Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • E.Kaufmann

  addikt

  válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Technikában biztos igazad van, de míg a többiek gazdaságilag és technológiában nyomják le a nyugati világot, addig Kínánál érezni egy picit többet is, ami nem feltétlen szerencsés...
  Nem azt látom, hogy képződne egy kelet-ázsiai EU értelembe vett unió, hanem annál picit erőszakosabb a dolog.

  [ Szerkesztve ]

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • doooo

  veterán

  válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Á, Szingapúr, a híres, 20 századi másolóüzem... LOL

  Pont ennyire valós a többi megállapításod/összehasonlításod/jóslatod is, mint ez.

 • Tin

  veterán

  válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Egyetlen szempontot veszel figyelembe, a technológiai (vagy gazdasági) fejlődést, viszont az emberek életminőségét nem. A rabszolgatársadalmak mindig sokkal-sokkal hatékonyabbak lesznek, mint azok, ahol minden egyes élet számít, és igenis van értéke. Ahol van jogrendszer, érdekérvényesítő lehetőség, törvények, fékek és ellensúlyok, oktatás, egészségügy, biztonság, ahol az ember bármilyen mélyről is érkezik, bármilyen magasra juthat szorgalommal és kitartással, ott ezek az "intézményes dolgok" nyilván lelassítják, és rontják a "fejlődés" hatékonyságát. A zsebbe fizetés, a polgármester vagy helyi potentát szava, az emberek rabszolga-mentalitása és áldozatvállalása sokkal-sokkal hatékonyabbá tehet egy rendszert, viszont ott az egyén értéke jóval a társadalom értéke alatt marad, magyarul feláldozható.
  Könnyű azt mondani, hogy nézd, de hatékony Katar, amikor a VB-re gyakorlatilag import rabszolgákkal építették fel a stadionokat, és valami 10e feletti halott lett a vége. Hatékony volt? Igen. Gyors volt? Igen. Na de az emberekkel mi van? Ha neked lett volna az egyetlen lehetőséged 2 év kemény munka után meghalni az építkezésen a be nem tartott (vagy nem is létező) előírás miatt, akkor ugyanezt gondolnád?
  Nyugat azért "lassú", mert jogilag és társadalmilag rendben van. Adót fizetnek, egészségügyet tartanak fenn, létezik a work/life balance, nem a munkájukért élnek, hanem a kényelmükért dolgoznak. Nem beszélve arról, hogy az EU mekkora lépéseket tesz a jövőért, és áldoz be csilliárdokat (és a saját iparát) a tisztább levegőért. Önmagát blokkolja, hogy az emberenek jobb legyen, és legyen jövő. Lehet ez olyan hatékony, mint az ujgurok napi 16 órás dolgoztatása és agyonveretése? Nem. De milyen ez az egyénnek?
  Vajon miért akarnak a tehetősebbek ezekből az országokból mind nyugatra menni nyaralni, esetleg lakni, és oda járatni a gyerekeiket?

  A probléma az, hogy túl sokan vagyunk, és mindenféle erkölcs eltűnt, már csak a pénz számít. És van egy generáció, akit már nem is érdekel az egész, mert mindent csak a pénzben mér. Ha mindent ebben mérünk, akkor valóban hatékonyabb a kelet, viszont a "tiszta" verseny nem azt jelenti, hogy az egyik a rabszolgáival a másik fölé kerekedik, a másik pedig ezt nézi. Nem fogja: odabasz fegyverrel vagy korlátozásokkal, és ezért még csak hibáztatni sem lehet őket, mert a saját kevésbé hatékony, de sokkal élhetőbb rendszerét tartja fenn vele.

 • válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Japánban nem nagyon gyártott senki semmit. Ők simán megvették a piacon, elküldték Tokyoba, atomjaira szedték, és addig csűrték csavarták amíg jobb lett.
  Lásd Pannónia.
  Persze vannak legendák, hogy az ötvenes évek elején autóversenyeken kidobált blokkok nem hűltek ki mire Tokyoba értek, de ők a kidobott blokkot küldték haza, nem a boxba belopózva szerelték ki...
  Ők nem úgy lettek vezető gazdasági hatalom, hogy szó szerint összelopkodtak mindent, és nem külön állami pénzen fenntartott tolvajbanda járta a világot. Japánban eleve volt jó minőségű ipar, mert azért csak összeraktak egy pár hajót, repülőt, hordozót, rádiót, és volt egy elmebeteg réteg amiben olyanok szerepelnek mint Honda, Masuda, Toyoda, Subaru, etc, akik lényegében azzá tették Japánt ami.
  Aztán persze a nyugat kapcsolt... kínában meg nem nagyon volt semmi, könnyűipart leszámítva.
  Kínában mutass valakit aki úgy ért el saját elmebetegsége nyomán akár csak lokális sikereket, ahogy anno a japánok, pláne olyat aki nem került börtönbe azért, mert a párt konkurenciát látott benne.

  Ez a kína-Japán összehasonlítás rengeteg sebből vérzik, és csak azért mert rizsszeműek, rohadtul nem egyformák.
  Aztán persze a japán mentalitás is "obsolete" lett, és ami anno azzá tette őket amivé, az most már gátja a fejlődésnek.
  Lásd szerencsétlen [Hiroshi]-t, és a vesszőfutását a Japán gazdaság megmentéséért.

  Az utolsó két mondatod pedig mindenféle realitást nélkülöz, szót fecsérelni is kár rá.

  [ Szerkesztve ]

  どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

Új hozzászólás Aktív témák