Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • windy

    tag

    Egyébként egy kicsit túl van lihegve ez a gyárilag téliesített, meg fűtésre optimalizált klíma kérdés. Leginkább csak a marketinget szolgálja, ugyanis a jelenleg piacon lévő márkásabb berendezések 99 százaléka tökéletesen alkalmas akár egész télen folyamatos fűtésüzemre. Tudok olyan 5 kW-os Fujitsu klímáról, ami 12 éve látja el Gödöllő külterületén a dombságban épült faházat fűtéssel, életvitelszerűen, lakik ott egy család, és a két gyerek úgy nőtt fel, hogy nem volt más fűtés, csak ez. Pedig akkor még szóba sem került a fűtésre optimalizáltság egy klímaberendezés esetében. Fűtőszálazva sincsen, bár elárulom, hogy szépen kiflexeltük a kültéri alját, így gyakorlatilag megvalósítottuk azt, amit a Daikin említ függesztett hőcserélőként. A gyártó által megadott -15 fokos határt is simán átlépte ez a klíma, volt ott a külterületen -20 fok alatti hideg is már nem egyszer. Ez csak egy a sok légkondi közül, amit fő, vagy kizárólagos fűtésre telepítettünk és elégedettek vele az ügyfeleink. Nem mondom, hogy biztonság kedvéért nem jó, ha gyárilag benne van a csepptálcafűtés, de igazából nem sok szükség van rá, ugyanis -3-4 fokig nem fagy bele a víz a kültéri aljába, az alatt meg alig van pár a téli levegőben, ritkán olvaszt a gép, akkor is minimális az olvadék. Ha meg el kell vezetni az olvadékvizet, akkor meg úgyis kell a fűtőszálazás a komplett vezérléssel. Erre pedig mostanra már elég jó megoldást kínálunk kb. húszezer forint magasságában.

    A kompresszor karterfűtésének tudomásom szerint nem sok köze van a téliesítéshez. Régebben még a fixfordulatos klímák korában szereltünk karterfűtést a kültéribe, de ott nem fűtésüzemhez kellett, hanem akkor, amikor a kinti alacsony hőmérséklet mellett hűteni kellett (pl. szerver). A fűtésüzem gyakorlatilag folyamatos, nem nagyon kell sokszor hideg olajjal indulni a gépnek.

    Nagyon komoly néhány modell, ami -25-30 fokig tud fűteni, de ezek nem a mi éghajlati viszonyainkra készültek, Svédországban, Norvégiában is megállják a helyüket. Persze, ha valaki ilyet rendel tőlünk, akkor szívesen beszerezzük, mint ahogy volt is rá példa, hogy hétszázezres Panasonic került fel (kettő is) az egyik topiktársunk lakásába.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák