Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gabigyerek

    senior tag

    Én 13 évig kapus voltam, de nem mondanám ettől, hogy szakmai szemmel írom. A lényeg, (kicsit magamat is fényezem :D) hogy amikor engem tanítottak kapusedzők, még az volt a vallás hogy a 16-on kívülre nem nagyon kell kimerészkedni, de én rendre a 16 vonalán álltam és a védők mögé érkező indításokat söprögettem (NB 2-3+korosztályos válogatott szint), de sok savat kaptam emiatt. Azonban elismerték, hogy sokat segítek ezzel.

    Hogy hogy jön ez Neuerhoz? Ő volt profi szinten az első nyíltan ilyen kapus "stílusban" játszó játékos. Oké voltak vannak legendák (Buffon, Schmeicel, Chilavert, Lama és sorolhatnám) azonban a délamerikai cselezős kapusokon kívül európában mindegyik nagy név ha 16-oson belülre ment a labda akkor felvette kézbe.
    Neuer új stílusa nagyon erőteljes koncentrációt igényel, mivel azzal, hogy a pozícióját a kaputól 10-14 méterre helyezi még akkor is ha védekeznek, azzal még a lendülő lábakra is figyelnie kell, a boka állására, hogy rögtön le tudja reagálni, ha mögé akarják ívelni. Ebben ő egyedi. Egy kapust ma már nem a védései alapján kell csak megítélni, hanem a mezőnyhöz hozzáadott értéke szerint. Buffon, De Gea, Navas, Handa védések terén ugyanazt a szintet hozza, az őket körülvevő kultusz más, viszont Neuer amellett, hogy ugyanazt a szintet hozza a kapuban, mezőnyben is besegít. ezért is ő most talán a legjobb kapus.

    És elárulom, utálom a tagot mert nem szimpi :)

    De lényegében ez is olyan vita, hogy ha két csatár ugyanannyi gólt lő ugyanolyan szinten ugyanolyan bajnokságban, de az egyik mindig becselezi magát, a másik meg távolról rúgja be akkor melyik jobb :)

    [ Szerkesztve ]

    PS4

Új hozzászólás Aktív témák