Új hozzászólás Aktív témák
-
Vakbogár
csendes tag
Sziasztok.
Mi a különbség a Q9650 és a QX9650 között?
Annyit kideritettem, hogy az első 95W mig a a második max 130W ot fogyaszt.
Az elsön fix a szorzó mig a másodikon állítható.Van még más eltérés is közöttük?
Melyiket érdemesebb megveni?Egy kicsit szeretném megpiszkálni.
Most egy Q9300 3GHZ en 1600FSb vel megy a gépben.
Az uj procival is jó lenne ezt az fsb-t használni[ Szerkesztve ]
Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
-
Vakbogár
csendes tag
válasz Brumi˘ #20708 üzenetére
Szia.
Köszönöm a válaszod.
Nem vagyok egy nagy intel tuningguru.
A szorzót mi "érteleme van állítgatni" ?
Ugy vettem észre, a Q9300-nál ha nincsen terhelve visszaveszi a szorzót 7,5 ról 6 ra.
Az eredeti 2500GHz ról visszaveszi az órajelet 2000Ghz re.
Józan paraszti eszemet használva ez az miatt van, hogy netezés alatt vagy üresjáratban kevesebbet fogyszon a processzor?
Jól gondolom?
Esetleg van más is, ami miatt jó ha tudjuk állítani a szorzót?Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
-
Brumi˘
addikt
válasz Vakbogár #20709 üzenetére
A szorzó állítás azért jó mert alacsonyabb fsb-vel is el lehet érni magasabb órajelet. Egy gyengébb lap 400 fsb körül kifullad.
Az hogy visszaveszi a szorzót és a feszültségét az energiatakrékosság miatt van. Kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik ha nincs terhelve. -
Ueda
senior tag
válasz Vakbogár #20709 üzenetére
Jól gondolod és ha megfigyeled (pl. CPU-Z) , akkor nem csak a frekvenciát veszi vissza, hanem a feszültséget is, kb. 1,25-ről 1,1-re. A szorzóállítás számít szabályosan engedélyezett tuningnak. Csak egyes generációknál megvolt a lehetőség, hogy a memóriával együtt is lehessen növelni a proci frekijét. A legújabb Intel prociknál (1155 foglalat:Sandy/Ivy Bridge) csak szorzóállítással lehet tuningolni, illetve utána kell nézni a részleteknek.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
Vakbogár
csendes tag
válasz Brumi˘ #20710 üzenetére
Ha a Q9650 et választom és 400 fsb melett 9 fix szorzót használva 3,6 Ghz et tudok kihozni a rendszerből.
Ha jól gondolom akkor a QX9650 et jobban megéri megvenni annak, aki az fsb emelése mellé még egy "kis plusz" tuningot is akar. A szorzót 9,5 vagy esetleg 10-re beállítva 3,8 ill. 4 Ghz et is elérhetek persze ha a proci is bírja.Még egy utolsó kérdés.
A szorzót a QX9650 en szabadon tudom állitani ( pl. 9,5 , 10 )vagy a max. érték itt is 9 mint a fix szorzós változatnál, és csak lefelé tudom modosítani?Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Vakbogár #20714 üzenetére
Termeszetesen jobban megeri az X proci. 4Ghz-t rendes lapban egy q9550 is megy, ez akar joval többet is, ha le birod hüteni
Mas kerdes, hogy mire hasznalod. Ha jatekhoz, Full HD, nem multiban, akkor az a 3,4Ghz eleg mindenre. Ha renderelös munkaeszköz, akkor persze ami a csövön kifer
A 130W tdp pont az allithato szorzo miatt van megadva, gyakorlatban ez se fog 95 föle menniJa, de azert sok penzt ne adj erte, meg ma is komplett 1115-ös platformot vehetsz egy Q proci äräbol, ha nem figyelsz
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
nagyúr
válasz RetepNyaraB #20716 üzenetére
Nincs eltérés EC-ben a két proci között, csak az X-szériánál nem korlátoznak az egyéb alkatrészek (lap, RAM), a magok ugyanazok, csak a szorzózárat oldották fel - dupla áron. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy QX9650-bólk C1 az utolsó stepping, míg Q9650-ből készültek E0-sok is, alacsonyabb TDP-vel. Ha van egy épkézláb lapom, én tuti nem adnék ki több zsét egy x-es CPU-ra, mint egy simára.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20720 üzenetére
Stabilnak stabil eddig! Mire gondolsz?
Mármint milyen beállításra?[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20721 üzenetére
Hát mit merre piszkáltál a Biosban, arra
Mondjuk az én lapom nem p45-ös, kötve hiszem, hogy stabil 4 gigát ki tudnék hajtani belőle, de okosodhatok így is
A Vcore persze jó magas nálad is, de látom a VID se alacsony. Ha azt lejjebb tudod húzni, talán menne feljebb is. De ehhez ismerni kéne mondom a többi beállítást.
Mivel hűtöd?"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20722 üzenetére
Igazából semmihez nem nyúltam a biosban kivéve az FSB-t 475 re raktam persze nem egyből 20 asával emeltem! Valamint a BIOS- ban a vcoret löttem be most 1,3500 ra!
Lehet menne alacsonyabb feszen is mindjárt megnézem! -
RetepNyaraB
veterán
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20724 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20725 üzenetére
Nem szoktam benchmarkolni, fogalmam sincs
Viszont a ramokat én elkezdeném szépen felcibálni 1:1-ről. Az rendesen elég sokat gyorsít a rendszeren. Viszont akkor garantáltan nem úszod meg a többi érték alapos piszkálását
Cserébe lejjebb fog menni a Vcore is"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20726 üzenetére
Köszönöm az infókat holnap neki állok ennek és majd írok ide mi a helyzet!
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20726 üzenetére
A Ramok cibálásában segíthetnél picit mert annyira nem vágom majd írj rám hogy mikor jó neked!
-
őstag
-
őstag
válasz kicsipapucs #20730 üzenetére
Ezzel próbálkozz első körben:
CPU Ratio Setting: 8.5
FSB Frequency: 471
PCIE Frequency: 100 (!)
FSB Strap to North Bridge: Auto
DRAM Frequency: 1333MHz-hez legközelebbi
DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
MEM. OC Charger: Enabled
Ai Transaction Booster: Manual
alatta a számot tedd 10-re
CPU Voltage: 1.32V
CPU PLL Voltage: 1.56V
FSB Termination Voltage: 1,30V
NB Voltage: 1.32V
Load Line Calibration: Enabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled.Első körben ez jutott eszembe, jelezz, hogy mire jutottál!
Hajrá!
Ja és amúgy illene stabilitástesztet futtatni rajta! Pl.: Prime95/Linx/IBT. Ezt tudtad, hogy szokták nézni, h stabil-e a belőtt tuning?[ Szerkesztve ]
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
Matisz77
aktív tag
válasz kicsipapucs #20731 üzenetére
Hali köszönöm szépen holnap elvégzem a beállításokat!
Amúgy igen Linx-el teszteltem minden beállítás után! -
Matisz77
aktív tag
válasz kicsipapucs #20731 üzenetére
-
Gvectra
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni! Van egy Gigabyte Ep45T Extremem és egy qx9650-em! most 1333as fsbn mennek! És szeretném a proci fsbjét 1600ra azaz(400)ra emelni! De sajnos mindig újraindul! Tudnátok egy pontos fesz és más egyéb paraméter adatokat megadni???
-
őstag
válasz Matisz77 #20733 üzenetére
Örülj ennek az eredménynek! Már biztosan nem fogja kinyírni magát a lap, az auton való szétfeszeléssel. Most van nálam egy P5Q Deluxe-os gép... Egyik kedvenc lapom volt, csak azt se szabad auton hagyni. Meghalt szegény, de annyira, hogy a chipsetnek égett szaga van!
-
Ueda
senior tag
#20734 Gvectra
Egy dolgot emelnék ki, az FSB : DRAM arányt. Ha túl nagy a különbség a kettő között, akkor szvsz feleslegesen gyorsan mennek a memóriák és a memória miatt nem tudsz tuningolni. Példaképpen megmutatom a saját FSB : DRAM arányomat, ami 1:1. Ennyire nem muszáj levinni, de én csak így tudom tuningolni a saját procimat.[ Szerkesztve ]
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20733 üzenetére
Uh de azért a magok kurvamelegek voltak!!
Mivel hűtöd?
Ne nagyon engedd 74 fok fölé szerintem, mert egyszecsak kijöhet a füst
Az a 82 nagyon durván festett, még tesztnek is"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz Gvectra #20734 üzenetére
Én a következővel indítanék:
CPU Clock Ratio: 8
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency: 400
PCI Express Frequency: 100
C.I.A.2.: DisabledAdvanced Clock Controlon belül:
700 700 0 0-ról (ez a gyárid asszem)
800 900 50 50-raDRAM Performance Control-on belül
Performance Enhance: Standard
System Memory Multiplier: 3.33 (nemtom melyik betűvel jobb, teszteld ki)Motherboard Voltage Control-on belül
CPU Vcore: A bal oszlpoban látható értéket lődd be, aztán a minusz gombbal vedd le kábé 0,07V-al lejjebb
CPU Termination: 1.24V
CPU PLL: 1.50V
MCH Core: 1,22VA többi első körben maradhat auton!
Hajrá, majd jelezz mire jutottál!
Teszteld le a beállítást prime95, vagy Linx programokkal!(#20737) RetepNyaraB: Igazad van, én is akartam mondani, hogy elég meleg a proci, nem ártana egy jobb hűtő rá, de nincs semmim, amit rásóznék, kihagytam az önreklámot, segítő szándék meg áááá!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kicsipapucs #20738 üzenetére
Utánanéztem! A 3.33D a te esetedben a nyerő a memóriánál!
-
Matisz77
aktív tag
Zalman cnps 9700led ezzel hűtöm! Amúgy visszavettem 3,8 ra az is bőven elegendő most még kicsit a memóriával játszok majd holnap!
Aztán ha azt is belőttem akkor jöhet egy kis VGA tuning egy Gainward 570 GTX Phanton
kártyát akarok hajtani! -
Gvectra
csendes tag
válasz kicsipapucs #20739 üzenetére
Elfelejtettem mondani hogy 16Gb Corsair 1600Mhz-s ram van benne és amellé szeretném a PROCI FSBJÉT
-
Gvectra
csendes tag
válasz kicsipapucs #20738 üzenetére
Hát mindent átállítottam sípolt a gép mint a barom..
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20740 üzenetére
Ha nem multiban akarsz játszani, akkor a 3,8 bőven elég. Multihoz viszont ameddig tudod, mert sose elég
A Phantom nem tudom mennyire húzható, tekintve, hogy passzív hűtője van (igaz )"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Gvectra #20741 üzenetére
tele van pakolva az összes slot RAM-mal?
Akkor szedj ki belőle kettőt. A 8 Giga is bőven több, mint amit tele tudnál tölteni bitekkel. egy Giga lap sem bírja, ha tele van pakolva; rettenet instabilak lesznek.Az Advanced Clock Controlban a Cpu és Pci clock drive jó 800 ill 900-on, de a skew értékeket én próbálnám 150-150-nel. Egyébként Neked kell kitapasztalni, de könnyen lehet, hogy amiatt nem indul. Nekem 50-nel sosem indult a lap.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20744 üzenetére
wazze lejárt a limit. Akkor még egyszer
Bocs Kicsipapucs, én máshogy látom (főleg, mert nem indult el)
Az Advanced Clock Controlban a Cpu és Pci clock drive jó 800 ill 900-on, de a skew értékeket én próbálnám 150-150-nel. Egyébként Neked kell kitapasztalni, de könnyen lehet, hogy amiatt nem indul. Nekem pl. 50-nel sosem indult a lap.
Ha XMP RAM-od van, állítsd be az Extreme Memory Profile-t Profile 1-re (asszem).
(Ekkor nem is kell buzerálni a system multipiert, mert 1600-ra fogja belőni, ami a RAM-od alapértéke)A feszültségeket nézd meg milyenek AUTO-n és azt az értéket állítsd be kézzel.
DRAM Performance Control
Performance Enhance->Extreme a tuning idejére, aztán vissza mehet standardra, ha nem elég stabil.
System Memory Multiplier (ha nincs XMP)
Én ezt 2.00B-val kezdeném, mert akkor legalacsonyabb a RAM sebesség és nem kavar be.
A B betű a procid 333-as fsb-jét állítja be, valszeg ez a legstabilabb. De próbálhatsz magasabb osztójú értéket is a B betűn belül, csak ne menj 1600 fölé, hogy ne lődd túl a RAM-ot!Ezt aztán megnézném először fsb 333-mal, reméljük megy. Aztán 5-10 kör IBT (sokkal hamarabb megvan, mint a Prime)
Eztán addig emelgetni, míg nem indul. Ha véletlen megvan a 400 fsb, akkor öröm és boldogság. Ha kifagy a tetű, akkor lehet piszkálni Kicsipapucs értékeit (Cpu termination, PLL, MCH core stb).
de ezt később[ Szerkesztve ]
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20743 üzenetére
Nem passzív a hűtője csak nem látszik van a bordák alatt 3 venti!
Íme egy kép ami prezentálja! -
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20747 üzenetére
Hehe ezen most jót nevettem
-
Gvectra
csendes tag
válasz RetepNyaraB #20745 üzenetére
Szia! Ezt is megpróbáltam de semmi!!! Foggalmam sincs már h miért nem engedi!! 399 engedi az fsbt de utána meg levesz az órajelből..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest