- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
őstag
Egy munkahelyi felületen kifejezetten káros a sok különböző beállítási lehetőség, egyrészt ne ezzel töltse az időt a dolgozó, másrészt a támogatást is bonyolítja, vagyis itt is pénzt lehet megtakarítani. A letisztult annyit jelent, hogy nincs rajta semmi felesleges, ami a figyelmet más irányba terelné; teljesen egységes arculatú; és "lean", minden felesleges mozdulat, egérrángatás nélkül.
Otthonra viszont sokan szeretik személyre szabni a felületet, áthelyezni a panelt, vagy több panelt használni, teleszórni az asztalt ikonokkal és élő minialkalmazásokkal ("widget"), a menübe belepiszkálni, stb. Példa erre a marketingben az úgynevezett tömeges testreszabás, például egyes üdítőital gyártók időnként kereszt-neveket, stb., raknak fel a palackra, így (majdnem) mindenki kiválaszthatja a sajátját.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
Lacc
aktív tag
Nem probléma, csak 10 verziós különbség után ez egy kicsit fura. Tudom, hogy a Linux a szabadságról szól, de néha jó lenne egységesíteni a dolgokat..., mint amit írtam, hogy ez a partícionálás telepítéskor, azért legalább disztró, és disztró tudja már kezelni ugyanzt a fájlrendszert.
Egyelőre tetszik, megvett magának a Fedora, 10+ év hardcore Ubuntu-s desktop használoként (igaz Windowsot is használok ASP.NET fejlesztések miatt )
A másik topicban kifejtettem, hogy nekem a Gnome-al van bajom, vagy Gnome shell?! A Unity sokkal jobban kézre állt munkában 2 monitor esetén, ez sajnos nem, de hátha idővel változik pozitív irányba.
Egyelőre marad a Fedora, mint fejlesztő környezet a PC-n. (Laptopon az Ubuntu, lehet ott is lecserélem). Viszont amikor webet fejlesztek a virtualizációban egyelőre marad az Ubuntu/Debian a Vagrant/Docker alkalmazásokban.
Ezt csak kíváncsiságból kérdezem mindenkitől és nem flame miatt, hogy a Fedora szerver miért nem lett elterjedt weboldalak üzemeltetésénél, mint oprendszer?
(Ilyen téren szó se róla, hogy a Debian és az Ubuntu elég nagy uralomra tett szert, de nem igazán látom a Fedorat jelen ebben a témában, és itt nem mint Enterprise-t értem, hanem ha saját webszerver akarok csinálni, ami kiszolgáljon n számú weboldalt)[ Szerkesztve ]
-
Orionhilles
senior tag
válasz body007 #5946 üzenetére
Nem olvastam bele, talán 98-as nincs is támogatva. Ha a helyedben lennék, készítenek a működő gépről egy VHD-t/VMDK-t, és azt importálnám be Vboxba. Kérdés az az, hogy milyen szoftver tud ilyet, de szerintem ezt már ki tudod googlezni te is!
– Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment
-
válasz Orionhilles #5957 üzenetére
Köszi, ez a leírás pont leírja, h a dd-s file-ból, h lesz vdi
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Vladi
nagyúr
válasz body007 #5956 üzenetére
Nem wint, a célprogramot. De akár wint is. 98 még elég buta.
(#5955) Lacc:
"10+ év hardcore Ubuntu-s desktop használoként"
Huhh.. semmi baj lacc, mostmár itt vagy, minden oké, nem kell tovább szenvedned."hogy a Fedora szerver miért nem lett elterjedt weboldalak üzemeltetésénél, mint oprendszer?"
A release + 2 hónap támogatottság miatt. Az nagyonmax 15 hónapot jelent. Az kevés.
Tegyél fel centost ilyen helyre, tovább bírja mint a vas.il sole non sorge più ad Est!
-
Lacc
aktív tag
A CentOS-ről sokat olvastam, de a legnagyobb probléma, hogy lassan frissül a hivatalos repó. Itt arra gondolok, hogy amikor már Debian-on elérhető volt rég (hivatalosan, és nem máshonnan) a PHP7, addig a CentOS-nél nem, várni kellett a következő verzióra. Én emiatt nem választottam. PHP7 és PHP5 között jelentős ugrás volt, amire szükségem is volt.
Viszont két problémába futottam.
1. Spotify klienset nem lehet feltenni, persze van egy 3rd party valami n-el kezdődik (most nem fedorán vagyok), de az nem műkődik, gondolom, mert az a webes player-re épített, ami 1 hete megváltozott. Webes player pedig nem műkődik, mert annak flash kell, azt pedig a repoból nem lehet feltenni. Érzékenyen érint, főleg, hogy előfizetésem van.
2. Chromium-nál néha egy weblap tartalma totál fekete, az egész lap, például a translate.google.com esetében történt ez... a többi weblapot egyelőre megjelenítette jól. Firefox alatt jó persze.
-
Fenyő
őstag
Spotify kliens simán megy Fedorán van hozzá repó (ahogy adobe flash-ez is), így fejből nem ugrik be, de asszem ez, pepperflasht pedig innen tudod pl. leszedni vagy Google Chrome-al pl. települ (ehhez is van külön repó, ahogy Operához is ).
Amúgy még a kodekeket érdemes felrakni, azok meg az RPM Fusion repóban vannak.[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
BoB
veterán
Vladi mikor szándékozol már megírni végre a topikösszefoglalót?
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Tim82
félisten
Fedora 25 x64 alatt szeretném a Baldur's Gate Enhanced Edition (GOG.com-os) Linux változatát futtatni, de ezzel akad el:
[tim@localhost Baldurs Gate Enhanced Edition]$ ./start.sh
Running Baldur's Gate Enhanced Edition
./BaldursGate: error while loading shared libraries: libjson.so.0: cannot open shared object file: No such file or directoryArchLinuxos workaround-ot találtam rá [link], de ezt nem igazán tudom hasznosítani.
Kissé vaktában lövöldözök, hogy pontosan mit is hiányol, az összes elérhető idevágónak tűnő csomagot telepítettem már.
$ dnf list libjson
*Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:07:04, ekkor: Wed Apr 12 23:27:12 2017.
Telepített csomagok
libjson-rpc-cpp-client.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-client.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-common.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-common.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-devel.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-devel.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-server.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-server.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-stub.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-stub.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-tools.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-tools.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
Fedorán nincs /usr/lib32/ mappa, /usr/lib és /usr/lib64 van.
Az /usr/lib mappában libjson-c.so.2 van, azon próbálkoztam ezzel a symlinkes megoldással, de nem segített.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
Sonja privátban adott tanácsára megnéztem, hogy ezeket hiányolja összesen:
[tim@localhost game]$ ldd BaldursGate
linux-gate.so.1 (0xf778b000)
libjson.so.0 => not found
libopenal.so.1 => /lib/libopenal.so.1 (0xf76ca000)
libGL.so.1 => /lib/libGL.so.1 (0xf7668000)
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xf764b000)
librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0xf7641000)
libssl.so.1.0.0 => not found
libcrypto.so.1.0.0 => not found
libexpat.so.1 => /lib/libexpat.so.1 (0xf7618000)
libX11.so.6 => /lib/libX11.so.6 (0xf74d8000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xf74d3000)
libstdc++.so.6 => /lib/libstdc++.so.6 (0xf734c000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xf72f5000)
libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0xf72d7000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xf70fc000)
libGLX.so.0 => /lib/libGLX.so.0 (0xf70da000)
libXext.so.6 => /lib/libXext.so.6 (0xf70c6000)
libGLdispatch.so.0 => /lib/libGLdispatch.so.0 (0xf7068000)
/lib/ld-linux.so.2 (0x56571000)
libxcb.so.1 => /lib/libxcb.so.1 (0xf703c000)
libXau.so.6 => /lib/libXau.so.6 (0xf7038000)[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
-
Lacc
aktív tag
Hát a napi használattól azért kezdenek kijönni a problémák - ettől függetlenül szeretem használni a Fedorát- De ez inkább gnome lehet. Bár nem tudom.
Háttérképekénél belehet állítani, hogy automatikusan cserélgesse a háttárképet, ez nem valósul meg, hiába az órás háttérképre kattintok - itt azt értem, hogy jobb alsó sarokban van az óra - nem valósul meg. Láttam, hogy ebből kettő is van a listában, de nem, nem történik semmi.
Valakinek ötlet?Fenyő Köszi, majd megnézem.
-
BoB
veterán
Az nem azt jelenti hogy cserélgeti a háttérképet, hanem az az egy darab háttérkép a napszaknak megfelelően változik (a színe). Más színú reggel mint éjszaka.
Egyébként én csak egyet látok F25-ösön.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz csendes #5972 üzenetére
Tehát ha jól értem, először is az összes hiányzó csomag esetében keressem meg a Fedorás megfelelőjét, csináljak symlink-et és utána futtassam az ldconfig parancsot, ugye?
-
Lacc
aktív tag
Na helló ismét.
Ha belerázodom, már nem fogok nagyon kérdezni
A probléma, hogy nem tudok Netbeans 8.2-t telepíteni. Amiért nem tudom, azt mondja, hogy nincsen JDK. Ubuntun az OpenJDK elég volt neki, megtalálta és ment is. Hiába jutok el itt most addig ahol kitudom választani a JDK mappáját a netbeans mégsem ismeri fel. Utána is néztem neten, kicsit nehézkes is feltenni, érdekes, hogy egy
xhost
parancsot is futattni kell (ha nem teszem, akkor java exception-nel elszáll az sh parancs).Esetleg kell még valamit beállítani? (Frissítettem is a rendszert, és így sem) Néztem még pár megoldást, de főleg yum-os parancssori utasításokat kapok eredményül, és ott hiába cserélem ki dnf-re csak hibát kapok, hogy ez az nem létezik stb...
Pedig ebből is látszik, hogy JDK fent:
[lacc@localhost Downloads]$ java -version
openjdk version "1.8.0_121"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_121-b14)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.121-b14, mixed mode) -
csendes
őstag
Igen . Viszont lehet még más gond is, szóval nincs rá garancia, hogy menni fog. A hivatalos oldalon azt írják, hogy Ubuntu 14.04 és 16.04 (LTS) verziók támogatottak [link], tehát azokkal érdemes próbálkozni. Illetve fel is sorolják, hogy milyen Ubuntu csomagokat kell előzetesen telepíteni: libc6:i386 libasound2:i386 libasound2-data:i386 libasound2-plugins:i386 libjson-c2:i386 libopenal1:i386 libstdc++6:i386 libssl1.0.0:i386 libexpat1:i386 libx11-6:i386 libxau6:i386 libxcb1:i386 libxcursor1:i386 libxdmcp6:i386 libxext6:i386 libxfixes3:i386 libxinerama1:i386 libxrandr2:i386 libxrender1:i386 libjson0:i386. Sajnos nem mindig egy az egyben felel meg egymásnak egy Ubuntu és egy Fedora csomag.
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
Tim82
félisten
válasz csendes #5975 üzenetére
Ha nem jön össze, legrosszabb esetben letöltöm a GOG.com oldaláról a Windows-os telepítőt és futtatom PlayOnLinuxszal, de azért ha már van natív Linux verzió, jobban szeretném azt használni. (Kb. ezért is vettem meg az Enhanced Editiont anno.)
Linuxos játékváltozatoknál egyébként úgy általában csak Ubuntut meg Linux Mint-et írják, mint amin tesztelt az adott játék.
Még valami: van jelentősége, melyik mappából megnyitott terminálban adom meg az ldconfig parancsot? (Tehát mondjuk a játék könyvtárában kellene?)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
próbából végignyomkodtam a linkelt oldal leírása alapján az installt és nekem sem működött elsőre, mert kimaradt a leírásból egy fontos apróság.
a trükk az, hogy nem csak a JDK-t kell feltenni, hanem a hozzá tartozó developer csomagot is
sudo dnf install java-1.8.0-openjdk-devel
ez után lehet futtatni az installert és ekkor már gond nélkül meg fogja találni a JDK-t a leírásban is jelzett mappában
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
csendes
őstag
Nincs jelentősége. Azt, hogy mi kerüljön be a cache-be a
/etc/ld.so.conf
-ban lehet megadni. Illetve aLD_LIBRARY_PATH
környezeti változóval lehet megadni, hogy hol van még ezen kívül egyéb megosztott könyvtár. [link]Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
Tim82
félisten
Ott nincsen (már csak azért is, mert GOG.com-on 100+ játékom van, Steam-en talán 20-25), de ma délelőtt telepítettem a Fedorás Steam klienset. Nem tudom, hogy ezzel települtek-e a szükséges, symlinkelhető lib-ek, de holnap elszöszölök vele.
-
Lacc
aktív tag
Köszi, megnézem, ennek van alapja.
Pont az a jó a Fedorában, hogy egy developer OS-t ad a kezedbe, és nem kell ilyeneke feltelepíteni stb. Bár ahogy írtad, hogy mi hiányzik, így meg pont az a rossz, mert megszokásból Ubuntu-n mindig '*'-al adtam meg bizonyos lib-ek telepítését és így biztosan mindent felpakolt. Ez most így eszembe se jutott. -
BoB
veterán
Ki volt az az elmeroggyant, aki kitalálta hogy legyen a csomagnevekben nagybetű is, és a dnf install case sensitive legyen???
Szerk.: rpmfusion tároló, nem tudom Fedorásban is van-e ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
A snap csomagok már Fedora-n is elérhetőek.
dnf install snapd
után mehet a snap csomagok telepítése.You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
csendes
őstag
A teljesen elkülönített működéshez kell egy Ubuntu patchset-tel kiegészített kernel [link].
Ha a snapd engedélyezve van, akkor elvileg automatikusan frissülnek a snap csomagok.
Mivel a snap-ek mindent tartalmaznak, ha valamelyik library-t kritikus hiba miatt feltétlenül frissíteni kell, akkor az összes snap-et újra kell telepíteni, ami ezt tartalmazza [link].
A jó hír, hogy a snap megengedi a delták használatát is [link], persze a csomagolásnál ezt nem biztos, hogy használják.
Az viszont egy érdekes helyzet lesz, amikor mondjuk egyszerre öt snap alkalmazás fut majd egy rendszeren, ami ugyanannak a library-nak öt különböző verzióját használja, ötször betöltve a RAM-ba.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
törölt tag
Sziasztok!
A múltkori problémáim még mindig vannak, de most Bugzillán jeleztem Red Hat-éknek.
Le tudnátok írni milyen codecek kellenek videó lejátszáshoz? Ezeknek a csomagnevét. Előre is köszi a választ.Erről a Se-Linux-ról van valami jó kis leírás? Sokszor látom, hogy pl. csomagfrissítésnél pampog, hogy problémája van.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz #29810176 #5992 üzenetére
Melyik tárolót vetted fel?
Én az rpmfusionból szoktam ilyen csomagokat telepíteni. Pl: smplayer, meg vlc videóhoz. Ezeket felrakod és hozza ami neki még kell.SELinux egy védelmi program. Egyelőre ennyi, mert ez már nagyon expert szint.
il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás