Hirdetés

Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz bajnokpityu #49738 üzenetére

    Kiemeled, hogy sztereó zenén elvéreznek a mozierősítők. Dehát a zene (élőzene, konzerv zene) eleve "sztereó", vagyis előttünk szól - az esetek 99,999999999%-ában.
    A Blu-Ray koncertfelvételt pedig SACD-vel vesd össze, ne CD minőséggel, és akkor máris megint egyértelmű a kétcsatornás sztereó rendszer fölénye. Ez egyszerű számolási művelet: adott áron a sok csatornához szükséges alkatrész és tervezés nem tud olyan jó lenni, mint amennyi alkatrész és tervezés a két csatornához szükséges.
    A kétcsatornás sztereó rendszer ár/érték előnyét természetesen valamelyest ellensúlyozza, hogy annak is megvannak az előnyei, ha az adott zene adott mennyiségű hangszere több csatorna között és tágasabb térben van elosztva. Nem véletlen, hogy elvileg a kvadrofón zenehallgatás sem volt annak idején eleve hamvába holt ötlet, - az más kérdés, hogy az adott technikai körülmények között mégis hamvába holt, illetve nem is volt rá igazából szükség rá, mivelhogy szinte minden zene az előtted levő színpadon játszódik, tehát a tér reprodukálása szempontjából elég hozzá két csatorna. Mindezzel együtt persze vágyunk a több csatorna adta élményre, csak hát adott áron a sztereó rendszer jobban meg tudja tölteni a szobánkat hangminőséggel. El kell fogadnunk, hogy a több csatornára többet kell költeni.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák