Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Magyar árat kapott a Honor MagicPad 2
- SSD kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vinikorn
aktív tag
Bocs, de még mindig nem értem.
A képen látszik, hogy van három egyforma fogaskerék. Programba megadok 3 nullpontot, G54-55-56-ot. Mindegyiknél lefuttatom ugyan azt a fogaskerék készítő alprogramot és kész. Nem értem ezt a P szisztémát.
Lenne egy másik kérdésem.
Ugyanazon a MAHO gépen tegnap egy pofon egyszerű fúró program ment. 3db satuba 3 egyforma kocka befogva és D10-es fúró átmenőfuratot készít: kép róla
Itt a program: [link]
Fúrót kellett cserélnem, amit a csúcsán mértem be, de nem fúrta át teljesen a kockát. Bemértem a vágóél szélén, de úgy sem fúrta át a kockát. Megnéztem a programot és nem értettem az egészet. Nem tudtam mást csinálni elvettem 2 mm-ert a hosszból és úgy már jó lett, de ez nem normális megoldás. Hol mérhették be a szerszámot, hogy a régi szerszám átvitte a furatot?
Nem értem, hogy a programban vagy a nullpontoknál mit kellett volna elírnom Z-ben, hogy átfúrja a kockát?A G81-nél a Z-45 a furat mélységét jelenti?
Mi az a G79? G79-nél mi az a Z0?[ Szerkesztve ]
-
nchelp
tag
válasz vinikorn #4255 üzenetére
Ha hatnál kevesebb darab kell, akkor valóban nem szükséges a G78, G54-59-ig elég lenne.
Vakon nem saccolgatnék, miért nem ment át a fúró
A G81-nél a Z a mélyésg, G79 a ciklushívás, Z a KERESZTirányú pozíció, Y a magasság. G79-ben adod meg, hova tegye G81-et...
Ajánlom figyelmedbe a CNCBank Philips topikját.nchelp
-
-igu-
addikt
Ez a G79 nekem se tiszta, főnök.
A G81-es sorban a pozíció Y2.
A következő a G79, amiben Y0 van.Ha az a jó okosság, amit te mondasz, akkor az első darabba 2 furat készül, 2mm Y irányú eltolással (ill. csak az első, mert a másodikat jó eséllyel nem bírja ki a fúró), utána meg nullpontonként még egy-egy darab.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
-igu-
addikt
Szerintem jelen esetben igenis van értelme a G78-nak, hiszen így csak egyetlen nullpontot kell felvenni (ami majdnem az első darab nullpontja lett). A 3 darab helyzete egymáshoz, ill. a felvett nullponthoz képest mindig állandó, ezért én se használnék G54-55-56-ot, három nullpontfelvétellel (és három hibalehetőséggel).
Az Y0.08 meg bőven lehet az (akár évekkel ezelőtt legyártott) első mdb meózásakor kimért mérethiba korrekciója.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
-igu-
addikt
Normális ember nem csinál ilyet.
Inkább tolja tele indokolatlanul paraméterekkel (akár komment nélkül), lesz.rom, ha bonyolult egy program, de logikus - ám az ilyennek értelmét nem látom.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
nchelp
tag
A G81-es mondatban az Y érték ugyanaz a szerep, mint Fanucnál az R. Egy visszahúzási érték, eddig megy gyorsjárattal a gép. Ahhoz az Y magassághoz képest, amit a G79-es mondatokban megadtunk.
Philipsnél a furatciklusokban Y a kezdő magasság, ahonnan előtolással kezd, X a késleltetési idő. G79-cel hívjuk meg a ciklust, (azaz ugyanúgy, mint HH-nál M99-cel), csak itt egyben tetszőleges magasságra is hívhatjuk. Bevallom, ezt azóta is hiányolom a többi vezérlésből.
[ Szerkesztve ]
nchelp
-
vinikorn
aktív tag
G79-ben az Y a függőleges irány? Miért nem a Z a függőleges mozgás?
-
-igu-
addikt
válasz vinikorn #4271 üzenetére
Mert a Z cím foglalt a furatmélység miatt. Mármint a G81-ben.
A G79-ben meg a pozíciónak adunk értéket 3 tengelyen, abban a Z a furat kezdetét (mdb síkját) jelöli.Szabi, ha fasságot írok, nyugodtan javíts ki.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Nem bántásibol, de az Ultimaxban is kb.szott jo az "SL", tkp komplett ciklus, es tenyleg csak a kontur kell neki, meg az, h ez sziget vagy feszek. Most asom bele magam a 3D funkciokba (kezdve a fok-marassal)
Az SHW gepeken Siemens System 3 mellett is Y volt a fuggoleges. -
nchelp
tag
válasz zolikaDB #4277 üzenetére
Nem bánt Egész egyszerűen nem ismerem az Ultimaxot. 3 vezérlőt ismerek, azt gondolom, talán nem is túl rosszul abból a szemszögből nézve, hogy a munkához mi kell (így aztán PLC meg konfig már nem az én világom), és számomra ez a lényeges. Ezekkel úgy vagyok, hogy odaállok eléjük, és dolgozok, ohne zsacseszvakargatás. Ezzel már elég jól megvagyok. Az, hogy közben itt a neten osztom a gangliont, egy kicsit ripacskodás, egy kicsit önzetlen önszorgalom... Szeretném néha hinni, hogy van, aki hasznát veszi, de ezért nem várok sem köszönetet, sem más egyebet.
nchelp
-
zolikaDB
veterán
Két vezérlőt ismerek, egyet nem annyira jól, mint te, de odaállok elé, és... Ebből egy az önszorgalom eredménye. Nekem ez jó, és motivál, h bármikor előrébb léphetek, ha úgy hozza az élet. Pl a Mazakra kíváncsi is vagyok (nur Fräsen); a G-kód nem az én világom, de amatőr alapszinten tudom alkalmazni, hisz Ultimax is hasít NC módban, ott néha kell.
Virtuális vállveregetés, de tanultam innen dolgokat tőled, Tomitól, Petitől.
Viszont egyvalamit eltökéltem: csak annak segítek, akiben látom az elhivatottságot, szorgalmat, szeretetet, tiszteletet, alázatot a szakma iránt. És innentől mindegy, h 18 éves tanuló, vagy 52 évesen új vezérlőt ismer meg. Ha ez nincs meg, nálam ne kopogtasson, mert hátat fordítok. Ilyen lettem, bocs.
Nézegettem az Industrián az NCT200-at. Hát, izé. Nagy 17" körüli monitor, sok kis ablak, táccs-szkrín...
Amúgy nem volt nagy szám a kiállítás, nem lett nedves a bugyi.
Hurco stand: VMX-30t (Winmax), és TM8. Mint a melóhelyen. Volt NCT stand, Brother, egy darab vízsugaras vágó, alapvetően nem keltette fel az érdeklődésem. Jópár robot, faipari dolgok, Siemens vezérlők, a Hoffman pár kombinált fogóval, meg vagy 10db maróval, oszt puszi. -
nchelp
tag
Figyelem, urak-hölgyek: a Wilms Maschinenbau HAGYOMÁNYOS horizontra keres embert, csak német nyelvtudással, csak megbízható kollégát, aki a 3. héten is bejár dolgozni. Ha van valaki, akinél szóba jöhet, jelezze, akkor adom a további részleteket, teljesen nyíltan, csak most kutyafuttában vagyok...
nchelp
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #4279 üzenetére
Virtuális köszi
Biztos jó volt a kiállítás, remélem lesz olaszban is valami..majd utánna érdeklődök. Az NCT azért biztos jó volt odaállnék mellé egy próba erejéig, azért fantasztikus, hogy ezek az új vezérlők már mire képesek 3D-s marás területén(legyen az Ultimax, vagy HH, vagy Phililips.A hét eseménye,hogy az egyik gép kapott új kézikereket nálunk. Meg kell még szokni, hogy az előtolást a kézikeréken nem tudom körbefogni az ujjammal mint a régi típusú kézikeréken,ugyanis olyan közel rakták a dizájnerek, hogy nincs annyi hely. Továbbá újdonság, hogy a kézikerék tekeréskor akad mint általában minden cnc-n ( a régebbi kézikerekek a HH-en akadásmentesen voltak tekerhetők)
[ Szerkesztve ]
Nincs más hátra mint előre
-
kpityu2
őstag
A ricnis kézkeréknek is van előnye. Nálam a Röders-en nem kell gombokat nyomogatni az egylépéses üzemmódhoz. Az Override alsó három fokozatán a kézikerék egy ugrására lép 0.001-0.01-0.1 millimétert. Kényelmes, mert ha akarom akkor csak egy lépést megy, de ha megpörgetem a kereket akkor így is jól halad, és mindig egész lépésekkel.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Nordik
őstag
Hogyan számoljuk ki menetvágáskor a fogások számát? Holnap vizsgázok és ezt sehol nem találom leírva.
-
-
-igu-
addikt
+a simító fogások...
Meg az se mindegy, milyen vágási technológiát használunk: egyoldalú vagy váltott oldalú nagyolás esetleg állandó fogás-keresztmetszetű nagyolás... milyen anyagba? milyen szerszámmal?
Általános táblázat van hozzá, képlet nincs.Az a módszer, amit te ajánlasz, az egyértelmű, egyszerű, ám kizárólag elméleti (menetárok/fogások száma).
-
_BM_
senior tag
Lehet, félreértek valamit, de a külső átmérő és a menetárok különbségéből ki lehet számolni. Mondjuk 1 mm a különbség, te 0,1 mm-t akarsz fogni, tehát 10 fogásra van szükség (plusz nullfogások száma). De ez így hülyeség, mert állandó forgácsolási keresztmetszettel ajánlott vágni, amit tud a Fanuc G76 kódja:
G76 X.... Z.... I.....K.....D.....A.....P2.....F.....Q
Lehet P1 is.
Régen így nézett ki, de nem lennék meglepve, ha már elb*szta volna a Fanuc ezt is.
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Beírtam egy számot hasraütésre és elfogadták, nem volt gond, 5ösre vizsgáztam a gyakorlati részből.
Köszi azért a segítséget.
-
forestia
tag
A héten volt egy kis kúp marás. Abba most nem mennék bele, hogy forgástestet miért nc marón kell csiklandozni...(
merafőnökaszonta)
A paraméteres (HDH) kúp programjaimba beépítettem a szerszám saroksugár korrekciót, ami külön le van zongorázva X/Y síkra, illetve Z tengelyre.
Ennél a darabnál a Z irányú eltolás volt lehetséges.
Anyag: 1.2767 (52HRC) Szerszám: D12R1.5/Z4 -
SirTom
tag
válasz forestia #4294 üzenetére
Szép lett. ha gondolod oszd meg a programot is,legalább átrágjuk rajta magunk
Ha vki olyan gyakorlott NX 7.5, öttengelyes programozòt ismer aki még angolul is tud,annak lehet tudok jóhelyen melót hamarossan! Nekem semmi hasznom ebböl,csak jó lenne egy magyar is errefelé.
Nincs más hátra mint előre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest