Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolikaDB
veterán
válasz ViiiiktorOC #4599 üzenetére
Ha fóliás a plexi, akkor tegyétek rá egy furnérlemezre, vagy nagy alutáblára, valóban jó a zsír, gondolom, nincs vákuumasztalotok. Spankó alá meg papír. De ha van olyan rész, amihez nem ér a maró, akkor a darabon teljes hosszában/széltében ráteszel egy lécet, és azt fogatod meg... Magyarul, érje át.
Nem fogja égetni, csak locsold. Azaz fogja "égetni", hisz a belemart alakzat/minta felülete fehér lesz, nem áttetsző. Az akkor lesz, ha kipolírozod a marást.
Nem ártana, ha 2 v. 3 élű marót használnál, ha nincs keményfém, akkor jó a HSS is. 1 élű is jó! Ha nem rohansz, lehet 0.5mm is a fogás, tolás meg 1500-2000m/min. De ezt majd látod, meg érzed, h mi a jó neki, nehogy belibegtesse.
A 6 él azért bibis, mert azok többnyire simító marók. Csak kevés forgácsot bírnak elvezetni. A plexi amúgyis könnyen ragad, és ha beleeszi a fene magát, akkor dúrni fog, és az okádékul néz ki.
Petie: kollega, te hogy haladsz a karrierrel?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #4601 üzenetére
Lassan kész a post-processor az Integrexhez, így lassan már többnyire iroda lesz remélhetőleg.
mellesleg csalódás a mazak, állandóan van valami baja sokszor megáll, forgács kerül olyan helyekre ahova nem kéne meg ilyenek.
idegesítő hogy nincs minden szerszámhoz külön alaptest, az azért lenne jó mert akkor csak beteszem a szerszámot és tudunk utána minden adatot ami a szerszámadat táblában tárolódik, de így mindig cserélgetni kell a szerszámokat az alaptestekben, újra bemérni, ide most nem tehetem mert ott most épp már van más, tegyük át oda.. kinyír az esztergálás csinálj tokmánypofát ilyen olyan átmérőkre, jaj most nincs, akkor egy régebbit elesztergálni ami már egy másik mérethez volt..csesznek csinálni többet, legalább kéne egy 40-50 garnitúra sztem abból is...zajlik az élet...ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
nchelp
tag
Két hét alatt 6 állásajánlat, csak ma kettő! Ha ebből nem lesz semmi, főbe lövöm magam...
nchelp
-
-
blasko92
őstag
Igaz én itthonra jelentkeztem, kb. 60 helyre. Ebből 15 sablon elutasító mail érkezett vissza, a 16-ik telefon volt és bejött.
Az a szomorú, hogy még csak arra sem méltatják az embert, hogy rendes választ adjanak, pl. sajnos kevésnek találtuk a tapasztalatát, stb. "Köszönjük a jelentkezését, de nem önre esett a választásunk". Azért pár szabad percük csak lehetne az irodistáknak egy normális válaszra, ha már a jelentkező is vette a fáradságot.
Most már lényegtelen, itt jó lesz egy jó darabig
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4612 üzenetére
Mindenhol ezt szajkózzák.
Meg tele vannak az álláskereső portálok is vele.Szerintem inkább az jó CNC-sekből van hiány. Valamint az internet... Biztos azokat jobban szeretik, akik személyesen mennek be a hirdetőhöz. Egy jobb képet mutat az esetleges munkavállalóról. Igaz itt meg előjön az, hogy sok helyen nem is adnak pontos elérhetőséget, úgyhogy marad az email.
"CNC-sekből" van dögivel Nálunk most az osztályból 30-an kapták meg a bizit róla. (és ott a másik osztály, meg a többi suli, és ez évente ismétlődik) Az osztályból 20 azt mondta, azért csinálta, hogy egy papírral több legyen. Másik 5 meg azt, hogy majd valamikor lehet jó lesz. A maradék ötöt meg érdekelte a dolog, szerette csinálni, és azt mondta, suli után ezt szeretné csinálni.
Meg ott a másik helyzet: milyen képet festene egy suliról az, hogy 30-an jelentkeztek a képzésre, de csak 3 ember teljesítménye volt elégségesnél jobb?
Boldognak, boldogtalannak odaadják már a papírt.
Az már más tészta, hogy kevés az, aki később a tudását kamatoztatni tudja.Ja, arról ne is beszéljünk, hogy a suli most már kevés tudást biztosít. Aki tanulni akar, az önszorgalomból otthon kiegészíti a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz blasko92 #4614 üzenetére
azt a tudást amit a suliban szerzel nem is lehet kamatoztatni. ahhoz még nagyon sok új ismeret, tapasztalat kell..
de igazából ebben semmi különleges nincs, minden szakmában így van ez. legyél rendőr, orvos vagy mondjuk autószerelő..[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4615 üzenetére
Pontosan.
Én állítom neked, most 1,5 hónap alatt már többet tanultam, mint az iskolában.
Az a baj, hogy a gyakorlaton lévő diákokat már nem úgy dolgoztatják mint régen. "Vidd ki a szemetet, söpörj fel, teddide-viddoda, ahhoz ne nyúlj, még nem neked való"
A cégeknek ki kellene használniuk az olcsó munkaerőt, esetleg leendő munkást. Kitanítani őket.
Ja meg az, hogy sokan kényszerből választanak szakmát, mert nem tudják mit is akarnak, aztán legyenek valahol. Vagy azért, mert "ebben van a pénz". De amit nem szeret az ember, abban nem is lesz sikeres. Legalábbis szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Ich und meine Freundin. Es gibt jetzt viel zu tun, vorbereiten, und noch etwas Geld sammeln. Ich hab gefragt, wie weiter, was sie plant, und sie hat so entschieden, und diese paar Monat ist schon egal. Aber ich glaube, es ist jeden Tag immer scheisser hier bleiben.
Na, ja, ich hoffe, nächstes Jahr wird alles in Ordnung, gutes Lohn, schöne Wohnung, gute Arbeit! -
BÁ Nutrition
addikt
válasz zolikaDB #4619 üzenetére
viel glück
blasko: egy 9 hónapos tanfolyam alatt amikor a pékból esztergályost csinálnak nincs is sokkal többre lehetőség. nem olyan mikor 3-4 évig jár gyakorlatra valaki. eleve még semmit sem tud szinte hónapokig az egész szakmáról, túl sok minden új neki. ha egy zöld gombos melót kap már az se olyan rossz szvsz.
műszakirajz, mérések, anyagismeretek, forgácsolási ismeretek, technológiai ismeretek, gépkezelői ismeretek, programozás stb... van egy csomó minden. nem megy olyan gyorsan..
persze nyilván mindenki elkezdte valahol, és ez normális is így.
ezért is furcsa nekem mikor van pár vetítőgép aki már akkor okosabb egy régi szakinál mikor 1,5 hónapja odarakták a gépre zöldgombosnak, és még csak be se iratkozott az alap cnc-s képzésre se..[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
zolikaDB
veterán
Verstehe, und ich glaube, du hast recht! Sie hat nicht so lange arbeiten begonnen (wieder, na ja...), und sie ist echte Frau, du weißt! Sie will sammeln etwa Geld zum Starten. Wir müssten eine Wohnung mieten, Kautio bezahlen, Bett, Kühlschrank, Waschmaschiene usw. Ich will wieder im Ausland arbeiten, wenn ich es probiere, werde ich hart, ich hätte Freundin, Wagen, Führerschein (!!!) und brauche nichts anders. Vielleicht gutes Lohn, und gute Laune im Werkstatt!
Keine Panik, in 2013 komme!!! Ich weiß, du kennst keine Panik! -
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4620 üzenetére
Még jó, hogy én általános után már eldöntöttem, hogy mi is szeretnék lenni. Így végig szakirányban mozogtam. Igaz szakközépben, és nem szakmunkásban.
Nekem most jó. Szerencsére nem csak zöldgomb nyomogató vagyok, és a műszakunkban vannak nagyon jó szakemberek is, akik mindig segítenek, ha valami nem megy.
Megmondták, ezt a szakmát el kell lopni
-
Morty1987
csendes tag
válasz blasko92 #4616 üzenetére
Sajnos ez nálunk is elmondható a nyári gyakorlatosokról... nem csak a forgácsoló szakmából, hanem a mérnökből is...
Nyáron volt alkalmam oktatni-szoptatni-szaron-hugyon felnevelni őket....
Az iskolai képzés valóban csak az alapokra jó, hogy megtanuld hogy mi a G1 meg a G0 között különbség...
Ugyan ez a mérnökkel kapcsolatban... pont akkor kaptam egy mérnöknek látszó "tárgyat" - bár kinézetre igen csak jó volt... - amikor egy projektet épp kezdtünk....
Kérdem a mérnököt, hogy akkor itt a két rajz... nosza mutasd mit tudsz...
Egy kis alkatrész volt - nem túl bonyolult - egy injektor body. Elkezdi ezt csak úgy tudja elképzelni hogy .... és elkezdte mondani.... és kb 23 megfogásból lett volna készen....
Nah akkor figyeld Morty bácsit.... 2 vagy 4 megfogás.... 2-ből azért nem tudjuk megfogni, mert nincs hozzá gépünk így marad a 4 megfogás... szépen felépítettem a projekt esztergálási részét... a marás-fúrás részét meg közösen egy kollégával... A kis csajszi csak lesett hogy kb 1 óra alatt készen volt a megfogási terv, a program, a szerszámozás, a paraméterezés és mi egymás... - bár igaz hogy tavaly decemberben már neki álltunk a minta gyártásnak, de idén új alapokra helyeztük a projektet.
Másnap reggel már meg is kaptuk a gépeket, mire bejöttek álomittasan a mérnökök addigra már meg volt az első darab.... mérnök csajszinak megint leesett az álla...Nah mondom ha tanulni akarsz, és nem csak papírmunkázni akkor szépen idekéreted magad mellém... és így is volt... leszarta a papírmunkákat és jött szépen kísért minden hova.... - igaz így augusztusban meg végig csak a papírmunkákat csináltuk
Kíváncsi vagyok hogy szeptemberbe mikor visszamegy az iskolába mi lesz belőle... hiszen nyáron amíg itt volt a jövőbeli projekteket - még 3 féle injektor body, motorblokk, bütykös tengelyek, common railek-et csináltunk meg.... munkaidőn kívül... hogy tanuljon egy kicsit...A forgácsolókat pedig nem csak az hogy itt a zöld meg itt a piros... hanem úgy elejétől a végéig.... az ügyesebbeket neki engedtem a gépnek hogy álljanak rá helyettem... kérdeztek, válaszoltam, programot írtak....
Úgyhogy lehet hogy teli vannak a hirdetések "CNC-st keresek" viszont valóban kevés a jó CNC-s, aki nem csak úgy szabadult ki az iskolából hogy zöld-piros... mert azokból valóban Dunát lehet rekeszteni...
"A cégeknek ki kellene használniuk az olcsó munkaerőt, esetleg leendő munkást. Kitanítani őket." Nem érdekük kitanítani egy nagy cégnek.... úgymond egy saját nevelést... hiszen....
1. többet kell adni neki mint egy péknek
2. ha belejön hamarabb ott hagyja a céget mint a pék mert dunántúlon, kint külföldön "szarrá keresi magát"Legalábbis itt Békés megyében a megye egyik legnagyobb foglalkoztatójánál ez a helyzet. Ugyanis a legtöbb tanulót - mérnök, forgácsoló - vagy bent az irodába bujtatják hogy ne legyen a főnök szeme előtt, vagy valahol a műhelybe bújtatják a tanulókat, gépet törölni/sepregetni.... - persze valakinek ezt is meg kell csinálni, de mit ír be a tanuló a munkanaplójába? Mori Seiki Nx1500 burkolat törölgetés - "tanárbácsi" meg ad rá egy 5-öst.... ez a nevetséges...
Én is úgymond "saját" nevelés voltam/vagyok, de már egyszer itt hagytam ezt a céget... nem szívesen jöttem vissza... de már nem bánom....
Olyan nincs hogy valami nem sörnyitó
-
zolikaDB
veterán
válasz Morty1987 #4624 üzenetére
"1. többet kell adni neki mint egy péknek
2. ha belejön hamarabb ott hagyja a céget mint a pék mert dunántúlon, kint külföldön "szarrá keresi magát"1. ha annyit adnak, mint egy péknek, akkor életbe lép a 2-es pont, meg amúgyis, aki 65ezres emberre bíz egy 50-150e eurós gépet, az törődjön bele, h az ütközés/géptörés milyen jó dolog
2. a fél falu, ahol laktam, Londoban van, szakma nélkül, mint a cigányok, úgy élnek. Nem irigylem magam a "szarrá keresésen", plusz aki kint akar CNC-zni, hát csak hajrá. -
nchelp
tag
válasz zolikaDB #4625 üzenetére
Jól mondod, kolléga... Ideje volna észrevenni, hogy a külföldi munkához kint is kell élni. Az önállótlanok, a nyelvet nem beszélők felkészülhetnek arra, hogy le fogják őket húzni, dobálni fogják ide-oda, mint paraszt a pelyvát, szóval, az úgy nem egy leányálom. Ha egy netet akarsz, bemész, aztán megrendeled, ha saját albérletet akarsz, kevéssé sanszos, hogy megcsinálják neked, de a villanyhoz, kukához a szerződést biztos, hogy nem, szóval aki komolyan akarja venni itt kint magát, annak azt tudom mondani, hogy ez kicsit más mint a templom: nem elég erősen hinni... Az lesz a tiéd, amit megcsinálsz magadnak. És akkor elkötelezve sem vagy senki felé.
Na, ennek fényében szabad újra átgondolni dolgokat.
nchelp
-
Morty1987
csendes tag
válasz zolikaDB #4625 üzenetére
Nem véletlenül tettem idéző jelbe... "a szarrá keresést"
Sok embertől azt hallom hogy gyere ki külföldre... "olyan embereket keresnek mint te vagy... CNC-st... nem kell nyelvtudás... meg miegymás csak gyere és kapod a fínom zsozsettát...."
Sok embertől meg azt hallom ahogy itt is... ha külföldön szeretnél munkát vállalni akkor igen csak mélyen nyelvtudáshoz vagy kötve, ha valóban dolgozni-élni szeretnél és nem csak kizsákmányolt rabszolga akarsz lenni... ahogy ti is írtátok - legalábbis ez jön le...
1. sajnos nem sűrűn fizet többet a szakembereknek mint a pékeknek, hiszen "bérmátrixban" mind a kettő zöldgomb nyomogató. Nálunk egy pék és egy szaki zöld gombnyomogató között igazándiból csak alap órabérben van különbség, ami meg csak műszakpótlék, szabadságnál jelentkezik.... amúgy meg "ugyan olyan a bánásmód"
Egy szakembernek meg igazándiból meg az jelent előre lépést, ha van aki feltolja őt gépbeállítónak...amíg nincs meg ez az előre lépés - ezt meg elég nehéz elérni ennél a cégnél - , addig csak butul az ember és két gomb jár a fejébe... zöld és piros... mert a többivel úgy sem kell foglalkoznia...
2. én is voltam kint külföldön - bár nem sokat - hiszen akkor még fiatal voltam és szerelmes... úgy meg nehéz kint maradni... de tény és való hogy nyelvtudás nélkül... meg kizsákmányolják az illetőt...Olyan nincs hogy valami nem sörnyitó
-
BÁ Nutrition
addikt
elvállatam itthon egy melót egyenlőre 6 hónapra aztán majd meglátjuk
úgyhogy nekem is 2013 a cél mosmáryoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
_BM_
senior tag
válasz Morty1987 #4627 üzenetére
"Egy szakembernek meg igazándiból meg az jelent előre lépést, ha van aki feltolja őt gépbeállítónak."
Amikor én nc-zni kezdtem, rendszeresen bejártam szabadidőmben a gyárba, és ha volt üres gép, akkor gyakoroltam rajta. Ez jellemzően úgy nézett ki, hogy nem vállaltam hétvégi túlórát, hanem szabadszombaton otthon kitaláltam magamnak valami problémát, írtam programot, vasárnap meg bementem és bénáztam. De olyan is volt, hogy csak odaálltam a kollégám mellé, néztem, hogy mit csinál és kérdeztem. Aztán gépbeállító lettem. Talán ma is kivitelezhető ez, nem tudom. Nem is értem, mit jelent az, hogy valakit feltolnak gépbeállítónak.
[ Szerkesztve ]
-
tomsics
senior tag
Üdv!
Most tanulom felnőtt képzésen a cnc-s szakmát.Lenne egy olyan kérdésem,hogy van-e olyan program amivel itthon is letudnám futtatni,szimulálni az általam írt programokat?Amiket órákon veszünk az marha kevés,és gyakorolni is nagyon keveset tudok.Ezért gondoltam arra,hogy hátha van valami ilyen,amit otthon is lehet használni.Előre is köszönöm░▒▓█ MITSUBISHI-GALANT-DIESEL █▓▒░ / G Laci /
-
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz tomsics #4635 üzenetére
Nanjing Swansoft CNC Simulator
fanuc, fagor siemens vezérlést tud, hdh-t nem láttam benne, meg mazakot se
gyakorloni mindenképp jó
edgecam-ben is lehet gyakorloni esetleg. bár sokat még nem foglalkoztam veleyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
-igu-
addikt
válasz BÁ Nutrition #4636 üzenetére
HDH-ra van saját szimulátor, az EdgeCam meg nem tud G-kódos programból grafikázni, csak saját szerszámpályákat tesztel.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
tomsics
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4636 üzenetére
Siemens kell nekem,mert olyanon tanulunk.
░▒▓█ MITSUBISHI-GALANT-DIESEL █▓▒░ / G Laci /
-
BÁ Nutrition
addikt
nálunk a cégnél valahogy úgy működik hogy a rajzot betölti, atán beállítja mit hol milyen szerszámmal munkálna meg, (mármint a technikus) és kiválasztja hogy melyik géppel történik a gyártás és létrehozza a programot a co-processzor
nekem ezt mondta, de biztos nem így csinálja csak átbaxott
utánna kiviszik a progit a gépre és tesztelik hogy jóje, ha nem akkor átvariálják[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz BÁ Nutrition #4639 üzenetére
Az EdgeCam valahogy úgy működik, hogy a (bármely) CAD programmal generált modellt betölti (van lehetőség EdgeCam-ben is modellt építeni, de eléggé favágó munka), kiválasztja, hogy milyen megmunkálási metódussal melyik felületet melyik szerszámmal és milyen technológiával munkál meg, majd a szerszámpályákat tudja grafikusan ellenőrizni, ill. tud belőle NC kódot generálni posztprocesszor segítségével (az adott szerszámgépre kihegyezve). A kész kódból a modell és a szerszámpályák beolvasása nélkül nem tud grafikus tesztet mutatni az EdgeCam (ill. annak a Verify modulja).
Akarom ezzel azt mondani, hogy nem az NC-programból csinál grafikát, hanem az elkészített szerszámpályákból tud generálni egyrészt grafikát, másrészt kódot.Szóval nem b.szott át, csak nem mondott el mindent részletesen.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
tomsics
senior tag
válasz zolikaDB #4642 üzenetére
Jól van na ,bocsi
Nekem annyi kellett volna,csak,hogy G parancsokkal megírom és látni,hogy tényleg azt csinálja-e amit én szerettem volna.
Sikerült beszereznem a Nanjing Swansoft CNC Simulator-t csak most meg nem bírom el indítani.░▒▓█ MITSUBISHI-GALANT-DIESEL █▓▒░ / G Laci /
-
BÁ Nutrition
addikt
-
tomsics
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4645 üzenetére
De az nem volt gond.A baj az,hogy folyton leáll exe hibával.El se bír indulni.Mi ott jegyzett füzetbe írjuk meg,majd master cam progiba betöltjük és onnan megy át a gépre
░▒▓█ MITSUBISHI-GALANT-DIESEL █▓▒░ / G Laci /
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4645 üzenetére
Az ilyet inkább PÜ-ben, mert haraphatnak érte a magasabb rangúak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- MediaTek Helio G50-nel futott be a Tecno új belépő ajánlata
- Gaming notebook topik
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest