja, amint elkezdek nézni egy filmet, csak abban van 2GB RAM és nem fogy ki belőle. itt plusz nehezítő körülmény, hogy a szerver és a kliens is ezen fut. próbáld ki a Kodit, szerintem jobb lesz.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
cr4sh-
tag
Sziasztok, előre is elnézést mindenkitől, hogy minden féle utánajárás nélkül kérdezek, tudom tele az ilyen jellegű kérdéssel a padlás. A kérdés a következő szeretnék egy nas-t amivel tudok 4k-s filmet streamelni, a jelenlegi amit használok egy belépő szintű synology szerver és nem képes fedolgozni a 4k-s filemeket. Semmi más kritérium nincs, nagyon szépen köszönöm a segítséget ez ügyben.
-
Balinov
titán
Zyxel 5xx szeriarol van tapasztalat? 2bayes német amazonrol elég jó áron meglenne, dc 1.2es freescale, 1gb ddr, usb3,dual GB lan, mondjuk azt nem tudom hogy tudnám kihasznalni?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Dave™
nagyúr
válasz lazydog #16632 üzenetére
Értem. Egy ideig nem volt vele gondom, aztán előjöttek az anomáliák, eleinte "csak" nem látta a boot eszközt, aztán volt hogy 15-ből egyszer tudtam elindítani az OS-t. Amint átdugtam a SATA2 portra minden probléma megszűnt. Mást is láttam már panaszkodni az ASmedia vezérlőre, de ha jól rémlik az a sebességére vonatkozott. Itt viszont a linux ATA bus errorokat dobált. A BIOS-ban pedig próbáltam már mindent, a verzió is a legújabb, szóval vagy HW hiba, vagy kompatibilitás problémák vannak vele. Nekem a HTPC-be bőven jó a két alaplapi SATA2, szóval lezártnak tekintem a dolgot, de azért titkon örülök, hogy nem egy négylemezes NAS-nak használom, mert most már nem aludnék nyugodtan az ASmedia vezérlőt használva...
-
csusza`
senior tag
Sziasztok!
Döntés meghozatalához kérnék egy kis segítséget, iránymutatást.
Adott egy cég, ahol egy Linux fájlszerver immáron sok éve teljesít szolgálatot, talán a tízhez közelebb van.
Már csak életkora miatt is megérett a cserére.
Ezt a fájlszervert szeretnénk kiváltani egy NAS-sal. Otthoni felhasználásra már üzemeltem be NAS-t, viszont részletesen kevésbé merültem el a témában, egyszerűen nem volt rá szükség és igény. Az eddig beüzemeltek D-Link DNS-320-asok voltak, mivel az elvárás az volt, hogy a lehető legolcsóbb legyen a rendszer. Nem vitatkoztam, ez a kérés, ezt kapták - aminek a hozadéka a borzalmas lassú HDD írás és az állandó lassulások voltak.
Most azonban más a képlet, stabil és normális NAS kell, évekig. Semmi másra nem használnák, mint adattárolásra - dokumentumok, képek - természetesen a megfelelő hozzáférésekkel. Nincs videostream, kamerarögzítés, semmi extra elvárás. Csak a stabilitás és a megbízhatóság. Viszont, egyszerre nagyjából 10 ember dolgozna rajta maximum.
Árban azonban nem szállhatunk el. Némi utánaolvasás után úgy gondoltam, hogy a Synology DS215j-re esik a választás, két darab 1 TB HDD-vel. 10 év alatt nagyjából 300 GB adat jött össze, úgyhogy úgy gondolom, ennyi tárhely bőven elég.Mik a tapasztalatok ezzel a kiépítéssel? Esetleg másik gyártó másik terméke lehet alternatíva? Ha igen, melyik, vagy melyikek?
Válaszotokat, ajánlásaitokat előre köszönöm!
Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!
-
Patice
nagyúr
válasz csusza` #16635 üzenetére
Szvsz. ha csak fájl tárolásra és megosztásra kell, akkor én építenék egy kis fogyasztású PC-t erre a célra és az elején említett Linuxos rendszert, vagy annak modernebb változatát üzemeltetném tovább.
Synology-val kifizetne a cég sok olyan szolgáltatást, amit nem is fognak használni. Ugyan abból az összegből meg erősebb gép építhető, csak hozzáértés kell.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
kabar
senior tag
Nem tudom privátban megkerestek-e, vagy válaszoltak-e, de az árérzékeny, antibarkácsoknak a NSA325V2 szokott lenni az ajánlat. Ha nem vagy az árra olyan érzékeny, meg szerelni még mindig nem szeretnél, akkor már QNAP vagy Synology termékek szoktak előfordulni. Ha meg szerelős vagy, akkor meg épített NAS lehet az ajánlat. Sokat segítene, hogy mire használnád, és mekkor mennyiségű adat lenne rajta. Abból már lehet sejteni, hány vinyó legyen benne, a mire meg arra lenne válasz, hogy mekkora legyen alatta a vas.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16606 üzenetére
Felraktam a Debiant végre. Tud valaki útbaigazítást adni milyen driver kell rá (Asrock N3150)? VA-ból vmi i965-öt rakott fel alapból. Az intel oldalán csak egy 2013-asat találtam....A fő gondom, hogy nincs hang a HDMI-n keresztül. Próbáltam PulseAudioval és anélkül csak alsamixerrel is. Egy hangszórós monitorral próbáltam. A laptoppal összekötve megy, sőt a géppel is, ha fülest kötök rá van hang, csak hdmi + monitorral nincs :/
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Ahogy néztem nincs hivatalos linux driver se a J-s se az N-es platformra:
[link]Helyette van közösségi. Melyiket érdemes felraknom, mert ahogy néztem a meglévő i965 nem tudja a H.265-öt (nem mintha kellene most) és lehet a hdmin is ezért nem megy ki a hang. Mutatja időként, hogy van lejátszott hang a PulseAudioban se nincs hangja a monitornak mégsem.
[link][ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Szia!
Én ebből a fórumból csináltam meg a most is működő Kodi-t az N3150-hez (Braswell-hez) szükséges driverrel. Igaz, a linkelt leírás Ubuntu Serverre vonatkozik, de az Ubuntu is Debian alapú.
Ha be tudsz lépni SSH-n a gépre, akkor egyik oldalon a Putty ablaka másikon a fórum, és tudod másolni a parancsokat, nem kell bepötyögni.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
bzsolt09
csendes tag
Sziasztok!
NSA325 v2 javasolt-e nekem, ha
-jelenleg a routerre csatlakoztatott 1 terás vinyóról nézek filmeket aTV-n Kodi, vagy Infuse-zal. Nagyobb tárhely most sem kell. Ha a Philips TV szoftvere látja a NAS-t, külön öröm (a 3D-s filek miatt), de nem feltétel.
-torrent gépról erre a külső winchesterre megy, ezt ki szeretném váltani, hogy emiatt a laptop be legyen kapcsolva (20-30 seed, nem százéves értelmetlen sorozatokat szeretnék osztani)
-régen végtelen időt töltöttem mindenféle Linux rábarkácsolásával mindenféle gépre, na ezt már nem élvezem, almás termékekkel vagyok körülvéve, élvezem, hogy minden működik a dobozból kivéve. Nyilván böngészek üzbég fórumokat, ha muszáj, de alapvetően ne...
-Netem Digi _végtelensebesség_, de torrenttel nem sietek sehova.
-Jó, ha a meglévő 2,5"-es winchester belemegy a NAS-ba
Köszönöm előre is a segítséget!Szerk:
Ha egyszszer, ha nagyon ráérek, netről elérhetővé tehetem a NAS-ban lévő tárhely egy részét, az külön öröm, de nem feltétel.[ Szerkesztve ]
-
psg5
veterán
Köszi! Még nem kaptam választ.
Minden fényképet, doksit itt tárolnék valamint egy másik merevlemezen filmeket.
Képet fél év alatt érték el a 400gb méretet, doksik fontosak de kis helyigényűek. Állandóan jó lenne elérni bárhonnan. Filmek terén pedig csak a min 1080 remux jöhet szóba egy Dune hdtv 101 játssza le őket.
Kb ennyi. Nem szeretnék szerelgetni, építeni csak ha kis hibaszázalékkal, egyszerűen lehet megtenni.F.K.T.
-
zserrbo
aktív tag
válasz Patice #16642 üzenetére
Na elkezdtem megcsinálni a leírást. Vagy mert megnyomtam valamit vagy nem tudom, de eltűnt a desktop kinézet csak full parancssor, mintha újra is indult volna. Hiányolta a rtl_nic/rtl816g-2.fw -t majd kérte a név jelszót és onnantól fogva nem tudtam vele mit kezdeni parancssorból. Végül elkezdtem újrarakni a Debiant de beugrott, hogy megéri foglalkozni a GPT-vel? Vagy mit tudtok javasolni a GPT-re? Üres a winyóm.
Mert akárhogy nézem mindig a GRUB telepítése résznél MBR-t ír a leírásnál. Pedig már rufussal is kiírtam GPT-t választva.
A BIOSban a pendrive-ot berakva van USB: és UEFI - "pendrive neve" - Partition 1
boot sorrend is. Az utóbbival nem tudtam tegnap bootolni a telepítőbe. -
gery2123
őstag
válasz Patice #16642 üzenetére
Csak az a baj, hogy a ppa felvétele nem lesz egyszerű, mert ha nincs a csomagok között Debian Jessie akkor lehet gondolkodni.
Én mondjuk tuti, hogy ubuntu 15.10 kezdeném, mert a frissebb kernel és csomagok miatt jobban támogatott a platform.
Ha kijön a 16.04 megy is fel aztán jó pár évig hozzá nem nyúlok a j1900 rendszerhez.-- PSN_ID: GerY2123
-
kabar
senior tag
Ha a 8TB-ot nem léped át, akkor a kétlemezes NAS jó lehet számodra. Nekem a jobbak közül a synologyval van tapasztalatom, abból most látom hogy a DS216Play 88 ropiért megszerezhető. Annak tükrében, hogy a play-ok régen erősen beleharaptak a 120-130-as mezőbe igen kedvezőnek tűnik. Viszonylag erős hardver, és széleskörű szolgáltatáspaletta jellemzi. Otthoni használatnál nem fogsz egyhamar kifogyni erőforrásból. ennél persze mehetsz lejjebb és feljebb is árban, talán ez egy jó optimum. A többiek majd mondanak egyéb márkákat. Minőségben a Qnap és az Asustor jöhet majd számításba. Ez utóbbi ígéretesebb lehet szolgáltatásban, de talán még szoftveresen nem olyan kiforrott, mint a másik két tapasztaltabb ellenfele. Ifjú titán.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Külpolitika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sorozatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest