- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
Én gyakorlatilag olyanokkal állítottam benne, hogy beállítottam pl. azt, hogy alapesetben csak wifivel boot-oljon a noti, WWAN, BT legyen kikapcsolva (nem letiltva). Belőttem, hogy akár akkuról, akár hálózatról adaptív/kiegyensúlyozott ("ondemand") mód legyen az alapértelmezett. Nagyon jól el lehetne játszani még különféle perifériák letiltásával (lehet pl. USB portokat letiltani az energiatakarékosság jegyében). Ennek azért én nem látom egyelőre értelmét, szóval ennyire nem szórakoztam vele.
Amit tök jól lehet automatizálni benne, azok a vezetéknélküli dolgok. Nálam ez úgy néz ki, hogy automatikusan lekapcsolja a wifit és a WWAN-t, ha bedugok egy ethernet kábelt. Ha bekapcsolom a WWAN-t és mobilnetet használok, akkor lelövi a wifit. Ha wifin csatlakozom hálózatra, lelövi a WWAN-t. (Nem mintha ethernetet gyakran használnék - utoljára az új UPC-s modem konfigurálása miatt dugtam ethernet kábelt a notiba.)
TLP-n, egészen pontosan a konfigurációs fájlján (/etc/default könyvtárba teszi magát, természetesen tlp néven ) keresztül tudom beállítani a Thinkpad-specifikus akkumenedzsmentes dolgokat: ez a már említett, százalékban megadható -tól -ig töltést takarja leginkább - ehhez kellett nekem a tp_smapi csomag kiegészítésként, aminek Vladi a megmondhatója, hogy ütköztem némi nehézségbe CentOS 7 alatt a telepítésével. (Hozzáteszem, vagy tíz éve tudnak ilyen akkumenedzsmentet a Thinkpad-ek, legalábbis Windows vonalon, de ahogy utánaolvastam, vagy 6-8 éve létezik a tp_smapi is.)
Gyakorlatilag mindent az említett konfigurációs fájlban érdemes mókolni, amúgy a body007 linkelte leírást használtam én is, de maga a konfigfájl is teljesen felhasználóbarát módon van megoldva, minden opciónál rövid, de érthető magyarázattal, szóval egyszerű a dolog.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
whbear
senior tag
-
A bétákkal csak annyi a gond, h sok gnome-extension még nem megy rajtuk (persze ha volt gnome verzió váltás is...). Kell egy kis idő míg megcsinálják az újabb verzához, de ezen kívül én se szoktam tapasztalni semmi problémát.
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
csendes
őstag
Nem kell leváltani, elférnek egymás mellett. Mondjuk a vadi új gyík (pontosabban tumbleweed, a 13.2 kiadással egy időben lett teljesen gördülő) egy kicsit felhúzott, végtelenül indította a a mate a caja-t, ami viszont azonnal hibaüzenettel leállt, de keresés után a megoldás a caja desktopban az exec sorban a "caja --sync". E19 alatt meg a yast nem is indul el xdgsu-val, persze root-ként indítva megy, meg különben is aki nem zypper-t használ, annak nem is való az ilyen kifinomultan, grafikus beállítások tömegével komplikált szoftver-remekmű. Egyébként a KDE teljesen jó kivéve az apper-t (lánynevén kpackagekit), és a mate-hoz is nagyon elegáns az alappól használt régi gnomos susemenu (olyan mint a régi mintmenu),
[ Szerkesztve ]
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
-
ViZion
félisten
-
Kis help kellene
Vettem a notiba 2x 4 GB ramot, beletettem, nem ment vele (1600as ram-ot nem kezeli a gép...) mindegy is csak szétcseszte a file rendszert...
error file /boot/grub/i386-pc/normal.mod not found hibaüzenet és kilép a grub-ból. Akkor live-on ha mount-olnám a root-ot meg mount wrong fs type bad option bad superblock on kapom. dmesg | tail-ra ext2-fs error ext2_check description: block bitmap for group 1 not in group (block 258) valami hasonlót mert másik gépen pötyögöm ...
Mit csináljak?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
csendes
őstag
válasz body007 #4515 üzenetére
UEFI van a gépen és EFI secure boot-ot használsz. A Fedora partíció megsérült. Próbálkozz megjavítani [link], ha nem megy formázd újra, de akkor minden adat elveszik róla.
A RAM-ok frekvenciát tekintve lefelé kompatibiisek, az nem lehetett gond. Más típust egyrészt nem is lehet betenni a foglalatba (pl. DDR2-t DDR3 fogalatba), másrészt a BIOS/UEFI hangjelzést ad és nem indul el, ha nem ismeri fel a RAM modult. Vagy a RAM volt hibás vagy az UEFI bugos vagy valami tuning miatt mondta be az unalmast vagy .Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
válasz csendes #4516 üzenetére
BIOS-ban nem állítottam semmit - ram csere előtt jó volt - csak annyira néztem be, h megnézzem mennyi ram-ot lát. Egyébként látja a 8 GB -t de se a vindóz se a fedora nem indult el - linux: kernelpánik / win: simán elfagyott boot közben)
-
válasz body007 #4515 üzenetére
Na felélesztettem a rendszert, már innen írok
Szóval (ha olvasná olyan noob mint én és nem fejből csinálná a dolgot) leírom pár mondatban:
1. boot in live mode
2. e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda3 kísérletre javasolta rendszer a -b 32768 kapcsoló használatát először.
3. ne ellenkezzünk: e2fsck -b 32768 a végére érdemes -y-t biggyeszteni
4. na most jöhet a 2.es pont
5. már engedte mount-olni a root fájlrendszert mount /dev/sda3 /mnt
5.1 ls /mnt jé megvannak a fájljaim...
6. vacilláltam, h kell-e grub reinstall, én nem nyomtam
7. reboot(#4518) csendes: utána kérdezek milyen konfigba volt, nálam nem megy
[ Szerkesztve ]
-
Hát ez jó kérdés... Olyat is csinált a gép - talán amikor a win-re nyomtam a grub-ban de nem akarom rá fogni -, h egyszerűen kikapcsolt boot közben. A fedora kernelpánikolt a win meg "semmit" nem csinált és ez lett az eredménye... Az a baj, h egy notin semmit nm lehet állítani bios-ban így szerintem felejtős. Lehet rápróbálok majd még de az ssd repül addig a gépből az tuti
(#4521) csendes: azért ajánlottam a -y-t mert nyomva kellett tartanom annyit kérdezett
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Kérdés mindenkihez, kérlek szánjatok rá 1 percet.
Ki milyen DE-t használ Fedorához (GNOME, KDE, stb.) és 32 vagy 64 biten?
Köszönöm szépen a válaszokat.Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Vladi
nagyúr
core 5-15-ig gnome 2 volt. mindig 64 bites. Utána g3-at nagyon gyorsan dobtam. Jött xfce majd lxde. Ez utóbbi ment fedora 17-ig. Majd váltottam centos 7-re. 64 bit, ez már mate dekstoppal.
De van egy centos 6-om is, gnome 2 32 bites t60-as laposon.
il sole non sorge più ad Est!
-
BoB
veterán
Én a GNOME-ot akkor utáltam meg amikor kivették a Nautilusból a kompakt nézetet azzal az indokkal, hogy az amúgyis használhatatlan (GNOME-nál folyamatos egyszerűsítés van, és funkciókat vesznek ki). Én mindig is azt a nézetet használtam...
Google+ G community-ben -on írtam hogy poll-t kellene indítani hogy tegyék vissza, mert valószínű más is hiányolja. Semmi rossz szó nem volt benne. Törölték a posztot.
Ezután váltottam KDE-re, nem bántam meg.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
ViZion
félisten
válasz Dhampir #4530 üzenetére
Talán a legjobb a KDE-féle Dolphin, de sok KDE cuccot is leszed. Amúgy a Nautilus egyre problémásabb szerintem is. Legalább modul szinten valahogy okosítható lenne...
Akkor ott a Thunar, PcManFM, meg ilyesmik.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Dhampir
félisten
A Gnome alatt nem működő programokra gondoltam, de köszönöm a felsorolást.
Én főleg a KDE3-at szerettem és vele párhuzamosan a régi, jó öreg Gnome-ot.
Az új Dolphint nem tudtam megszokni, kicsit átláthatatlannak tűnt számomra, bugok is akadtak, de azóta biztosan sokat fejlődött.. A Thunar (XFCE alatt) és a Nautilus (GNOME) beváltak. Puppyban talán ROX volt, kissé fapados megoldásra emlékszem vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Dhampir #4530 üzenetére
Nálam nem működik a menü egyiknél se (volt olyan verzió ahol nem is volt elérhető, csak Gnome alatt ilyen módon), compositor használata esetén az összes Gnome alkalmazás teteje átlátszó maximalizálva (nem néztem utána hogy kikapcsolható-e), majdnem az összes butul. Igazából (már) kb csak evince az ami szorosabban kötődik hozzá és használom is.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Dhampir
félisten
A Gnome 3-ról az ilyen dolgok miatt folyamatosan visszapattanok, mint falról a rábikázott labda. A fejlesztők a Shell Extensions alkalmazásokkal igyekeznek kiküszöbölni a csorbát.
Még az Unity-t el tudtam fogadni, de ezt Ubuntu alatt futtatom.
-
whbear
senior tag
Akkor te is gnome-ot használsz? Én is hasonló megfontolások miatt váltok. Sajnos nem találtam normális kétpaneles fájlkezelőt gnome-ra. A gnome commander gyalázatosan buta és csúnya, tux commander full fapados, double commander nincs a repóban, a susés verzió megjelenítése hibás, a krusader meg le akarja szedni a fél KDE-t. Valami javaslata nincs valakinek? Egyébként egyre jobban tetszik ez a GNOME
[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Rimuru
veterán
Nem, már elég régóta nem használok DE-t, viszont nagyrészt GTK-s appok vannak fent. ~2 éve megállapodtam awesome wm-nél (előtte meg Openbox volt). Midnight Commander
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Claude Leon
senior tag
32bit/MATE
-
whbear
senior tag
válasz Claude Leon #4544 üzenetére
És jól hozzá van illesztve a rendszerhez a mate?
-
Claude Leon
senior tag
Nagyjából, de milyen szinten érted a hozzáillesztést?
(apró bosszantás, ha bedugok pendrájvot, felurik az ablakocska, de ott nincs mire kattintanom, külön elő kell vennem a caját, de amennyire emléxem, kezdetben ez működött, az xfce mellételepítés kavart be)
Mintha néztem volna a 64bites is, de az trehányabbnak tűnt.Rá kéne már állnom az openboxra, de valahogy nincs lelkierőm utánanézni az alaposabb felforgatásának, pedig néhány text haxolásával egész alakítható.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
válasz Claude Leon #4546 üzenetére
Pont erre, hogy működik-e minden. Feldobtam egy 20-as 64 bites Mate-t, tesztelgetem éppen.
Tudsz valami kétpaneles commander típusú file kezelőt ami valahogy ki is néz?
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Valami olyasmi mint a double commander, amit megtaláltam rpm-ben. Aminek nincs olyan kinézete mint 1988-ban volt.
Mate desktop nem jött be, megy vissza a gnome3.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest