-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz MasterMark #51424 üzenetére
Én sosem vennék devizában kibocsátott magyar állampapírt, mert diverzifikációs oldalról nem tartom optimálisnak, de valóban, valakinek megfelelhet.
Viszont mennyit is nyer vele? Megtakarítása évi ~750 EUR, akkor 5 év alatt befizet 3750 EUR-t amire rájön 100-200 EUR kamatnyereség. Nullánál ez nyilván több, de akkor még olyan problémákkal nem is foglalkoztunk, hogy a papírok egy részét lejárat előtt vissza kell váltani, amire semmilyen garancia nincsen, hogy a mostani vételi árfolyamon lesz lehetőség. Ez után lehet mérlegelni.
#51452bandus: Egyrészt pl. bankoknak muszáj tőkekövetelmények miatt, másrészt hosszú lejáratú papíroknak még mindig elég kedvező a korrelációja a részvényekkel szemben, így magas részvénykitettség esetén megérheti venni őket.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Mercutio_
félisten
válasz aAron_ #51454 üzenetére
Másodlagos haszna, hogy ha jókor váltod a devizát az árfolyamromlást is kompenzálja (nálunk gyakorlatilag folyamatos a csúszó leértékelés)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
AssAssynn
őstag
Lehet egy apró kérdésem? Egy hozzá nem értő érdeklődése ez.
Van most ez a nagy GME mizéria. És látom, hogy van, aki apró pénzt tett bele, ami most rengeteget ér (elvben).
Ilyenkor a pénz, a nyeresége az honnan jön? Itt csak egyik "befektető" (nevezzük így, nem tudom a nevét) tudja elvenni a másik pénzét (egyik ember zsebéből megy a másikba)? Vagy valahonnan még előkerül/lesz pénz?"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz MasterMark #51457 üzenetére
Értem, tehát akkor ez egy hamis lufi, mert végül úgy sem lenne senki, aki kifizeti az embereknek ezt a hatalmas nyereséget?
Arra akarok kilyukadni, hogy itt az emberek egymás pénzével játszanak, és amíg az egyik bukik, addig a másik nyer(?); vagy pedig (ha már a kifizetésről volt szó) van valaki/valami ami kötelezve van, hogy azt a pénzt előteremtse és kifizesse?"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
MasterMark
titán
válasz AssAssynn #51458 üzenetére
Igen. Csak azoknak kell kötelezően vásárolniuk akik shortolták. De azt nem tudom mikor és hogy.
Emiatt van az hogy akik jókor szállnak ki, azok nyernek, mindenki más meg veszteni fog vele. Főleg akkor amikor ez kiderül, és mindenki egyszerre akar majd szabadulni tőle.De ezeket most én is teljesen hozzá nem értőként írom, csak azokból az infókból amit itt olvastam meg máshol.
Valaki majd megválaszolja rendesen is, remélem.[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
mgoogyi
Topikgazda
Nincs senki kötelezve semmire (kivéve a shortolók, mert nekik muszáj majd vásárolniuk, mert a shortolás alapja, hogy kölcsönkérted, majd továbbértékesítetted a papírt, amit majd vissza kell adnod).
A piaci ár egy egyensúly a vevők és eladók között.
Amíg nem adod el, addig nincs valós nyerséged.
Ha fenáll a helyzet, hogy az adott áron nincs vevő, az árfolyam máris esik.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Alaplyábavéve az olyan esetekben, mint amilyen ez is, aholis nincs mögöttes tartalom az árfolyam mozgása mögött(főként csak technikai és momentumbeli dolgok), mivel nem jön létre többlet érték, ilyenkor ahogy mondod, valaki csak úgy nyerhet ha valaki közben veszít is.
Ez az oka annak, hogy a rövidtávú spekulatív manőverek kimenetele erősen kérdéses.
Ellenben hosszú távon, fundamentális alapokon befektetve adott esetben előfordulhat hogy úgy nyer valaki hogy közben más nem feltétlen kell hogy ráfázzon, mert a cég értéke megnövekedik a mögöttes produkció, eredmény miatt (meg lett termelve a profit, azaz az árfolyamnyereséget a konzumerek fizetik, vagyis nagyjából mindenki globále, aki az adott cég termékeit vagy szolgáltatásait megvásárolgatja), azt hiszem ezek érthető és logikus dolgok -
AssAssynn
őstag
válasz MasterMark #51459 üzenetére
Köszönöm a választ.
A redditesek meg vannak győződve róla, hogy ha nem adják el (és erre buzdítják egymást), akkor nem tudnak veszíteni rajta, hanem mindenki csak nyerni fog és tovább emelkedik. De ez a része, hogy akkor ez miként működhet így a végtelenségig, valószínűleg már túl bonyolult lenne nekem így a nulláról."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz mgoogyi #51460 üzenetére
Köszönöm. A kérdésem még így összegezve annyi lenne, hogy egy olyan személy/társaság/ország, aki nem lép bele ebbe a vízbe, az semmilyen szinten sem fogja megérezni ennek a hatásait akkor?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Pharaoh
aktív tag
-
AssAssynn
őstag
válasz PredatorZoli #51461 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot. Próbálom értelmezni, mint a pénzügyi világtól oly' messze álló halandó.
Tehát, ha a GME kijön a csődből és egy jól menő vállalkozás lesz, akkor még ez akár valóban jól is elsülhet a heccből befektetők számára, és a lufiból valósággá válik?
Mondjuk, hogy maga a cég valós produktuma, hogyan befolyásolja ezeket a számokat, azt nem értem, de nem is várom, hogy ezt most elmagyarázzátok. Mármint azt a részt nem értem, hogy a cég profitja, hogy kerül át a tőzsdén befektetőhöz."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz Pharaoh #51464 üzenetére
És ha teszem azt, nem adná el senki, akkor örökre magasan tudnák tartani? Haszon nem lenne rajta, azt értem, de így viccből, mesterségesen meglehetne csinálni azt, hogy megtartják a világ legkiemelkedőbb értékeit?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Mercutio_
félisten
válasz AssAssynn #51463 üzenetére
A semmilyen szinten az attól is függ, hogy mennyien és mekkora összeget fektettek az adott "lufiba", lásd. dotcom válság, 2008-as US ingatlanválság, stb.
Ez a GME és társai még messze nem akkora tétel, hogy áttételesen kihasson a gazdasági folyamatokra
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz AssAssynn #51466 üzenetére
Jelen esetben szó nincs arról, hogy azért mentek fel az árak mert megcsillant a remény, hogy kiemelkedő cég lesz belőle.
A magas árazás akkor indokolt, ha a potenciál is magas, jelen esetben nem erről van szó. Szóval arra hogy ebből így utólag fundamentális szempontból okés történek legyen mikroszkópikus az esély. -
zharkanyi
tag
válasz AssAssynn #51467 üzenetére
A shortos a legjobb vevő.. Ez az alapelvük, elméletük a GME-t tartóknak, árfolyamát felpumpálóknak.
Észrevették, hogy a short pozíciók aránya durván nagy, 100% feletti. Ez azt jelenti, hogy valaki kölcsönvett egy részvényt, majd eladta. Abban bízva, hogy későbbb olcsóbban meg tudja majd venni és így mikor visszadja a részvényt, akkor a különbséget (a részvény esése után) nyereségként elteheti.
Mivel a shortosnak mindenképp vissza kell adnia a kölcsön részvényt, így a shortos a legjobb vevő. Tuti venni fog.Igen ám, de ebben az esetben hedge fundok több részvény shortot birtokoltak, mint az összes GME részvény. Ez hülyeségnek hangzik, de a shortos miután kölcsönvette és eladta a részvényt az valkinél ott van és megint kölcsönadhatja egy shortosnak...
Na most mivel 100% fölötti (volt?) a shortok aránya, így a redditesek arra jutottak, hogy ha felverik az árat, akkor a shortos hedge fundokat kényszerítik bele abba, hogy a felvert áron vegyék vissza a GME részvényt. Ez egyrészt sikerült is, bedöntöttek már hedge fundot, másrészt ez nem elég arra, hogy minden kisbefektető nyerjen.
Szóval a redditesek nem teljesen eszelős módon csinálják azt amit. Ez már megesett párszor profikkal is (lásd VW részvények pár éve - Googlizzátok meg). Azért verik fel az árfolyamot, hogy a Hedge Fundokat kiszórják a short pozícióból baromi magas árfolyamon. Nem tarthatják (illetve baromi költséges) akármeddig a short pozíciókat a Hedge fundok. Ha 10 dolláron shortolt valamit, akkor 500-on visszavenni már 50x-es veszteség. Ott kell legyen nála ekkora tőke biztosítékként és persze az 500 dolláros részvény "bérlése" is messze drágább, mint egy 10 dollárosé. Szóval ez kicsit ilyen ki bírja tovább játék. A shortos ha bírja tőkével és idegekkel, akkor kivárhatja, hogy összeomoljon az árfolyam. A végén még nyer is.
A reddites kisbefektetők meg ugye elvileg most akár 10x, 20x, 50x-es áron tudnák eladni a papírjaikat, de ha ezt megteszik zuhanni kezd az árfolyam és oda a shortosok vételre kényszerítése.Nem vagyok teljesen képben a short világával, így nem tudom mikori a legfrissebb adat a short pozíciók arányának, de már egy részét ezeknek zárták. Tehát jelenleg nyert egy csomó kisbefektető és vesztett pár Hedge Fund. Ugyanakkor a vége a dolognak csak egy valami lehet. A részvény árfolyam nem maradhat az egekben örökre és les olyan reddites mániára felülő kisbefektető, akkor 500-on bevásárolt részvényben fog bennragadni és majd 5 dollárért tudja csak eladni.
Merthogy azért közben az árfolyam durván nagy mozgásokat csinál. 5>500>200>300... Nagyon sok ember van a piacon és nem csak a shortosokat lehet kiszórni. Aki pl. 400 fölött beszállt és most már napok óta 2-300 körüli árfolyamot lát simán bedobhatja a törölközőt. Ezért mega a hype redditen, hogy "tartsatok ki" és persze egyre többen tolják bele a pénzt, hogy még tovább tolják felfelé az árfolyamot.
Ördögi kör és brutális nagy pofára esés lesz a vége sokaknál. Mert a dörzsöltek már lehet épp kiszállóban vannak 5-10 dollárból csináltak 3-400-at. Lehet pár Hedge Fund még kényszervásárol (eladó mindig lesz, hisz aki 3 napja attól retteg, hogy hülyeséget csinált az 500-as vásárlással és a 300-on még kitart nagy nehezen miközben az asszony már ki akarja tenni a szűrét. No az az ember pl. 600-on valószínűleg örömmel fog zárni, vagy ha akkor nem is a következő lejtmenetben tuti.). A lényeg, hogy még ha most a redditesek taktikája be is jön és még kiszórnak shortosokat (milliárdos veszteségek a nagykutyáknál) akkor is el fog jönni egy pont amikor vége a dalnak. Pl. túl alacsony lesz a shortosok aránya. No ha az emelkedés gyors volt, akkor az esés sem lesz lassabb egy ilyen hír után.
Aki tehát azon gondolkodna hogy beszálljon az egy pilótajáték szintű kockázatot vállal be. Kevesek lesznek akik nagyon sokat nyernek és sokan olyanok akik kvázi nullázzák a betett pénzüket. A botrány garantált a végén. Százezrek fogják úgy érezni, hogy becsapták őket. Részben joggal, mert a nyereség ott lesz ugyanebbe a buliba szerencsésebb kézzel belépő társaiknál. (akik szerintem részben dörzsölt gazfickók, akik mindezekkel tisztában vannak, de saját nyereségűk miatt hergelik a többieket)
Az hogy ebből mi legális és mi az ami már tőzsdei manipuláció az a bíróságokon fog eldőlni évek múlva.
-
htomi85
tag
Szintetikus pump-and-dump for dummies:
1. Hitelezz egy vacak céget átváltoztatható kötvényekkel
2. Shortold be a részvényeket mint állat. Nem naked valójában, mert lesz részvényed, hisz nyakig vagy call opciókkal
3. Avokádókkal nyomasd fel az árfolyamot, úgyis egész nap otthon basszák a rezet stimmyvel a zsebben
4. A tetőn hívd le a részvényeket, egy részét visszaadod a kölcsönzőnek, a többit meg ráborítod a balekokra
5. Buy another boat -
AssAssynn
őstag
#51468Mercutio_ Mert ez kinőheti magát akkorává? Meg az alapján, amit alattad írnak, ha jól értem, akkor lufiból nem lehet baj.
#51472zharkanyi Epic válasz, köszönöm.
Így kb. az jött le, hogy ez a kaszinózás egyik formája, ami konkrétan nem is tudom miért legális.
Azt gondoltam az elején, hogy a hype-ot egyesek direkt szítják, akik jobban értenek ehhez, mint azok, akiket belehajszolnak.
Viszont ezek szerint, ha valaki (akár egy ilyen reddit közösség is) jól megfigyeli a piacot, és van elég tőke eljátszani ezt, akkor többször is belehet ugyanezt játszani, és így sokakat tönkre lehet tenni, vagy legalábbis a piacot így felborítani. Meg ahogy mondod, talán még páran nyernek is rajta."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
YellowFlash
aktív tag
Most hétfő/keddre várják sokan a következő Doge pumpot. Most 29-én kezdtem bele, mára 2,5x-es profitom lett, és még hol a vége. Szurkoljatok.
They don't know... PepeLaugh
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz YellowFlash #51475 üzenetére
Te voltál Atiii, vagy hogy írták, igaz?
Ezt a névváltoztatás featuret törölném a fórumról[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
YellowFlash
aktív tag
válasz Oppenheimer #51476 üzenetére
Nem... Mindig is ez volt a nevem.
[ Szerkesztve ]
They don't know... PepeLaugh
-
addikt
válasz Oppenheimer #51476 üzenetére
Nyilván logikusabb névváltoztatást feltételezni (ami fizetős funkció), mint azt, hogy valaki szintén ugyanazt a basic profilképet választja abból a néhányból
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Stanlee
őstag
A heten akarok venni SPAC-ot, elorelathatoan 2-4 kiszemelt van, velemenyek?
CCIV - ebbol mar van 10 db
ALUS
FUSE
PSAC“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Mercutio_
félisten
válasz YellowFlash #51475 üzenetére
mára 2,5x-es profitom lett
Papíron, vagy realizáltad is
-
félisten
válasz Oppenheimer #51483 üzenetére
En is beleYOLOztam LSIL-el, koszi a tippet
jol allunk a PH! topic wsb-sitesevel szerintem
while (!sleep) sheep++;
-
redwhite78
aktív tag
Gratula, szépen megindult!
Mit vársz amúgy tőle, meddig tervezed tartani?
Illetve okítás jelleggel elárulnád, hogy miért jutottál arra, hogy érdemes lesz az ezüstre fogadnod. Hátha ragad rám is vmi.never go full retard
-
Ixion77
addikt
válasz redwhite78 #51485 üzenetére
Olvass vissza a hozzászólásaiban kb. múlt csütörtökig: reddites kezdeményezés.
Beszálltam én is múlt héten némi Wisetree 2x Silverrel csak hogy ne maradjak már ki örökké az összes ilyen buliból.
A média nagyon ráirányította a figyelmet erre a Robinhood/Reddit témára, így most már világszerte minden retail játékos beszáll a játékba. A bef.alapok meg nem szemérmesek csatlakozni, hasznot húzni bármiből ami a piacon történik. A kiszállás időzítése viszont emiatt kiemelten fontos lett."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
2021-02-01 09:48 Random Capital:
A Társaság külföldi kereskedési végrehajtási partnere az Interactive Brokers, a Brexitre tekintettel, az IB UK-től folyamatban van a Társaság számláinak migrálása a magyar partnerhez, az IBCE-hez, amely folyamat részben már lezajlott, részben folyamatban van. Ezzel kapcsolatban a mai napon fellépő technikai probléma okán jelenleg Társaságunk ügyfelei csak eladási ajánlatokat tudnak a kereskedési rendszerbe bevinni. A probléma mielőbbi elhárításán Társaságunk dolgozik, türelmüket és megértésüket köszönjük!"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Oppenheimer
nagyúr
LOL az tenyleg YOLO! En nem mertem leverage-est venni, mert lehet hetekig, honapokig eltart az emelkedes, addig meg elviszi a koltseg. Penteken nap vegere abban se voltam biztos hogy egyaltalan lesz elmozdulas az arban. Szerencsem volt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz redwhite78 #51485 üzenetére
Koszi, de szerencsesnek lenni nem erdem.
Nem tudom meddig lesz tartva. Valszeg vegignezem ahogy felmegy egy csucsra es visszaesik oda ahol vettem, aztan ott eladom, lol.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #51489 üzenetére
Szerintem ennek a republikánus - demokrata ellentéthez van köze.
SLV: Retail Interest Another Reason To Be Bullish
Retail trading frenzy moves into commodities... Can it last?#51490 Oppenheimer: Én úgy gondolom hogy ez rövid sztori lesz, ezért még a 3x-oson is gondolkodtam. Csak nem tudtam hogy hirtelen elmozdulásnál mennyire képes tartani a 3x-os áttételt. De egyelőre úgy látom hogy jól. Today +30,70%
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Shade45
senior tag
Ez melyik bróker appja?
-
Danex
addikt
válasz aujjobba #51489 üzenetére
Hát mert alapból a shortosoknak abból van pénzük, hogy egy cég bukására fogadnak, ergo munkahelyek veszhetnek el és gyakran a mediában is rátesznek hogy meg is történjen.
Illetve a kommentekból sokan a 2008-as válságot és az ő felelősségüknek tartják és, hogy mennyien nyomorban éltek a válság miatt és így akarják megbosszulni.
Ha jól értem -
redwhite78
aktív tag
válasz Ixion77 #51487 üzenetére
Értem, megvan. Találtam róla most egy cikket is. Abban azt írják, hogy a nagyobb hegde fundok elég sok ezüstön ülnek, így náluk is jelentősebb haszon csapódhat le. Sztem nem lesznek restek ez kihasználni és egy bizonyos ársáv között tartva eladogatják a reddites hordának az ezüst egy részét.
never go full retard
-
Ixion77
addikt
válasz devast #51493 üzenetére
Van még rajtuk kívül sok más diszkont broker is, bármelyik jöhetne. De van egy olyan sanda gyanúm hogy a politikai helyzetünk miatt kb. annyi kedvük van beruházni itt mint neked Kongóban. Azt még tudnák kezelni hogy a megjelenésükkel felbőszítenék az összes itteni bankot és bankárcéget, de azt már nehezebben hogy az összes állami hivatal elkezdené szivatni őket.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
redwhite78
aktív tag
-
aujjobba
addikt
A GameStop bukasa amennyire en tudom boritekolhato, nem haladtak a korral, olyan mintha egy DVD kolcsonzo bukasara fogadnanak.
Ilyen alapon aki az elektromosautos cegekre fogad, kozvetve hozzajarul rengeteg munkahely elvesztesehez a hagyomanyos gyartoknal.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest