Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miért van az hogy már második éve ősszel kezdik el bontani a műhely falát?
A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM
-
zolikaDB
veterán
válasz Klaus Duran #7951 üzenetére
Április óta full átalakítás. A portól már a f.szom kivan, tiszta mocsok minden, és még mindig tart.
Ja, ezt tetézte, h le volt nájlonozva nyárona bejárat, h ne jöjjön a gépekre por, ne is mondjam, 40 fok meleg hosszú órákon át délben.Kérdés: létezik cég magyarhonban, aki szerszámélezéssel foglalkozik, és KÉPES ARRA, HOGY PÁRHUZAMOSRA KÖSZÖRÜLJE A MARÓ ÉLÉT??? 1 század kúpossággal ugyanis nem kell tűrtet simítani, meg mindegy is, mert szélsebesen kopik a bevonat...
-
-
TGWH
őstag
válasz Klaus Duran #7954 üzenetére
Nana! Ennél van jobb eset is, méghozzá ha nincs forgácskihordó, vagy pedig 2 percnél tovább nem lehet járatni, mert a hővedelme levágja a gépet
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
Berci1975
csendes tag
Sziasztok! Csak egy röpke kérdés:
Fanuc-nál lehetséges, hogy (esetleg elemhiba miatt) lenullázódik az össz. üzemóra számláló?
Netán "átfordul"? -
blasko92
őstag
Nem tudom még hova süllyedhet a cégünk.... Múltkor jött egy csávó állásinterjúra, ő nagyon profi, gépbeállítós volt, mindent makróval meg paraméteresen meg tud írni. Kapott rajzot, írjon programot. Sok volt a # meg a [ és a ], anyád ez nagyon tud.... (aki felvételiztette semmit sem ért a paraméteres programozáshoz) A géphez nem kellett odaállnia próbamelóra, mert ő profi.... Felvesszük. Egy nagyon egyszerű programot 2 óra volt neki megírni. Egy sima csőgyártásra (fúrással) nem tudott beállni. Érdekes módon még nem írt egy programot se paraméteresen csak úgy mutatóba se. De jól eladta magát, és többet keres, mint mi.
-
TGWH
őstag
válasz blasko92 #7958 üzenetére
Az komoly. És a legrosszabb verzió, ha így, nekiáll neked hülye, értelmezhetetlen utasításokat adni...
De ezek a férgek mindenhol megvannak... a közeli gyárban egyre többet kellett takarítani, utána meg azért bsztatták őket, hogy csökkent a termelés nyári legújabb hülyeségük: nem lehet kinyitni az ablakokat, mert bejönnek a bogarak - élelmiszeripari cég -... persze szúnyogháló nem létezik volt hőmérőjük, hadd ne mondjam milyen jókat szaunáztak...
Nálunk most nagybevásárlás volt, akiciós a lapka
Nekiálltam szórakozni, mennyire lehet feljebb tornászni az előtolást, a megadott határon belül maradva. 1300-nál tartok, rozsdamentes cuccban egész jó. Kisebb előtolásnál belekerült egy kicsit méreten felüli alapanyag, vitt majdnem egy mm-t ott azért már annyira nem volt szép hangja mondjuk van olyan rozsdamentes, ami könnyebben forgácsolható mint a sima ,,vas''...
És két dologba gondoltam bele:
1, előző helyen még szerszámot sem vettek, nem hogy lapkát, 3 százados tűrést macera volt tartani, olyan kopott marók voltak, és ráadásul még a gépeket sem volt hajlandó megjavítani a főnök, s1000 volt a maximum... természetesen panaszkodott, hogy tetűlassú minden...
2, most már értem, miért mondta a kereskedő, hogy ,,legalább a 100as vágó legyen meg lapkásnál'', erősen összefügg azzal, hogy rohadt sok smucig főnök van ebben az országban... továbbá az előző helyen max vállat lehetett vonogatni, s1000 volt a maximum, már ha ment a gép, meg még a h7-es horonyra sem vett új marókat a főnökség... természetesen tetűlassú volt nekik minden, elképzeltem az arcokat, mi lenne ha látnák, hogy egy normális helyen hogy is megy a meló[ Szerkesztve ]
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
blasko92
őstag
Az a legjobb, amikor tudod, hogy mi a probléma a technológiával, próbálod elmagyarázni, ő meg nem érti miről beszélsz, és annyira faszságot mond, hogy akár a paprikáskrumpli receptjét is mondhatná. -.- Kb. mindig a legbonyolultabb módon akarja legyártatni az alkatrészeket, ha meg jobb ötleted van, és úgy csinálod, akkor meg van sértődve.
-
TGWH
őstag
válasz blasko92 #7962 üzenetére
Ilyenkor a legjobb, ha hagyod, hadd hgyzzon széllel szembe
A megértő főnök a legjobb dolog a szakmában. Egy másik gyárból mesélték:
A karbantartó/javító részlegen volt a marógép mellett egy konzervdoboz, benne olaj. Jött a helyi munkavédelmi erő a főnökkel.
- Mi az, miért nincs ráírva mi az, hol vannak a papírja, besorlásai, stb?
- Hát kenőolaj, abból a kannából, néha bekenjük a tengelyeket.
Főnök - marós:
- Nagyon fontos, kell az nekünk?
- Nem.
- Akkor dobd ki a pcsába!Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
TGWH
őstag
válasz soldi3r #7965 üzenetére
Gyerekek, ilyet tőlem ne kérdezzetek, nem néztem meg a cimkéket pedig tényleg gondoltam rá.
Régi helyen speckó coromant rozsdamentes, amit csak egy cégnek gyártanak, fúrni (kicsi átmérő jó hosszan) valami ramaty volt - régi böszme nagy magyar manuális fúrógép azért simán megette a legnagyobb fúróval - na az mindennek ellenállt, és kitűnően tudták marni/esztergálni a kollégák, ha rájöttek hogy kell, mert nem mondták meg miből van, nehogy csóri magyar ellopja a szabadalmat...
Majd egyszer ha ráérek meglesem. Fogni nem lehet nagyokat, mert pici a marógép, egyszer próbáltam ,,vasba'' talán 3mm-t, megállt a nagyoló
A fogásnagyság az egyetlen ami nincs rajt a lapka dobozán, a katalógusig meg nem minden szerszámmal jutottam el... meg ugye tesztelni sem tudtam még, mert annyi nincs, hogy megnézzem hány lapka milyen technológiával meddig bírja...
Meg mondjuk ,,vasból'' is van szpatós... meg ugye a kenődő anyagok, meg a szrossziliciumos alu is 'nyázós kategória
High cutting speed kategóriás nagyoló maró (10 ezernél nagyobbat nem tud a gép, így kb. 6 ezres fordulat és valahányezres előtolás) elkapott valami zárványt az alu öntvényben, belerobbant az asztalba, 2-3 mm mély nyomot hagyva... volt egy kis hangja na na az a tanfolyamos hagyományos s1000 f100-hoz képest Benny Hill kategória, nagyon megy a cucc, csak rohadt drága...Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
-
SirTom
tag
válasz Klaus Duran #7967 üzenetére
ilyenkor szoktam mondani, hogy ez egy üzem, nem könyvtár, itt lehet zajongani!!
Nincs más hátra mint előre
-
veterán
válasz blasko92 #7958 üzenetére
haha
nem a rapidból ment hozzátok?
nálunk onnan jött régebben pár ember. a makró királyok.
két soros programra is 10 soros makrókat írt az ember mert ő sztár.
3an jöttek onnan, de nem maradtak sokáig.ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
blasko92
őstag
Nem tudom pontosan honnan jött, elmondása szerint sok helyen dolgozott már. Ennél a csávónál a sztárság faktor csak a főnök szemében magas, mi mindannyian röhögünk rajta.
És tényleg olyan volt a csávó, hogy Az egyszerű programot túlbonyolította Megírja a kontúrt a nagyolásra, ciklussal lenagyolja, majd simításra nem hív ciklust, hanem újra leírta a kontúrt.
Amikor felvették, megörültünk, hogy végre egy normális ember, akitől majd tanulhatunk fasza programozást, erre ő tanul tőlünk"aki 100 szóval mondja el azt, amit kettővel is el lehet, az egyéb aljasságokra is képes"
Erről a G94 oldalazóciklus jut eszembe. Mostanában a górék mindent ezzel irkálnak. Van 10 milaj az anyagon, fogásmélységet akarok váltani, és matekozhatok, meg írhatok át mindent. Olyankor jön a "Delet", és írom is át G72-re.[ Szerkesztve ]
-
forestia
tag
válasz Klaus Duran #7967 üzenetére
A hét második felében alu volt a téma. 40-es gyorsfej 1600-as vágó, foganként 0.5 tolás 6 élre. (kontúr/ap=5.5 ae=2-6, sík ap=3 ae=30 a főorsó terhelés max. 127 %)
Páran körül állták a masinát. Főnök nem volt a közelben szerencséreSzerk.: a szerszám Sumitomo, ha vkit érdekel. Videót sajna nem csináltam. Majd legközelebb.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #7973 üzenetére
Esztergára.
-
válasz blasko92 #7971 üzenetére
Haas-nál mi mindig külön kontúrsimítást irunk, letörésre lekerekítés előtt be kel írni egy pozíciót, utána a lekerekités előtolással mert a hülyéje előre beolvassa az élőtolást. Az már mellékes hogy "A"-t nem tud "R" összekötni.
A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM
-
blasko92
őstag
válasz Klaus Duran #7975 üzenetére
Mitsubishinél találkoztam olyannal, hogy két egymás után lévő G1-es mondatban ha mindkettőben van R, akkor a második rádiuszt nem csinálja meg ciklusból. Pl.:
.
.
.
G1 Z-... ,R....;
G1 X... ,R...;
helyett:.
.
.
G1 Z-... ,R...;
G1 X... (rádiusz elé valamennyivel)
G1 X... ,R...;Ja meg olyannal, hogyha a kontúrnál az utolsó két mondatban inkrementális elmozdulás van, akkor nagyon csúnya dolgok történnek. Pl.:
N1....;
.
.
.
G1 W-....;
N2 G1 U...;Helyett
N1...;
.
.
.
G1 Z-....;
N2 G1 X....; -
-
TGWH
őstag
válasz forestia #7972 üzenetére
25-ös lapkás, foganként 0.3 tolás, kb. 130-es vágó ha jól emlékszem de lényegében nincs hangja ahhoz képest, mint mikor 90-es vágon ment... most feltettem 190-es vágóra, majd hétfőn meglessük, az már szép lenne rozsdamentesbe.
Dzsudzsi hogy bebszta! a bdsrstnt!Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
blasko92
őstag
Sokszor tényleg beleesnek az emberek abba a hibába, hogy visszaírkálnak mindent, közben azért megy szarabbul, mert nem tud dolgozni a lapka. Pl. a múltkor nálunk is C45-öt 42-es fúróval 650-es fordulaton és 0.06 tolással fúrtak, visított mint a malac. Fepöccintettem 1000-es fordulatra, meg 0.09-es tolásra, és meg se nyikkant.
Jaja, szépen belőtte! Legalább kaptak a szőröstalpúak is! Remélem a 3-ik félidőben mégtöbbet kapnak hazánk fiaitól! Baszok én rá, csak a románokat oda-vissza
-
forestia
tag
válasz zolikaDB #7979 üzenetére
DMG MORI DMU 75, 5 tengelyes. 40m/perc gyorsjáratot/munkaelőtolást tud, a sebesség a kérdéses műveleteknél 38,196m/perc volt. 18k/35kW/130Nm a főorsó.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz forestia #7981 üzenetére
A 35kW gondolom a fordulat miatt kell.
Erdekes, h a 20kW-os Hurco tud 270Nm-t 12k-s fordulat mellett, az NCT-nek is van 2meteres gepe ilyen motorral, de csak 160Nm-t tud... Hogyhogy??
Blasko: a power toolos gyerek aszonta, h a Komet telibefuro akkor dolgozik jol, ha sir/visit furaskor... -
zolikaDB
veterán
válasz blasko92 #7983 üzenetére
Ooo, a power toolnal nagyon tudnak amugy. De hihetetlen, h meg mindig talpon vannak, azzal a rettento mennyisegu kotvány ganéval, ami el birnak sozni.
A sok vallalkozo meg asziszi, h hu, megleltem a csudát, maro olcson!!!! Yepp!
Oszt 1/10-ed ideig birjak. Mar amikor ujraelezesnel bevonatoljak, is jobbak lesznek, mert gyarilag a kis indiai gyerekrabszolgak azt is lefelejtik rola -
nchelp
tag
válasz blasko92 #7976 üzenetére
Ezt azért nem csinálta meg, mert semmilyen vezérlés nem szereti, ha két egymást követő mondatban csak ugyanaz az egy iránykoordináta van. Erre ciklus nélkül is hibajelzést kapnál, bekapcsolt G41/G42-vel is, csak G40-nel lenne problémamentes. Ezt régebbről tudom, még marón is így van, egy programelírás okán volt szerencsém megtapasztalni. Eleve nem értem, minek van ott az első X mondat, ha még úgyis tovább van küldve...
[ Szerkesztve ]
nchelp
-
forestia
tag
válasz zolikaDB #7982 üzenetére
Lehet, hogy azoknál a típusú masináknál valamilyen áttételt alkalmaznak (szíj).
Dolgoztam Mikron VCE 800-ason (2010-es évjárat), és ilyen megoldással operált. (10k/18,5kW/149Nm)
Amúgy nem volt a szívem csücske, a szerszámváltó kar gyakran megállt félúton szerszámokkal, touch-probe-bal. Izgi volt...
Meg nincs benne kompenzáció, Y-ban szépen elmászott akár 0,08-0,1-et is, magas fordulatszám/huzamosabb müködés függvényében. Ja, Z tengelyen is, de az kb. fele/harmada az Y értékeknek. Mikor hogy...
Jobbára forma nagyolásra, szerszámlapokra használjuk.
Kolléga azért kínozza néha, 32-es WIDIA gyfejjel, 180-200-as vágóval, foganként 1-1,2-vel. A burkolatra akasztott digitális gagyi hőmérőből majdnem kirázza az elemeket. Párszor le is esett már.
Amúgy nehéz megölni a gépet, de nem ez a cél.Mod.: A szíjas gépek lassabban pörögnek fel csutka fordulatra.
[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
Hogy pihenjen a szerszám! szoktak így forgácsot törni, mert jóvanazúgy
Legjobb a ,,hááá kétlapkás maróval nem igazán lehet fúrni, de más nincs'' kategória volt elég gyorsan eltömődött forgáccsalJaja, sokszor gondot tud okozni a technológia. Minek sandvic lapka egy olyan esztergába, ahol nem tudsz 1200-nál nagyobb fordulatot beállítani jó kis mazatrol vezérlés, fordulat 60%-on, megy 1200-al. Feltolod 130%-ig, megy 1200-al ugyan úgy
-
blasko92
őstag
G40-nel sem csinálta meg. Ritkán használunk kontúrkövetést.
Konkrétan így nézett ki a program:N1....
.
.
Z-100. ,R0.7;
X110. ,R2.3;
W-2,3;
N2 U1.;Taki simán megcsinálja, nem durrog semmiért. A mitshu-s gép először a fogásmélységet baszta el, de durván, akkor átírtuk a program végét abszolút elmozdulásra, úgy ment, csak a második rádiuszt nem csinálta meg, program lefutott hibaüzenet nélkül. Akkor át kellett írni:
N1...
.
.
Z-100. ,R0.7;
X105.;
X110. ,R2.3;
Z-103.;
N2 X120.; -
blasko92
őstag
Nono Előbb átírtuk a végét Z-103.-ra és X120.-ra, így már jól vette az első fogásmélységet is, viszont így se csinálta meg a rádiuszt.
De mondom, érdekes, mert a taki simán elfogadja G40-nél ha csak akkora az elmozdulás, mint a rádiusz/letörés. Gond nélkül lefut a ciklus az első példa szerint. -
válasz blasko92 #7980 üzenetére
14 u-drill S1800 F0,035 X-0.6 -ra eltolva, z-56-ra beküldve, 62 a max. Nem bírta kitolni a forgácsot nagyobb előtolás mellet és letiltott. Én meg nem akartam feljebb írni a terhelést nehogy eltörni.
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Klaus Duran #7994 üzenetére
xben inkább plusszolni szoktunk
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
válasz BÁ Nutrition #7995 üzenetére
Külső lapka nálam lefele néz, koordinátát írtam .
-
TGWH
őstag
Vc190 S2420 F1450 amíg bírta a gép, addig ment 0.3 tizedes fogásokkal, aztán egyszer megállt utána visszavettem Vc140-re
Érdekes, ugye az nct közli veled a tengelyek terhelését, 3 csinos kis oszlopban, zöld-sárga-piros. Végig zöldben volt, és nem is a zöld-sárga határán.
De azért durva voltSzeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
Mi igaz abból a pontosságból, amit a Kitamura állít? [link]
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #7998 üzenetére
A kocsi pozicionálhat ilyen pontossággal, hogy mi a vége a marónál az pedig sok mindentől függ. Leginkább a hőmérséklettől, az erőtől, és az időtől ami a gép üzembeállítása óta eltelt.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz zolikaDB #7998 üzenetére
Kolléga elmondás szerint amikor hoztak egy kis Kitamura vertikális gépet a MEO nem nagyon tudott belekötni, eléggé pontosan marta a kört. Csak hát ezt sem bírta a karbantartás mellőzését.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- 3D nyomtatás
- iPhone topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali informatikai kérdések órája
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
- 2 kazános Jura Z5 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
- Új ORAXEAT XL800 Gamer szék
- Xiaomi 4 Lite Electric Scooter (elektromos roller) // Újszerű // Hivatalos garancia 2025.06-ig
- Vendéglátóipari kávégépek, automata kávéfőzők, kávédarálók, stb.
- Tado Smart AC Control V3 + okosotthon, klímavezérlés, klíma okosítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest