- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Dell notebook topic
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
A kollégámnak adtam pendrive-on egy Mint Cinnamon 17.3/64-et, hogy dobja fel a WinX mellé. Ezt küldte át, hogy nem megy tovább.
Nekem hirtelen nem ugrik be sok okosság, azon kívül, hogy valami usb gondot észlel a bios, live módban indulnia kéne akkor is, ha a Win marhaságait nem iktatjuk ki, amit telepítéskor ki kell, secure boot például.
Ha valakinek beugrik valami, szívesen fogadnám a tippeket. A gépe nem túl fiatal, de WinX fut rajta,csak unja, hogy eldobja a hálózatot állandóan, ellenkezőjére Linux alatt sincs garancia, de ha megtapasztalja a Mint-et, úgyis az alatt akarja megoldani. a főnököm 6 éves lánya már áttért Linuxra 3 hónapja
(pendrive az én saját telepítő pendrive-om, csak Linux telepítésre használom)
-
Vladi
nagyúr
Namármost...
1. miért kell neked a legfrissebb. Tesztelni akarsz, vagy fejleszteni? Ha csak használsz, akkor használd azt amit a disztribútor ad. Nem viccből adja. Ha 1-2 programhoz valamilyen okból frissebb kell - feaure pl - akkor azt az 1-2-t tedd fel külön, vagy forgasd.
2. olyan nem nagyon van, hogy stabil alaprendszerre jön rá egy bleeding user space. Lehetetlen. Még a stabil alaprendszer stabil programokkal hosszú távon is vérizzasztó.
3. ami rolling, nem nagyon lesz tartósan stabil alap. Előbb utóbb frissítik azt is. nem ragozom.Lényeg az, hogy vagy egyik, vagy másik.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
- hogyan lehet azt megcsinálni, hogy mondjuk egy Ubuntu LTS alatt a legfrissebb programcsomagok legyen föltelepítve? Tehát mindenből a legújabb?
qBittorrent, Double Commander, Thunar, Firefox, Thunderbird... stb. Tehát MINDENBŐL a legújabb, kivéve magát a rendszert!
Vagy ezt nem is lehet megcsinálni? Ehhez mindenképpen rolling disztró kell?
Köszönöm! -
spammer
veterán
válasz
ToMmY_hun #42582 üzenetére
Tudod Windows mellé is telepíteni és akkor indulásnál tudod kiválasztani, hogy melyik rendszert töltse be. Bár ha "szimultán" akarod futtatni őket és elég erős a géped, akkor jó a virtualbox megoldás. Ilyesmivel szerintem tudsz virtualbox-kompatibilis mentés csinálni a rendszerről: [link] Személyes tapasztalatom nincs vele.
-
ToMmY_hun
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék átállni linuxra windowsról, azonban meg kellene tartanom a windowst is még pár hónapig. Arra gondoltam, hogy csinálnék róla egy full backup image-et, amit linuxban virtual boxból futtathatnék ha szükség lenne rá. Tudnátok olyan programot ajánlani, amivel az iso mentést létre tudnám hozni a mostani rendszerről?
-
growler
őstag
válasz
herdsman12 #42579 üzenetére
Most fejezem be, az egyik belakott rendszerem másolását egy Ext4-re formázott 8GB-os pen,-re
a Systemback segítségével.
Bebootoltam, kérte a jelszót (az eredetit)...és ezt a választ erről a pen-ről írom.
Rajta van minden - úgy mint az eredetin - a személyes könyvtárak tartalma, persze nem.
Az egész, 6.1GB helyet foglal. -
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12 #42577 üzenetére
Attól függ, miről van szó. Pendrive-ról bootolható linuxhoz van a dd-nek egy jobb megoldása is, ami nem ennyire időigényes és GUI-ja is van: mkusb Ubuntu 14.04 és mkusb debian
-
herdsman12
őstag
Egy kb 3-4 órásnak tünő dd folyamatot, hogy lehet szabályosan leállítani?
Terminal top megmutatta a PID számot. Root kill -9 xxxx (PID szám) Enter és bármilyen üzenet nélkül megy tovább a dd.
A shutdown megállította, de gondolom van ennél jobb megoldás is. -
zserrbo
aktív tag
-
zserrbo
aktív tag
válasz
zserrbo #42573 üzenetére
Most kiírtam egy GNOME-os live képet és futtattam a live képet, ott bejön a bootloader, ki is választom hogy sylinuxos legyen (YUMMival ilyen unlisted isot választottam ki), de kiírja:
A problem has occured the system can't recover...Illetve panaszkodott az EDD=off to disable-re. Néztem ez vmi kernel beállítás lehet....
Nem kellene megformázni a winyót előtte? Mert vadi új. (a bios látja a winyót)
-
olivera88
veterán
Debianon KDE felületen h kell létrehozni megosztott mappát? Amit droidos fájlkezelőben láthatok Es file explorerral.
-
zserrbo
aktív tag
Igen én is így tudtam a net installról, de mi lehet a gond amiért nem indul el a telepítő?
-
spammer
veterán
válasz
lev258 #42564 üzenetére
Nem. A netinstall != minimál install (legalábbis nem feltétlenül). Debian 8 esetén a netinstallnak ugyanilyen GUI-s telepítője (is) van, mint itt a leírásban: [link]
A végén fel lehet dobni vele bármelyik DE-t vele.Egyébként a minimál installok a base cuccokat felrakják, Ubuntunál is, de még Archnál is, mármint annyira, hogy bootolható alaprendszert kapsz (persze X nélkül).
-
Chebbie
tag
Sziasztok!
Laptopra kellene valami használható Linux disztribúció. i5 és 4GB ram van a gépben, valamint egy 120-as SSD. Nem vagyok egy Linux guru, egyetlen elvárás, hogy zökkenőmentesen böngészhessek, officeozhassak, képeket szerkeszthessek a gépen (winblows kizárva!!). Ubuntuval szemezgetek, de mielőtt felraknám gondoltam utánanézek, hátha akad más ajánlott alternatíva is. Előre is köszönet azoknak, akik foglalkoznak a kérésemmel!
-
zserrbo
aktív tag
válasz
lev258 #42560 üzenetére
Rufusnál ilyen opciók vannak, én az alsót választottam.
Ha nem net installer, akkor melyiket szedjem le pontosan?
Ti mivel írjátok ki pendrive-ra esetleg?
A lap amúgy egy Asrock N3150-es mini-itx lap.
Legacy boot-ot nem látok sehol sem és igen UEFI-s a bios, szerintem legacy nincs benne. Laptopnál van, ezért is gond, hogy legacyn van ott beállítva és nem tudnám GPT-re rakni a partíciós sémát, mert le kelene zúzni a winyót. De ez mondjuk nem fontos most. -
lev258
veterán
válasz
zserrbo #42558 üzenetére
A netinstall verzió szerintem nem neked való.
Továbbá az a gyanúm, rosszul írtad ki a pendrive-ra. A GPT-t meg nem is értem, a telepítő milyensége nem határozza meg a merevlemezét. Esetleg megpróbálhatod a Rufus-on kívül mással is.
Vladi: UEFI-vel sincs gond, itt más lesz a hiba. -
zserrbo
aktív tag
Új vagyok a linux terén. Vettem egy gépet, új a winyó is benne. Debiant akarok rátelepíteni és ezt az isot használtam volna:
debian-8.2.0-amd64-netinst.iso
Rufussal kiiírtam pendrive-ra GPT sémát választva (mivel 2tb-os a winyóm és gondoltam jó lenne majd több mint 4 partíció, illetve ami a korlátozás az MBT-nél)Bootoláskor ezt írja: Minimal Bash-like line editing is supported...... biztos tudjátok miért van én arra gondolnék, mert nincs formázva ext valahányra a winyó. Szóval mit tegyek hogy elkezdődjön a telepítő? Onnan már van leírásom hozzá innen az oldalról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Subaru topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hálózati / IP kamera
- Tőzsde és gazdaság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpársportok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest