- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz ADAM1337 #544 üzenetére
A tesztek szerint nincs jelentős különbség (persze lehet ignorálni a tecpowerup méréseit), illetve az általam próbált 100K-s VGA-k nem használják ki a x16-ot.
Az 5870-et is átraktam az x8-as slotba és alig lassult valamennyit.
Bárki kipróbálhatja, akinek P55 lapja van.Ezt persze előre nem tudtam, de mikor P55-re váltottam, akkor még csak GTS250 SLI-m volt és a számítgatásaim szerint elégnek kellett lenie az x8-nak, bár a fórumokban sokan mást állítottak. Valamint óvatosabban bántam a beruházásokkal is. Nem csak a P55 és a X58 lap között van árkülönbség hanem a RAM és a CPU is többe kerül az X58-ba.
Lehet a mostani értelmetlen "költések" és "pénisznővelések" után most az X58-at választanám, bár müszakilag nem igazán tudnám indokolni az árkülönbözetet.
-
keIdor
titán
Gondolom Idleben is megfőnek így.
ADAM1337: Viszont P45-nél még az is lassít, hogy valamennyi PCI-E sín a déli hídból jön, a P55-nél meg minden benne van a prociban.
fsb1000: Viszont ettől még ha valakinek van pénze két erős kártyára, akkor legyen már 35k egy normális X58 lapra, mert annyiért már kapni. Triple-Channel se kötelező, elég a Dual is.
[ Szerkesztve ]
¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
fsb1000
nagyúr
Nem értek veled egyet... Szerintem az "erős" kártyák épp olyan jól mennek P55/i7-860-val , mint X58/i7-920 val.
Több tesztoldalon is i7-860-val tesztelnek.
Amúgy meg egy jobb UD4 vagy UD5 P55, drágább mint a "normális" 35Ks X58, de ez mindegy...Ha van valamilyen valós műszaki indokod, hogy az X58 miért jobb egy erős kártyához, mint a P55 akkor kérlek írd le.
Én nem tudok ilyenről.Szerk: melyik X58 lap kapható boltban 35K-ért?
[ Szerkesztve ]
-
subaruwrc
félisten
rákérdeztem de még nem kaptam választ,
szerintem az egyedüli probléma a ramok hajtásával az hogy irdatlan meleg a gpu , ebből kiindulva a memvezérlő is. ki lehet próbálni, mondjuk 50 fokos gpuval meddig stabilak a ramok, meg 95 fokossal meddig. lesz egy különbség. ln2 alatt kijön hogy mit is tud igazán. mondjuk az is biztos hogy szét van moddolva a kártya, az ovp - ocp elkerülése miatt.
konkrét vmem mod nemhiszem hogy szükséges, bár 5400mhz-hez azért elkellhet. -
fsb1000
nagyúr
válasz subaruwrc #555 üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek! Ez lehetne az egyik indok, hogy ismét vizet rakjak a gépembe.
A GPU erős hűtése kihat az összes alkatrészre ami a VGA-n van.És persze a zaj is megszünne 3D-ben. A vizezéssel azért van pár probléma.
Ugrik a gar, 30K-val megemelei a GTX4x0 árát (akinek még nincs vize annak 60K-val)
2D-ben azért tud hangja lenni a szívatyúnak (ha amúgy teljesen csendes a gép)
Az FC blokkoknak veszélye a rossz felfekvés/feszülés, a gyári hűtés megbontás után nem biztos hogy 100%-san vissza tudjuk rakni.
Nehezebben eladható. Illetve ha viz van rajta, akkor az ember véglegesnek érzi a megoldást, nem fog VGA-t cserélgetni.És mivan ha szeptemberben megérkezik a GTX4x0 rev2?
Mondjuk sokkal hűvösebb nem lehet.... -
fsb1000
nagyúr
Szerintem gyakorlatilag is... mintahogy a "teoretikusan" számított teljesítmény is nagyobb az 5870 javára.
És még mindig nem találtam választ arra, hogy ennek ellenére játékokban miért van előnyben a GTX480.De ugyanez igaz GTX285 vs 5870 esetén is. Vantagéban (GPU score!!!) jóval nagyobb az 5870 előnye, mint a játékok átlagában.
-
-
rumkola
veterán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Papír alapján a GT200 a két RV770 ellen küzdött, de csak eggyel bírt el. A GF100 is a Hemlock ellen van, de csak a Cypress-szel bír el. Ha tudná drágábban adni az NV a GeForce-ot drágábban adná, de nincs rá lehetősége, mert nem hozza a chip az elvárt teljesítményt.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Dark KillerX
addikt
Az elkalapálja azért túlzás ,másfelől pedig akinek van esze az inkább vesz egy ilyet [link],és fizikára mondjuk egy GT220-at,és mindjárt megvan a fermis szint gt220-al együtt max 90k-ért,és ez a két kari nem eszik annyit mint egy fermi,és nem is kell attól félni attól,hogy megolvad az alaplap.
Amúgy mindenki azt mondja,hogy nincs driver támogatottság az ati+nv physix-re,de sok embernek érdeke,ezért az okosak erre is fognak mindig megoldást találni,hiába is próbálja az Nv a drivereiben ezt a lehetőséget letiltani.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Főleg az cache szervezés a probléma a Fermihez képest a Radeonokban. De ezt ők is tudják és nem is támadják a HPC piacot. A Radeon még mindig GPU vagy GPGPU, a Fermi már cGPU. Teljesen világos volt az elején, hogy nem tudja hozni a csúcskategóriát, mert a HPC és a professzionális piacra fontos fícsőrök elviszik a tranyót a GPU-s teljesítményhez fontos részek elől.
Igazából az NV és az AMD is tökéletes munkát végez az architektúra fejlesztésével, csak látni kell, hogy más a célja a gyártóknak. Az NV-nél a HPC és a Prof. a szempont, míg az AMD-nél a PC-s GPU és a Prof.
Dark KillerX: Amíg nincs hivatalos támogatás, addig ez az opció nem életképes az OEM-ek körében. Persze nyilván láthatóan működik a dolog a hackokkal, de a hivatalos támogatás az más.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
rumkola
veterán
válasz Dark KillerX #563 üzenetére
ár/teljesítményben ez egyértelmű - am másoknál lehetnek más szempontok is, de most nem ez a kérdés bocs
-
TothMG
aktív tag
Kezdenek megjelenni a nagykerekben a kártyák, de a 480 nettó 100 felett, van ami kicsit, van ami jóval. Még várok, a cél ár 100 alatt van egy ASUS-ra.
Tévedni emberi dolog, megmondta a sündisznó is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tényleg vannak árak. Az Asus tűnik a legolcsóbbnak az eddigiek szerint.
Kisker bruttóban ez várható:
GTX 470 (10%-os haszonnal): 110 000 Ft
GTX 480 (10%-os haszonnal): 150 000 Ft
Mintha lenne a nagykeres árakon egy kis extrahaszon, mert a HD 5870 nagyker nettója átlagosan olcsóbb, mint a GTX 470-nél. Persze a beszerzési forrást nem ismerem, de az MSRP-hez viszonyítva valaki túláraz.[ Szerkesztve ]
-
subaruwrc
félisten
egy idő után megfordul az arány.
shader órajel függő erősen az nv-k teljesítménye, már saját tapasztalataim szerint, régebbi nv kártyákkal. léggel a radeon magasabb gpu órajelre képes, de nitro alatt hiába megy akár 1400+ mhz-t is, az nv 1200-on megveri, mert közbe a shaderek 2300+mhz-en repesztenek ami durva. szóval a radeon 5870 > gtx 480 nem igaz minden esetben. -
fsb1000
nagyúr
Látom ismered a szavak hatalmát.
Némi műszaki ismerettel veszélyes fegyver tud lenni.Arra a kérdésre, hogy miért gyorsabb a legtöbb játékban a GTX480 mint az 5870, a válaszod az volt, hogy azért mert XY tulajdonsága rosszabb a GTX480-nak.
Mondtam már, hogy nagy felelősége van a pontenciális véleményformálóknak a fórumokon.Kicsit túlozva, de egy közérthető példával olyan volt ez a válasz, mintha azt kérdeztem volna miért gyorsabb autopályán az AUDI8-as mint a hasonló teljesítményű motorral szerelt VW terepjáró.
Válasz: mert az AUDI8-as rosszabbul megy terepen. (IGAZ!!!)
Késöbb még kiegészíthető azzal, hogy tulajdonkléppen az Audi nem elsősorban az autopályán száguldozó célközönségnek tervezte a kocsiját.. (IGAZ!!!!)
De a lényeghez nem jutottunk közelebb....Érted?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A GTX 480 azért gyorsabb a játékok egy részében a HD 5870-nél, mert 1,1 milliárd tranzisztorral több van benne és 60%-kal nagyobb a lapka mérete. Az lenne az gáz, ha egy jelentősen nagyobb lapka nem lenne gyorsabb. Pár programban ez az eset is fenn áll (pl.: Crysis, Vantage, BattleField: BC 2, STALKER: CoP). Ezekben a textúrázó kapacitás és a pixelkitöltési sebesség limitálja a teljesítményt. Utóbbi főleg a felbontás növelésével probléma, érdemes megnézni, hogy a 1920x1080->2560x1600 váltás a Radeont kevésbé viseli meg a sebességvesztés szempontjából.
[ Szerkesztve ]
-
RI/OS
őstag
Még mindig nem értem miért hasonlítjuk a 480-at az 5870-hez.
Ár alapján még a gtx 470 is drágább(!!!)
Szóval még ahhoz sem illene hasonlítani. Árak alapján hasonlítsuk a 480-at inkább az 5970-hez az jobban fedi a valóságot
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha hihetünk a gyártóknak, akkor HD 5000 sorozat teljes, és nem lesz új bejelentés. Helyette kora őszre készül egy állítólagos Lazarus kódnevű chip, amit a Pulau és a Sentosa egészít majd ki még október-november tájékán. Ha az eddigi stratégiát folytatja az AMD, akkor ezután kell jönnie a 28 nm-es pipe cleanernek.
RI/OS: A magyar és az európai árazás alapján sajnos az, de a dobozos kártyák 80%-át USA kapja meg. Várható, hogy a hiányt kihasználva felüláraznak a kereskedők.
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
Azért,mert ez csak egy átmeneti állapot... ha már majd lehet is végre kapni és ott fog rohadni a raktáron,meg a polcokon akkor majd szépen leárazzák,mint ahogy a GT200-at is... mert én bizony ennyit nem adok a GTX480-ért,de a 470-ért se,de szerintem más se...... éppen most néztem itt 20 fonttal drágább az 5970...akkor inkább azt... bár nem nagyon akaródzik a multiGPU .. azért ne vicceljünk már.... két GTX285-öt kapok a GTX480 árából ,és szerintem az se lesz melegebb....az a száz w meg nem oszt nem szoroz...meg még eladni is könnyebb... szép nagyot lehet anyagilag bukni egy fermin....
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
RI/OS
őstag
Egy kérdés: Miért gyorsabb az 5970 mint a 480?
Ezt is vezesd le hasonlóképp kérlek.
Néhányan elég durván nem látnak attól a bizonyos nv szemcsitől.
Nem vagyok ati párti.
De ezt szajkózni, hogy gyorsabb mint az 5870, kicsit nevetséges mikor 30%-al drágább, 2x annyit eszik, meg 1,5* nagyobb.
Ja, az 5970-hez viszont ne hasonlítsuk, mert az dual gpu.
Hát mi a faszért ne? Ugyanannyit eszik, és ugyanannyiba kerül. Akkor?!
[ Szerkesztve ]
-
sutyi^
senior tag
WHQL GTX400 driver az érintetteknek - [link]
Van XP-re is, dehogy minek...
-Pedig nem is én utállak téged, te utálod saját magad! - ...és mégis egész nap együtt kell lennem saját magammal.
-
fsb1000
nagyúr
Tényleg nem vitázni szeretnék veled fórumról-fórumra, de laikusként úgy gondolom nem elsődlegesen a tranzisztorok száma és a lapka fizikai mérete határozza meg egy processzor számítási teljesítményét.
Nem tagadva, hogy az egységnyi tranzisztorszámra eső számítási teljesítmény lehet egyfajta mérőszám. (ha a tervezés vagy az eszköz jósági faktorát vizsgáljuk)
Vegyük a legnépszerübb jellemzőket sorra
GTX480 ... 1345 Gflops / 3,000 = 448
HD5870... 2720 Gflops / 2,150 = 971 (+116%)
.
.
GTX480 ... 33,6 GPixps / 3,000 = 11,2
HD5870... 23,2 GPixps / 2,150 = 10,8 (-3,6%)
.
.
GTX480 ... 42,0 GTexps / 3,000 = 14,0
HD5870... 52,2 GTexps / 2,150 = 24,3 (+73%)
.
.
GTX480 ... 177,4 GByteps / 3,000 = 59,1
HD5870... 128,0 GByteps / 2,150 = 59,5 (+0,7%)Mit lehet ezekből a számokból és arányokból kihámozni?
Hogy a HD5870 a Texturázó rátája 25%-val magasabb és arányaiban 73%-val kevesebb tranyóból hozta össze?
Vagy hogy a lebegőpontos számítási teljesítmény 2x akkora mint GTX480-é, és azt is fele annyi tranzisztor ráfordítással oldja meg.Ennél a két értéknél van csak fajlagosan több tranzisztor GTX480-nál, de mindkettőben jobb a HD5870-en és mégis gyorsabb a GTX480 játékokban.
Ezért nem tudok egyetérteni veled abban hogy a tranzisztorszám elsődleges meghatárózó jellemző lenne GPU-k sebességének.
Én úgy sejtem, hogy a GPU architekturája (és mikrokódja) az elsődleges, és ennekk függvénye lehet a tranzisztorszám. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Erősen befolyásolja. Több tranzisztorba több okosság, képesség és teljesítmény fér. A cél, hogy a lehető legkevesebb tranzisztorral hozd ki a lehető legtöbbet. Ha ez nem sikerül, akkor az szopás, mert ez a gyártási költségen meglátszik, de eladni csak olcsón tudod.
-
fsb1000
nagyúr
OK levezetem... hogy te is megértsd vasutas szinten:
GTX480 egy erős mozdony és elhúz 100 vagont
HD5850 közepes teljesítményű mozdony és elhúz 75 vagontHa 2 db HD5850 mozdonyt egymás mögé kötünk, akkor elvileg 150 vagont kéne elhúzniuk, de a mozdonyok ereje a sorbakotéssel nem lineárisan skálázódik igy csak 130 vagont tudnak elhúzni.
A HD5970 mozdony behelyetesíthető 2db sorbakötött HD5850 mozdonnyal.
(nem csak elméletileg!)
Ezért tud 30 vagonnal többet elhúzni a HD5970, mint a GTX480 mozdony.A mozdonyvezetőnek nem kell semmilyen szemcsi, csak értenie kell, hogy duplamozdonyt vezet.
-
vhunor
őstag
"laikusként"
De ha már olyannal vitatkozol, akiről tudod, hogy azért tud ezt-azt a VGA architektúrákról, legalább ezt ne írd bele .
Amúgy (ez csak zárójeles komment) én EMS szegmensben dolgozom, századnyi mérnökkel körülvéve nap mint nap, és ha odaraknám a mérnökségvezetőnek a Cypress és a Fermi paramétereit, hogy tudván, a teljesítményük nagyjából egy szinten mozog, válassza ki, melyiket gyártaná, a Fermit úgy vágná ki az ablakon mint egy darab rongyot. Arról nem is beszélve, hogy Quality és RMA oldalon micsoda szívás egy ilyen termék.
-
fsb1000
nagyúr
Ezzel teljesen egyetértek.
Csak megint arra nem ad választ, hogy miért pont a sok_tranzisztortól gyorsabb játékokban a GTX480, mikor pont abban a 2 jellemzőben, ahol fajlagosan sokkal több tranzisztort használ fel épphogy lassabb a HD5870-nél.
És a 4 érték közül csakis a memória sávszélességben jobb mint a HD5870, az összes többiben 25..50...100%-val alulmarad... és mégis...
Ennyire számítana a sávszélesség?Lehet hogy ez az ellentmondás csak nekem ellentmondás?
Én egyszerű paraszti ésszel csak azzal tudnám feloldani ezt a gordiuszi csomot, hogy a 2 GPU felépítése teljesen más és a mérhető jellemzőkre fordított tranzisztorok arányát nem ismerjük
Sőt még azt sem tudjuk hogy a +41%-nyi tranzisztort a GTX480-ban mire használjták fel.
-
HaZsolt
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest