Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vegha

    senior tag

    Hali,
    segítségre lenne szükségem, a következő történik.
    1 éve vettem egy használt R60-ast, állítólag új, 9 cellás akkuval. A Power Manager szerint valóban 2009.04-ben volt először használva, Sanyo a gyártó, Lenovo FRU-ja: 42T4511.
    A PM-ben 10 és 3%-ra vannak állítva az akkufeszültséghez kapcsolódó értesítések: 10%-nál csak buborékablakban figyelmeztet, 3%-nál viszont Standby-ba kell tennie a gépet.
    Tavaly ilyenkor 180-200 perceket elbírt átlagos terheléssel, legalábbis induláskor onnan indított. A PM-ben beállítottam, hogy szóljon ha akkukarbantartás szükséges, az elmúlt 1 évben azt hiszem egyszer csináltam ilyet (akkor sem felszólítás miatt, inkább önhatalmúlag).
    Ma délután kipróbáltam, hogy tényleg működik-e a Standby, mert korábban Win7 RC-vel használtam és annál voltak vele problémáim. Most már egy ideje újra a gyári XP-t használom. Szóval a 10%nál szólt is, ahogy kell, de a 3%-ot sehogyan sem akarta elérni, megrekedt az 5%-nál (kb. 7 perc hátralévő idő). Aztán jó 10-15 perc múlva ránéztem az órára és azt vettem észre, hogy már majd' 20 perce ugyanannyit mutat. Ugyan menet közben kilőttem egy programot (Skype), de ez korántsem magyarázza a jelenséget: innentől kezdve még bő 30 (!!) percen át használtam a gépet azonos igénybevétellel mire végre kikapcsolta! Ami még vicces benne, hogy a PM szerint ebben az időszakban folyamatosan 5%-os volt az akku (7 perc), míg az XP szerint 10%+10 perc maradt még benne. Ezek után már élt bennem a gyanú, hogy esetleg további meglepetésnek nézek elébe, ha töltés nélkül visszakapcsolom Standbye-ból. Továbbra is ugyanolyan leterheléssel használtam a gépet, a visszakapcsolásnál már pontos(abb!) adatokat kaptam: a PM szerint 3% + 5 perc, XP szerint 3% + 4 perc. Ettől a perctől kezdve - menetközben ismét kinyomtam egy erősen erőforrásigényes alkalmazást (Gmail Notifier :) - még 10 percig tudtam használni a gépet, onnantól viszont már kuss volt.

    Tehát a kérdések:
    - melyikben érdemes inkább bízni: XP vagy Lenovo Power Manager ?
    - valami baja lehet az akkunak ?
    - a szoftverek kezelik le szarul az akkumat ?
    - mással is előfordult már hasonló ?

    Persze rosszul nem járok, mert keveset használom az akkut, fontos munkákat nem kell befejeznem emiatt rövidebb idő alatt, de azért mégis csak bosszantó jelenség!
    ötlet ?

Új hozzászólás Aktív témák