- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Steam Deck
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz Csabroncka #21700 üzenetére
Attól még had gonoszkodjak egy kicsit
Jó vagyis hasznos munkát"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
Male
nagyúr
válasz hackeeeee #21699 üzenetére
Durva milyen eltérések vannak, nálam reggelre 18.5 - 19 fok van a lakásban... egész nap nyitva az ablak-erkély ajtó (bár szúnyoghálóval), így felmegy kicsivel 20 fölé, aztán este megint esik vissza... múlt héten még be kellett fűtenem ...persze földszint, pince alattam, és KÉK-felé néző lakás.
Idén nyáron se sokat kell járatnom a légkondit azthiszem ...cserébe télen "ledolgozza" a pihenést. -
SzlobiG
félisten
válasz Lacielvtárs #21705 üzenetére
Köszi.
Még jó darabig nem kell használnunk eléggé hűvös a lépcsőház sok fa veszi körül ami árnyékot ad, de tartós 30+ fokba már elkél a klíma nem hiába lett.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Atyaég..
Nálunk, itthon reggelente van 23 fok körül, ha nyitott ablaknál alszom.
Hát igen, aki jó helyen lakik, szerencsés, na meg, ha jó a szigetelés.
SzlobiG: Grat. Sajna Nálunk nem lehetett megoldani a hátsó csövezést. Ez van.
A kábelezés kivitelezés alatt. Most ez ideiglenes megoldás, hogy lehessen használni.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
SzlobiG
félisten
válasz hackeeeee #21710 üzenetére
Hát amit bevállalt itt a szerelő le a kalappal én tuti nem léptem volna ki az ablakon heveder nélkül, volt amikor a lábait fogtam ne essen ki... Mondta is más ezt így nem vállalta volna, csak kosaras autóval.
Látom nálad valóban csak így lehetett, mert egy szoba van a beltéri mögött.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz SzlobiG #21713 üzenetére
Előszoba, de igen.
Sokat filóztunk itthon, hogy hogy lenne a legjobb megoldás, de végül így döntöttünk. Viszont így is szépen megoldották a srácok, 1-2 helyen van csak látszódó nyoma a munkának, ami nem mozgat.
Az azért kemény..
Nekünk erkélyre tettük belülre, így nem volt akkora vész, bár az egyik srác elég bátran ült a létrán a korlát felett.
Így tették fel, viszont ki van hozva teljesen, így van mögötte hely.
Véleményem szubjektív...
-
Chaser
legenda
nálam kb 19-20 fok lehet benn...klíma nélkül ( : lakás fele alatt a pince még dolgozik, meg nap sem süti agyon a lakást, ahol leszigeteltem 10cm eps-sel alul a födémet ott sincs melegebb
hackeeeee milyen messze vana beltéri teteje a palfontól?
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Csabroncka
addikt
válasz Chaser #21715 üzenetére
Azért nagyon nem mindegy ám hol van az a lakás - ház helyileg.
Nem degradálásért mondom, de a "pusztában" lehűl minden, a betondzsungelben meg nem!
Emlékeztetnélek arra titeket, hogy tavaly 2-3 napig éjszaka nem ment 27-28 fok alá az éjszakai hőmérséklet. Gondolom akkor már klíma nélkül sehogy nem tudtad volna tartani a 25 fokot a házban - főleg népes családdal, aktív használattal.
Sajnos ilyenkor jön rá az ember, hogy a háztartási eszközei mennyi hőt tudnak termelni és valójában jó szigetelés mellett a klíma arra kell, hogy a testhőt, háztartási gépek hőjét és a beszivárgót elszívja.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
DeFranco
nagyúr
válasz Csabroncka #21718 üzenetére
egy porszívózás vagy vasalás alkalmával egész fokokat (és nem egyet) ugrik a hőmérséklet. és nem nagyon lehet kizavarni a "nyereséget" klíma nélkül.
mosógép is ontja a meleget, ha van mosogatógép, kenyérsütő az szintén.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Csabroncka #21718 üzenetére
Főként a panel az ami nagyon gáz.. Bár sajnos tudok 1-2 olyan házról is, ami hiába jól szigelt, mivel "telibesüti" a nap szinte folyamatosan, klíma nélkül, hiába vigyáznak, szépen lassan átmelegszik.
Én arra jutottam, ha folyamatosan elkezd melegedni, akkor a panel, Nálunk, szigetelés nélkül max 1 hetet bír, amíg teljesen át nem melegszik a beton, utána vége van.. Onnantól jön a szenvedés..
Én télen majd a párátlanító funkcióra leszek kíváncsi.. Én szoktam szellőztetni, mert muszáj is, plusz egyszerűen muszáj, de ugye akkor csak bent teregetünk, stb.. Hogy vajon, mennyivel lesz másabb.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
SzlobiG
félisten
-
baloghgabor
aktív tag
Nos, nálam ha már 25°C van idebent, akkor bizony már országos kánikula van kinnt Ja, tárva nyitva az összes ablak. A klímát meg csak fűtésre használom. Igaz százéves fák és vastag valyogfalú az épület. Kinek mi jutott, hol sikerül laknia
bégé
-
Male
nagyúr
válasz baloghgabor #21723 üzenetére
Igen, télen is mindig nálad van a leghidegebb
Azért szép lassan nálam is átmelegszik, meg hát próbálom is, hogy nyár végére átmelegedjenek a falak, azzal utána télen nyerek.
Ezeket a nagy hőfok különbségeket elnézve... na ezért kell a klímásnak felmérnie valóban, hogy hová - mekkora kell, nem lehet simán légköbméterre megmondani.
-
Csabroncka
addikt
válasz baloghgabor #21723 üzenetére
"Emlékeztetnélek arra titeket, hogy tavaly 2-3 napig éjszaka nem ment 27-28 fok alá az éjszakai hőmérséklet. Gondolom akkor már klíma nélkül sehogy nem tudtad volna tartani a 25 fokot a házban - főleg népes családdal, aktív használattal."
Ha ez teljesül(t) akkor kizárt, hogy megúsztad volna 25 fok alatt klímázás nélkül. Tavaly abban a bizonyos két hétben, nem volt olyan hely az országban ahol 37-38 foknál hidegebb volt a maximum és 24-25 foknál a minimum!
Kinek mi jutott, hol sikerül laknia - ja igazából menjünk vissza a barlangba az is egy megoldás, ott legalább hűs van ilyen időkben.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Chaser
legenda
válasz hackeeeee #21716 üzenetére
értem
pjen kívül nincs hőszigetelésem
Csabroncka bp, 9. kerület..( : bár az épületbe lépve sokan elhűltek h ez budapest belváros széle
tömör tégla, 40cm, magas fsz, de. 4m szakaszt süt a nap, aztán pihenés, du-tól estéig szintén 4m-t másik oldalról, többi oldal viszont védett, belmagasság nagyobb az átlagtól, és fele lakás alatt még érezhetően dolgozik a pince szigetelés nélkül, belső fronton kert van, nem beton járda
tavaly nyáron mikor felújítás előtt még bköltöztem aug-ban is elviselhető volt, mondhatni kellemes, pontosan főzés, egyéb hőtermelő dolgok amik felnyomták a hőmérsékletet, egyelőre csak a gépek termelnek még hőthackeeeee párátlanítás télen tudtommal nem megy, az csak ilyenkor hűtés mellett, fűtéskor nem tud párátlanítani a klíma, illetve igen, ha hűt, de ne legyen igazam
egyébként 40e-ért már kapsz értelmes páraelszívót, aminél akár ruha szárító funkció is van, szomszédom vett a tanácsomra, penészedtek, bevált neki tökéletesen_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Chaser #21726 üzenetére
Kicsit matekoztunk, hogy, hogy legyen, lentebb, fentebb.. De nagyjából így lett jó, mert ha lesz bármi alalkítás, akkor vagy alatta fog csökkenti a tér, vagy felette kicsit nőni, ha levesszük a szegőt. De, azt mondták, hogy, jó lesz így. Mivel ehhez nem értek, nem tudok vitatkozni. Plusz, a terelő kicsit fentebb álllítva szépen tolja át a levegőt a másik szobába.
Őőőő.. Én nem fogok ezzel fűteni, szerintem, vagy talán, ha úgy jön ki, hogy nem lesz fűtési szezon, de már hideg lesz. Viszont van külön páramentesítő mód. Akkor csak termeli kifelé a párát.
Ismerősöm próbálgatta pont télen, Nála van akvárium is, ergo van pára bőven, és pár óra alatt drasztikusan kirántotta a párát.
Szerintem télen pont jól jön ez a mód, úgy, ha nem kell mellette fűteni. És Nálunk valszeg nem fog kelleni.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Chaser
legenda
válasz hackeeeee #21727 üzenetére
Nalam kicsit kevesebb a hely, aljatol plafonig 40cm-t mondott windy, 35 lett, felujitas kozben jott a klima, akkor meg nem volt almennyezet, sokkal jobban mukodik igy mint mikor 55-60 korul volt
Ugy tudom ha paratlanit ahhoz hutenie kell, remlik is h valaki szenvedett ezzel itt telen, persze fejlodhetett a technika de meglepne_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Chaser #21728 üzenetére
Ha majd "szezon" lesz, meglátjuk, hogy hogy fogja csinálni.
Ilyen módban kis zöld "cseppek" világítanak a beltérin, ergo különálló mód.. Szal, nem tudom, lehet, hogy hűt is mellette, csak kevésbé, mint hűtő módban. Nem nagyon próbáltam még, mert alapból most száraz a levegő a lakásban ~30% körül van a páratartalom.
Nekem ezt így nagyjából középre matekoztuk, de az ajtókerettől felfelé mérte eleve a furat helyét, majd odapróbáltuk a beltérit, néztük, hogy így kijön úgy, hogy át lehessen tolni a szembelevő szobába, így van alatta is hely bőven, és felette is.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
scream
veterán
válasz scream #17148 üzenetére
Hali!
Megint itt...
A helyszín még mindig ugyan az, viszont ami kiderült, hogy split klímát sehogyan sem tudnám megoldani (se front, se hátoldali ház oldalra nem kerülhet kültéri egység), a monoblokkos nagyon drága (plusz le kéne szerelni egy radiátort, hogy elférjen), mobil klíma hely szűke miatt nem megoldható, így marad az ablakklíma.
Hatásfok miatt annyira nem aggódom, mert kicsi a lakás (légtér), amit hűtenie kell és nem engedélyköteles (önkormányzattól nem kell külön engedélyt kérni rá).
Tudom, hogy zajos, meg minden, de nem látok más alternatívát és a múlt nyári tapasztalatokból kiindulva nagyon nem szeretném mégegyszer végigélni, hogy milyen amikor tényleg meleg van (37.4°C volt bent a max, kénytelen voltam kivenni az utcában 1 hétre egy apartmant, mert nem tudtunk meglenni).
Szerintetek ablakklímát kivel érdemes beszereltetni? Hívjak egy ablakost, szedessem ki vele az ablakot, ahová kerülne a klíma (egy fix, duplafalú világító ablak), majd hívjak egy klímást, aki beszereli nekem vagy az ablak kiszerelést is megoldják a klímások? Vagy oldjam meg magam az egész procedúrát?
Illetve van-e ajánlott modell (ami lehetőleg befelé minél halkabb, tud szellőztetni (friss levegőt kívülről beengedni), a további funkcióknak csak örülök. Árban kb annyi van rá, mint amennyit a split-re szántam (200k), de fogok tudni aludni, ha esetleg megmarad belőle valamennyi. A világító ablak mérete: 76cm széles, 60cm magas.
Köszönöm előre is azoknak, akik próbálnak segíteni!
-
baloghgabor
aktív tag
válasz Csabroncka #21725 üzenetére
Hát, bizony nem barlang, csak egy nagyon régen jól kitalált ház szerkezet, amit még ma is alkalmaznak egyre több helyen. De persze azt sem hiszed el, hogy a klímát nyáron csak kipróbáltam eddig, soha nem kellett használnom még. Nemcsak a vastag falak, de a százéves fák is tesznek erről, amik körbeveszik. No meg az is, hogy homok a föld errefelé, más az éjszakai hőtartása, bizony hűvös tud lenni, akár a sivatagban is, bármilyen hihetetlen.
bégé
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz baloghgabor #21732 üzenetére
Nem az a gond hogy nem hiszünk neked, hanem hogy irigykedunk
Viszont akkor nálad pénz kidobas volt a klima
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
Mezga Aladár
veterán
válasz Lacielvtárs #21733 üzenetére
Írta, fütésre vette.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz Mezga Aladár #21734 üzenetére
Upsz
Jogos"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
baloghgabor
aktív tag
Ráadásul fűtésre optimalizált az újabb. A kicsi Fujitsu Leca (ma már nem kapható), a nagyszobában Fujitsu LTCA. Viszont télen volt -20°C alatti külső hőmérséklet, amikor dolgozniuk kellett már rendesen. A Leca sajnos már csak valami langyosat bírt fújni akkor, be kellett üzemelnem a kandallót is.
bégé
-
Csabroncka
addikt
válasz baloghgabor #21732 üzenetére
Én pl ennek tudatosan nem dőlök be - már ne haragudj!
Nem a 100 éves fákon múlik, hogy árnyékban mérsz 40-42 fokot. Másrészt azzal tisztában vagyok, hogy szüleimnél Felsőörsön a kőház, vagy a 1,5 vastag falú présház mennyire melegedett át.
Csak annyit mondok neked, hogy az Árpád kori templomban legyezte magát a nép ,mert biza tavaly abban a kánikulában ott is 29 fok volt az utolsó napokban!
Szóval miután amióta apám él a szülői házban (65 éve) nem mért 30 fokot egyszer sem bennt a szobában. Azon az ominózus héten, a kánikula végére ez is megtörtént.
Tehát fenntartom továbbra is, hogy tavaly augusztus elején ha életvitelszerűen ott vagy egy ingatlanban, még ha vigyáztál is (árnyékolás, locsolás...) a hegyek kivételével nem lehetett 25 fok alatt megúszni (klíma nélkül), eleve a napi középhőmérséklet szinte kivétel nélkül 29 fok fölött volt napokig!
Itt most nem úgy általában beszélek a nyarakról, egészen pontosan a tavalyi nyár 2 hőhullámáról!
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
11szerelő
csendes tag
válasz scream #21731 üzenetére
Pesten a belvárosban láttam beépítve split kültérit - gondolom ugyanilyen okból -, ha az ablakkeret kivágásával tudsz nyerni még 10-10 centit magasságban és szélességben, hogy meglegyen a kültéri légcseréje, akkor a homlokzat síkján belül is megoldható. Természetesen jól hangszigetelt belső dobozt kell csinálni, és ilyenkor a 60 cm-es falvastagság előny. Kívülre apácarács.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz 11szerelő #21738 üzenetére
A split sajnos nem opció, akkor sem, ha a kültérit sikerül felszerelni valahova, mert:
- a beltéri egységet a szóbanforgó ablak közelébe nem tudnám helyezni (csak 1 hely van az egész lakásban, ahova tudnám rakni), a végigcsövezés sem megoldás, mert az megint sokkal drágább lesz
- fix ablakról van szó, ami kb 1,5 éve lett megcsináltatva egész sok pénzért (családé a lakás) és nem rondítanék bele az ablakkeretbe
- panel elemekből áll a ház, így a 10-10 centi széltében, hosszában nem igazán reális cél (nagyobb pénzbefektetés nélkül), sőt széltében a 10 centi szerintem el sem férne.Ezeknek a fényében, szerintem fixre mondhatom, hogy ablakklíma lesz.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz Csabroncka #21737 üzenetére
Nem is kell bedőlni, sem hinni benne, azt majd ott a templomban, ahová jársz. Én tudom, hogy mennyi volt nálam a hőmérséklet. Persze sem bizonyítani nem tudom, de nem is akarom. Azért mert másutt több volt, az nem jelenti azt, hogy ez itt ne fordulhatott volna elő.
bégé
-
hackeeeee
Jómunkásember
Gree-nél lehet valahogy fixen kiíratni a szobahőmérsékletet, vagy mindig végig kell nyomkodni a temp gombot, hogy a belső hőmérsékletet írja?
Korábban kérdeztem.. De, most, hogy észrevettem, hogy számít, megint rákérdezek..ventilátor módban mi értelme a hőfok állításnak? Csak azért kérdezem, mert ugye 24 fokon volt, és auto ventilátor beállítás mellett maxon járatta a beltérit, majd megnéztem, hogy elvileg 26 fok van bent, emeltem 26 fokra, és szépen visszavette a ventilátort.
Csak mert, ugye ebben a módban amúgy sem tud hűteni, csak mozgatja a levegőt.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
scream
veterán
válasz Csabroncka #21741 üzenetére
De ha nincsen rendes helyem felrakni a belső egységet, akkor cseszhetem a split-et, bármennyire is inkább azt szeretnék.
Ha sikerülne is berakni az ablak helyére a külső egységet, akkor is vagy egy polcsort vagy a konyhabútort kéne megbontani a csövezéshez.
-
LanyUs
senior tag
válasz hackeeeee #21745 üzenetére
Nálam a Fujitsu 14lmca ha cool modban 18-ra tettem, akkor 18-ra hűtött. Ha emeltem 20 fokra akkor megállt, ami nem tetszett, mert bedöglik a pára. Ha auto mod 20 fokra tettem ezután, akkor fűtött így általában 23 fokon ment cool módban a folyosón visszaszabályozva úgy, hogy az összes ajtót egybe nyitottuk ( 90-100 m2 ) tetőtér. Kikapcsolás után 1 órát szellőztettem, hogy ne alakuljon ki baci tenyészet
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz LanyUs #21746 üzenetére
Én ugye auto módban nem tudok hőfokot szabályozni, itt ez elcsúszik.
A 23 fok kb. 20 perces menet volt, valszeg lemenne 16-ig is, ha hagynám, de direkt nem akartam. EZután nyitottam mindent, mert majdnem fáztam a szobában.
Az egész lakás hűvösen tartásához a kezdő hőfok szerintem 22-23 fok lesz, max ventin, és ha elkezd hűteni, akkor kicsit fentebb lehet majd menni. Szerintem, de ezt majd ki kell tapasztalnunk.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
LanyUs
senior tag
Arra tisztításra gondolsz, amit a szüleim alsó szinten levő gree készüléke hív annak? X-Fan mód gyors megnéztem a használatit. Kikapcsolás után kb. 2 percig járatja a készüléket és kiszárítja, "tisztítja" magát.
Valójában ez egy natúr lamella szárítás, ami szerintem 2 perc alatt sokat nem ér. Tehát ez marketing.Nincs benne ilyen funkció, de szükségtelen, mert amúgy is szeretem tovább ventilálni a levegőt és érzem a kifújt levegőn, hogy kiszáradt-e már a beltéri.
Évente egyszer lekapom és megtisztítom az előlapot, légszűrőt, finomszűrőt,porszűrőt. Ennél a modellnél még évi kettő hivatalos karbantartás kellett volna. Ha kijön 10e Ft-ért x 2, akkor 10 év alatt meg is vagyunk egy alapmodell árával.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest