- Házi hangfal építés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
LLKobe
veterán
Elégedett távolról sem vagyok, de most ennyit bírtam türelemmel BIOS-ban 1,3v van adva, CPU-Z pedig 1,264-et ír. De még most kisérletezek vele, reggel még 1,35v volt biosban állítva
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Alister71
nagyúr
válasz LLKobe #36252 üzenetére
Ne haragudj, de ezt én nem értem. Ha van 9.5-ös szorzód, akkor miért nem azt használod? 400x9.5 szerintem egy jó beállítás, a ram sebességét is ott lehet még pontosan beállítani, akár 800-ra, akár 1066-ra. Ráadásul abba is biztos vagyok, hogy a 400-as fsb-hez még semminek sem kell + feszt adni a lapnál se. Nekem már kérte a lap a feszt, ha 400 felé mentem, de ott még minden alapon volt.
Alister from Hell
-
LLKobe
veterán
válasz Alister71 #36253 üzenetére
Hát ennek egyszerű oka van. 1Ghz felett egyszerűen nem stabilak a memóriák... Ha ennél magasabb órajelen próbálom őket járatni, máris hibázik a prime. Uh. így tudtam kihozni azt hogy a memóriák is a maximális 1Ghz-en járjanak, az FSB is a keretek között megoldható legmagasabb legyen, valamint a proci is elfogadható órajelen menjen.
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Binda
tag
Üdv!
Picit próbálgattam.. és arra jutottam, hogy 4 GHz-en sehogy sem stabil.
Fsb: 445 x9
Ram: +0,45
FSB: +0,15
MCH: +0,175
LLC: Enabled
Vcore: 1,39375
Ram: 5-7-7-18
próbáltam 2,4 -es szorzóval így 1066 MHz, prime 2 percig futott aztán hiba.
próbáltam 2-es szorzóval így 890 MHz, prime 3 percig futott.A turbo hol be van kapcsolva, hol ki. Úgy tűnik nem számít különösebben. Amennyire emlékszem a rendszer stabil volt 430 Fsb-vel 3,87 GHz-en 1,325 V-al, de a 4 GHz nem akar összejönni.
Bár a jelenlegi beállításokkal is egész jól megy. Általános használatra stabil, Anarchy Online is szépen fut. Supreme Commander néha összeomlik, de nincs kékhalál. Viszont úgy rémlik hogy ezt néha eljátszotta alap órajelen is...
Szóval, hol rontom el? Ramokra gyárilag 2,2-2,4V-ot írtak az 1066 MHz-hez. Geil Blackdragon 2x1 GB kit. Lehet a ram a szűk keresztmetszet? De még 890 MHz-en sem stabilak? Amit valaki linkelt P24-DS4 tuningra.. nos, nálam 1,225 az alapfesz és ők arra írnak 4,2 GHz-et C0 procira.. érdekes, de nekem sehogy sem jön össze.
Az 1,39375 fölé nem mertem rakni a feszültséget, bár a lap bírná 2V-ig De gondolom nem is ez a gondja. Vagy 4-5 lépcsővel hamarabb fel tudott állni a rendszer. Onnan amúgy általában mennyire van a "stabil" állapot?
-
Binda
tag
Mellesleg mi a jobb?
445 fsb x9 = 4ghz , 2,4es szorzó ramokra 1066 mhz , 2es szorzó 890 mhz
vagy
500 fsb x8 = 4ghz , 2es szorzó 1000 mhz?
-
LLKobe
veterán
Azt hiszem rájöttem miért nem tudok értelmes tuning eredményt elérni a procimmal... Mert nem adok neki elég feszt. Ahogy nézelődtem, még az i5-öknek is adnak rendes hűtés mellett 1,4v-ot. Én meg egyszer se adtam valós 1,32-nél többet. Asszem ha lesz időm nekimegyek mégegyszer, és adok neki rendesen kakaót. Elvégre is hűtés van rajta rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Binda
tag
Az eddigi beállításokkal filmnézés és játék közben is fagyott a gép. Így visszamentem alapra és kezdtem elölről. 3,6 GHz-en 9x 400 Fsb-vel stabil. Kezdetben 800on mentek a ramok, majd 1000, és végül bekapcsoltam a turbo-t. A ramokat Everest 5.5-el néztem, kíváncsi voltam hogyan reagál a változtatásokra.
Íme egy rövid táblázat:
800 mhz , fsb 400, +0,40V, standard, 5-5-5-15, stabil
Memória olvasás 7079 MB / s
Memória írás 8502 MB / s
Memória másolás 6719 MB / s
Memória késleltetés 73,9 Ns1000 mhz , fsb 400, +0,40V, standard, 5-5-5-15, stabil
Memória olvasás 8137 MB / s
Memória írás 8509 MB / s
Memória másolás 7634 MB / s
Memória késleltetés 64,1 Ns1000 mhz , fsb 400, +0,40V, turbo, 5-5-5-15, stabil
Memória olvasás 8955 MB / s
Memória írás 8515 MB / s
Memória másolás 8167 MB / s
Memória késleltetés 56,2 Ns1068 mhz , fsb 445, +0,45V, standard, 5-5-5-15, instabil
Memória olvasás 8444 MB / s
Memória írás 9420 MB / s
Memória másolás 7624 MB / s
Memória késleltetés 63 NsAz uccsó a "régi" instabil, ami prime alatt 1-2 percig bírta aztán jött a hiba. A stabil annyit tesz, hogy ~15 percig ment prime hiba nélkül, aztán leállítottam. Nem tudom, hogy mennyire jó az Everest tesztje, de hogy lássam van-e értelme az állítgatásnak nekem tökéletesen megfelelt.
Majd igyekszem tovább menni az Fsb-vel amíg bírja a gép a 9es szorzót
[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
Nálam is pontosan ugyanez a helyzet; 1000Mhz felett turbo beállításon már hibázik a memória. De én a mérésekből úgy gondolom hogy inkább érdemes beáldozni pár Mhz-nyi órajelet, de inkább menjen turbo-n, mert az sokat dob.
-
-
Binda
tag
Az lenne a kérdésem, hogy a rendszer mennyire számít? Úgy értem jelen pillanatban 32 bites és haldoklik, már nagyon időszerű a format de nem bírom rávenni magam.
Ez mennyiben befolyásolja a tuningot?
-
Biga123
addikt
-
sz.j
nagyúr
válasz LLKobe #36265 üzenetére
Már ne is haragudj, nem sértésnek szánom, de én képtelen vagyok elhinni, hogy egy e8500-ös proci, 1,392V fesszel csak 3800MHz-ig menjen.
És mi van ui. vcore fesz mellett 8,5-es, 9-es és 9,5-es szorzókkal, ezekkel meddig megy?Ennyire azért nem lehet egy proci antituning .....
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
szimi57
őstag
Nálam évek óta 1,376 Volton 4275 MHz-t stabilan viszi az E8500. Idle 36 C-fok.
A MOSOLY egy olyan vezeték nélküli kapcsolat, amely nem igényel külső áramforrást.
-
-
LLKobe
veterán
Úgy vettem észre 3800Mhz-en már sehogyse stabil, elhasal a prime. Akármilyen FSB-vel, akármilyen szorzóval, akármilyen fesszel. 3750Mhz-en még jó.
De bízok benned, játszhatjuk azt hogy leírod mit állítsak be, én megteszem és ráküldöm a prime-ot. Én is örülnék ha jobban menne hidd el Lehet hogy én cseszek el valamit, de már tényleg minden megoldást kipróbáltam szerintem.
Amúgy így a magasabb fesszel most ezen stabil, a memória időzítésekkel játszom éppen, eddig jól haladok:
[ Szerkesztve ]
-
sz.j
nagyúr
válasz LLKobe #36276 üzenetére
Például a # 36277 hsz-ban leírtakkal is kezdheted, azaz szigorúan 2-es (ekkor 1 : 1-ben mennek a memók) mem szorzó, Standard állás, laza időzítések (6-6-6-18).
Szerintem ekkor a vcore feszt is lehet csökkenteni.Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
LLKobe
veterán
Okés, ha hazaértem ez lesz az első dolgom, és írom majd az eredményt.
-
LLKobe
veterán
Na eztet mostmá' p*csamód nem értem. Előzőleg próbálkoztam ugyanezen a feszen 417*9,5-el, a prime másodpercek után elszállt hibával. Most csak poénból rátoltam még egy feles szorzót és megy :
Persze azért holnap meló közbe még rátolok egy 4-5 órás prime-ot...
-
-
LLKobe
veterán
Nna rátoltam a prime-ot, de 2,5 óra után kékhalál....
-
Biga123
addikt
válasz LLKobe #36282 üzenetére
Azért kéne állítanod az időzítéseken hogy kiszűrd mitől hasal el.. de látod meg is halt...
mert ha 9.5 szorzóval akarsz feljebb menni..akkor a memóriát is emelni fogja..mert akkor már csak FSB-vel tudsz emelni...
És amíg nem tudod hogy memó miatt hasal el vagy a proci miatt addig nem lépsz előbbre...Úgylátom hogy a fejedbevetted hogy márpedig a te ramod 5-4-4-14 mellett mindent visz..
asszem én feladom..
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
LLKobe
veterán
válasz Biga123 #36284 üzenetére
Take it easy Tudom hogy nem a ram miatt hasal el, azt már kiteszteltem. Tehát ha x FSB-n 2-szeres ram szorzóval atomstabil 8-szoros CPU szorzó mellett, de ugyanezeken a beállításokon 8,5-es CPU szorzó mellett már nem, akkor csak a proci miatt hasalhat el. Merthogy ha csak a CPU szorzót emelem, az semmilyen ram beállításra nincs hatással.
Sztem csak félreértettük egymást, de mondd meg nyugodtan ha hülyeséget beszélek.
-
Biga123
addikt
válasz LLKobe #36285 üzenetére
Csk azért mondom mert nekem is voltak kitesztelt memó beállításaim.. és azt hittem hogy az tutijó és atomstabil meg minden.. aztán mégse..
kiteszteled a memót.. ok.. gondolom a proci akkor alacsony szorzón volt.. hogy nehogy az legyen a gubanc .. ugyanezt kéne tenned csak fordítva....hogy megkeresd a proci végét ahol még stabil.. aztán együtt.. és akkor kezdődik a szívás mert a külön kitesztelt beállítások nem biztos hogy együtt is atomstabilok..---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
LLKobe
veterán
válasz Biga123 #36286 üzenetére
Áháá. Na ezt nem tudtam, hogy ami külön-külön stabil, az együtt nem biztos. Pedig úgy lenne értelme, de ha így van akkor így van. Akkor jól meglazítom a ramokat, és mehet megint a prime.
Mindig tanul valami újat az ember.
[ Szerkesztve ]
-
-
LLKobe
veterán
köszi Szerintem inkább a feszt fogom csökkenteni, mostmár így teljesen elégedett vagyok a dologgal. Remélem 1-2 lépésnyit azért tudok csökkenteni a feszkón, mert így elég rendesen melegszik, jobb lenne ha pár fokkal hűvösebb lenne.
-
LLKobe
veterán
válasz Alister71 #36295 üzenetére
Jaja, sőt, megy 42-n is. Csak most nem azt babráltam... Meg idegesít hogy BIOS-ban nem lehet állítani csak memset-tel windowsból... Mennyit számít az?
-
Alister71
nagyúr
válasz LLKobe #36296 üzenetére
Nekem is van DS4-em, lehet benne állítani. A DS4-nek a ram beállítások szabnak határt, nem az fsb. A ramot csak standard-en használd, a turbot felejtsd el, mert akkor jönnek a dupla startok. drágaságom iszonyat jó lap.
mod: elírtam na. javítva. Megy turbon, de nekem az kavart be.
[ Szerkesztve ]
Alister from Hell
-
LLKobe
veterán
válasz Alister71 #36297 üzenetére
De az adatlapod szerint neked EP34-DS4 van Nem is vágtam hogy van P34-es chipset
Lehet? Akkor én benéztem valamit vagy csak vak vagyok...Ramok turbo-n vannak és pöccröff minden.
Amúgy télleg fasza lap, csak nincs kibékülve a ramjaimmal...
[ Szerkesztve ]
-
Alister71
nagyúr
válasz LLKobe #36298 üzenetére
Az 1066-os Kingmaxok nem mennek 1066-on benne. Volt EP45-DS3-am, abban sem mentek. Standard-on se, nem is erőltettem. Mentek, de random kékek jöttek. 400-as fsb mellé 1:1-es ramok 800-on 5-5-5-15-el, 1.88 volton, azóta tökéletes működés.
Ugyan azok a ramok egy Asus P5Q-E lapban már mentek 1066-on, de azzal meg más bajaim voltak. Az nem szerette 400 felett. A Giga szereti 400 felett is, de a ramokat nem szereti 900 felett. Kb 866-ig tudtam a ramokat stabilizálni benne.
[ Szerkesztve ]
Alister from Hell
-
Alister71
nagyúr
válasz LLKobe #36298 üzenetére
Meg kell próbálnod bekapcsolt LLc-vel, minden fesz normal-on, nem adsz semminek, 400x9.5-ön, ram 1:1-ben, standard-on. Nekem az E6600 (wolf) 400x8.5-ön megy benne, semmi nem kap +feszt, és így a fesz visszavét is működik. Egy E8500-nek tuti mennie kell benne.
Ha nem is akarod így használni, csak próbáld meg.Alister from Hell
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi hangfal építés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- MIUI / HyperOS topik
- Hardcore café
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- Intel Core i7-9700K (12M Cache, up to 4.90 GHz)
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Tálcás - Új, 3 év garancia - Eladó! 82.000.-
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs