Új hozzászólás Aktív témák

  • kiskornel

    addikt

    válasz Chapel #4898 üzenetére

    "nos kell a lessátor, mert kb. 40 méterről (kúszva-mászva) már elrepültek" - eddigi megszólalásaidat visszaolvasva olyan természetesnek veszed, hogy közel kerülhetsz a gázló madarakhoz... pedig eléggé munkás, és egy mellescsizma nem igazán elég hozzájuk. :N Gemenc egy nagyon jó kis hely ebből a szempontból, mert ott sok a madár. Itt viszonylag kevés a "népsűrűség", és egyáltalán nem veszem természetesnek, hogy ott lépdelnek a sátram előtt.

    Vízben fotózni nem szokásom, mert a mocsaras területeket kedvelik. Főleg a bokáig érő vizet, amiben könnyű elsüllyedni. Dél után, este felé, mikor a sekély víz felmelegszik, akkor a gázló madarak az oda kiúszó halakat vadásszák. Inkább vadászatnak nevezem, ahogy a csőrükkel gyors lecsapást végeznek a víz alá... bokáig érő vízben.

    Egyes befolyók öbleit különösen kedvelik. Ezek olyan csatornaszerű tó széli szakaszok. Rettentően kell tervezni a fényeket. Honnan, hová fényképezel, mikor, ilyen nap állás. 4-5 óra felé kezdenek nagyobb számban tömörülni nagy melegben. Nem sokkal később már árnyékba kerül a sátram. Ez abból a szempontból jó, hogy nem sülök meg a saját izzadtságomban, de sajnos a célterület is árnyék alá kerül, ami pár Fé veszeteség -> eksön fotózás kizárva.

    Lessátor meg... hát kell pár hét, míg a táj hozzászokik. Eksüli nálam kerülték a sátrat még 2 hónap után is a nagyobbak... ezért kell még tavasszal kirakni. Ha később van, kirakva, akkor a madarak olyan félszegen közelítenek mindig a helyhez. Mintha csak tudnák, hogy ott vagy. Tavaszi sátor esetében meg ott nyomkodom, kattogok, ezek meg ott sétálnak.
    Tükörüveg ajánlott.

    Kíváncsi leszek, te mit hozol ki ennyi idő alatt, bár kétségtelen, a Gemenc ebből a szempontból faxa kilátás, mert ősszel jönnek a vándorló madarak. (esetemben meg itt laknak... és nincs sok átmenő vándormadár). Szvsz utóbbi madártípusok esetében jó eséllyel indulhatsz.

    Nálam is az a baj, hogy kezd nagyon kiszáradni a tó, így egyre rosszabb kilátásokkal kecsegtet a rögzített lessátor. Ha meg arrébb viszem, egyből fentartásokkal kezelik a madarak. Nem buták azok.

    http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

Új hozzászólás Aktív témák