- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Samsung LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz bexinho23 #17257 üzenetére
Részben hasonló kérdéseket feszegettem édesanyám aktuális szerződése kapcsán, érdemes lenne visszaolvasnod pár posztot. Én a saját, 11 évvel ezelőtti példámmal, illetve józan ésszal tudok válaszolni:
1. Ha még nincs konkrét lakás, a bankokban lehet érdeklődni (ajánlatot kérni), ha esetleg aktuálissá válna a dolog, hitelképes lehetnék-e?
Nálam ez kb. a következő volt:
- Nagyságrendileg tudtam mennyiért szeretnék lakást venni és mennyi hitelre lesz szükségem
- Kértem ajánlatokat online, excelbe szépen betápláltam mindent, hogy tudjam őket összehasonlítani, paramétereket állítgatni
- Meglett a kinézett lakás, szóban megegyeztünk a vételről (ingatlanos nem volt a képben)
- Másnap elmentem a bankba érdeklődni a hitel részleteiről, illetve a szerződés formai követelményeiről (a bank kérni fogja, hogy bizonyos általan kötelezőnek vélt részek kerüljenek be az adásvételi szerződésbe, szó- illetve betű szerint.2. A vevő viszi az ügyvédet, vagy az eladó?
Úgy "illik", hogy a vevő, mégiscsak a Te érdeked szolgálja.3. Lentebb olvastam a beszélgetést "széljegyről". Ez konkrétan micsoda? Miért annyira fontos?
A földhivatalban bejegyzik, hogy az ingatlan értékesítés alatt van (függőben tartás, ha jól rémlik ez a hivatalos neve, de nem vagyok jogász.)
4. Előleget vagy foglalót, esetleg mindkettőt kell utalni ügyvéd jelenlétében?
Ahogy akarod, én előleget és foglalót is utaltam. Aláírtuk a szerződést, maje együtt elmentünk a bankba mindhárman (eladó, ügyvéd, én), és habár a pénzt még az ügyvéd irodájában utaltam el online, valami banki igazolást kért az eladó, hogy "ez vissza nem vonható utalás" legyen.
5. Ha a banktól mégsem kapnék hitelt annak ellenére, hogy korábban hitelképesnek minősítettek, akkor hogy tudom kivédeni, hogy ne bukjam vevőként a már szerződés szerint átutalt előleget/foglalót?
Ha az eladód belemegy, akkor írjátok bele, hogy banki nem teljesítés az nem a te hibád. Sok sikert.
6.Előleg ami visszajár, a foglaló, ami semmiképpen?
Nyilván szerződésfüggő, de kb. igen. Ezért szokták beleírni a szerződésbe, hogy "Felek kijelentik, hogy a foglaló jogintézményével tisztában vannak. "
7. Mi egyáltalán a menete az egész ügyletnek? (Első lépésben a neten kinéztem az ingatlant, második lépés...)
Szerintem párhuzamossan futtasd ezeket a taszkokat:
- Ingatlan keresése
- Banki ajánlatok bekérése
- Ügyvéd keresése
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Filmvilág
- BestBuy topik
- Autós topik
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Battlefield 2042
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest