Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • racskobalazs

    senior tag

    Sziasztok,

    Van itthon egy kis épített NAS-om, melyen jelenleg TrueNAS Scale fut.
    Felmerült egy olyan gondolat, hogy lehet le kellene cserélni az OS-t Unraid-ra, a felxibilitás, ease of use és azért, mert a TrueNAS-nak épp, hogy megvannak a minimum ajánlott követelmények. (pl.: 12GB ram-van ami a "1GB/TB of capacity"-nek épp, hogy megfelel, ha a formázottat nézzük)
    Konfig: 3x6TB HDD RaidZ1, 12GB RAM, I5-4590.

    Amit szeretnék még, de TrueNAS alatt elméletileg nem megoldható:
    -Cache drive (megoldható de nem olyan módon ahogy szeretném)
    -Tárhely bővítése ismételt min 3 lemez beszerzése nélkül (van még 1 6tb diszkem itthon, lehet hozzádobnám, de TrueNAS-ban ha jól tudom csak új VDEV-et lehet létrehozni, meglévőt bővíteni nem igazán, csak ha lecserélem a lemezeket nagyobbra és mindet újjáépítem. )

    Ami a TrueNAS-ban tetszett: Snapshotting (de gondolom Unraidban is van), ZFS+RAM Cache (Ezt váltanám ki SSD cache-el Unraid alatt), időszakos integrity check.

    Szerintetek melyik / mi lenne jobb megoldás? Mindenféle ötletre tanácsra nyitott vagyok :D

    Use-case: Nagyrészt tároló, időszakos nagyobb adatmennyiség írással (2,5G linken keresztül, így kb 3-6GB-nyi 250MB/s után leesik 60MB/s-re ezt hidalnám át cache-el), videó/film nézés, torrent, esetleg fotó/videó szerkesztés néhanapján NAS-ról.

    Előre is köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

Új hozzászólás Aktív témák