Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

válasz bexinho23 #17257 üzenetére

Részben hasonló kérdéseket feszegettem édesanyám aktuális szerződése kapcsán, érdemes lenne visszaolvasnod pár posztot. Én a saját, 11 évvel ezelőtti példámmal, illetve józan ésszal tudok válaszolni:

1. Ha még nincs konkrét lakás, a bankokban lehet érdeklődni (ajánlatot kérni), ha esetleg aktuálissá válna a dolog, hitelképes lehetnék-e?

Nálam ez kb. a következő volt:

- Nagyságrendileg tudtam mennyiért szeretnék lakást venni és mennyi hitelre lesz szükségem
    - Kértem ajánlatokat online, excelbe szépen betápláltam mindent, hogy tudjam őket összehasonlítani, paramétereket állítgatni
    - Meglett a kinézett lakás, szóban megegyeztünk a vételről (ingatlanos nem volt a képben)
    - Másnap elmentem a bankba érdeklődni a hitel részleteiről, illetve a szerződés formai követelményeiről (a bank kérni fogja, hogy bizonyos általan kötelezőnek vélt részek kerüljenek be az adásvételi szerződésbe, szó- illetve betű szerint.

2. A vevő viszi az ügyvédet, vagy az eladó?

Úgy "illik", hogy a vevő, mégiscsak a Te érdeked szolgálja.

3. Lentebb olvastam a beszélgetést "széljegyről". Ez konkrétan micsoda? Miért annyira fontos?

A földhivatalban bejegyzik, hogy az ingatlan értékesítés alatt van (függőben tartás, ha jól rémlik ez a hivatalos neve, de nem vagyok jogász.)

4. Előleget vagy foglalót, esetleg mindkettőt kell utalni ügyvéd jelenlétében?

Ahogy akarod, én előleget és foglalót is utaltam. Aláírtuk a szerződést, maje együtt elmentünk a bankba mindhárman (eladó, ügyvéd, én), és habár a pénzt még az ügyvéd irodájában utaltam el online, valami banki igazolást kért az eladó, hogy "ez vissza nem vonható utalás" legyen.

5. Ha a banktól mégsem kapnék hitelt annak ellenére, hogy korábban hitelképesnek minősítettek, akkor hogy tudom kivédeni, hogy ne bukjam vevőként a már szerződés szerint átutalt előleget/foglalót?

Ha az eladód belemegy, akkor írjátok bele, hogy banki nem teljesítés az nem a te hibád. Sok sikert. :)

6.Előleg ami visszajár, a foglaló, ami semmiképpen?

Nyilván szerződésfüggő, de kb. igen. Ezért szokták beleírni a szerződésbe, hogy "Felek kijelentik, hogy a foglaló jogintézményével tisztában vannak. "

7. Mi egyáltalán a menete az egész ügyletnek? (Első lépésben a neten kinéztem az ingatlant, második lépés...)

Szerintem párhuzamossan futtasd ezeket a taszkokat:

- Ingatlan keresése
    - Banki ajánlatok bekérése
    - Ügyvéd keresése

Új hozzászólás Aktív témák