Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz albiosz #17942 üzenetére

    Leegyszerűsítve a wattot fizeted ki az áramszolgáltatónak, a lumen adja a fényerőt, a kelvin pedig a színhőmérsékletet.

    A watt meggyőződés, a lumen igény, a kelvin kényelem kérdése.

    A wattal ne foglalkozz, egy fikarcnyival sem boldogabb, gazdagabb az az ember, akit 10 watt szolgál ki, mint az, akit 15 W.
    Fényerő: ezt neked kell tudnod. A mennyezetre rakott lámpát saját magad fogod árnyékolni a konyhapultnál, íróasztalnál, ezért javasoltam oda helyi megvilágítást. Ugyanígy a magad felé tartott könyv a kanapén ülve árnyékolhatja saját magát. A feladatok is befolyásolják a fényigényt, például Párom erős fényben kevésbé utál vasalni. Nálam 4×5 méter nappaliban van hatágú csillár lefelé névő e14 ledekkel összesen 36 W, kb 2500 lumen. A lumen bőven elég, de ezt e14-ből hozza 2 db 12-14 W-os is. Ebből azért a matt búra levesz, inkább 15-18 W kéne matt búrához.
    Színhőmérséklet: a magas CRI-t a színvisszaadás miatt keresik. Ezt lehet kompenzálni valamelyest több színhőmérséklet variálásval. Nálam helyiségen belül egységes, azonban helyiségenként 2700K és 4000K vegyesen van. A hidegebb fényt nem szeretem.
    Érdemes vegyesen használni azért is, mert a led a természetes napfénytől csak egy jóval szűkebb spektrumban szór, ami ellustíthatja a szemed.
    A hideg fehér ledek magasabb CRI-t tudnak elérni.
    Bár a fene se tudja, hosszú távon milyen fiziológiai hatásai vannak a modern kor vívmányainak. Nincs velük többezer generációra visszanyúló tapasztalatok.

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Új hozzászólás Aktív témák